Test

Test: HTC Touch Diamond 2 - Shine on!

Test: HTC Touch Diamond 2 - Shine on!

Testresultater

Raskt og fingervennlig touch-grensesnitt. Wlan, GPS, Turbo-3G, full støtte for Office, klar for WinMo 6.5. WVGA-skjerm. Brukersentrisk.
Ikke fotolys. Ingen TV-utgang. Ikke kontakt for 3,5mm hodesett.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Større skjerm, ingen sirkeltast og en ramme i metall, det er de mest synlige endringene fra Touch Diamond til Touch Diamond 2. Men det er først når vi tar telefonen i bruk at vi innser at dette er et helt nytt produkt.
Det første som slår oss er at responsen i skjermen er blitt mye bedre. Og når vi åpner program etter program dukker det stadig opp nye finesser som gjør dette til en mer fingervennlig mobiltelefon enn forgjengeren. Selvsagt hjelper det at skjermen er større, men det er først og fremst større knapper og bedre layout som gjør denne mobiltelefonen enklere å bruke. Prosessoren er den samme som før, så her er det programvaren som er forbedret.
Frontskjermen på telefonen ser ut som før, men når vi klikker på den analoge klokken får vi opp verdensklokke og alarmer. Alarmene er blitt lettere å stille, etter at HTC har erstattet grensesnittet fra Microsoft med sitt eget.
Menylinje

Menylinjen i bunnen av hjemmeskjermen er lik den vi har sett før, men den reagerer nå langt raskere. Dessuten er det kommet til et ikon for aksjekurser, og vi kan endre rekkefølgen på ikonene på samme måte som på Touch HD. Værapplikasjonen har fått en lenke som gir oss mer informasjon fra værtjenesten på Internett, og nettleseren fra Opera har fått en ny funksjon som gjør at fire valgte nettsider kan oppdateres i bakgrunnen slik at de dukker opp med det samme du klikker på tilhørende favorittknapp i Internettmenyen.

Hvor ofte disse sidene skal lastes bestemmer du selv, og om du har et abonnement med høy data-pris, så kan det være greit å skru av hele funksjonen. Den kan også gi deg noen ubehageligheter om du lar den oppdatere i utlandet.

Zoom-bar

Nettleseren er ellers blitt mye lettere å bruke. Grunnen er at zoomfunksjonen nå betjenes ved at vi stryker fingeren på et zoom-felt under skjermen. Tidligere måtte vi klikke på skjermen, og det førte til en del feilnavigering og irritasjon. Zoomknappen fungerer svært bra, og brukes også når vi ser på bilder.
Funksjonen med dobbeltklikk på skjermen er der fremdeles, men i praksis bruker vi den nå bare som en hurtigfunksjon for å zoome raskt tilbake til originalformatet.
Kontakter

Kontaktlisten viser nå bilder, ikke bare for favorittkotakter, men også når vi åpner hele kontaktlisten. Dessuten er det kommet til en funksjon som gjør at vi kan sende e-post, SMS eller velge alternativt telefonnummer til kontakten vi skal ringe direkte fra favorittskjermen.

Før hadde vi kun tilgang til ringefunksjonen, mens vi måtte åpne kontakten for å få tilgang til de øvrige funksjonene.

Meldingsoversikt

Meldingsoversikten er som før, med hvit tekst på sort bakgrunn og mulighet for å bla fra melding til melding med fingerstrøk. Åpner vi en melding dukker det opp en historisk oversikt over meldinger utvekslet med denne kontakten (bare SMS-meldingene). Det kommer også frem snarveier som lar deg sende epost, SMS/MMS, ringe eller behandle perosnens kontaktkort ved hjelp av et fingertrykk.

Det eneste vi savner i denne oversikten er muligheten for å klikke på adresser vi blir tilsendt. For å få til dette må vi trykke på menyvalget ”Alle Meldinger” og åpne meldingen derfra.

Menytaster

Under skjermen på Diamond 2 er det fire tastevalg. Disse er rør av, windowsflagget, pil mot venstre (retur) og rør på. Sistnevnte tast er også merket med et lite hus, og fungerer som hurtigtast for retur til hjemmesiden.
Om vi fra hjemmeskjermen trykker på rør av, dukker det opp det vi kaller et T9-tastatur. Vi ringer som vanlig ved å slå nummeret, eller å begynne å skrive navnet på kontakten vi vil ringe.
Musikk

Musikkspilleren fungerer bra, og har samme funksjoner som før. Lydkvaliteten er bedre enn i tidligere Windows-mobiler. En egen Audio Booster-funksjon (equalizer) gir rom for mange tilpasninger. Windows Media-spilleren takler også video på en svært god måte, i alle fall så lenge filmen er i wmv-format. Men skal du se DivX-filmer må du laste ned et gratisprogram som gjør dette mulig.

Men hvorfor ikke gi telefonen en 3,5mm A/V-utgang, slik som på Touch HD? Touch Diamond bruker samme Extended Mini USB-port for hodesett, datatilkobling og lading. Du kan riktig nok bruke A2DP-hodesett og koble til en PC via bluetooth, men vi ville foretrekke å bruke et bedre hodesett med standardplugg uten å måtte handle overganger.

Lydkvaliteten ved samtaler er upåklagelig, og vi har heller ikke opplevd problemer med dårlig dekning eller utfall. Batteriet holder i 500 timer på standby, eller i 5 timer med tale. Det gir bedre standbytid, men omtrent samme taletid som før.

Telefonen har FM-radio med RDS, og lyden i radioen er god.

Skjermtaster

De nye tastaturene på HTC Touch Diamond 2 gjør at vi raskt kan skrive meldinger med tommelen. Vender vi skjermen 90 grader får vi opp et tastatur som er større, og det blir enda enklerere å taste. Men smått er det fremdeles, og egne taster for æøå finnes bare om vi bruker pennetastaturet.

Å skrive æøå på qwerty-tastene krever at du holder på a eller o-tastene og stryker fingeren til rett punkt på linjen som dukker opp med alternative tegn. Det fungerer, men er ikke optimalt.

Kamera

Kameraet på Diamond 2 har 5 megapiksler oppløsning. Fotolys mangler, men under gode lysforhold fungerer kameraet bra. Men vi er ikke like imponert over kvaliteten på videopptakeren. Her blir resultatet ikke mye å skryte av.

Dessuten savner vi fotoknapp på siden av telefonen. HTC har i stedet valgt en virtuell utløsertast på skjermen. Vi synes ikke det er noen god erstatning. Du kan selv bestemme hvor i bildet kameraet skal fokusere. Ved å trykke på utløseren starter fokuseringen, og når bildet er skarpt knipses bildet automatisk. Men det tar tid, bevegelige motiver kan være over alle hauger når utløsningen endelig kommer.

HTC Diamond 2 har innbygget GPS, men ingen funksjon for geotagging av bildene.

Startmeny

Vi liker at HTC har kapret startknappen på hvileskjermen. Til å begynne med synes vi det var litt uvant å ikke finne innstillinger og andre funksjoner slik vi er vant til når vi trykker på denne tasten. Men det gikk raskt over, for HTCs løsning med fingervennlige ikoner i et rutemønster er langt å foretrekke.

Et trykk på menyvalget ”Alle”, og der dukker samtlige programmer i telefonen opp.

Telefonen har GPS, men ingen programvare for navigasjon. Det kan du imidlertid installere selv fra en uavhengig leverandør. Du kan imidlertid bruke GPS-en sammen med Google maps, som også har en rutefunksjon. Men Google Maps har ikke assistert navigering.

Sensor

Telefonen har innbygget bevegelsessensor som kan brukes sammen med spill. Du kan sågar bruke den når du sriver tekst. Et lite rykk i mobilen, og du setter inn mellomrom, henter frem shift-funksjon, eller styrer andre funksjoner. Dette må forhåndsaktiveres i menyene for tekstinput.

Sensoren kan også brukes for å stenge av lyden ved alarmer eller innkommende anrop. Da er det bare å vende skjermen ned, så blir det stille. Du kan vende den tilbake uten at det begynner å kime igjen.

Kjappere overføring

Overføring av filer mellom PC og mobil via ActiveSync går omtrent dobbelt så raskt som på HTS Diamond, mens overføring fra PC til mobil ikke går like raskt som på Touch HD. Selv om hastigheten er kraftig forbedret fra versjon 1, så vil du fremdeles spare tid på å bruke en dedikert kortleser om du skal flytte mye data.

HTC Touch vil antakelig måtte slite med at enkelte tidlige brukere av Windows Mobile har pådratt seg et Windows Mobile-kompleks. Det er det liten grunn til å dvele ved, for HTC Touch Diamond 2 er et produkt som minner lite om de tradisjonelle Windows-mobilene.

Og med GPS, WLAN, Turbo-3G, 5 megapiksler kamera og dobbelt så mye minne som før, er denne mobiltelefonen mer som en krympet Touch HD, enn en forvokst Diamond. Dessuten er den klar for gratis oppgradering til Windows 6.5, når denne om ikke lenge slippes på markedet.

Vi lukker øynene for noe ubetydelige svakheter og gir telefonen toppkarakter.

Disse bildene er tatt med HTCTouch Diamond 2: