Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson Xperia X2 - Treg businessmobil

<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/no/">Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge</a>

Test: Sony Ericsson Xperia X2 - Treg businessmobil

Testresultater

Bra qwerty-tastatur, kompakt format, TV-ut, Turbo-3G, WLAN, FM-radio, DLNA, 8 megapiksler kamera.
Unødvendig rotete menystruktur, lite fingervennlige touch-menyer. Mindre skjerm enn konkurrerende modeller. Jobber tregt.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Ett år etter at Sony Ericsson Xperia X1 ble lansert, er oppfølgeren X2 her. Dette er Windows-mobilen som skal konkurrere med Samsung B7610 og HTC Touch Pro 2. Det vil bli tøft for Sony Ericsson.

Samme utgangspunkt

Sony Ericsson har sine trofaste tilhengere, men i Xperia X2 er operativsystemet Windows Mobile 6.5. Dermed er utgangspunktet det samme for X2 som for de nevnte modellene fra HTC og Samsung. De tre modellene har alle et qwerty-tastatur som kan trekkes frem, i tillegg til touchgrensesnitt og skjermer med 480x800 punkter.

Det som skiller Sony Ericsson fra konkurrentene er til dels designet, litt på hardware og mest på det egenproduserte panelgrensesnittet som skal gjøre telefonen mer brukervennlig enn det Microsoft selv har lagt opp til.

Design

Sony Ericsson X2 ser bra ut. Den er en del mindre enn Touch Pro 2, men det er snarere en ulempe enn en fordel. Riktig nok blir den litt mer lommevennlig, men på en mobiltelefon med dette grensesnittet har skjermstørrelsen svært mye å si. Skjermen på X2 er med sine 3,2 tommer betydelig mindre enn på konkurrentene, som har 3,5 og 3,6 tommer å skilte med.

Åpningsmekanismen på X2 er presis, og skjermens overdel vinkles noe opp når telefonen åpnes. Men baksidens utforming gjør at den ikke står støtt på bordplaten mens vi skriver. I tillegg sklir telefonen på fast underlag, og dermed har vi i realiteten ikke noe alternativ til å holde den i hendene mens vi taster.

Tastaturet er imidlertid kraftig forbedret siden forgjengeren X1. Nå får vi respons fra tastene når vi trykker, og utformingen gjør det langt enklere å finne riktig trykkpunkt. Her er også egne taster for de nordiske tegnene. Tastaturet har fire rader, men ikke egne talltaster. Tallene er tilleggsfunksjoner og talltastene kunne med fordel vært bedre markert. Nå skiller ikke de 10 talltastene seg fra de øvrige tastene (se bildet over).

Menytasten på fronten av telefonen kan brukes som optisk kontroll, slik vi også så på X1. Dette er en løsning som fungerer meget godt.

Ellers har fronten på telefonen langt færre taster enn X1. Nå finner vi rør av/på, menytast, OK-tast og en paneltast som ikke lenger bare åpner panelmenyen. Her er også en fin oversikt over anropslogg, meldinger, kalender og medier, i tillegg til PlayNow og Sony Ericsson Sync.

I størrelse er telefonen nesten idenisk med X1. Skjermen er imidlertid utvidet med 0,2 tommer, og det har gjort telefonen en tanke bredere.

Bra kamera

Sony Ericsson Xperia X2 har klassens beste kamera, selv om vi også her savner en skikkelig blits. Bildeoppløsningen er på 8,1 megapiksler, og kameraet er spekket med funksjoner. Vi kan velge fokusområde direkte ved å velge område på skjermen, og vi kan blogge bildene til sosiale medier i løpet av sekunder.

Dessuten kan vi sende bilder og filmklipp som e-post. En bildestabilisator gjør det enklere å ta skarpe bilder.

Kameraet kan også filme video med oppløsning helt opp til WVGA (480x800). Det er et stykke unna HD-oppløsning, men nok til at vi kan ha glede av å se videoklippene på en TV-skjerm. Med 30 bilder i sekundet skulle en tro at videoen ville flyte bra, men prosessoren i telefonen (ikke oppgradert siden X1) har ikke krefter til å henge med om det blir mye bevegelse i bildet.

Musikk

Musikkspilleren er også god, med brukbar lydgjengivelse og enkel navigasjon mellom filene. Ørepluggene som følger med er greie nok, men ettersom det er 3,5mm utgang på mobiltelefonen kan du med fordel bytte til et bedre hodesett. Som på andre SE-modeller kan vi også koble hodesettet til mikrofonen på håndfrisettet, slik at det er mulig å bruke eget hodesett som håndfri.

Xperia X2 har Microsoft operativsystem, men virker angivelig med musikkbutikken PlayNow fra Sony Ericsson. Da vi forsøkte fikk vi beskjed om at programvaren måtte oppdateres. Vi godtok forespørselen om å få oppdatere, og etter ennå litt venting dukket det opp en feilmelding.
 
Når vi senere trykker på PlayNow i listemenyen, så skjer det ingen verdens ting.

Zoom

Det er ikke støtte for multitouch på denne telefonen. Zooming i bilder skjer ved at vi åpner menyen, velger zoom, og trykker på et zoomfelt som er for lite til at det er mulig å betjene det med fingrene.

Bruker vi bildevisningen vi finner under paneltasten, så får vi et alternativt og langt bedre brukergrensesnitt å se bilder i. Her er det også en mer fingervennlig zoom-funksjon.

Telefonen har innebygget bevegelsesensor, og bildet kan roteres automatisk ved at vi vender på telefonen. Men det kan gå flere sekunder fra vi vender på telefonen til skjermbildet dreies. Telefonen er tilsvarende treg når vi klikker på ikoner eller forsøker å lukke programmer.

Det er mulig vi er litt i overkant utålmodige, men en mobiltelefon som er så treg som dette skaper mye irritasjon. Antakelig vil en softwareoppdatering kunne løse mye.

Nettleser og spill

Vårt eksemplar av Xperia X2 har ikke nettleser fra Opera. Den mangler også programvare for navigasjon, selv om GPS og Google Maps er på plass. Den har ellers programvare for sosiale medier, Office for mobil, og fire spill. Nettleseren fungerer greit, men er ikke på langt nær like rask som det vi ser på iPhone eller HTC Touch HD2.

 

Programmer

Xperia X2 er en mobiltelefon som sikter seg inn på profesjonelle brukere. Vi tror imidlertid at mange profesjonelle brukere vil stille tørre krav til en Widows-mobil med qwerty. Det hjelper at telefonen har bra tastatur og programvare for kontorapplikasjoner som tekstbehandling og regneark. Alle de vanlige Windows Mobile-programmene er her, i tillegg til treningsprogrammet Tracker og WLAN-tjenesten Boingo, som brukes for å gi tilgang til trådløst nettverk i de 80 000 Boingo-nettene (krever abonnement).

Det er også mulig å gjøre en rekke tilpasninger så grensesnittet blir mer skreddersydd. Men vi kommer ikke unna ventingen, mikroskopiske trykkfelt og et håpløst menysystem.

Synkronisering

Tjenesten Sony Ericsson Sync gir deg tilgang til de samme funksjonene som vi finner i Microsoft My Phone, og er derfor egentlig helt overflødig. Ikke fungerer rutinene for å opprette konto heller. Vår telefon lar oss rett og slett ikke hake av for at vi har lest betingelsene, og dermed kommer vi ikke videre.

Vi får legge til at telefonen foreløpig ikke er i butikk her i landet, og at det selvsagt kan komme ny programvare som gir bedre flyt på tingene. Men slik Xperia X2 fremstår i dag har vi ingen planer om å anbefale den til noen.

Bildeeksempler

Testresultater

Bra qwerty-tastatur, kompakt format, TV-ut, Turbo-3G, WLAN, FM-radio, DLNA, 8 megapiksler kamera.
Unødvendig rotete menystruktur, lite fingervennlige touch-menyer. Mindre skjerm enn konkurrerende modeller. Jobber tregt.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Bra qwerty-tastatur, kompakt format, TV-ut, Turbo-3G, WLAN, FM-radio, DLNA, 8 megapiksler kamera.
Unødvendig rotete menystruktur, lite fingervennlige touch-menyer. Mindre skjerm enn konkurrerende modeller. Jobber tregt.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse110.0 x 54.0 x 16.0 mm
Vekt155 g
Standby-tid500-640 (GSM/3G)
Taletid6-10 timer (3G/GSM)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning8 megapiksler
VideoopptakJa Ja, wvga@30 fps
Skjermstørrelse480x800, 3,2 tommer
Fargedybde65k
Minne-
Minnekapasitet110 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSKrysse av
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkKan "alt" men virker uferdig
PrisklasseHøy
MenynavigeringTreg
BrukervennlighetBra tenkt, men svakt gjennomført
DesignMer plast enn X1
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, Windows Mobile 6.5
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchResistiv, lite fingervennlig0
Mer om
annonse