Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Ascend Mate

Vi har testet Huaweis gigantmobil

Dette er sannsynligvis den billigste telefonen i sin klasse.

Design, skjerm og menyer

Dette er de eneste fysiske knappene du finner på Ascend Mate; Av/på/skjermlås, volum opp og volum ned.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er ikke mulig å ta av bakdekselet på Ascend Mate. SIM-kortet settes inn på siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og minnekortet settes inn under en luke på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Huaweis variant av Android ut. Her er det bare hjemmeskjermer. App-menyen er tatt bort. Det krever en viss ryddighet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge blant en drøss ulike designtemaer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har forhåndslagrede modi for flere brukstyper. Disse er praktiske og lar deg raskt sette telefonen i natt-modus, slik at den ikke forstyrrer skjønnhetssøvnen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Huawei Ascend Mate er en gigantisk mobiltelefon – eller et lite nettbrett. Den er del av kategorien "phablets", som kanskje enklest kan oversettes til brettmobiler på norsk. Kategorien hadde neppe vunnet frem så fort om det ikke hadde vært for at Samsung har åpnet dører, hender og lommebøker med sin Galaxy Note-serie.

Ascend Mate er likevel betydelig større enn Note-modellene vi har sett så langt. Med en skjerm på hele 6,1 tommer er Ascend Mate den tredje største "vanlige" telefonen vi har lagt kleptopølsene på. Den er i størrelsesklasse med Samsungs Galaxy Mega med 6,3 tommers skjerm, og Sonys Xperia Z Ultra som har 6,4 tommer stor skjerm.

Stor og rimelig

I motsetning til Samsungs Note-serie har de fleste av de ekstra store telefonene vært ganske middels bestykket, men til gjengjeld har prisen vært lavere. Det er også tilfelle for Ascend Mate – på prislappen står det 2800 kroner.

I flate har Ascend Mate nesten de samme målene som Samsungs Galaxy Mega, men den er et par millimeter tykkere. De to ekstra millimeterne har Huawei brukt til å putte inn et ekstra stort batteri på hele 4050 mAh, altså betydelig større enn batteriet i Samsungs telefon, som er «bare» 3200 mAh.

Konkurrerer direkte med Galaxy Mega

Når telefonene er i denne størrelsklassen blir uansett ikke de to millimeterne så voldsomt merkbare. Det skiller bare ett gram i vekt mellom de to modellene.

Med så mange likheter får vi fort et inntrykk av at Ascend Mate og Galaxy Mega er direkte konkurrenter. Det er likevel noen forskjeller her.

Ascend Mate har ikke avtagbart bakdeksel, slik Galaxy Mega har. Dermed får du ikke byttet batteriet selv, hvis det skulle være interessant. To luker langs kantene på telefonen gir rom for minnekort og SIM-kort.

De fysiske knappene på telefonen er begrenset til tre – opp- og ned-tast for volumet, og den sedvanlige multifunksjonstasten som skrur på telefonen og betjener skjermlåsen.

Gummiert bakside

Baksiden føles nesten gummiert og gir god friksjon mot håndflatene. Det gjør at den ligger omtrent så godt i hånden som det er mulig for en telefon av denne størrelsen å gjøre. Overflaten virker også å være nesten immun mot fingermerker.

Den digre IPS-skjermen fyller forsiden og drar seg godt ut mot langsidene på telefonen.

Kunne hatt høyere oppløsning

Skjermen har HD-oppløsning, men bare 1280 x 720 piksler. Skjermen er skarp nok, men pikseltettheten er betydelig lavere enn det som har blitt vanlig på mobiler av mer ordinær størrelse den siste tiden.

Både fargegjengivelse og innsynsvinkel er god på Ascend Mate, men vi kunne gjerne ønsket oss noe bedre lysstyrke til utebruk. Det er verdt å nevne at skjermen fungerer også når du bruker hansker.

Aldrende Android

Det er naturligvis Android som kjører på denne telefonen, om enn i en noe eldre utgave enn det vi ser på mange andre telefoner. Her er det Android 4.1.2 som kjører – flere av konkurrentene har for lengst oppgradert produktene sine til Android 4.2, og om ikke lenge er det ventet at utrullingen av Android 4.3 vil starte fra noen av de største mobilprodusentene.

Like fullt er det ikke de helt store funksjonemessige forskjellene på disse Android-versjonene, som går under navnet Jelly Bean. De viktigste endringene som har kommet til i Android-plattformen gjennom Jelly Bean-versjonene er å finne under panseret, og handler om raskere flyt i menyene.

Ascend Mate er tidvis ganske treg. Vi opplever at telefonen må tenke seg om ganske lenge etter å ha utført en handling, og spesielt hvis den skal hente frem tastaturet for å la deg taste inn en kode eller en melding.

Av og til bruker den lang tid på å hente inn igjen menyene når du har gått ut av en app. Da blir snarveiene på skjerm bare svarte, og ingenting skjer i et par sekunder.

Huaweis egne menyer

Den største forskjellen sammenliknet med andre produkter, er det Huawei som har stått for helt selv, med sitt eget menysystem som kjører oppå Android.

I sin nyeste utgave av Emotion UI har nemlig Huawei kvittet seg helt med applikasjonsmenyen. I stedet får du et utvalg hjemmeskjermer der alle appene dine på ett eller annet vis befinner seg. For å holde det ryddig er man nærmest nødt til å være litt systematisk og bruke mulighetene til å rydde i mapper aktivt.

Enkel å finne frem i

Strukturen på menyene forøvrig har ikke Huawei gjort noe særlig med, så til tross for at det grafiske er litt annerledes enn vi er vant med fra mange Android-telefoner, bør det gå helt greit å finne frem.

Verdt å få med seg er det at Ascend Mate, akkurat som Ascend P2, kommer med et hav av ulike grafiske tema. Med så mye å velge i, hadde vi egentlig foretrukket at iallfall ett av temaene la seg litt tettere på de vanlige Android-menyene, slik de ser ut når de kommer fra Google. Like fullt kan dette være et fint tillegg for enkelte brukere.

Mye til felles med Ascend P2

I forrige Huawei-telefon vi testet hadde selskapet gjort veldig mange smarte og nyttige endringer i menysystemet. Ascend Mate har betydelig færre av disse tilpasningene, og noen av de nyttigste funksjonene vi så i Ascend P6 er borte.

I menyene har altså Ascend Mate mer til felles med Ascend P2 enn den nyeste, Ascend P6. Heldigvis har Huawei klart å luke bort det meste av ustabiliteten vi opplevde med Ascend P2. Ved siden av de nevnte treghetene, har vi lagt merke til at Ascend Mate gir en kort feilmelding om at snarveien allerede er opprettet, ved installering av nye apper.

Vi mistenker at denne feilmeldingen har en eller annen forbindelse med at app-menyen er borte, og at snarveiene uansett legges bare på skrivebordet her. Normalt vil en Android 4.1-telefon først legge en snarvei i app-menyen, før den oppretter en på første ledige hjemmeskjerm.

Teknologi og funksjoner

Av en eller annen grunn er den gamle Android-nettleseren betydelig raskere enn Google Chrome på Ascend Mate.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-postleseren fungerer greit nok, men mangler en del avanserte funksjoner vi hadde satt pris på.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En fullfunksjon Office-variant følger med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den kan også åpne mistenkelige PDF-vedlegg om pakninger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Strømstyringen i Ascend Mate er ikke like detaljert som den vi fant i Ascend P6, men sammen med et digert batteri blir batteritiden likevel meget god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Mange apper ønsker å være aktive i bakgrunnen. På Ascend Mate kan du velge hvilke som får lov. Det gir bedre batteritid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Som nevnt innledningsvis – Huawei Ascend Mate er ingen teknobombe. Som en del andre telefoner i sin klasse, virker det som om størrelsen er hovedpoenget med telefonen. Her er det ikke snakk om å flytte grenser, slikt overlates til de virkelige toppmodellene.

I stedet tilbyr Ascend Mate en grei miks av teknologi. Den drives av en litt aldrende, firekjerners, systembrikke som er rask nok til det meste, men som likevel støter på problemer med de aller heftigste appene og spillene.

Hvorfor så treg?

Telefonen burde i noen tilfeller respondert raskere. Vi snubler i tregheter her og der, som ikke var spesielt tydelige i Ascend P6. Siden både systembrikke og mengde arbeidsminne er likt på de to telefonene, står vi sannsynligvis igjen med at det enten er eldre Android-versjon, eller Huaweis egne tilpasninger som gjør at denne oppfører seg noe tregere.

Ved siden av fraværet av NFC er kanskje 4G-støtte den største mangelen her, men telefonen støtter den raskeste 3G-standarden som er i bruk. Vi savner ikke 4G til surfeformål, men standarden kan gi betydelig raskere nedlastinger og synkronisering av filer.

Eldst er best

Som vanlig for Android 4.1 ligger både den gamle Android-nettleseren, og Google Chrome forhåndsinstallert. I Android 4.2 og 4.3 er det for det meste bare Google Chrome som følger med.

Vanligvis opplever vi ikke de voldsomme forskjellene i ytelse mellom de to nettleserne, men her er det av en eller annen grunn ganske stor forskjell. Enda mer overraskende; den gode gamle Android-nettleseren er betydelig raskere enn Google Chrome.

Chrome stopper opp ved skjermtrykk

Google Chrome har nemlig en tendens til å ta seg en liten pause hver gang vi berører skjermen på Ascend Mate. Etter et halvt til ett sekund får vi rullet opp og ned, slik vi ønsker. Det høres kanskje ikke ut som noen stor forsinkelse, men i praksis er det svært merkbart.

Da hjelper det ikke så mye at Chrome har rykte på seg for å være en av de raskeste nettleserne som er tilgjengelig i dag, og de mange ekstrafunksjonene nettleseren kommer med er heller ikke nok til å holde oss i Chrome-osfæren gjennom testperioden.

Den gode gamle Android-nettleseren er betydelig raskere på denne telefonen. Også den er hakker litt ved rulling når den fortsatt jobber med å laste inn nettsidene, men den tar ikke pauser på samme måte som Chrome gjør, og lett ustabilitet akkurat mens siden lastes inn er noe vi fra tid til annen ser på andre nye telefoner. Pauser av det kaliberet vi opplever i Chrome på denne telefonen er ikke så vanlig lenger.

E-postklienten kunne vært bedre

E-postklienten er mer eller mindre slik vi kjenner den fra standard Android. Vi noterer oss at den krever noe mer informasjon for å opprette Exchange-kontoer enn vi er vant til å måtte gi fra oss. De fleste telefoner vil prøve å gjette seg frem til de fleste innstillingene på grunnlag av brukernavn og passord – her må du bidra med litt mer helt i starten.

Det er likevel ikke noe stort hokus pokus å legge inn kontoer i denne e-postklienten.

Som vanlig støter vi på en mengde e-poster som det er kliss umulig å få vist i hele sin bredde. Dette er typisk meldinger som er forhåndsformatert fra avsenderen, men med 720 piksler i bredden på en kjempediger mobilskjerm ser vi virkelig ikke hvorfor det skal være behov for sidelengs rulling i meldingene.

Mangler avanserte funksjoner

E-postklienten tillater heller ikke valg av detaljert synkroniseringsplan. Du kan stort sett bare velge én fast synkroniseringsrutine for hele uka, og ikke styre detaljert at synkroniseringen skal skje oftere på dagtid, for eksempel.

Ved siden av den vanlige e-postklienten får du naturligvis Google sin egen Gmail-klient som ble oppdatert med en rekke nye funksjoner for en tid tilbake.

Denne klienten er en av de beste du kan bruke for Googles e-posttjenester. Hvis du bare har e-post fra Google klarer du deg altså fint. Har du flere e-postkontoer bør du sannsynligvis se deg om etter en bedre løsning i appbutikken Google Play.

Kontorpakke

Kontorpakken Kingsoft Office følger med telefonen. Dette er en gratis kontorpakke, så Huawei har i grunnen bare spart deg noen tastetrykk. Vi synes likevel det er veldig fornuftig at det ligger en fullverdig Office-pakke på telefonen rett ut av esken. Det kan spare deg for irritasjon når du plutselig trenger å redigere et dokument uten å egentlig ha muligheten til å lete rundt i Google Play, eller laste ned store filer – for eksempel i utlandet.

Til tross for at dette er en gratis kontorpakke er den faktisk ganske god å bruke. Den ser kanskje ikke fullt så lekker ut som noen av sine konkurrenter, men den er likevel stappfull av funksjonalitet.

God støtte for skytjenester

For eksempel støtter den tilkobling til Google Drive, Dropbox og BOX, slik at du kan åpne og lagre dokumenter rett mot skyen.

Vi noterer oss også at du kan opprette Powerpoint-presentasjoner her. De aller fleste fullverdige Office-produkter kan opprette Word- og Excel-dokumenter, men mange av dem kan kun vise frem Powerpoint-dokumenter. Her er altså Kingsofts Office-variant en av de bedre.

Office-pakken kan også åpne PDF-filer, men i likhet med de fleste andre Office-varianter kan den ikke opprette nye PDF-er.

Strømstyring og batteritid

Batteritiden er en av Huawei Ascends beste egenskaper. Sammenliknet med de fleste andre smarttelefoner på markedet varer denne kjempen tilnærmet evig på en lading. Det skyldes først og fremst et gigantisk batteri på 4050 mAh, men Huawei har også lagt til strømstyringsfunksjoner som kan strekke batteriet enda lenger.

Vi noterer oss imidlertid at strømstyringsfunksjonene i Ascend Mate ikke er fullt så avanserte som de som er å finne i Ascend P6. Like fullt er kontrollene i Ascend Mate relativt detaljerte, og du vil neppe savne noe her, sammenliknet med andre telefoner.

Enhåndsbruk

Siden dette er en diger telefon følger det med en del tilpasninger for bruk med én hånd. Du kan for eksempel stille telefonen inn slik at den legger tastaturet langs siden av skjermen, i stedet for å dekke hele. Du kan velge hvilken side tastaturet skal være på.

Også i selve telefon-appen kan tastaturet plasseres langs siden av telefonen. Til sist kan låsemønsteret flyttes slik at det også er tilgjengelig når du bruker bare én hånd.

Det er dessuten mulig å justere opp tekststørrelsen i menyene, hvis du synes den blir for liten i vanlig utgave.

Underholdning

Kameraet i Ascend Mate er middels godt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ascend Mate fungerer greit som musikkspiller, men vi synes volumet på hodetelefonutgangen er litt i laveste laget.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Huawei har lagt til en haug spillelister for ulikt humør - men du må legge til låter selv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Huawei Ascend Mate har perfekt størrelse til å være reisekamerat på fly eller tog. Den store skjermen gjør at vi forventer oss en lommekino av rang.

En ulempe med telefonen er imidlertid at den bare har 8 GB lagringsplass, og at du bare får bruke rundt 4 GB av det igjen. Dermed er det sparsomt med plass til innhold. Heldigvis har Huawei lagt inn minnekortstøtte, slik at du kan korrigere dette på en enkel måte.

Videospilleren tar de fleste formater

Produsenten har lagt ved en videospiller som heter TPlayer. Den har vi aldri sett før, men etter litt søking fant vi den som gratis app i Google Play.

Spilleren funger greit nok, og tar de fleste videoformater vi kaster etter den. Innledningsvis kan den imidlertid være litt kronglete å bruke, siden den leser av lagringsplassen din direkte, men i stedet bygger opp et innholdsbibliotek. Det hender det den bruker litt lang tid på å gjøre, så ved første oppstart måtte vi be den om å lage biblioteket selv.

Så fort det var gjort fikk vi opp forhåndsvisning av innholdet vårt, og de fleste videoer lot seg avspille helt uten problemer.

Lavt volum – igjen

Som musikkspiller merker vi at Ascend Mate har det samme problemet som nesten alle Huawei-telefoner vi har testet så langt. Den spiller litt lavt i store hodetelefoner. De fleste øreplugger og andre lettdrevne hodetelefoner vil likevel spille høyt nok med denne telefonen.

Lydkvaliteten blir god nok, men den kunne med fordel hatt mer trykk både i bass og diskant.

Det følger med to musikkspillere i Ascend Mate. Den ene er Googles egen Play Musikk, som i praksis er vingeklippet siden Googles tjenester ikke er åpnet i Norge. Du kan likevel spille av ditt eget musikkbibliotek med spilleren, og den kan organisere musikken din ettersom du gir tommel opp eller tommel ned til låtene.

Nyttig nok, hvis du har store mengder musikk på telefonen, men langt mer egnet til gigantiske musikkbibliotek, som det Google gir tilgang til i USA.

Middels musikkspiller

Huaweis egen musikkspiller har en del til felles med videospilleren. Det betyr at du også her kan måtte oppdatere innholdet manuelt, hvis ikke spilleren har funnet det på egen hånd.

Spilleren har en rekke sorteringsmuligheter. Den kan vise innholdet i en vanlig liste over alle låtene dine, eller du kan velge fra artist eller album.

Vi noterer oss at du også her kan gi "tommel opp", i form av en stjerne. Alle låtene som får stjerne havner i en egen spilleliste. I tillegg har spilleren forhåndslagrede spillelister for humør, men i motsetning til Samsungs telefoner, må du her legge til låtene som passer i hver kategori selv.

Huawei Ascend Mate fungerer greit som musikkspiller, men vi hadde ønsket oss at telefonen hadde mer krefter, og kunne trekke mer krevende hodetelefoner. Vi kunne også ønsket oss noen fler funksjoner i musikkspillerne.

Ikke kraftig nok for de råeste spillene

Telefonen er rask nok til å dra de fleste spill og apper, men vi merker at den sliter med de råeste spillene. Det er også irriterende at menysnarveiene blir liggende fremme på skjermen mens vi spiller.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Innmaten i Ascend Mate er litt aldrende. Den kjører Huaweis egen systembrikke, som først ble lansert sammen med Ascend D1 Quad for to år siden. Den firekjerners brikken er likevel rask nok til å dra de fleste spill, men sliter litt når det kommer til de aller heftigste.

Nok en gang merker vi oss at mange spill ikke får til å skjule snarveiene på skjermen, slik at det er fort gjort å forlate spill uten at man egentlig mener det. Det kan være fryktelig frustrerende. Dette dreier seg mest om måten appen er utviklet på, men det er likevel verdt å merke seg når det er snakk om en telefon som ikke har snarveier utenfor skjermen.

Ytelsestester

Kamera

Ascend Mate er utstyrt med et kamera som kan ta bilder med oppløsning på opp til 8 megapiksler. Bildekvaliteten er grei nok, men ikke fantastisk. Av en eller annen grunn ser det ut til at telefonen overdriver kontrasten mellom de lyse og mørke partiene i bildet.

Denne overdrivelsen gjør at uforholdsmessig store deler av bildene fremstår som litt mørke og udetaljerte, mens de lyseste delene har lett for å brenne ut og mangle detaljer av den grunn.

Kameraet tar middels gode bilder, men kommer med en rekke ekstrafunksjoner. Denne vrir på ansikter. Noen av disse funksjonene er litt ustabile, og effektene forsvinner kort tid etter at de er valgt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vi er vant til at bilder ser bedre ut på mobilskjerm enn på en god dataskjerm, men her ser også eksponeringen langt riktigere ut når den vises på mobilskjermen. Dermed er det fort gjort å ta et bilde man blir noenlunde fornøyd med, men som slett ikke ser like bra ut når du overfører det.

Vi noterer oss at foto-appen på Ascend Mate har en rekke ulike innstillinger. Her kan du velge mellom ulike fargefiltre og en rekke ansiktseffekter som likner de du finner i Apples Photobooth-programvare. Vi merker oss at ansiktseffektene fungerer svært dårlig, og ofte bare vises på skjermen i et kort øyeblikk før de forsvinner, og ikke rekker å bli med på det ferdige bildet.

Konklusjon

Gigantiske telefoner har blitt en trend – iallfall fra de mange mobilprodusentene. Huaweis første eksemplar heter Ascend Mate, og kommer med gigantisk skjerm, og en relativt rimelig prislapp på 2800 kroner.

Til nesten 3000 kroner er den fortsatt ikke noen utpreget billigtelefon, så hva får du egentlig hvis du velger Ascend Mate?

Enorm skjerm

Du får først og fremst en helt enorm skjerm, på 6,1 tommer. Det gjør den betydelig større enn telefonene i Samsungs Galaxy Note-serie, serien som mer eller mindre egenhendig startet gildet for de store telefonene.

Skjermen har HD-oppløsning og god bildekvalitet. Den er imidlertid ikke blant de mest lyssterke vi har sett, noe som er en ulempe når du skal bruke telefonen i sterk sol.

Telefonen er i største laget til å ligge godt i hånden, men Huawei har lagt til tilpasninger i menyene som skal gjøre det enklere å bruke den med én hånd. Den gummierte baksiden gjør det også enklere å holde telefonen.

Noen tregheter

I bruk er telefonen tidvis treg. Den aldrende maskinvaren og to generasjoner gammel Android må ta noe av skylda for treghetene, men vi støter også på merkverdigheter som at den ene nettleseren som følger med blir tregere med det samme du tar i skjermen, før den rasker på igjen et sekund eller to etterpå.

Huawei er klar over treghetene, og det er sannsynlig at det vil komme en oppdatering som bøter på dem i løpet av en måneds tid. Erfaringsmessig vet vi at slike oppdateringer kan ta noe tid, og i noen tilfeller ikke dukker opp. Det kan altså være lurt å belage seg på å leve med disse treghetene en stund, hvis du kjøper Ascend Mate.

«Evig» batteritid

Huawei har lagt ved en del nyttige funksjoner og programvare i telefonen.

Blant annet liker vi strømstyringsfunksjonene telefonen har, selv om de ikke er de aller mest avanserte vi har sett. I kombinasjon med et gigantisk batteri på over 4000 mAh gir det Ascend Mate meget bra batteritid. Vi behøvde knapt å lade telefonen i testperioden.

Det følger med en helt grei e-postklient og en gratis Office-variant. Begge deler fungerer greit nok, men hvis du er tung bruker av e-post, vil du nok ha bedre nytte av en av de mange løsningene i Googles app-butikk.

Middels på underholdning

Ellers noterer vi oss at lyden fra hodetelefonutgangen kunne vært noe høyere. Dette er et problem Huawei har hatt med så godt som samtlige av sine telefoner. Med de riktige hodetelefonene eller øreproppene blir lyden likevel både høy og klar.

Takket være en videospiller som tar de fleste formater er Ascend Mate også en grei lommekino på farten. Ulempen her er lite inkludert lagringsplass. Hvis du skal bruke Ascend Mate som underholdningsmaskin, anbefaler vi deg å kjøpe et minnekort i tillegg. Ascend Mate har ingen problemer med å takle minnekort opp i 64 GB.

Middels ytelse

Ytelsen plasserer Ascend Mate omtrent midt i dagens mobilutvalg. Den er sterk nok til å kjøre de fleste applikasjoner, men får problemer med de aller mest krevende spillene.

Bildekvaliteten fra kameraet kunne vært bedre. Det har en tendens til å brenne ut de lyseste områdene, og gjøre de mørke områdene så mørke at detaljene blir borte. Dette skjer også i situasjoner som ikke skulle være spesielt krevende for et mobilkamera.

Til slutt

Huawei Ascend Mate har en prislapp det er vanskelig å si noe på. Det er forholdsvis mye telefon til 2800 kroner. Diger skjerm og et vanvittig batteri er blant fordelene her. Den har likevel sine særegenheter, og spesielt de periodiske treghetene vi opplever gjør at denne lander på en treer på terningen.

Samsungs Galaxy Mega er bedre enn Huawei Ascend Mate på de fleste punkter, men du må betale 1200 kroner mer for den. Det er en ganske stor prisforskjell, men vi mener likevel at mellomlegget kan være fornuftig, ettersom Galaxy Mega per i dag gir en langt mer stabil brukeropplevelse.

Det er også verdt å merke seg at Galaxy Note II nå koster rundt 3600 kroner. Hvis du klarer deg med en skjerm som er 0,6 tommer mindre, er også dette en klart bedre telefon enn Ascend Mate.

Huaweis erkekonkurrent, ZTE, har også lansert en stor telefon, men det er fortsatt usikkert om Grand Memo finner veien til norske butikker. Det er synd, for den kunne vært en av Ascend Mates sterkeste konkurrenter.

Ellers er det naturligvis verdt å nevne at Sonys Xperia Z Ultra nå nærmer seg butikkene, og at Samsung ventes å lansere Galaxy Note III under årets IFA-messe. Disse vil imidlertid være i en helt annen prisklasse enn Huawei Ascend Mate.

Les også
Huawei lanserte verdens tynneste 7-tommersbrett
Les også
Huaweis nye gigantmobil er offisiell
Les også
Ny gigantmobil fra Huawei titter frem
Les også
Brettmobiler: Vi kårer kongen av gigantmobilene
Les også
Huawei Ascend P6: Denne telefonen er syltynn og uvanlig smart
Les også
Huawei har lansert verdens tynneste smartmobil
Les også
Huawei Ascend P2: Huaweis nyeste 4G-flaggskip skuffer
Les også
Vi klår på «verdens største mobiltelefon»
annonse