Til hovedinnhold
TestACCESS NetFront for Android

Styr unna denne nettleseren

Denne nettleseren er rask, men brukervennligheten er for dårlig.

NetFront fra ACCESS var et alternativ til mobilenes innebygde nettlesere allerede i Nokias smarttelefoners glansdager rundt 2003 og utover, og vi kjenner også NetFront fra Palms Tungsten-serie av PDA-er fra 2002. Det er liten tvil om at dette er en nettleser med lang fartstid og fotfeste i markedet.

Nå har vi installert NetFront Life v2.3.0 i en moderne telefon med Android OS, og vil undersøke om den gamle traveren kan hamle opp med dagens langt mer kjente nettlesere for Android-telefoner som Opera Mobile og Dolphin HD.

Mange av dagens nettlesere, inkludert nettleseren som følger med i Android-telefoner, er basert på nettlesermotoren Webkit. NetFront bruker ikke denne, og derfor er dette en litt annerledes og ekstra interessant nettleser.

Hvor er adresselinjen?

Den første skjermen vi møtte innbyr ikke til videre bruk av nettleseren. Hvor taster vi inn nettadresser? Vi ser hvordan vi legger til bokmerker og redigerer bokmerkelisten, og det er lett å finne innstillingsmenye. Trykker vi på menytasten får vi enda en inngang til innstillingsmenyen, samt tilgang til en hjelpefunksjon.

Det nærmeste vi kommer en adresselinje er en overdimensjonert søkeknapp øverst på skjermen. Vi måtte prøve, og heldigvis dukket det da opp to felt øverst på skjermen; ett stort med forstørrelsesglassymbol og ett knøttlite felt som vi såvidt fikk øye på ved siden av. Dette er adresselinjen!

Under vanlig surfing, så lenge du har flere enn ingen faner oppe, er adresselinjen lett tilgjengelig øverst på skjermen.

Når du snur telefonen

Tastene for å gå fremover og tilbake er plassert nederst sammen med fanevelgeren, en snarvei til søkefunksjonen og en saks. Saksen lar deg markere et område på en nettside, og dette kan du klippe ut eller dele via Androids delefunksjon - altså på Facebook, Twitter over e-post og så videre.

I portrettmodus setter vi pris på muligheten til å dobbelttappe på skjermen for å både zoome inn og få teksten plassert i én kolonne, slik de fleste andre nettlesere også stiller med. På den måten slipper du å bla horisontalt når du skal lese teksten.

Legger du telefonen til siden får du surfe i landskapsmodus, slik at du får bedre breddeoversikt og bedre større tastatur for å taste inn adresser og søkeord. NetFront støtter imidlertid ikke landskapsmodus fullt ut. Når du vil bruke fanevelgeren må du snu telefonen, og det kan bli vanvittig irriterende i lengden å måtte snu telefon hver eneste gang du bytter fane. Det er jo noe en vanligvis gjør ofte, og å holde telefonen sidelengs under surfing er gjerne det mest praktiske. Også når du åpner innstillingsmenyen må du snu telefonen til portrettmodus.

Av en eller annen grunn kan du surfe i skråskjerm. (Foto: Einar Eriksen)

I tillegg til landskaps- og portrettmodus kan du surfe i noe midt imellom. Ja, for du kan faktisk få nettsiden på skrå på skjermen! Reklamer blir ofte ikke med på denne vridningen, slik at de ligger i en annen retning enn selve nettsiden.

Apropos reklamer lever de ofte sitt eget liv ellers også, for eksempel ved å plassere seg over verktøylinjen slik at du ikke får tilgang til disse vesentlige funksjonene med mindre du husker hvor de ligger og trykker i blinde.

Ingen grensesnittfavoritt - hva med funksjoner?

Det er liten tvil om at det fins mange nettlesere vi anser som bedre på brukervennlighet. Nettlesere som er lite brukervennlig er ofte veldig funksjonsrike, men heller ikke her er NetFront noen vinner.

Reklamer fungerer som nevnt sjelden slik de skal i NetFront, og da ville det jo vært utmerket med en funksjon som skjuler flash og andre plug-in-elementer men som likevel gjør det lett å velge å se dem, slik vi kjenner fra eksempelvis Boat Browser. Dette har imidlertid ikke NetFront, hvor vi trenger det mest. Du kan deaktivere plug-in-elementer, men da bare på "fast basis" slik at du må inn i innstillingsmenyen dersom du trenger å se plug-in-elementer - for eksempel når det ikke er snakk om reklame.

Ellers har du bare det mest grunnleggende i innstillingsmenyen. Du kan for eksempelvelge å ikke laste bilder, du kan blokkere eller tillate sprett opp-vinduer, du kan endre cookies-innstillinger og du kan slette historie og andre lokale spor etter surfingen din.

Hastighet

En nettleser må ha sabla god hastighet for å kunne gjøre opp for dårlig brukergrensesnitt, men vi gir selvsagt NetFront en sjans likevel. I hastighetstestene har vi brukt en HTC Desire Z klokket til 1516 MHz.

NetFront gjør det helt OK på SunSpider-testen, der det måles JavaScript-ytelsen alene, er det liten tvil om at NetFront er rask nok til vanlig bruk.

Acid3-testen forteller noe om hvor godt nettleseren følger vedtatte internettstandarder, og her gjør NetFront det jevnt med konkurrentene - 100 poeng og full pott.

Datatrafikk

Når du surfer er det mange elementer som mellomlagres. På den måten kan nettleseren spare deg datatrafikk vet at den husker hvordan de faste elementene på for eksempel forsiden til lokalavisen ser ut. Derfor er det forskjeller på hvor mye datatrafikk nettlesere bruker.

Lavere poengsum betyr mindre databruk.

NetFront er blant de som bruker mest datatrafikk, og det er bare Boat Browser som bruker mer. Du kan spare vesentlige mengder data ved å heller velge Opera Mobile - selv om du ikke engang aktiverer turbo-funksjonen.

Konklusjon

NetFront gjør det bra på ytelsestester og har middels funksjonalitet. Dette hjelper imidlertid ikke når brukergrensesnittet er for dårlig. Det fins mange nettlesere der ute du heller bør velge.

Vi tester nettlesere fortløpende for å finne ut hvilken som er den beste, og svaret er ikke ennå klart, men hvis du trenger en god nettleser nå bør du først og fremst se på Opera Mobile og Dolphin Browser HD.

annonse