Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia C3-01

Design, skjerm og menyer

Når man til tider kun omgis av telefoner uten tastatur som bare kan betjenes ved å trykke på skjermen, er det fort gjort å glemme at en stor del av telefonene som lages og selges i dag fortsatt har et tradisjonelt tastatur. Nokia C3 er nettopp en slik telefon som ser ut akkurat slik en mobiltelefoner pleide å se ut.

Nokia C3-01 ser ut som en tradisjonell mobiltelefon.
Sammenlignet med tidligere tiders mobiler er allikevel noe snudd på hodet.
Lite nytt og spennende å menlde fra hovedmenyen.
Startskjermen virker noe trang.

Nokia snur bunken

Nokia C3-01 Touch & Type som denne telefonen helt presist heter, må ikke forveksles med en tidligere modell kalt Nokia C3, rettere sagt C3-00.

Oppfinnsomme er finnene definitivt ikke, om Nokia ikke har spenstige navn på modellene sine så skulle du tro at det i det minste gikk an å finne på modellnummer som ikke har vært brukt tidligere.

I det aller, aller minste kunne Nokia brukt samme modellnummer på telefoner som var etterfølgere i større og mindre grad, men det er ikke tilfellet her. Som du allerede vet hvis du har lest testen vår av Nokia C3-00, så er dette en QWERTY-telefon som selv ikke i stummende mørke ligner det grann på C3-01.

At finnene mister markedsandeler er kanskje ikke så rart når de ikke engang klarer å gi verken fornuftige eller spennende nye navn på mobilene sine.

I denne resten av denne artikkelen er det kun Nokia C3-01 Touch & Type vi snakker om selv om vi nøyer oss med å skrive kortversjonen C3.

Skinnet bedrar

C3 ser altså ut som en tradisjonell mobiltelefon med vanlig talltastatur. Som du allerede har skjønt hvis du har dechiffrert "Touch & Type"-delen av modellbetegnelsen, dreier det seg her om en telefon hvor du kan trykke på skjermen.

I teorien skulle dette kanskje bli telefon som er dobbelt som god å trykke på som en klassisk mobiltelefon eller som en mobil med trykkskjerm.

Resultatet er snarere en telefon som bare er halvparten så god å bruke. Her er nemlig verken det fysiske tastaturet eller trykkskjermen særlig bra. Det fysiske tastaturet er glatt med store taster, men problemet er at det er for hardt å trykke på og gir for dårlig respons.

Stort bedre står det ikke til med trykkskjermen. Den er nemlig av den resistive typen som reagerer på fysisk trykk. Mange vil hevde at slike skjermer har gått ut på dato, i det minste for normal bruk. Når trykkskjermen ikke engang er spesielt god til å være en resistiv skjerm, sier det seg selv at dette er traurige greier.

Og det er ikke slik at du enten kan velge å bruke det fysiske tastaturet eller kun trykke på skjermen. Siden pil- og valgtast mangler, er det ikke mulig å kun forholde deg til det fysiske tastaturet om du skulle det. Istedenfor at muligheten for å trykke direkte på skjermen har blitt en ekstra bonus, har det isteden blitt en hemsko for Nokia C3.

Vel er det selvsagt praktisk å kunne trykke på skjermen i mange tilfeller, men vi tror faktisk dette hadde vært en bedre telefon som var raskere å bruke dersom skjermen ikke var til å trykke på.

Enter du trykker her eller der må du trykke ganske hardt.

Enkle menyer

Nokia C3 har de klassiske S40-menyene. Dette er velkjente menyer for alle som har hatt en vanlig Nokia-telefon i nyere tid.

Menyene er forholdsvis enkle å bruke, selv om en hovedmeny med kun 9 punkter virker litt snaut. Det kan også være litt omstendelig å navigere rundt i menyene. Dette skyldes ikke bare den klumsete betjeningen på skjermen, men også at du blir i overkant mye passet på hvis du for eksempel skal lukke et program.

Det er ikke verdens undergang, men vi skjønner ikke helt hvorfor vi må trykke to ganger på legg-på-tasten for å lukke et program - selv om du faktisk lukker programmet og ikke minimerer det (her er ingen multitasking),

Vi synes også at startskjermen her virker litt rotete sammenlignet med de beste startskjemene på store berøriongsfølsomme skjermer.

Skjermen i seg selv fungerer bra for en telefon i denne prisklassen, og oppløsningen passer bra til skjermstørrelsen.

Krig og fred og sånn...

Selv om vi ikke lar oss imponere over C3s indre, så er det ikke til å komme bort i fra at C3 er en godbit for øyet. Vårt testeksemplar var gjennomført sølvfarget og gir et rent og nesten eksklusivt inntrykk. I tillegg er bakdekselet av metall, noe som også hever kvalitetsinntrykket. Når C3 i tillegg er slank, kan vi leve med at skjermen på tross av at den nesten virker å være laget av glass viser seg å være ren plast når vi lager en fet stripe med bindersen vår.

Tilbehør

Det kanskje viktigste tilbehøret, et par gode hodetelefoner, følger med når du kjøper en C3. Utover dette er det rimelig snaut med godsaker, kanskje unntatt et bilde av Rihanna som indikerer at du kan laste ned noe gratis musikk av henne.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1050 mah)
  • Lader
  • Brukerveiledning
  • Hodetelefoner

Teknologi og funksjoner

Tastene er litt harde å trykke på.
Nokia C3 ser elegant ut i de fleste hender.
Bakdekselet er i matt metall.

At Nokia har laget mobiltelefoner i lang tid kommer tydelig frem når vi ser på spesifikasjonene til C3.

Den støtter for eksempel ikke bare fire GSM-frekvenser, mens også fire HSPA-frekvenser, slik at du kan surfe i 3G-fart de fleste steder i verden med 3G-dekning.

I tillegg støtter den kjappe hastigheter i super-3G-nettet, noe som ikke er selvsagt for en telefon i svært moderate prisklassen C3 befinner seg i.

Noe som heller ikke er like vanlig på "vanlige" mobiltelefoner er tilkobling til trådløse nett, men dette har C3 også.

Til å snakke i

Ringe kan du selvsagt også, og Nokia C3 har god lyd under samtale. At C3 har en egen funksjon for stemmeklarhet er nok med på å bidra til dette.

Vi opplever også at C3 har hakket bedre dekning enn mange andre telefoner.

Befinner du deg i et dekningsmessig grenseland kan du med andre ord høyst sannsynlig sitte helt i ro mens fortvilte iPhone 4-eiere springer rundt for å få frem noen streker på dekningsindikatoren sin.

Du bør imidlertid ikke være spesielt høy på pæra hvis du ikke har en lader i nørheten, for C3 måtte lades hver annen natt med helt normalt bruk.

Vi synes dette er i underkant når skjermen ikke er større enn den er, og når vi i tillegg synkroniserte vesentlig sjeldnere enn vi pleier grunnet fravær av støtte for Exchange.

Det sistnevnte gjør i kombinasjon med at du ikke kan installere egne programmer (Java-programmer unntatt) på telefonen at dette ikke er noen telefon for proffbrukere.

Vanlig e-post kan du heldigvis laste ned, og e-postleseren fungerer fint. Den viser også HTML-formatert e-post slik den skal se ut, men den smale skjermen gjør at det ikke alltid er like oversiktlig å lese e-post.

Sidelengs

Surfer du på nettet med den innebygde nettleseren er du ofte nødt til å scrolle sideveis. Og er det noe enhver spesialist i brukervennlighet på nett kan fortelle deg så er det at sideveis scrolling, det liker vi ikke.

Godt gjemt syv trykk nede i menyen finner du Opera Mini, som er en alternativ nettleser som er bedre å bruke i de flestes øyne.

Om du ikke bare har gått deg vill i telefonens nettlesere, men også i den virkelige verden, så bør du ha tatt med deg kart og kompass. C3 har nemlig ikke GPS, noe som kanskje er like greit med tanke på at skjermen er hakket for liten til at det ville fungert særlig bra.

Toppers

På toppen av C3 finner du tre kontakter. Den ene er Nokias proprietære ladeplugg. Vi ser ingen annen grunn til at denne kontakten er der enn at Nokia har et stort lager med gamle ladere de må bli kvitt. Du kan nemlig lade via Micro-USB-kontakten som sitter på motsatt side, og som er standarden for lade- og datatilkobling på mobiltelefoner i dag.

Midt i mellom finner du tilkoblingen for mini-jack, hvor du kan koble til enten de medfølgende hodetelefonene eller et par helt vanlige hodetelefoner dersom du ikke foretrekker den trådløse varianten med stereolyd via Bluetooth.

Multimedia

Hodetelefoner kobles til på toppen av telefonen.
Hodetelefonene som følger med er bedre enn de ser ut til.

Sjeldent ser vi mobiltelefoner med så mange medfølgende spill som det Nokia C3 stiller med. Og her er det ikke bare snakk om kjipe prøveversjoner.

Grunnen til dette er selvsagt at det ikke er i nærheten like enkelt å finne og laste ned ekstra spill på en slik "dum" telefon som på en Iphone eller en hvilken som helst Android-telefon.

Et skikkelig adventure- eller arkadespill må sies å mangle, men ellers er det underholdning for enhver smak her.

Touch & Listen

Vi hadde kanskje ikke de største forventningene til musikkspilleren i C3. En av grunnene til dette er at de medfølgende hodetelefonene er av den gammeldagse, enkle typen som ofte ikke har spesielt god lyd.

Allikevel kan C3 skilte med brukbar lyd fra de medfølgende hodetelefonene. Når vi koblet til et par hodetelefoner av topp kvalitet syntes vi nok at disse ble optimalt utnyttet.

Det du er nødt til å kjøpe hvis du skal høre på musikk med er et minnekort. Det følger nemlig ikke med når du kjøper telefonen, og internminnet er på magre 30 MB.

Unntaket er selvsagt hvis du bruker den innebygde FM-radioen, da trenger du ikke gjøre annet enn å koble til hodetelefonene, som også fungerer som antenne.

Å se film med C3 er det vel knapt noen som vil gjøre på en såpass liten skjerm. Som en kuriøsitet så ble den ene DivX-testfilen vår spilt av i fortfilm, mens en annen DivX-snutt ble spilt av uten bilde, men med lyd.

Kamera til sitt bruk

Et godt salgsargument for Nokia C3 i prisklassen den befinner seg i er kameraet med fem megapikslers oppløsning. Vi ser allerede for oss mobilselgerne som iherdig får frem at her har du fem megapiksler til kun en drøy tusenlapp.

Oppløsning er imidlertid bare en liten del av hvordan bildet ditt blir seende ut til slutt. På mobilskjermen eller i redusert størrelse på en PC-skjerm ser flere av bildene riktig så lekre ut. Det dynamiske omfanget virker å være bra, og utendørs hadde bildene til tider lekre farger.

Når bildene vises i full størrelse blir det i overkant tydelig at dette er bilder tatt med et mobilkamera. Et kornete preg og utvaskede detaljer i de delene av bildet som inneholder mye informasjon er vitne om dette.

Forventningene våre til kameraet ble nok ikke helt innfridd, og C3 ligger i beste fall midt på treet av 5-megapikslers mobilkameraene. Prisen tatt i betrakning klarer kameraet til C3 seg ganske brukbart allikevel.

Noe som bidrar til dette er videofunksjonen. Selv om detaljrikdommen heller ikke her er optimal, så har du i det minste VGA-oppløsning på videoopptakene slik at det faktisk er mulig å se hva du har tatt opp video av.

Konklusjon

Nokia C3-01 Touch & Type forsøker å ta det beste fra begge verdener. Den ser ut som en klassisk telefon og har den tradisjonelle mobiltelefonens fysiske tastatur, og appellerer dermed til deg som synes det er tryggest med skikkelige taster å trykke på.

Samtidig er skjermen tilført en dose ny teknologi ved at du kan trykke ikke bare på tastaturet, men også på skjermen, for å betjene telefonen.

Motstand mot resistiv

Dessverre er trykkskjermen av den gammeldagse typen som reagerer på fysisk trykk. At skjermen er en ikke spesielt følsom variant av arten gjør ikke saken bedre.

Dette gjør at du ikke får noen flyt i betjeningen slik som på moderne telefoner med berøringsfølsom skjerm. I tillegg er skjermen såpass liten at betjening ved å trykke på en såpass liten skjerm som det her er snakk om er mest for spesielt interesserte.

Hvis du bryr deg mindre om trykkskjermen og tenker at du bare vil ha en vanlig telefon med et helt vanlig telefon, så har du et par skuffelser i vente. For det første har du ingen fysisk piltast eller tast for å trykke OK, slik at du er nødt til å veksle mellom å trykke på tastaturet og på skjermen.

I tillegg krever tastene i overkant hardt trykk for å reagere, og responsen i tastene er heller laber.

Nokia C3 er dermed i den situasjonen at den sannsynligvis hadde vært både bedre og billigere hvis Nokia hadde kuttet ut trykkskjermen. Da hadde sannsynligvis også batteriet vart lengre, og vi hadde sluppet å lade hver annen natt.

Får i ulveklær

Én ulempe hadde dette kanskje medført, nemlig at C3 ikke hadde vært like linjelekker. Fraværet at pil- og menytaster bidrar nemlig, om enn i beskjeden grad, til den gjennomførte designen og den elegante fronten på telefonen.

Nokia C3 er nemlig både slank og lekker, og gir et solid kvalitetsinntrykk med et sobert bakdeksel i metall. I tillegg er plassen godt utnyttet, slik at både form og funksjon er ivaretatt hva gjelder utseendet.

Som mobiltelefon fungerer C3 bra med god lyd under samtale og god antenne.

Enkel synkronisering og nedlasting av e-post støttes, men mer avansert synkronisering mot for eksempel Exchange er fraværende i likhet med GPS.

Bortsett fra dette har C3 teknisk sett godt med funksjoner, og du kan surfe ikke bare med super-3G, men også via trådløse nett.

Mens du surfer kan du høre på musikk fra den innebygde musikkspilleren. Den er enkel, men har absolutt godkjent lyd. Er du lei av å surfe, kan du bla igjennom bildene du har tatt med telefonens kamera. Bildene ser bra ut på mobilskjermen, men er ikke like overbevisende når du viser dem i full størrelse på en PC-skjerm.

Konklusjon

Hvis du kun er opptatt av at en telefon skal være god å snakke i, og samtidig være liten og lekker med et solid kvalitetsinntrykk, ja da kan faktisk Nokia C3 være noe for deg.

Dessverre for C3 så tilfredstiller storselgeren Nokia 6700 også disse kravene til omtrent samme pris. I det hele tatt vil de fleste telefoner med kun fysisk tastatur som betjeningsmåte være et bedre kjøp. Det er derfor få grunner til å velge C3.

Insisterer du på å trykke på skjermen så ville vi heller kuttet ut de fysiske tastene helt og kjøpt for eksempel en Samsung Galaxy Mini som gir helt andre muligheter til en lavere pris. Hundrelappene som blir til overs kan du bruke til å kjøpe en Nokia 1616 som du kan ta frem når nøden blir som størst og savnet etter et fysisk tastatur blir for stort.

annonse