Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Ascend P2

Huaweis nyeste 4G-flaggskip skuffer

Se hvorfor det som kunne vært en fantastisk telefon, faller fullstendig igjennom i vår test.

Design, skjerm og menyer

Slik ser baksiden av Ascend P2 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På høyre side av telefonen finner du kameraknapp, luke for SIM-kort og låseknapp. Kameraknappen fungerer når telefonen er låst, men teknikken for å få den til å reagere er ikke helt enkel.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Etter at Nokia innførte det med Lumia 820 og 920 har det kommet stadig flere telefoner som fungerer selv om du har hansker på deg. Ascend P2 er en av disse.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her har vi valgt "Zoo"-temaet på telefonen. Alt blir litt mer dyrisk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge mellom en haug ulike låseskjermer. Hva med denne?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Dette er standardtemaet som er valgt rett ut av esken.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det fins ingen ekstra app-meny bak hjemmeskjermene her. Dette er alt du får. Dermed blir mapper og orden desto viktigere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det virker som om telefonen har store problemer med å opprettholde stabil ytelse. Det viser seg også i ytelsestestene.
Så fort vi prøver på nytt går testen meget bedre. Vi er vant med å få små variasjoner fra gang til gang, dette er langt større variasjon enn vi vanligvis ser. Resten av ytelsestestene får du se på side 3.

For en tid tilbake åpnet Telenor for bruk av mobiler i 4G-nettet sitt, og utvalget telefoner som støtter de nye superhastighetene øker. Huaweis Ascend P2 er en av disse. Vi har alt sett på erkekonkurrenten Grand Era LTE fra ZTE, men hvordan kan P2 måle seg?

Førsteinntrykket vi får er av en relativt solid og velbygget telefon. Her fins ingen løse deksler, kun en liten luke til å sette inn Micro-SIM-kortet. Dermed har den heller ikke plass for minnekort. Det kommer vi tilbake til.

Enkel og pen design

Designen er ganske ren og pen. Her er det gjort lite i form av spesielle designtrekk. Ascend P2 er flat. Den har kanter som skrår utover langs langsidene, og innover mot baksiden på kortsidene.

Vårt testeksemplar er nesten fullstendig svart. Baksiden har en matt svartfarge, mens sidene og forsiden er blank. Baksiden føles tidvis litt glatt i hånden. De skrå kantene gjør uansett at telefonen ligger greit i hånden.

Det fins også en hvit og sort versjon av Ascend P2.

De mest kritiske røstene vil muligens mene at Ascend P2 mangler litt særpreg. Andre igjen vil kalle designen stilren. Vi liker den.

Snarveisfelter og knapper

Huawei har valgt å utstyre Ascend P2 med snarveisfelter under skjermen. Tilbake-snarveien og feltet for kontekstmeny har byttet plass her sammenliknet med mange andre telefoner. Dette er en vanesak som fort setter seg i fingrene.

Vi ergrer oss litt over at hjem-snarveien er så nær skjermen at det er fort gjort å trykke på den, i stedet for skjermelementer ytterst mot kanten. En feil vi gjorde et par ganger i løpet av testen var å trykke på hjem-snarveien i stedet for mellomromstasten.

Ascend P2 har et utvalg fysiske taster langs sidene. Låsetast og dedikert kameratast befinner seg på høyre langside, mens volumtastene er øverst på venstre langside.

Svært lyssterk skjerm

Med en 4,7 tommer stor HD-skjerm som pryder mesteparten av forsiden er dette på ingen måte en liten telefon. Den føles likevel relativt kompakt sammenliknet med full-HD-telefonene som har kommet så langt i år. Den er også ganske tynn.

Skjermen slår oss som ekstremt lyssterk. Den har fin fargegjengivelse. Hvitt ser skinnende kritthvitt ut, og ikke gulaktig eller med blåskjær, slik hvitfarge ser ut på enkelte mobilskjermer. Du kan dessuten endre på fargetemperaturen selv, hvis du skulle ønske.

Det vi ikke skjønner et kvekk av er at skjermbelysningen skrur seg ned automatisk. Hele tiden. Det spiller ingen rolle om den er stilt til automatisk belysning, eller manuelt satt til maksimal styrke.

Med absolutt all skjermautomatikk skrudd av, og telefonens strømstyring satt til maksimal ytelse – blir skjermen likevel mørkere i tide og utide. Det var sol under testperioden, og den knappen vi brukte mest i løpet av dagene vi hadde den, var snarveien for å stille mellom lav, middels og høy skjermbelysning.

Det burde jo være unødvendig. Skjermen er jo faktisk så god at den lett konkurrerer med sollyset. Da er det litt håpløst at en så lett observerbar og tydelig bug skal slippe gjennom kvalitetskontrollen.

Innsynsvinkelen er for øvrig god, og HD-oppløsningen på 1280 x 720 piksler gjør at skjermen er knivskarp.

Huaweis egne menyer

Huawei Ascend P2 er utstyrt med Android 4.1.2, også kjent som Jelly Bean. Men, her har Huawei gjort veldig store endringer. Menyene her byr altså på en brukeropplevelse som ligger ganske langt unna Googles rene Android-menyer.

Den rene app-menyen finner du nemlig ikke her.

Huawei har kalt menyvarianten sin for Emotion UI. Menyene har eksistert en god stund, men nytt i siste utgave er altså at app-menyen er borte. I tillegg virker hele grensesnittet mer ryddig og gjennomtenkt.

Her ser det rett og slett ut til at Huawei har tenkt helhet, på samme måte som Samsung, LG og HTC gjør det. Alt henger sammen, og ser ut til å være designet for å matche. Det liker vi.

App-menyen er erstattet av hjemmeskjermer med ikoner og mapper på. Dette er enkelt nok å bruke, men fordrer nok litt disiplin over tid. Vi ser for oss at hjemmeskjermene fort kan bli rotete når du laster ned nye apper.

Artig temafunksjon

En morsom ekstrafunksjon Huawei har lagt til er en hel haug ulike temaer. Her kan du snu opp ned på menydesignen etter eget ønske. Det følger med en rekke ulike temaer, som dekker mesteparten av spennet fra stilrent og stramt, til sprøtt og morsomt. Hvis du vil kan du dekke hele telefonen i ulike dyretema, for eksempel.

Funksjonen er kanskje ikke så veldig nyttig, men den er morsom og fungerer godt. Temagrafikken er dessuten svært omfattende.

Det eneste som overrasker oss litt er at det ikke fins et mer ordinært Android-tema å velge i. Ingen av alternativene likner noe særlig på Android slik operativsystemet ser ut rett fra Google. Med så mye annet å velge i, fremstår det som litt pussig.

Svært variabel hastighet

Hastighet er viktig. De siste par årene har det blitt stadig færre telefoner på markedet som ikke yter godt nok til å gi en grei brukeropplevelse. I 2013 skal man ikke måtte behøve å vente på enkle ting som panoreringer i menyene. Det burde enkelt og greit være et avsluttet kapittel, som forsvant med de tidligste Android-modellene, og samtlige Windows Mobile-telefoner noensinne.

Huawei Ascend P2 er rask store deler av tiden. Men innimellom stokker det seg helt for telefonen. Menyelementer forsvinner og kommer tilbake igjen – eller den bare stopper opp midt i panoreringen.

Noen ganger kan telefonen reagere på enkelte typer trykk, mens den ikke viser antydning til å motta beskjeden om du trykker andre steder. Dette er fryktelig merkelig.

Kjøring av apper er også tidvis særdeles ustabilt. Vi måtte for eksempel restarte trenings-appen Endomondo tre ganger på en liten time i skogen.

Samtidig har telefonen en tendens til å stoppe opp ved bruk av Spotify – også for forhåndsnedlastet musikk. Det er ikke noe vi opplever i særlig grad med noen andre telefoner.

Også enkelte av de innebygde appene stopper i tide og utide. Det kommer vi tilbake til på side to og tre av testen.

I det hele tatt imponeres vi veldig av måten Huawei ser ut til å ha tenkt helhet i menyene. Men hvis ikke telefonen er stabil, kan menyene være aldri så forseggjorte.

Underveis i testperioden satt vi flere ganger med telefonen foran oss på kollektivtrafikken, samtidig som vi måtte trykke flerfoldige ganger på skjermen for å få den til å reagere. Rundt oss satt det folk med både gamle og nye, billige og dyre telefoner. Telefoner fra Samsung, HTC og Apple. Ingen av dem så ut til å ha de samme problemene.

Teknologi og funksjoner

Huawei har plassert ladekontakten på toppen. Vi synes det er mer praktisk med ladekontakt i bunn, men dette er muligens en smakssak.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hadde det ikke vært for alle nykkene hadde Ascend P2 vært en utmerket surfetelefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er fort gjort å sette opp e-postkontoene her. Hvis du har adressen og passordet ditt, fikser appen resten.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-postklienten er god, men vi ergres litt over at forhåndsformaterte meldinger ikke alltid lar seg tilpasse skjermen. Oppløsningen burde være mer enn tilstrekkelig til å vise meldingene i sin helhet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Huaweis nye 4G-telefon er velutstyrt. Den har en systembrikke med krefter nok til å drive det meste, og det du behøver av innebygde funksjoner er også på plass.

Ascend P2 har dessuten innebygget NFC-funksjonalitet, slik at den kan kommunisere med NFC-tilbehør, og muligens betalingsterminaler – avhengig av hvilken løsning for kontaktløs betaling som vil bli tilbudt i Norge.

Les også: Slik fungerer mobilbetaling med NFC

Rask surfing med 4G

Nettsurfing går unna i fint tempo. 4G-tilkoblingen tar seg av det, der den er tilgjengelig. Foreløpig har 4G-mobiler bare Telenors nett, og en begrenset dekning å forholde seg til. Dermed må du regne med å være på 3G mesteparten av tiden, hvis du ikke bor i et av landets tettest befolkede områder.

Når det er sagt er også 3G godt egnet for rask mobilsurfing i dag. Forskjellene gjør seg aller mest gjeldende på store, tunge nedlastinger. I løpet av et par minutter klarte vi å laste ned en 150 megabyte stor app fra Google Play, noe som etter vår erfaring er betydelig kjappere enn det 3G leverer i praksis.

De to nettleserne som følger med er begge Googles egne. Den vanlige Webkit-nettleseren som, fortsatt, hører til Android, og mobilversjonen av Chrome.

Ingen av nettleserne støtter Adobe Flash. Etter vår erfaring er det like greit, ettersom Flash nesten aldri fungerer som tiltenkt på mobilskjermer.

Vips! Nå er den borte.

Det er ikke gjort nevneverdige endringer i noen av de to nettleserne. Men av en eller annen grunn responderer ingen av dem helt slik vi er vant til fra andre telefoner.

Begge har det med å stoppe opp i ny og ne. Den vanlige Android-nettleseren nøyer seg ikke med det. Tidvis forsvinner den bare av skjermen uten noen som helst forklaring.

Stekeplate

En annen ting vi blir nødt til å nevne er hvor varm telefonen kan bli. Det skjer spesielt når du bruker datatilkoblingen tungt over 4G – for eksempel hvis du laster ned noe fra internett, eller synkroniserer en skytjeneste. Det er spesielt den øverste delen av telefonen som blir kjempevarm.

Vi er vant til at enheter kan bli varme. Fra tid til annen kommer det produkter forbi som har rykte på seg for å bli skikkelig varme. Som regel ender dommen med skuldertrekk i redaksjonen. Så lenge det ikke blir så varmt at det gjør vondt, kan det da ikke være så farlig, pleier vi å tenke.

Hvis ikke Ascend P2 blir så varm at den er vond å holde i – så er det like før. Den blir rett og slett glodvarm etter at datatilkoblingen har fått jobbe en stund. Vi skjønner ikke helt hvorfor. Vi vet jo at 4G er en strømkrevende teknologi, men ingen annen 4G-mobil vi har vært ute for blir like heit i toppen.

E-postleseren

Det er enkelt å sette opp e-post på Ascend P2. Her kommer de fleste innstillingene for vanlige kontotyper helt av seg selv. Det lønner seg å ha informasjon fra e-posttilbyderen for hånden, men det er god sannsynlighet for at du slipper unna med å legge inn e-postadressen din og passordet.

Når du først har lagt inn kontoene dine kan du velge hvor ofte leseren skal oppdatere seg. Huawei har tidligere lagt ved e-postlesere som har hatt avansert tidsstyring på når e-posten skal sjekkes. Det har ikke denne. Dermed må du velge oppdateringshyppighet for hele døgnet.

Mange vil kanskje foretrekke en e-postleser som lar dem ha forskjellig sjekkfrekvens for privat- og jobb-epost avhengig av tid på døgnet. Det kan være viktigere å sjekke jobbmeldingene mellom 8 og 16, for eksempel.

E-postleseren er ellers responsiv og grei, men vi ergrer oss litt over at forhåndsformatert e-post ikke alltid passer inn på skjermen. Vi får heller ikke alltid lov til å zoome ut tilstrekkelig til å se innholdet.

Det følger med fullverdig Office på telefonen. Kingsofts variant er en av få gratis Office-pakker for Android, men det er også en av de beste. Et praktisk tillegg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fullverdig Office-pakke

Den fullverdige Office-pakken Kingsoft Office følger med telefonen. Dette er en av veldig få Office-løsninger som i utgangspunktet er gratis – men i motsetning til mange av dem er Kingsoft Office veldig god å bruke.

Her er nemlig ingen reklame, og svært få menyvalg som krever kjøp av enkeltfunksjoner. De få tingene som koster penger er ting som ekstra skrifttyper. Det følger likevel med et rikholdig utvalg skrifttyper rett ut av esken. Alt er tilgjengelig. Enkelt og greit.

Office-pakken støtter Word-dokumenter, PowerPoint-presentasjoner og regneark.

Både sideoppsett, skriftstørrelse, farger og skrifttyper lar seg endre. Du kan også få ordtelling, og stavekontroll – riktignok bare på engelsk.

Selv om Kingsoft Office er gratis, og ikke noen stor besparelse, er det absolutt et praktisk verktøy Huawei har lagt ved telefonen sin. Huaweis løsning er spesielt god sammenliknet med de mange telefonene som bare kan åpne Office-dokumenter for visning, uten muligheter for redigering.

Notatblokk

Huawei har lagt ved en egen notatblokk. Den er av det svært enkle slaget. Her kan du altså ikke legge til bilder eller taleopptak – kun tekst.

Til gjengjeld er den ekstremt rask å bruke. Du behøver bare å starte appen, og å trykke på den store "Nytt notat"-knappen, så er du i gang. Du behøver ikke å forholde deg til sideoppsett, ulike typer notater og ulike typer indatametoder, slik du må mange andre steder. Enkelt og funksjonelt – det liker vi.

Filutforsker og backup

Ved siden av notatblokken har Huawei også lagt til en egen filutforsker og et verktøy for å ta sikkerhetskopi. Spesielt filutforskeren er nærmest uvurderlig på en Android-telefon. Hvis du har lastet ned filtyper som ikke passer til noen av appene dine, vil du ikke få enkel tilgang på dem igjen uten en filutforsker.

Løsningen for sikkerhetskopi kunne vært grei å bruke dersom den kunne ta sikkerhetskopi til nettskyen eller til et minnekort. Siden Ascend P2 ikke støtter minnekort, kan appen bare ta backup til den innebygde lagringsplassen, eller eventuelt til en minnepinne som er koblet til telefonen med overgang.

Hvis du ønsker deg kjapp og enkel backup er det sannsynligvis enklere å bruke en av de mange løsningene som ligger i nettskyen.

Underholdning

Ascend P2 tar gode bilder hvis du har godt lys. Hvis du har dårlig lys sliter den litt med å ta skarpe bilder.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Mobil underholdning blir stadig viktigere. Mobilspill og strømmetjenester trekkes frem alle steder der man har tid til overs. Med knallgod HD-skjerm og kraftig innmat ser Ascend P2 på papiret ut som den fødte underholder. Hvor god er den?

Musikk

Førsteinntrykket er ikke godt. Øreproppene som følger med Ascend P2 er av den kjipe plastvarianten som ikke en gang tetter skikkelig mot øregangen. Blikkbokslyden er til å ta og føle på. Du vil ikke bruke disse til å høre på musikk. Som håndfrisett er de greie nok, men der stopper det.

Vi ergres også litt over at lyden ikke blir så høy i større hodetelefoner. Flere av Huaweis telefoner har vært dårlige på akkurat dette.

God lyd i propper

Med mange ørepropper blir det likevel høyt nok. Har du gode nok propper blir lyden veldig god – men ikke helt uten litt hjelp. Huawei har nemlig lydforbedring fra Dolby – en lydforbedring som ikke er noe særlig å samle på.

Så fort du skrur av Dolby-"forbedringen", blir lyden straks bedre. Med Dolby påskrudd heves både bass og diskant til et jevnt høyt nivå, som fjerner mesteparten av dynamikken i musikken. Det kan fungere på veldig lave volum, men vi foretrakk å skru av Dolby-funksjonene mesteparten av testperioden.

Fin spiller

Musikkspilleren er enkel og grei, og har ikke allverdens finesser. Det er verdt å merke seg at den spiller Ogg Vorbis, men ikke det tapsfrie formatet Flac.

Du kan ellers velge mellom typiske opplistinger som sanger, artister, sjangre og album. I tillegg kan du velge fra enkeltmapper på telefonen, slik at du også kan organisere musikken din helt selv.

Selve avspillingen vises på en måte som minner om Apples Cover Flow.

Spilleren har innebygget støtte for å vise frem sangtekster – men bare hvis de følger med musikkfilene dine. Den har altså ikke mulighet til å hente ned sangtekstene fra internett, slik en del andre telefoner har.

Musikkspilleren i Ascend P2 er enkel å bruke, men ikke blant de mest funksjonsrike.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Hvis du vil kan du merke låtene som favoritter under avspilling. De sporene samles i en egen spilleliste på telefonen.

Alt i alt er Huawei Ascend P2 en grei musikktelefon, men vi savner høyere volum til hodetelefonene, og kanskje noen flere funksjoner i musikkspilleren.

Det er verdt å nevne at lydforbedringen fra Dolby også er aktiv for tredjeparts musikkspillere som Spotify og Wimp.

Også her merker vi ustabiliteten som plager telefonen. Den innebygde spilleren sliter med at ting stopper opp av og til, men klarer seg generelt greit. Spotify derimot både kræsjer og henger til tider.

Vi opplever som regel aldri at Spotify stopper opp i nedlastede spillelister på andre telefoner.

Film

Videospilleren som følger med er av det gode slaget. Den bryr seg ikke nevneverdig om hva slags filformat du tar med deg. Den spilte av de fleste testfilene våre uten særlige problemer. Vi opplevde faktisk heller ikke at den stoppet opp, slik de andre appene har en tendens til.

Dermed kan du kjapt og enkelt ta med deg de fleste filene dine uten å tenke på å konvertere dem.

Det forutsetter imidlertid at du har plass til dem. Ascend P2 har ikke støtte for minnekort, så du må klare deg med de rundt 12 gigabytene som er tilgjengelig i telefonen.

Du må forresten også leve med at skjermbelysningen halveres støtt og stadig. Lykke til.

Ujevn spillopplevelse

Spillet Riptide GP (Google Play) følger med telefonen. Spillet er et tungt 3D-spill som krever sin maskinvare for å kjøre så fint som det kan. På Ascend P2 kjører det greit nok. Av en eller annen grunn opplever vi ikke at Riptide GP tar seg pauser i selve den grafiske visningen av spillet. Det er litt overraskende siden resten av telefonen oppleves som om den av og til står i ro.

Det vi derimot opplever er at spillet ikke tar hensyn til styringen vår. Vi kan holde telefonen omtrent på høykant uten at spillet reagerer. Dermed kjører vi rett i veggen. Et sekund eller to senere reagerer spillet igjen, og vi kjører rett i veggen på nytt.

I spillet Repulze (Google Play), som likner veldig på den gode gamle WipEout-serien til Sonys PlayStation-konsoller, varierer ytelsen veldig. Tidvis hakker det, tidvis flyter det greit. Det blir aldri silkemykt, men det blir godt spillbart.

Vi er ikke helt sikre på om det er muskler som mangler eller om det er telefonens vanlige ustabilitet som slår inn her. Noen kjempemessig spillopplevelse får vi iallfall ikke.

Noen spill funker greit

Vi la også inn hjernetrimspillet The Room (Google Play). Her fikk vi fra tid til annet se små hopp i animasjonen, men ellers fungerte spillets 3D-effekter uten problemer på telefonen.

Minst problemer fikk vi imididlertid i det helsprø "racing"-spillet, Earn To Die (Google Play). Her tjener du penger ved å kjøre så langt du kan i til dels utfordrende baner. Banene er fulle av zombier, som du helst skal kjøre på.

Spillet er en todimensjonal sidescroller som foruten udøde har mest til felles med de mange Trials-spillene.

Vi vet ikke helt hva det skyldes, men dette spillet oppførte seg silkemykt på Huawei Ascend P2. Ikke kræsjet det, ikke stoppet det, og ikke hadde vi noe trøbbel med kontrollene. Det er imidlertid et grafisk enkelt spill, som neppe kreve så mye av telefonen.

Et praktisk problem som ikke har med ytelse å gjøre, er plasseringen av hjem-snarveien. Hvis spillkontrollen er plassert langs kanten på skjermen, skal det svært lite til før hjem-knappen våkner til liv. Da er du plutselig ute av spillet, og inne i telefonens menyer igjen.

Ytelse

I ytelsesmålingene våre kommer Huawei Ascend P2 generelt godt ut. Det vi ikke helt skjønner er at noen av målingene spriker veldig. For eksempel gir AnTuTu oss målinger fra rundt 15 000 til noe over 20 000. Den første summen er relativt beskjeden, mens sistnevnte er helt på høyde med hva vi forventer av en såpass greit bestykket telefon.

I omkring samme prisklasse er det imidlertid svært mange andre telefoner å hamle opp med. Viktigst av dem er muligens Samsungs Galaxy S3.

Vi merker oss også at konkurrenten ZTE Grand Era LTE banker Huawei Ascend P2 på 3D Mark Ice Storm Extreme. Denne testen gikk så sakte og flimrende for seg på Ascend P2, at vi like gjerne la den bort og gikk til lunch mens den gjorde seg ferdig.

.

Foto

Ascend P2 har et kamera som tar bilder i 13 megapikslers oppløsning. Bildene blir fine i godt lys, men kameraet sliter med å ta skarpe bilder inne.

Appen fortoner seg også som litt ustabil, og henger tidvis. Det er spesielt synlig i at forhåndsvisningen av og til stopper opp.

Huawei har lagt til en rekke morsomme effekter som du kan velge blant. Noen nyttige – andre ikke fullt så bra.

Alt i alt tar Ascend P2 greie bilder, og telefonen har mindre problemer med eksponering enn ZTE Grand Era LTE. Dermed blir utendørsbildene noe bedre, selv om heller ikke denne er helt unntatt fra problemer knyttet til over- og undereksponering av områder.

Alt i alt er kameraet godkjent, om enn midt på treet. Galaxy S3 fra Samsung tar vesentlig bedre bilder.

Konklusjon

Huaweis nyeste toppmodell heter Ascend P2. Det er selskapets første 4G-telefon i Norge, og den er relativt godt spesifisert. Men selv om alt ser idyllisk ut på papiret, er ikke alt som det skal være.

Ascend P2s akilleshæl

Ascend P2 har nemlig en egenskap som overskygger alt annet ved telefonen. Den er ustabil. I testperioden har vi prøvd to telefoner, som begge har oppført seg på omtrent samme måte.

Menyer stopper opp, apper forsvinner fra skjermen helt av seg selv og telefonen blir kjempevarm under visse typer bruk. Skjermbelysningen lever dessuten sitt eget liv. Samme hvor mye vi låser den til full guffe, går den ned til skumringsnivå støtt og stadig. Da er alt av skjermautomatikk og batterisparing skrudd av.

Flott skjerm

Alle disse programvareproblemene er virkelig skuffende. For telefonen er ellers et veldig positivt bekjentskap.

Den 4,7 tommer store HD-skjermen er strålende. I ordets rette forstand. På fullt har den få problemer med å konkurrere med en skarp sommersol. Fargegjengivelse og innsynsvinkel er det heller ingenting å si på.

Byggekvaliteten føles grei. Her er det ingenting som svikter eller gir knirkelyder fra seg. Noen vil kanskje si at den er litt anonym i fremtoningen, mens andre vil omtale den som stilren. Vi heller mot sistnevnte.

Har nok av funksjoner

Du finner det du trenger av funksjoner her. En grei e-postleser og to nettlesere utgjør det grunnleggende for nettsurfing og tilkobling til arbeidsplassen.

Hvis du mottar meldinger med Office-dokumenter i, kan du uten problemer åpne dem i den fullverdige Office-pakken som følger med. Dette er riktignok en gratis Office-pakke i utgangspunktet, men den fungerer svært godt og er et godt tillegg til telefonen.

For deg som liker å tilpasse telefonen er det mulig å velge grafiske tema for menyene. Disse temaene spenner fra morsomme dyremotiver til mer sobre design. Det du ikke får er helt enkle og stilrene design, og ingen av de tilgjengelige valgene minner om Android slik vi er vant til å se det fra Googles egne hender.

Den er god på det grunnleggende også. Lyden er bra under samtaler, og det går kjapt å taste tekstmeldinger på den. I starten gikk vi ofte ut av meldings-appen fordi vi trykket på hjem-feltet under skjermen. Etter noen dagers bruk gjør vi ikke det lenger.

Kameraet tar helt greie bilder – men blir også påvirket av at telefonen er ustabil.

Kunne gjort det mye bedre

Dette er en telefon som etter all sannsynlighet ville krøpet opp til en firer eller en femmer på terningen vår, hadde den fungert skikkelig. Programvaren føles på mange måter helstøpt, og med relativt kraftig innmat og veldig god skjerm, kunne prisen vært rettferdiggjort.

Når vi likevel tildeler såpass lav karakter, skyldes det at dette er den suverent mest ustabile telefonen vi har testet på en stund. En del av feilene er så åpenbare, og så enkle å fremkalle, at vi ikke skjønner hvordan den har kommet seg gjennom kvalitetskontrollen.

Vi vet foreløpig ikke hvor langt unna eventuelt forbedret programvare til Ascend P2 kan være. Vi er heller ikke 100 prosent sikre på om problemene lar seg utbedre med programvare. Telefonen blir tidvis kjempevarm under bruk, og for alt vi vet kan problemene skyldes overoppheting.

Vi testet to telefoner i testperioden. Begge oppførte seg likt. Huawei har lovt oss tilbakemelding på om de finner feilen, og når det eventuelt kommer en oppdatering til den. Så fort vi kan bekrefte at ny programvare har fikset feilene vil vi vurdere om det er riktig å endre karakter i testen.

Andre alternativ

De to enkleste valgene i prisklassen rundt 3000 kroner, heter Samsung Galaxy S III og LG Optimus 4X HD.

Begge var toppmodeller fra hver sin produsent i fjor. Varianten fra LG er billigst, med priser helt ned mot 2400 kroner. Det er veldig mye for pengene, tatt i betraktning at dette er to svært gode telefoner med både HD-skjerm og kraftig innmat. Det eneste av betydning som mangler, er 4G-støtten som Huawei-telefonen kan gi deg.

Vi vil ikke ha 4G for enhver pris, og ville tatt den stabile og gode brukeropplevelsen Galaxy S III og Optimus 4X HD kan gi når som helst, fremfor høyere nedlastingshastigheter sammen med en veldig ustabil eller dårlig opplevelse.

Hvis du vil ha en kraftig telefon med både HD-skjerm og 4G, anbefaler vi at du heller tar en titt på Sony Xperia V. Den koster et par hundrelapper mer, men for det får du en vanntett telefon som er god å bruke, og kjemperask å surfe med.

Xperia V har riktignok et par prosessorkjerner mindre enn Huaweis Ascend P2, men det kommer du ikke til å merke i praksis.

annonse