TestApps for navigasjon i skog og mark

Den beste GPS-appen for tur, jakt og sportsfiske

Enten du har en iPhone eller en Android-mobil kan den være suveren som turkamerat og veiviser.

Rangering

Denne artikkelen ble første gang publisert høsten 2011.

Les også: Med denne kart-appen finner du frem i fjellet

Skal du ut i naturen i påsken? For å holde deg på kurs i skog og fjell må du ha et godt navigasjonsverktøy. Mange bruker en håndholdt GPS-enhet, men det er et veldig kostbart alternativ til kart og kompass. Har du en smartmobil med innebygget GPS kan dette ofte være en god start for deg som trenger navigasjonshjelp på tur.

Det finnes en jungel av apper for navigasjon i villmarka. Vi har testet fem apper for Android og fire for iPhone for å finne den beste og mest brukervennlige av dem.

Vi har lagt vekt på brukervennlighet og funksjoner i appene, så vel som hvor detaljerte og gode kartene er.

Beste kart: Statens Kartverks Norgeskart

I Statens Kartverks kart er det mange detaljer, nøyaktige høydekoter og det er lett å skille naturtyper fra hverandre.

Alle navigasjonsappene må mates med et kart over Norge. For øyeblikket finnes det tre forskjellige kartløsninger du kan bruke – Norgeskart fra Statens Kratverk, Google Maps' terrengkart og Open Street Map. Noen apper lar deg velge hvilket av disse kartene du vil bruke, men andre er låst til en bestemt leverandør.

Av de tre kartløsningene du har å velge mellom er Statens Kartverk den desidert beste løsningen.

Her får du flest navn på vann, elver, bekker, fjellrygger, myrer og lignende. Kotene er de mest nøyaktige på de stedene vi testet de forskjellige kartløsningene.

I tillegg er det enklest å skille de forskjellige naturtyper, som myr, fjell- eller kulturlandskap, snøleie og skog i Norgeskartene, på grunn av tydelige fargekoder.

Det vi ikke liker er med Statens Kartverks Norgeskart er at Oslo Kommune er svært lite detaljert. I tillegg er det litt dumt at alle applikasjoner som bruker Norgeskart er pålagt å slette lokale data hver 14. dag. Det gjør at du kanskje må laste ned nye kart mens du er på tur, noe som krever mobildekning og sluker strøm.

Likevel, når Norgeskart er så langt foran konkurrentene på topografi, navn og andre detaljer er det ingen tvil om at Statens egne kart må gå av med seieren.

Les testen av de tre kartene »

Beste kartapplikasjon: ViewRanger Outdoor

ViewRanger er programmet med de desidert beste navigasjonsmulighetene.

Vi har testet en rekke apper som vi tror turmennesker, jegere og sportsfiskere setter pris på. Testvinneren er en soleklar vinner: ViewRanger Outdoor.

Denne appen stiller i en klasse helt for seg selv når det kommer til navigasjon. Det er enkelt å legge inn interessepunkter, lage ruter, endre på rutene, måle avstanden du kommer til å gå og mye annet som turinteresserte setter stor pris på. Ingen av de andre appene i testen kan måle seg på navigasjonsfunksjonalitet.

Det hele toppes av et godt kompass, en god målestokkanviser og gode løsninger for å lagre sporene dine.

Du kan bruke både Open Street Map, som foreløpig er et mangelfullt kartverk basert på åpen kildekode, eller du kan betale for å bruke Statens Kartverks Norgeskart.

Ulempen er altså at kartene koster penger, men til gjengjeld får du lastet ned kartene lokalt når du betaler for dem. Dermed trenger du ikke bekymre deg for datatrafikk.

Les hele testen av ViewRanger Outdoor »

Er behovene begrenset?

Dersom du ikke har behov for et så fullstendig navigasjonsverktøy som ViewRanger Outdoor, kan du se på enklere applikasjoner. Norgeskart for Android har noen navigeringsfunksjoner og er en god kartleser. NaVida til iPhone viser deg kart fra Statens Kartverk, lar deg enkelt forhåndsbufre kart i to uker og har på toppen av det hele en knallgod søkefunksjon. Dette er gode valg dersom du ikke trenger navigeringsfunksjonene i ViewRanger Outdoor.

Rangering

Les mer om kartfunksjonene på neste side.