Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note II

Raskere og mer gjennomført gigantmobil

Med Galaxy Note II tar endelig Samsung konseptet sitt helt ut.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den enorme mobiltelefonen Samsung Galaxy Note overrasket nok mange da den ble en storsuksess etter fjorårets lansering. Nå er oppfølgeren her, og denne gangen blir vi mest overrasket hvis den ikke slår an.

Galaxy Note II er nemlig en stabil forbedring på alle punkter fra den opprinnelige Galaxy Note-modellen.

Best med to hender

Gigantskjermen har blitt litt større, og den fortoner seg også som bedre og mer lyssterk enn den var før. Selv om størrelsen nå er oppe i 5,5 tommer har ikke Galaxy Note II blitt bredere enn forgjengeren. Tvert om, den har blitt et par millimeter smalere.

Det er ikke til å komme unna at Galaxy Note II fungerer aller best når du kan betjene den med to hender. Et eget tastatur laget for enhåndsbruk gjør det likevel mulig å taste tekstmeldinger på farten uten å måtte bruke to hender eller penn.

Fantastisk penn(!)

Pennen er et at de viktigste punktene med Galaxy Note II. I den opprinnelige telefonen var ikke pennen særlig god å holde i, og den var også relativt unøyaktig til enkelte typer bruk. Alt det har blitt mye bedre med den nye Galaxy Note-modellen.

I tillegg til at pennen er bedre å bruke har Samsung gitt den nyttige funksjoner i nesten alle deler av menyene på Galaxy Note II. Du kan forhåndsvise innhold, scrolle og se hvor pennen vil lande på skjermen uten å være borti skjermen.

Hvis du ikke ønsker det behøver du egentlig ikke å legge pennen fra deg for å bruke noen deler av telefonen.

Utmerket notatblokk

Galaxy Note II har samme designspråk som Samsungs andre toppmodell; Galaxy S III.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En svært kraftig notatapplikasjon er kronen på verket. Vi har sett applikasjonen før, både i Galaxy Note 10.1 og i Android 4-oppdateringen til den opprinnelige Note-modellen. Dette er en av de mest fullendte notatappene som leveres med noen telefon. Du kan tegne alt fra geometriske former, til matematiske formler. Håndskriftgjenkjenning har den også, og den virker relativt godt selv på håndskrift som er vanskelig å tyde.

Ved siden av de spesielle funksjonene er Galaxy Note II en ekte toppmodell. Det betyr at den kommer godt ut i alle ytelsestestene vi har kjørt på den, og den er også svært rask i bruk.

Monstertelefonen leveres nemlig med både kraftig maskinvare og Android 4.1. Kombinasjonen betyr en brukeropplevelse som aldri hakker eller stopper opp. De mange knøttsmå pausene som selv lynraske Android-telefoner kunne ta, ser ut til å være helt borte i Galaxy Note II.

Rask surfetelefon

Skjermen er stor, men mobilen er tynn. Den har også blitt to millimeter smalere enn originalen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den samme følelsen får du når du surfer på internett med denne telefonen. Skrolling og zooming foregår uten forsinkelser, og har du tilgang på raskt internett via mobilnettet eller Wi-Fi tegnes også sidene opp svært raskt. Det du imidlertid ikke får er Flash-støtte, uten at vi synes det er et problem. De fleste har i dag tilpasset nettsidene sine for mobiler.

Også e-postleseren er av det gode slaget i Galaxy Note II. Det er enkelt å sette opp regler for når det skal sjekkes ofte, og leseren støtter også felles innboks med fargekoding av meldingene. Holder du telefonen sidelengs får du en todelt visning der du ser innboksen din ved siden av forhåndsvisningen.

En mangel i Galaxy Note II er at den ikke har fullverdig kontorapplikasjon inkludert. Den inkluderte appen som kan vise, men ikke redigere, Office-dokumenter har instruksjoner til hvordan du kan kjøpe fullversjonen. Instruksjonene virker ikke i Norge. Noe stort problem er det likevel ikke, siden appbutikken Google Play er full av gode kontorapplikasjoner.

Super til film og musikk

Det kommer muligens ikke som noen overraskelse at Galaxy Note II også er en eminent underholdningstelefon. Gigantskjermen gjør den perfekt til film, og kobler du til et godt sett hodetelefoner er lyden du får ut helt upåklagelig.

Nevnte vi at den også har veldig bra batteritid og er svært god på de grunnleggende telefonfunksjonene?

Til slutt

Synes du overgangen til smarttelefon virker komplisert? Da kan du velge en forenklet måte å bruke Galaxy Note II på.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Der pennen i den opprinnelige Galaxy Note-modellen tidvis føltes litt overflødig, har konseptet virkelig funnet formen i Galaxy Note II. Det fins ingen andre telefoner på markedet som gjør akkurat det denne kan.

Ser du helt bort fra pennen er det også få andre telefoner som kan true den på ting som brukeropplevelse og hastighet.

De mest opplagte er toppmodellene Galaxy S III fra Samsung og HTC One X+. Men da får du både mindre skjerm og dårligere batteritid. Til gjengjeld får du telefoner som det er betydelig enklere å få plass til i lommen. Selv om også disse modellene er store er de betydelig enklere å betjene med én hånd enn Galaxy Note II.

En annen konkurrent kan være den originale Galaxy Note, som fortsatt er i salg og nå har fått Android 4. Her kan du få noen av funksjonene fra Galaxy Note II til en billigere penge, men telefonen er hverken like rask eller like gjennomført som sin oppfølger.

Alt i alt er Galaxy Note II unik, og den er ikke for alle. Det er nok først og fremst størrelsen som kan være vanskelig å svelge. Synes du størrelsen er grei blir du neppe skuffet av Galaxy Note II.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung Galaxy Note II på Amobil.no »

annonse