Tek.no

Test

Nokia C6

21 Okt 2010 13:03

Design, skjerm og menyer

Selv om det er Symbian^3 som er det mest spennende fra Nokia om dagen, er det fortsatt S60-baserte telefoner som dominerer utvalget fra finnene. Nokia C6 er nettopp en slik telefon. Nærmere bestemt snakker vi her om en telefon med trykkfølsom skjerm og utskyvbart fulltastatur.

00-01-02..

Nå som Nokia akkurat har lansert modellen C6-01, kan det fort bli forvirring når det er snakk om en telefon som heter C6-00 og som kalles C6 i dagligtale. Selv om navnet er det samme, og telefonene til forveksling er like, er det allikevel stor forskjell på disse to. C6-00, som denne testen tar for seg, har nemlig S60-menyer, mens C6-01, som ikke har kommet i salg enda, har fått de nye og etterlengtede Symbian^3-menyene.

Skal vi sammenligne C6 med en annen Nokia-telefon, vil vi heller si den ligner på Nokia N97 Mini. C-serien er riktignok en enklere og billigere serie med telefoner enn N-serien, og C6 er da også billigere enn N97 Mini var når den ble lansert.

Les test av N97 Mini »

Dette kan altså være en telefon for deg som er ute etter en telefon med trykkskjerm og romslig fulltastatur uten å betale skjorta.

Nokia C6 må nøye seg med de etterhvert utdaterte S60-menyene. Førsteinntrykket C6 gir, er imidlertid godt. Vel er designen svært lite spenstig, og nett og liten er heller ikke karakteristikker som passer til C6.

Allikevel er det liten tvil om at Nokia fortsatt kan lage mobiltelefoner. C6 virker godt sammenskrudd, og du sitter igjen med et inntrykk av at dette er en gjennomført telefon. For å si det på godt norsk er den funksjonell uten å være staffasje.

Skal vi trekke frem et ankepunkt ved den fysiske designen, skal det sies at volumtasten som sitter på høyre side av telefonen kan være litt vanskelig å finne frem til og betjene under en samtale.

Rett under volumtasten sitter en knapp for å låse tastaturet. For å låse opp tastaturet skyver du på den fjærbelastede knappen. Låsemekanismen ser ut til å fungere utmerket, vi opplevde i hvert fall ikke at C6 ufrivillig ble opplåst mens vi hadde den i lommen.

Betjeningen er ikke perfekt, verken med eller uten tastene fremme.
Stikkord for hovedmenyen er gammel nytt og overfylt.

Så...2009

Noe som ikke direkte går på utformingen, men som like fullt er helt idiotisk i våre øyne, er at Nokia har utstyrt C6 med en egen ladeplugg. For deg som har hatt en eller flere Nokia-telefoner de siste årene vil det si den "tynne" ladekontakten til Nokia.

Hvorfor Nokia ikke har valgt å la også ladingen foregå via Micro-USB, har vi ingen god forklaring på annet enn at de hadde et lager fullt av gamle ladere som de ville bli kvitt. De fleste andre telefoner, etterhvert også inkludert mange av Nokias egne, lader nemlig via Micro-USB i disse dager.

Detaljer som dette bidrar til at C6 virker gammeldags allerede fra dag én. Ja, vi kan nesten si at C6 er gjennomført gammeldags.

Tilbake til fremtiden

Når det gjelder tilkobling av hodetelefoner, har Nokia heldigvis tatt steget inn i det 21. århundre og utstyrt C6 med minijack. Denne kontakten sitter på toppen av telefonen, ved siden av Micro-USB-tilkoblingen. I motsetning til sistnevnte er det ikke noe deksel over minijack-kontakten.

Nederst på fremsiden finner du tre fysiske taster. Dette gjør at du kan svare på samtaler og legge på uten å måtte se på telefonen.

Flere taster finner du hvis du skyver frem tastaturet. Tastaturet skyves frem på siden av telefonen, og må sies å være et lite lyspunkt i en C6-eiers tilværelse. Tastene har en behagelig overflate, brukbar størrelse og er svakt buet. Dette gjør at tastaturet er utmerket å skrive på. Faller mørket på blir tastaturet, som innbefatter æ, ø og å, automatisk opplyst.

Skal vi, bokstavelig talt, sette fingeren på noe, må det være at det er noe trangt over øverste knapperad. Dette gjør at fingertuppene fort stanger i telefonens overdel når du skal trykke på taster som befinner seg på den øverste tasteraden.

Til høyre for tastaturet sitter en piltast med valgtast i midten. Med et menysystem som ikke akkurat er egnet for betjening via skjermen, kommer denne tasten godt med. Faktisk vil du oppleve at en slik piltast kan være rett så hendig når du først har vent deg til å bruke den.

Du får også kjøpt Nokia C6 i hvit utgave.
C6 er ingen sylfide.

..og tilbake til steinalderen

For det er hvordan C6 oppleves i bruk som er det største minuset ved Nokia C6. Det var en gang Symbian og S60 var det ledende menysystemet for smarte telefoner. Dessverre for Nokia og C6 sitt tilfelle var det før trykkskjermtelefoner ble allemannseie.

Det er ikke det at menyene er så dårlige, og telefonen er også stabil i bruk og forholdsvis kjapp i responsen. Problemet er at utviklingen ser ut til å ha stått stille en periode mens resten av verden raste videre.

Et eksempel på dette er når vi lot en testperson som til vanlig bruker en Andoid-telefon trykke litt på C6. Et spørsmål som kom rimelig umiddelbart var "Hæ? Hvorfor må jeg trykke to ganger?".

At man ikke har fått på plass støtte for kapasitive skjermer i S60, men har har måttet utvikle en ny versjon av operativsystemet, er forståelig. Vi skjønner imidlertid ikke at vi må vente på Symbian^3 for å flere "sider" i hovedmenyen.

Heldigvis har verden gått litt videre på Symbian-kontoret, og du kan i motsetning til hva som var tilfellet med de første S60-telefonene med trykkskjerm dra fingeren over skjermen for å bla i skjermbildet. Den fjærlette berøringen utblir derimot siden skjermen er av den resistive typen som trenger fysisk trykk for å reagere.

Skjermen har en grei oppløsning i forhold til størrelsen. Selv om skjermen fungerer godt, er den ikke i nærheten av skarpheten og de spenstige fargene som de beste og mest høyoppløste AMOLED-skjermene kan vise til.

C6 strøk binderstesten med glans. Det er ingen tvil om at skjermen er laget av plastikk, vi laget nemlig en solid ripe når vi dro spissen på en binders over skjermen.

Tilbehør

Tilbehørspakken bekrefter at dette er en telefon hvor du ikke betaler ekstra for fiffige funksjoner og sprekt design. I salgsesken finner du med andre ord det du pleier å finne når du kjøper en moderne telefon. Det er riktignok uvant å se en salgseske hvor laderen og datakabelen er to forskjellige kabler, men for C6 er dette nødvendig siden den lader via en egen kontakt.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • USB-kabel
  • Micro-SD minnekort (2 GB)
  • Brukerveiledning

Les også