Til hovedinnhold
TestOpera Mini for Android

Surf raskere og billigere

Vi har testet nettleseren som gir deg mye innhold og lavere telefonregninger.

Oppdatert 24.07.2012: Opera Mini 7 har kommet, mens testen opprinnelig ble gjort for Opera Mini 6.5. Endringene er imidlertid så få og umerkbare at vi ikke har testet nettleseren på nytt.

Blant de viktigste endringene er en avslutt-tast i menyen, støtte for OpenGL ES-grafikk på de nettstedene som bruker det og støtte for NFC for Android OS 4 og nyere.

Vi har nylig testet mobilnettleseren Opera Mobile, der norske Opera lover en god surfeopplevelse og mindre bruk av datatrafikk. Nå er det lillebroren Opera Mini som står for tur, og denne nettleseren skal være enda råere på besparelse av datatrafikk.

Mens Opera Mobile konkurrerer mot en rekke nettlesere, er Opera Mini litt for seg selv med et litt annet produkt enn konkurrentene. Opera Mini er ikke bare en applikasjon i telefonen din, men også en tilgangsnøkkel for en kraftig serverpark hos Opera som sørger for at mobilen din trenger å gjøre minst mulig av jobben.

Når du går inn på en internettside med Opera Mini, vil serverne til Opera laste inn nettsiden, krympe og komprimere bildene, erstatte alt avansert innhold med enkle bilder og sette opp nettsiden slik at den passer mobilskjermen din. Dermed er datamengden som lastes inn til mobilen din vesentlig mindre enn den ville vært med en vanlig nettleser, og du sparer tid og penger.

Dette ligner turbo-funksjonen i Opera Mobile, men nettleserne er likevel veldig ulike. Opera Mobile vil gi en tilnærmet fullverdig surfeopplevelse, mens Opera Mini har færre funksjoner og er ment å være den billigste og raskeste måten å surfe på. I Opera Mobile kan du deaktivere turbo-funksjonen, men det kan du ikke i Opera Mini - databesparelse er i nettleserens natur. Mens JavaScript-innhold kjøres på mobilen din når du surfer med Opera Mobile, er det serverne hos Opera som kjører JavaScrips-innholdet og gir deg et bilde av det når du bruker Opera Mini.

Dermed er jo egentlig ikke Opera Mini en nettleser i seg selv, og det fører blant annet til at Apple har godkjent nettleseren i sin App Store der vanligvis ingen konkurrenter av nettleseren Safari fra Apple selv får komme inn i varmen.

Like fullt tester vi Opera Mini på vanlig måte, med utgangspunkt i at du vil surfe på nett med en Android-telefon og lurer på hvilken nettleser du bør velge.

Ny versjon

Det er ikke lenge siden versjon 6.5 av Opera Mini dukket opp, med flere nyheter som vi kjenner igjen fra Opera Mobile 11.5:

  • Datatrafikkmåler viser hvor mye data du har brukt og hvor mye data du har spart
  • En egen funksjon for å legge en nettside som snarvei på Android-skrivebordet ditt har kommet til
  • Funksjon for å importere bokmerker fra nettleseren i Android gjør det enklere å ta i bruk Opera Mini

I tillegg har det blitt lagt til støtte for det nye og svært lite kjente WebP-bildeformatet, og problemer tilknyttet brukergrensesnitt og oppfriskingsfunksjonen på Android Honeycomb har blitt fikset. Det skal også ha vært gjort grep for å bedre stabiliteten og ytelsen.

Lett å bruke

Vi gav Opera Mobile skryt for å være enkel i bruk, og brukergrensesnittet i Opera Mini er ikke ulikt storebroren.

Startsiden, som er snarveier til favorittnettstedene dine, gir deg en god mottakelse. Her er det lett å legge til nye snarveier. Nederst finnes det selvforklarende taster for å gå fremover og bakover, en oppfrisketast og en tast som viser alle fanene og lar deg åpne nye. Selv om Opera Mini skal være en lite krevende nettleser, støtter den nemlig surfing i flere faner.

Å bla rundt på nettsiden, zoome og panorere fungerer godt, og vi liker spesielt at det er lett å bla helt opp ved å trykke på pilen som vises når det starter å bla fort oppover.

Opera-ikonet nederst til høyre gir deg flere valg, som å se på historikken, gå til snarveisstartskjermen, se på bokmerkene, se på nettsider som du har lagret (for avlogget bruk), se nedlastingslisten din, dele nettsiden, søke på siden eller gå til hjelpfunksjonen eller innstillingsmenyen.

Innstillingsmenyen er som i Opera Mobile ikke veldig avansert. Du kan velge skrifttype, slå tekstbryting av og på og gjøre enkelte andre utseenderelaterte grep, og ellers finner du nødvendige innstillinger som å slå av og på husking av passord og slette historikk, passord og infokapsler. Som nevnt i Opera Mobile-testen mener vi dette er en fordel for de aller fleste brukere sammenlignet med nettleseren som er forhåndsinstallert i Android-telefoner, fordi den ryddige innstillingsmenyen er enkel å forholde seg til.

Som i Opera Mobile savner vi muligheten til å endre funksjonen på Google-søkefeltet som befinner seg ved siden av adresselinjen slik at den gir norske treff. Hvis du søker etter norske ord får du selvsagt norske treff først, men om du søker etter "antilope" eller "Android" får du kun engelske treff på de første sidene. Dermed må man ofte manuelt gå til google.com til tross for at søkefeltet er lett tilgjengelig i Opera Mini.

Alt i alt er det lite å sette fingeren på hva gjelder brukervennlighet, og Opera Mini er enklere i bruk enn den innebygde Android-nettleseren.

Opera Mini kan også brukes i bredskjerm.

Databruk

Som i testen av Opera Mobile, har vi målt databruken i en klone av Amobil.no. Her har vi satt opp en surferunde til forsiden, inn på en nyhet, tilbake til forsiden, en annen nyhetssak, til forsiden igjen og til slutt en oppfrisking av forsiden for å laste den helt på nytt.

Opera Mini brukte, ikke overraskende, mindre data enn de andre nettleserne vi har testet så langt. Under 0,5 MB databruk mot Androids innebygde nettleser på nærmere 3 MB er en markant forskjell.

Det skal også nevnes at du kan velge at serverne skal komprimere bildene enda mer for deg, og dermed kan du spare enda mer data. Med standardinnstillingene (høy kvalitet) er bildene så store at de fremstår som gode på mobilskjermen.

Glemsk nettleser

Opera Mobile og andre fullblods mobilnettlesere har imidlertid den fordelen at de husker deler av informasjon for hver nettside, såkalt caching. Når du er inne på eksempelvis VG.no, kan nettleseren din huske logoen, menyen i toppen og lignende elementer slik at dette ikke trenger å lastes hver eneste gang du går inn på en nyhet eller når du laster forsiden på nytt. I Opera Mini er det stort sett bare den forrige nettsiden du var inne på som er i hukommelsen, slik at du kan trykke deg tilbake uten at siden lastes på nytt.

Dette fører til at besparelsen kan bli mindre når du leser mange nyheter på én nettside. For å teste ut fenomenet lastet vi inn en lokalavis, gikk inn på en nyhet, lastet forsiden på nytt og gjentok fem ganger. Dette førte til 5,1 MB nedlastet data i Opera Mini mot 13,29 MB nedlastet data i Androids innebygget nettleser. Imidlertid målte vi 6,1 MB med Opera Mobile med turbo aktivert på den samme surfeøkten. På grunn av Opera Mobiles vesentlig bedre caching vil du altså i enkelte tilfelle spare lite på å heller velge Opera Mini. Å lese et stort flertall saker på én nettside er jo ganske vanlig.

Hastighetsmåling utgår

Opera Mini er egentlig bare en fremviser på telefonen din som viser det Operas servere driver med, og det er på Operas servere at JavaScript kjøres. Det har derfor ingenting for seg å kjøre ytelsestester som SunSpider eller Rightmark Browsermark i Opera Mini.

Det vi med sikkerhet kan si, er at Opera Mini er en veldig rask nettleser under vanlig surfing, og på grunn av komprimeringen av data er den spesielt rask når nettlinjen ikke strekker til. Siden ikke JavaScript kjører lokalt på telefonen, er det endel avansert innhold som ikke fungerer som det skal. For eksempel kan du ikke se videoer, reklamer er bare bilder og webapplikasjoner fungerer ikke i det hele tatt.

Konklusjon

Alt i alt må vi si at Opera Mini er et godt alternativ når du skal holde datatrafikken nede, slik som i utlandet eller når du begynner å nå datataket på abonnementet ditt.

De fleste norske mobilabonnement har riktignok så mye data inkludert at det er lite å spare, og da er det først og fremst fordelen av mindre ventetid ved innlasting av nettsider som er grei å ha. Men når du beveger deg utenlands, og dataprisene skyter opp i alt fra 20 til over 100 kroner per MB, er det plutselig veldig greit å ha en kostnadseffektiv nettleser som Opera Mini.

Opera er altså et greit alternativ til den vanlige nettleseren å dra frem i blant. Når du surfer på nettet med Opera Mini, viser den egentlig ikke de nettsidene du surfer på men lettvekta kopier. Det er veldig bra når du skal spare data, men mer avansert innhold enn det mest elementære fungerer dårlig.

Når du skal se video, se bildene i skikkelig størrelse eller bruke webapps, er det en dårlig idé å starte Opera Mini. Til å spare datatrafikk på enkel surfing, fungerer imidlertid Opera Mini helt utmerket.

annonse