Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Dette er Eyefinity

Introduksjon

På ett år hadde AMD fylt alle bruksområder på markedet med nye DirectX 11-skjermkort. Med absolutt alle segmenter fylt med nye skjermkort, ble fokuset flyttet over på funksjonsområdene.

Helt fra lanseringen av Radeon 5xxx-serien ble det klart at en av de mer spennende funksjonene som var implementert i kjernen, er det AMD omtaler som "Eyefinity". Dette er en teknologi som lar deg spre bildet over hele seks skjermer. Enkelte skjermkort har tidligere hatt denne muligheten, men det som gjør Eyefinity-teknologien unik er at du nå har ytelse i behold. Før første gang kan du faktisk spille over seks skjermer, med nesten 64 millioner piksler i full sving.

Alle skjermkort i 5-serien kommer med tre eller fire skjermtilkoblinger. Disse kortene tillater at du på en rekke forskjellige måter sprer bildet over tre skjermer. Eyefinity-teknologien i seg selv tillater derimot 6 skjermer og en teoretisk oppløsning på 8000 x 8000 piksler.

Skal du benytte seks skjermer, må du ha et spesialkort. I bunn og grunn er dette kortet et Radeon HD 5870 med litt ekstra krutt på forskjellige steder, kanskje en pukkelrygg og noen andre rariteter man rett og slett ikke forventer. Disse kortene kommer med hele seks bildeutganger av typen mini-displayport. Kjernefrekvensen er satt til 850 MHz, men minnefrekvensen står uendret. Det er derimot to betydelige forskjeller. Shader-prosessorene er det 1600 av, og minnemengden er strukket til det doble, 2 GB. Sistnevnte er noe som spesielt vil hjelpe deg når bildet strekkes over en så stor flate.

Det er viktig å huske at Eyefinity er en teknologi som er implementert fysisk i kjernen, det er ikke bare et stykke programvare som lurer seg inn og rapper unødvendig ytelse. Videre kan du konfigurere dine seks skjermer på uendelig mange måter. Kanskje du bare ønsker å slå sammen tre av de, og la de tre andre vise individuelle programmer? Kanskje du vil ha et oppsett på to og to vertikale skjermer, eller alle sammen kombinert til én stor flate. Mulighetene er utrolig mange.

Så, AMD har sent oss et referanseprodukt av Radeon HD 5870 Eyefinity 6, et søtt lite stativ og hele seks Dell 2209P-skjermer. På de følgende sidene skal vi guide deg igjennom hvordan det hele monteres, hvordan du installerer det hele og ikke minst skal vi se nærmere på både ytelsen og kostnaden ved et slikt oppsett. Bla om, så setter vi i gang!

Takk til AMD som sendte alt utstyret til test.