Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Tablet S

Billig og sprutsikkert brett

Sony Xperia Tablet S byr på bedre byggekvalitet og mye spennende programvare.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Xperia Tablet S ut fra baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er én luke på brettet. Den er ikke stort større enn den trenger å være, og den sitter godt på plass.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Xperia Tablet S er ikke fullstendig vanntett, men den skal tåle en god dusj likevel.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sony lager deksler i mange farger til Xperia Tablet S.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nettleseren er rask og god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Socialife samler Twitter, Facebook og Youtube i samme app. Dessuten kan du få nyhetsabonnement i appen. Praktisk!Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sony har laget sin egen galleriapp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Gjestekontoer gjør det enkelt å låne ut nettbrettet til barn eller naboer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I galleriet får du se bildene dine spredt ut over et kart, avhengig av hvor de er tatt.

Amobil.no/Berlin: I fjor slapp Sony sine to første nettbrett – Tablet P og Tablet S. Et år senere er Ericsson ute av dansen, og Sony kan bruke Xperia-merket på sitt helt nye nettbrett. Vi har tatt en titt på nye Sony Xperia Tablet S.

Den originale Tablet S hadde en av mer spesielle designene vi har sett på noe nettbrett. Det var utformet som et foldet magasin, og tykkere øverst enn nederst. Xperia Tablet S tar med seg denne designen videre, men brettet har blitt mye tynnere enn det var i fjor.

Les også: Hils på James Bond-mobilen Xperia T

God byggekvalitet

Byggematerialet er fortsatt plast, men denne gangen føles brettet langt mer solid i hånden enn det gjorde i fjor. Den gang merket vi at plasten både bøyde seg og klapret mot innmaten. Det opplevde vi ikke tendenser til med Xperia Tablet S.

En del av årsaken til at dette nettbrettet føles bedre bygget kan være at det også er vannavvisende. Dermed er det nødt til å være tett i skjøter og lokkene må sitte skikkelig. Den største fordelen med dette er selvsagt at du ikke trenger å bekymre deg for å plukke det frem på busstoppet mens det regner.

Det er få knapper på dette nettbrettet. Volumknapp og låsetast er plassert sammen på høyre side av brettet – i midten av området der dekselet skal se ut som om det er foldet sammen. De andre snarveiene er å finne på skjermen.

Produsenten har beholdt den store luken som skjuler minnekortleser inngang for SIM-kort. Fordi nettbrettet har blitt tynnere siden forrige generasjon er også størrelsen på denne luken krympet litt.

Litt lyssvak skjerm?

LCD-skjermen som pryder Xperia Tablet S er 9,4 tommer stor og har en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Dette har blitt en svært vanlig oppløsning på Android-baserte nettbrett, men størrelsen er altså noe mindre enn for de fleste andre brettene som er omkring 10 tommer store.

Sony bruker sin egen Bravia-teknologi for å forbedre bildekvaliteten i skjermen. Resultatet er en fargegjengivelse som ser ut til å være svært god.

Én lyte synes vi imidlertid vi kjenner igjen fra fjorårets modell. Skjermen ser ikke så veldig lyssterk ut. Det er ikke godt å si om det bare er den skiftende messebelysningen som spiller oss et puss – men det kan altså se ut til at dette ikke er nettbrettet du vil ønske å ta med deg ut i solen.

Raske og gode menyer

Xperia Tablet S er bygget på Nvidias Tegra 3-plattform. Det betyr fire raske prosessorkjerner som trekker unna det meste i et bra tempo. Vi opplevde ingen nevneverdige tregheter da vi tittet rundt i menyene.

Fjorårets utgave kjørte til dels veldig kranglete programvare, med feilmeldinger og apper som plutselig kræsjet. I løpet av minuttene vi tilbragte med Xperis Tablet S støtte vi ikke på særlige problemer. Videoavspilleren stoppet likevel opp et par ganger, uten at vi vet hvorfor. Vi tilskriver det tidlig programvare.

Ingen av Sonys Android-produkter kjører Googles egne menyer, men på nettbrettene går produsenten ekstra langt i tilpasse det meste. Her får du blant annet mulighet til å opprette gjestekontoer med ulike begrensninger, slik at nettbrettet enkelt kan lånes bort uten at innstillinger eller apper blir påvirket.

Samler nyheter og sosiale nettverk

En annen av disse tilpasningene er appen Socialife. Denne appen samler brukerkontoene dine på Facebook, Twitter og Youtube. I tillegg kan du sette opp en tilpasset nyhetsvisning fra de nyhetskildene du følger.

Stilmessig likner appen en del på Flipboard som du kanskje kjenner til fra før. Her kan du raskt og hendig navigere rundt i statusmeldinger, nye videoer og nyheter. Førsteinntrykket av løsningen er svært godt – dette kunne vi tenkt oss å bruke.

Her finner du også en egen app som fungerer som universalfjernkontroll for det som står i TV-hyllen din. Xperia Tablet S har nemlig et IR-øye helt fremst på enheten. Det kan enten laste ned ferdige kodesett for produktene du har, eller du kan lære den opp med den gamle fjernkontrollen.

I fjor var Sony nærmest mutters alene om akkurat denne funksjonen, men i år er også Samsung på banen og du finner universalfjernkontroll også i Galaxy Note 10.1.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note 10.1

Flott bildegalleri

Ved siden av disse løsningene som er eksklusive for nettbrett har Sony også tatt noen av de nye appene fra selskapets mobiltelefoner. Det betyr blant annet en kapabel musikkspiller i form av Walkman-applikasjonen og en helt ny galleriapplikasjon som viser deg på et kart hvor feriebildene dine er tatt. Veldig tøft og nyttig hvis du reiser litt rundt.

Alt i alt gjør Xperia Tablet S et bedre inntrykk enn forgjengeren. Vi er litt usikre på skjermkvaliteten, men med ålreit byggekvalitet og programvare som virker langt mer kompetent enn på fjorårsmodellen kan dette bli bra. Nevnte vi at Xperia S også tåler vann?

Nettbrettet er tilgjengelig fra denne måneden, og prisene starter på hyggelige 3300 kroner. Vil du ha innebygget støtte for 3G må du imidlertid betale tusen kroner ekstra.

Les flere nyheter fra IFA 2012 her

annonse