Tek.no

Test

Asus ROG Ares

Jørgen Elton Nilsen
2 Sept 2010 15:16

Introduksjon

Selv om hver eneste grafikkprosessor som treffer markedet glir forbi mine hender, er det bare meget få av de som faktisk markerer seg på en spesielt personlig måte. Enkelte av dem gjør riktig nok det, slik som det første Fermi-kortet, og ikke minst Radeon HD 5870.

Asus ROG Ares er et slikt kort. Jeg sitter nå med et skjermkort foran meg som veier hele 2,2 kg, et slikt tall alene sier sitt. På en rekke måter er dette dataindustriens svar på Bugatti Veyron. En del av hjernen din sikler etter kortet, den andre lurer på hvorfor det hele tatt eksisterer.

Ares har uten tvil løftet definisjonen på et beist av et skjermkort til et nytt nivå. Dette er et skjermkort som er omtrent 30 cm langt, veier lagt over 2 kg, tar opp tre ekspansjonsporter og har en kjøler bestående av mer kobber enn vi noen gang har opplevd i en slik sammenheng. Dette er uten tvil et massivt produkt, men det har sin pris. Nærmere bestemt ufattelige 10000 kroner må du ut med!

Spørsmålet du da kanskje stiller deg er, hva får jeg for 10000 kroner, rent teknisk? Vel, Ares er ikke likt noe annet skjermkort på markedet.

Asus har klemt inn to RV870-kjerner, noe som betyr at det er satt sammen to Radeon HD 5870-kjerner, noe som i sin tur er det samme konseptet som Radeon HD 5970. I tillegg har Asus klemt inn dobbelt så mye minne, dobelt så mye som HD 5970 altså. Dette betyr at hver RV870-kjerne har 2 GB å leke med, noe som utgjør totalt 4 GB. Samtidig har de beholdt kjernefrekvensen fra Radeon HD 5870, på 850 MHz, noe som er lagt over hva HD 5970 kunne skilte med.

Dette er uten tvil et spennende produkt, og vi forventer enkelt og greit å se temmelig gode ytelsestall. Spørsmålet blir derimot hvor mye ytelse kortet leverer, spesielt i forhold til de forskjellige Crossfire- og SLI-oppsettene du kan velge.

Følg med meg videre, så setter vi dette kunstverket på prøve!

Takk til Asus som sendte kortet til test.

Les også