TestSony Xperia Tablet S

Underholdningsbrett som tåler en vannsprut

Sony Xperia Tablet S er en solid oppgradering fra fjorårets modell.

[Amobil.no]: Da vi testet forløperen til Xperia Tablet S for rundt ett år siden, kunne vi ikke anbefale nettbrettet på grunn av dårlig byggekvalitet, dårlig skjermbelysning, dårlig batterilevetid og svært ustabil programvare som krasjet ofte. Vi var derfor spente på å teste nye Xperia Tablet S.

Det viser seg at Sony har brukt det siste året godt. Om ikke Tablet S er helt perfekt ennå, så er det et svært mye bedre nettbrett enn fjorårets modell. Nettbrettet har ikke bare blitt tynnere, lettere og stiligere – det virker også mye mer solid bygget, med blant annet en aluminiumsbakside. De aller fleste småfeilene vi irriterte oss over i fjor er nå borte.

Vi likte godt den litt utradisjonelle designen til Xperia Tablet S, som ser ut som om det er brettet som et magasin. "Bretten" har en litt ruglete overflate, og det gjør at nettbrettet ligger godt i hånden.

At nettbrettet er "vannavvisende", det vil si skal tåle en vannsprut uten å gå i stykker, er også et stort pluss.

Musikkspilleren på Tablet S.

Godt underholdningsbrett, med et par minus

Sony markedsfører Tablet S som et underholdningsnettbrett, og i tillegg til at Sony har laget sine egne avspillere for musikk, video og bilder kommer nettbrettet også med programvare som gjør at du kan bruke det som en fjernkontroll. En innebygget infrarød sender lar deg betjene de fleste TV-er og hjemmekinokomponenter, selv om selve fjernkontrollappen kunne vært enda mer strømlinjeformet.

Videoavspilleren kunne også hatt enda bedre formatstøtte. Den tok de fleste formatene vi prøvde, men klarte ikke å spille av blant annet DivX og H.264/MKV. Men Sony har jo store interesser i filmbransjen, og kanskje det faktum at dette er formater som er populære blant dem som piratkopierer film er årsaken til at filene ikke lot seg spille av?

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Fin skjerm

Teknisk sett er dette et godt utstyrt nettbrett. Du har en kraftig firekjerners prosessor som gjør at det aller meste går kjapt og at menyer og brukergrensesnittet i Android 4-operativsystemet flyter fint, uten rykk og napp. Men det irriterte oss at nettbrettet ofte brukte litt tid på å våkne opp fra dvalemodus.

Den 9,4 tommer store skjermen har god bildekvalitet, og lysstyrken er blitt bedre enn den var på fjorårets modell. Sammenlignet side om side med en iPad var lysstyrken ganske lik, og med lysstyrken skrudd på maks gikk det greit å bruke skjermen utendørs. Men lysstyrken kan ikke måle seg med for eksempel Asus Transformer Pad Infinity TF700, som har en spesiell utendørsmodus.

Nyttige tilleggsfunksjoner

Xperia Tablet S har en del tilleggsfunksjoner som ikke er så vanlige på nettbrett, og som gjør dette nettbrettet litt mer interessant enn det kunne vært. En av de nyttigste er gjestemodus. Det at du kan opprette begrensede brukerprofiler som gjester og andre brukere kan benytte, uten å rote til oppsettet ditt eller få tilgang til dine private ting, er et stort pluss.

En annen nyttig funksjon lar deg vise småprogrammer som vinduer på toppen av andre programmer. Du kan for eksempel ha et nettleservindu eller en kalkulator oppe i et skalerbart vindu, samtidig som du gjør andre ting.

Alternativene

Sony Xperia Tablet S er et hyggelig bekjentskap, og funksjoner som brukerkontoer, fjernkontroll og at det er vannavvisende bidrar til at det skiller seg ut fra den store mengden. Men det er likevel enkelte småting som gjør at femmeren på terningen såvidt glipper. Treg oppvåkning fra dvale, at den vanntette pluggen foran ladeporten ikke sitter festet til nettbrettet og dermed lett kan mistes, samt litt dårlig videoformatstøtte, trekker ned.

To gode alternativer til Xperia Tablet S er Samsung Galaxy Note 10.1 og Asus Transformer Pad Infinity TF700. Et annet og rimelig alternativ er Asus Transformer Pad TF300.

Vil du gå litt ned på skjermstørrelse, kan vi anbefale Google Nexus 7 fra Asus. Dette er et svært godt nettbrett med 7,7-tommers skjerm, til en pris som etter vår mening er det reneste røverkjøpet.

Til sist er selvfølgelig også Apple iPad et veldig godt alternativ hvis du ikke må ha Android, men siden det ikke kan utvides med minnekort bør du velge en modell med mer enn 16 GB lagringsplass .

Vil du vite mer?
Les hele testen av Sony Xperia Tablet S på Amobil.no »

Terningkast: 4

Les også
Sprø svor: Sprø svor? Denne appen hjelper deg
Les også
Samsung Galaxy Note II: Raskere og mer gjennomført gigantmobil
Les også
Billig og sprutsikkert brett
Les også
Sony Xperia Go ST27i: Lekker smartmobil som ikke lekker
Les også
Slik blir nettbrettene i 2012
annonse