Ukens test av mobilspill
Innhold
Ny helg, nye spill. Tre av ukens spill er ganske upraktiske om man befinner seg på bussen eller i andre bevegelige omgivelser. For de som ikke har invadert godstolen før helgen er det også duket for litt mimring og litt hjernetrim. God fornøyelse.
Iphone
Moto X Mayhem
Dette er en klassisk sidescroller som er så å si helt lik gode gamle Trials. Man skal befordre en motorsykkel gjennom til dels umulige, og helt todimensjonale, løyper. Det som gjør dette ekstra utfordrende er at man som i den originale klassikeren må holde syklisten sin noenlunde i vater.
Styring av motorsyklisten skjer ved å trykke på sidene av skjermen for å bremse eller kjøre fremover. I tillegg må man kontrollere eh... nedfallsvinkelen ved å vippe telefonen fra side til side.
Banene er varierte og blir stadig vanskeligere etter hvert som man avanserer i spillet. Som med alle bevegeelseskontrollerte spill er Moto X Mayhem relativt vanskelig å spille dersom man er i bevegelse. Det kan derfor bli en utfordring å spille dette på bussen.
Har man derimot inntatt lat helgepositur i kontorstolen eller sofaen er Moto X Mayhem vanedannende underholdning, og det er med tungt hjerte man pakker ned telefonen dersom man ikke får til et nivå.
Moto X Mayhem koster 6 kroner og kan lastes ned fra App Store.
Android
Abduction!
I Abduction styrer du en ku. Som alle kuer med respekt for seg selv vet også denne kuen at gresset er grønnere et annet sted. Derfor hopper det spenstige kveget til himmels på skyer av gress. Man skal altså jobbe seg oppover.
Gresstustene man bruker som plattform for å komme seg oppover flytter seg dessuten fra side til side, og man må styre kuen etter. Denne styringen skjer ved hjelp av mobilens innebygde G-sensor.
Samtidig kommer det diverse power-ups seilende nedover. Enkelte gir deg ekstra kuer (liv) mens noen gir deg mer spenstige kuer. Andre igjen gir deg trøbbel. En gjenganger er beskjeden om at det nå blir færre plattformer.
Dersom du mot formodning klarer strabasene med hoppekua di kommer du til slutt til et romskip. Vi vet ikke om kuen blir utsatt for ekseperimenter av tvilsom art, men vi håper for kuas del at gresset er grønnere der den kommer.
Igjen opplever vi at bevegelsesstyrte spill er et kolossalt frustrasjonsmoment dersom ens omgivelser er i bevegelse. Likevel er dette helt ålreit underholdning i mer rolige situasjoner. Hoppekua, unnskyld - Abduction!, kan lastes ned kostnadsfritt fra Android Market.
Java
Arka-Brick
Dette er en klon av en klon. Ataris gode gamle klassiker Breakout ble til på 70-tallet. Denne ble siden inspirasjonen til spillet Arkanoid. Dette spillet er, som navnet antyder, en Java-versjon av Arkanoid.
Man styrer en plattform nederst på skjermen. Denne plattformen skyter en kule, og kulen må fanges igjen når den spretter i retur. Det den spretter mot er blokker, og det er disse man vil ha vekk.
Underveis får man power-ups som skal gjøre det enklere å kverke blokkene. Man må likevel passe seg, for en del av "hjelpemidlene" som kommer fallende gjør ugagn. Av og til kommer det en snøkrystall som fryser plattformen fast i en periode.
Arka-Brick er ren spillbarhet, men gjennomføringen virker litt halvveis. Måten det markedsføres er også et irritasjonsmoment. På Getjar, der spillet er tilgjengelig, står det å lese at Arka-Brick skal være gratis. Det dreier seg likevel om et reklamefinansiert spill som laster ned små mengder innhold mens du spiller.
Spillet er tilgjengelig på Getjar og koster ingenting. Vær obs på at noe datatrafikk vil løpe underveis, ettersom spillet er reklamefinansiert.
Symbian S60 med trykkskjerm
Dreamway
Dreamway er ikke helt ulikt gode gamle Micro Machines. Som i Micro Machines er det snakk om et racingspill der banen ses fra oven. Bilene er små og kantete, og det hele ser ganske tegneserieaktig ut.
For å understreke tegneseriefølelsen spillet deles det også ut power-ups litt etter samme system som sjansekort i Monopol. Man vet aldri riktig om prikken man kjører på vil føre med seg noe positivt eller negativt. Plutselig kan det hende at bilen fryser til is, mens andre ganger går den plutselig mange ganger så fort som resten av feltet.
Ofte er bilspill en knotete opplevelse på trykkskjermmobiler. Enten må man trykke på kontroll-"taster" rett på skjermen, eller så må man vippe telefonen i den retningen man ønsker å styre. I Dreamway er ingen av disse metodene valgt.
Styringen foregår enkelt og greit ved at bilens nese peker i retning av der man trykker pekepennen mot skjermen. Dette fungerte over all forventning, og det er nesten litt merkelig at ikke denne kontrollmetoden blir mer brukt.
Dette spillet har ikke bare høy mimrefaktor på grunn av de mange gamle klassikerne det henter inspirasjon fra, det er faktisk veldig morsomt. Spesielt velkomment er det at kontrolleene virkelig sitter. Kontrollsystemet er faktisk bedre enn gode gamle piltaster, som inntil nylig var undertegnedes foretrukne måte å styre denne typen spill på.
Dreamway er tilgjengelig for 9,95 $ (58 kroner) på Handango.com. I demoen kan man prøve en av banene gratis.
Windows Mobile
Next Element 2
Next Element er en klassisk puzzle-variant. Brettene består av et sett blokker med tall på. Tallene symboliserer hvor mange ganger man kan gå over hver blokk før blokken blir borte. Målet med spillet er å fjerne alle blokkene på brettet.
Man styrer det som i praksis ser ut som en blå svamp. Denne styres ved hjelp av pilsymboler nederst på skjermen. Det hele er ganske raskt og pent gjennomført. Spillet henger aldri og det oppleves som enkelt og greit å styre.
Konseptet er underholdende nok, og vanskelighetsgraden stiger fort. Dette spillet apellerer nok først og fremst til de Sudoku-spillende massene. Det er snakk om avslappende hjernetrim.
Spillet kan hentes ned gratis fra Opn Market. Opn Market for Windows Mobile kan hentes her.
Se våre andre spilltester
Fly F16 eller kverk snikende ulver i parykk
Ta en actionpotet
Mobilspill til helgen
Fra slemme månemenn til rolige fiskevann
Søl bort helgen med mobilspill