Test: HTC Touch Pro 2 – Proffest av proffene
Innhold
Test: HTC Touch Pro 2 – Proffest av proffene
Testresultater
Stor skjerm, rask på nett, også ved opplasting, utmerket konferansetelefon, bra lyd, gjennomført brukervennlig grensesnitt. Navigasjon. TV-ut. | |
Skjermen tar lett riper. Svak i direkte sollys. Tykk og tung. Ikke 3,5mm lydutgang. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Overskriften kan stå som en konklusjon på vår test av HTC Touch Pro 2. Dette er rett og slett verdens mest avansert proffmobil. Den støtter alle e-postsystemer, har nettleser med Flash og Java, markedets beste mobiltastatur og en stor trykkfølsom skjerm. Den har fremdeles ikke fått Windows Mobile 6.5, men HTC har likevel klart å gjøre telefonen fingervennlig for den som vil nå de ulike programmene uten å måte hente frem skjermpennen. Når Windows Mobile 6.5 er klar, vil du kunne oppgradere HTC Touch Pro 2 uten ekstra kostnader.
Diger
Førsteinntrykket av HTC Touch Pro er imidlertid at dette er en stor og tung mobiltelefon. En kraftig sølvramme rundt fronten gjør at den ser solid ut. Skjermen dekker det meste av fronten. Under skjermen ser vi det nye zoomfeltet som også finnes på Diamond 2. Under dette igjen finnes fire taster. De to knappene i midten (egentlig en lang tast) har henholdsvis et Windows-symbol, og en pil som peker mot venstre (tilbake).
De siste to tastene er de tradisjonelle rør av/på-tastene. På den høyre av disse (rør på) finnes også et bilde av et lite hus. Det betyr at du kan bruke denne tasten for å hente opp telefonens startskjerm, samme hvor du ellers måtte befinne deg i menyene.
På baksiden har telefonen en stor høyttaler, egen mikrofon for konferansesamtaler og en mute-knapp vi ellers ikke finner på noen mobiltelefon.
I tillegg finner vi en kameralinse.
På toppen av telefonen finner vi hovedbryteren, som også brukes for å tenne eller slukke skjermen. På venstre side er det vippetaster for volum. Under telefonen er det en tilkoblingsport for lader og USB-kabel (brukes også til hodesett). Nede til høyre finner vi også en stylus (skjermpenn).
Bra taster
Telefonen har qwerty-tastatur med 4 rader. I tastaturet er det også en rekke grønne symboler. Dette er tilleggsfunksjoner som nås ved at vi først taster på den grønne FN-tasten. Dette må vi også gjøre for å komme til de norskebokstavene æ,ø og å. Vi ble raskt vant til tastekombinasjonen, men hadde selvsagt helst sett at æøå var tilgjengelig på egne taster.
Ellers finnes det grønne symboler som åpner e-post, SMS, nettleser og kommunikasjonsmanager.
Ustødig
For å komme til tastaturet skyves skjermen til siden. I tillegg kan skjermen vipes opp, så telefonen minner om en liten bærbar PC. Dessverre er telefonen akkurat så baktung at fronten på tastaturet løfter seg en anelse fra bordplaten. Det er litt irriterende når vi skriver, og kunne vært løst ved at telefonens bakside ble gjort noe flatere. Baksiden er også glatt, så telefonen sklir på bordet mens vi taster. I praksis blir det derfor til at vi holder telefonen i begge hender og taster med tomlene. Det fungerer imidlertid svært bra, og vi har kunnet bruke telefonen for å gjøre møtereferater.
Fingervennlig
Den nye versjonen av HTCs fingermenyer kalles TouchFLO 3D 2.1. Vårt inntrykk er at denne menyen er langt raskere å bruke på denne telefonen enn den har vært på mange av de tidligere Touch-mobilene til HTC. Det er også langt bedre integrering av TouchFLO i undermenyer, slik at svakhetene i Microsoft Windows-menyene er langt bedre kamuflert enn tidligere. Det gjelder ikke minst for startmenyen, som nå er både fingervennlig å enkel å tilpasse.
Skjermen på Touch Pro 2 er stor og høyoppløst. Det gjør det mulig å jobbe med ganske store regneark eller dokumenter uten å miste oversikten. Med miniversjoner av Office-programmene er det godt mulig å opprette og redigere dokumenter i Word, OneNote og Excel, mens vi kan se og kjøre Powerpointpresentasjoner og lese PDF-dokumenter. Skyvefeltet under skjermen lar oss zoome inn og ut i dokumenter, bilder og nettsider. Denne funksjonen krever litt tilvenning.
Nettleser
Nettleseren er rask, og med god implementering av Java og Flash. Som tidligere har HTC valgt å støtte seg på Opera, fremfor å bruke Microsofts egen nettleser. Om du ønsker det finnes imidlertid også Microsofts Internet Explorer på telefonen.
Med nettleser, e-post og gode verktøy for lesing og redigering av filer er de viktigste proff-funksjonene godt dekket opp. Med turbo-3G og WLAN er telefonen rask på nettet, og synkronisering kan knapt bli enklere.
Minne
Dessuten går det relativt raskt å overføre filer fra PC til mobiltelefon over USB. Tidligere har vi valgt å bruke minnekortleser ved overføring av mye data, men dette er ikke lenger nødvendig. Minnekort følger imidlertid ikke med, og interminnet i telefonen er begrenset til 512 MB. Det er svakt på en mobiltelefon i denne prisklassen.
Konferanse
Telefonens egenskaper som konferansetelefon er også i en klasse for seg. Under en samtale er det bare å plassere telefonen på bordet med ryggen opp, og telefonen blir automatisk en konferansetelefon. Her kommer de kraftige høyttalerne til sin rett, og med egne mikrofoner for konferansesamtale kan også deltakere som sitter noen stolplasser unna mobilen delta i konferansen.
Dessuten kan vi ikke se at det kunne vært gjort enklere å sette opp konferansesamtaler. Det vil si – om da ikke Telenor saboterer tjenesten slik de gjør for sine proffkunder. Proffbrukere må nemlig sette opp konferansesamtaler gjennom en svært lite brukervennlig meny som blant annet innbefatter bruk av firkant- og stjernetast.
Men har du et standardabonnement kan du legge til flere deltakere i konferansesamtalen ved hjelp av noen få tastetrykk.
Kontaktsentrisk
HTC Touch Pro 2 integrerer også telefonbok og e-postklient på en god måte. Nå kan du ringe direkte til avsenderen av en e-postmelding uten å måtte åpne adresseboka. Og har e-posten flere mottakere kan du enkelt legge disse til i en konferansesamtale (Telenor Business-kunder kan bare ringe en kontakt om gangen).
Under en samtale kan vi enkelt sjekke de siste e-postene eller SMS-ene fra denne kontakten, se samtaleloggen eller hente annen nyttig
informasjon som vi tidligere måtte lete etter.
Kamera
Telefonen har et brukbart kamera, men bare med 3,15 megapiksler oppløsning. Den store skjermen er en utmerket søker, og fokuspunkt velger vi ved å trykke på søkebildet. Dessverre henter ikke telefonen lys-informasjonen fra samme punkt, så fotografering i motlys er vanskelig. Telefonen har heller ikke noen egen kameraknapp.
Fotolys mangler også. Bildene telefonen tar blir slett ikke så ille som vi hadde fryktet, mens videofunksjonen er skuffende svak. Vi hadde ventet oss bedre når telefonen har VGA-oppløsning på opptakene.
Navigasjon
Telefonen har innbygget GPS, og kommer med et navigasjonsprogram som heter CoPilot Live. Dette fungerer meget bra, men vår testtelefon kom uten kart. Disse måtte lastes ned separat og kopieres inn på telefonens minnekort. Dessuten virker det bare i 15 dager. For å beholde navigasjonen videre må vi kjøpe lisens.
Prisen på lisensen er ikke avskrekkende, men når telefonen er så dyr som der er, så hadde det vært greit om i alle fall Skandinavia var inkludert.
Programvare
Telefonen er ikke den mest spennende i verden når det kommer til øvrige programmer. Men siden dette er en smartmobil med Windows Mobile finnes det et utall av tilleggsprogrammer som kan installeres og kjøres på telefonen. Når Windows 6.5 lanseres kan telefonen også hente programvare direkte fra Microsofts Marketplace.
Blant funksjonene du har med fra starten er blant annet Google Maps og spillene Bubble Breaker, Kabal og Teeter. Sistnevnte er et spill der du bruker telefonens bevegelsessensor for å styre en kule gjennom en labyrint med huller i. Her er selvfølgelig også kalkulator, Outlook og resten av programmene vi kjener fra Windows Mobile. Men i tillegg kommer proff-applikasjonen Jetcet, som lar deg fjernstyre presentasjoner mens du leser notater på mobilskjermen, og en visittkortskanner som faktisk virker bra.
I tillegg er det selvsagt siste versjon av Windows Live Messenger. Her kan vi chatte med våre kontakter og sende eller motta lydklipp. Men tale- eller video-chat over IP er foreløpig ikke integrert.
Messengerkontaktene dine kan flettes med adresseboka, slik at kontakter som er oppført begge steder blir slått sammen. Bruker du Facebook kan du dessuten se dine kontakters status i kontaktlisten. Dessuten er det mulig å hente kontaktbilder fra Facebook til kontaktlista.
Batteri
For proffbrukere er batterikapasitet viktig, og Touch Pro 2 har fått et monsterbatteri på 1500 mAh, som skal kunne holde i 750 timer standby i 3G-nettet, og 500 timer i GSM-nettet. Samtaletiden er oppgitt til opp til 8,5 timer avhengig av nett.
Når det er sagt skal vi ikke underslå at det er godt mulig å tappe batteriet flatt på rekordtid. Med 3G, WLAN og GPS aktivert kan vi formelig se at batteriindikatoren rører på seg.
Samtaler
Lydkvaliteten i HTC Touch Pro 2 er forbedret ved hjelp av såkalt DSP-teknologi. Det betyr at lyden tas opp gjennom to mikrofoner. Deretter analyseres den, slik at unødig bakgrunnsstøy blir borte. Helt borte blir den riktig nok ikke, men både tale- og lyttekvalitet er utmerket.
Enkelte svakheter
Så skulle en tro at alt var bare gull og grønne skoger, men også denne telefonen har noen svakheter. Den mangler utgang for 3,5mm headset, ørepluggene som følger med er svake, skjermen har lett for å bli ripet opp (plastfilm som beskytter skjermen følger med), og hengselen mellom topp og bunn virker noe slarkete.
Det følger med et skinnfutteral som beskytter telefonen, men dette er ganske tungvint å bruke. Det er ingen åpning i futteralet som lar oss koble til håndfri eller lader. Dermed må telefonen fiskes opp fra veska før den kan brukes (om du da ikke har et trådløst hodesett).
Telefonen har TV-utgang, men kabelen som overfører signalet til en TV er ekstrautstyr. Det er heller ingen DLNA-støtte for trådløs streaming av media til kompatible enheter. FM-radio har telefonen heller ikke, men dette skal visst nok kunne ordnes med en egen programvare.
Alt i alt er det likevel ingen tvil om at dette er den mest komplette proffmobilen på markedet per i dag.
Bildeeksempler
Testresultater
Stor skjerm, rask på nett, også ved opplasting, utmerket konferansetelefon, bra lyd, gjennomført brukervennlig grensesnitt. Navigasjon. TV-ut. | |
Skjermen tar lett riper. Svak i direkte sollys. Tykk og tung. Ikke 3,5mm lydutgang. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Bildeeksempler
Spesifikasjoner
Testresultater
Stor skjerm, rask på nett, også ved opplasting, utmerket konferansetelefon, bra lyd, gjennomført brukervennlig grensesnitt. Navigasjon. TV-ut. | |
Skjermen tar lett riper. Svak i direkte sollys. Tykk og tung. Ikke 3,5mm lydutgang. |
Totalinntrykk
Prisklasse
Menynavigering
Brukervennlighet
Design
Testresultater | |
---|---|
Størrelse/Batteri | - |
Størrelse | 116 x 59.2 x 17.3 mm |
Vekt | 178,5 |
Standby-tid | 500/750 (2G/3G) |
Taletid | 6,5 til 8,5 (3G/2G) |
Tilkobling | - |
Bluetooth | Ja Ja, A2DP |
USB-port | |
Meldingsfunksjon | - |
Tasteutforming | Svært bra |
MMS | |
Epost | |
Sosiale tjenester | |
Ordbok | |
Kamera/Display | - |
Brukervennlighet, kamera | Mangler egen fototast |
Bildegjengivelse inne | Grei |
Bildegjengivelse dagslys | Brukbar |
Bildeoppløsning | 3,15mp |
Videoopptak | |
Skjermstørrelse | 480x800, 3,6 tommer |
Fargedybde | 65k |
Minne | - |
Minnekapasitet | 512 MB ROM |
Støtte for minnekort | |
Nettverk | - |
UMTS | Ja Ja, 7,2 ned, 2 opp |
EDGE | |
1900-bånd (trippelbånd) | |
WLAN | |
GPS | Ja Ja, med navigasjon |
Tilbehør/Media | - |
FM-radio | |
Mediaspiller | |
Java | |
Stereo handsfree | |
Generelt | - |
Totalinntrykk | Lommekontor på steroider |
Prisklasse | Høy |
Menynavigering | Meget god |
Brukervennlighet | Meget god |
Design | Pen, men ingen utpreget designmodell |
Støttede applikasjoner | - |
Spill på mobil | |
Utgåtte egenskaper | - |
GPRS | |
IR | |
Push and talk | |
Nye egenskaper | - |
LTE | |
NFC | |
SAR-verdi | |
WIMAX | |
DMB | |
Touch | Ja0 |