TestHuawei Ascend Mate

Vi har testet Huaweis gigantmobil

Dette er sannsynligvis den billigste telefonen i sin klasse.

Design, skjerm og menyer

Dette er de eneste fysiske knappene du finner på Ascend Mate; Av/på/skjermlås, volum opp og volum ned.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er ikke mulig å ta av bakdekselet på Ascend Mate. SIM-kortet settes inn på siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og minnekortet settes inn under en luke på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Huaweis variant av Android ut. Her er det bare hjemmeskjermer. App-menyen er tatt bort. Det krever en viss ryddighet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge blant en drøss ulike designtemaer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har forhåndslagrede modi for flere brukstyper. Disse er praktiske og lar deg raskt sette telefonen i natt-modus, slik at den ikke forstyrrer skjønnhetssøvnen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Huawei Ascend Mate er en gigantisk mobiltelefon – eller et lite nettbrett. Den er del av kategorien "phablets", som kanskje enklest kan oversettes til brettmobiler på norsk. Kategorien hadde neppe vunnet frem så fort om det ikke hadde vært for at Samsung har åpnet dører, hender og lommebøker med sin Galaxy Note-serie.

Ascend Mate er likevel betydelig større enn Note-modellene vi har sett så langt. Med en skjerm på hele 6,1 tommer er Ascend Mate den tredje største "vanlige" telefonen vi har lagt kleptopølsene på. Den er i størrelsesklasse med Samsungs Galaxy Mega med 6,3 tommers skjerm, og Sonys Xperia Z Ultra som har 6,4 tommer stor skjerm.

Stor og rimelig

I motsetning til Samsungs Note-serie har de fleste av de ekstra store telefonene vært ganske middels bestykket, men til gjengjeld har prisen vært lavere. Det er også tilfelle for Ascend Mate – på prislappen står det 2800 kroner.

I flate har Ascend Mate nesten de samme målene som Samsungs Galaxy Mega, men den er et par millimeter tykkere. De to ekstra millimeterne har Huawei brukt til å putte inn et ekstra stort batteri på hele 4050 mAh, altså betydelig større enn batteriet i Samsungs telefon, som er «bare» 3200 mAh.

Konkurrerer direkte med Galaxy Mega

Når telefonene er i denne størrelsklassen blir uansett ikke de to millimeterne så voldsomt merkbare. Det skiller bare ett gram i vekt mellom de to modellene.

Med så mange likheter får vi fort et inntrykk av at Ascend Mate og Galaxy Mega er direkte konkurrenter. Det er likevel noen forskjeller her.

Ascend Mate har ikke avtagbart bakdeksel, slik Galaxy Mega har. Dermed får du ikke byttet batteriet selv, hvis det skulle være interessant. To luker langs kantene på telefonen gir rom for minnekort og SIM-kort.

De fysiske knappene på telefonen er begrenset til tre – opp- og ned-tast for volumet, og den sedvanlige multifunksjonstasten som skrur på telefonen og betjener skjermlåsen.

Gummiert bakside

Baksiden føles nesten gummiert og gir god friksjon mot håndflatene. Det gjør at den ligger omtrent så godt i hånden som det er mulig for en telefon av denne størrelsen å gjøre. Overflaten virker også å være nesten immun mot fingermerker.

Den digre IPS-skjermen fyller forsiden og drar seg godt ut mot langsidene på telefonen.

Kunne hatt høyere oppløsning

Skjermen har HD-oppløsning, men bare 1280 x 720 piksler. Skjermen er skarp nok, men pikseltettheten er betydelig lavere enn det som har blitt vanlig på mobiler av mer ordinær størrelse den siste tiden.

Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er god på Ascend Mate, men vi kunne gjerne ønsket oss noe bedre lysstyrke til utebruk. Det er verdt å nevne at skjermen fungerer også når du bruker hansker.

Aldrende Android

Det er naturligvis Android som kjører på denne telefonen, om enn i en noe eldre utgave enn det vi ser på mange andre telefoner. Her er det Android 4.1.2 som kjører – flere av konkurrentene har for lengst oppgradert produktene sine til Android 4.2, og om ikke lenge er det ventet at utrullingen av Android 4.3 vil starte fra noen av de største mobilprodusentene.

Like fullt er det ikke de helt store funksjonemessige forskjellene på disse Android-versjonene, som går under navnet Jelly Bean. De viktigste endringene som har kommet til i Android-plattformen gjennom Jelly Bean-versjonene er å finne under panseret, og handler om raskere flyt i menyene.

Ascend Mate er tidvis ganske treg. Vi opplever at telefonen må tenke seg om ganske lenge etter å ha utført en handling, og spesielt hvis den skal hente frem tastaturet for å la deg taste inn en kode eller en melding.

Av og til bruker den lang tid på å hente inn igjen menyene når du har gått ut av en app. Da blir snarveiene på skjerm bare svarte, og ingenting skjer i et par sekunder.

Huaweis egne menyer

Den største forskjellen sammenliknet med andre produkter, er det Huawei som har stått for helt selv, med sitt eget menysystem som kjører oppå Android.

I sin nyeste utgave av Emotion UI har nemlig Huawei kvittet seg helt med applikasjonsmenyen. I stedet får du et utvalg hjemmeskjermer der alle appene dine på ett eller annet vis befinner seg. For å holde det ryddig er man nærmest nødt til å være litt systematisk og bruke mulighetene til å rydde i mapper aktivt.

Enkel å finne frem i

Strukturen på menyene forøvrig har ikke Huawei gjort noe særlig med, så til tross for at det grafiske er litt annerledes enn vi er vant med fra mange Android-telefoner, bør det gå helt greit å finne frem.

Verdt å få med seg er det at Ascend Mate, akkurat som Ascend P2, kommer med et hav av ulike grafiske tema. Med så mye å velge i, hadde vi egentlig foretrukket at iallfall ett av temaene la seg litt tettere på de vanlige Android-menyene, slik de ser ut når de kommer fra Google. Like fullt kan dette være et fint tillegg for enkelte brukere.

Mye til felles med Ascend P2

I forrige Huawei-telefon vi testet hadde selskapet gjort veldig mange smarte og nyttige endringer i menysystemet. Ascend Mate har betydelig færre av disse tilpasningene, og noen av de nyttigste funksjonene vi så i Ascend P6 er borte.

I menyene har altså Ascend Mate mer til felles med Ascend P2 enn den nyeste, Ascend P6. Heldigvis har Huawei klart å luke bort det meste av ustabiliteten vi opplevde med Ascend P2. Ved siden av de nevnte treghetene, har vi lagt merke til at Ascend Mate gir en kort feilmelding om at snarveien allerede er opprettet, ved installering av nye apper.

Vi mistenker at denne feilmeldingen har en eller annen forbindelse med at app-menyen er borte, og at snarveiene uansett legges bare på skrivebordet her. Normalt vil en Android 4.1-telefon først legge en snarvei i app-menyen, før den oppretter en på første ledige hjemmeskjerm.