Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia 5

Dette er toppmodellen du kan bruke med én hånd

Xperia 5 tar med seg (nesten) alt fra storebror, og tilbyr det i en mindre pakke.

I sommer landet Sonys desidert beste telefon på flere år i norske butikkhyller og i vår redaksjon. Med sin ultralange 21:9 OLED-skjerm med 4K-oppløsning og HDR var Xperia 1 intet mindre enn et realt beist. Så hjalp det selvsagt også på at Sony endelig kunne konkurrere med de beste på kamerafronten, med både lyssterk optikk og hele tre kamera på baksiden.

Så har det seg også sånn at Sony har som tradisjon å også lansere en kompakt variant av toppmodellen sin, og tidligere har denne fått tilnavnet «Compact». I år har navnet falt bort, men modellen er like fullt her. Si hei til Xperia 5, den potensielt kraftigste Android-telefonen i 2019 målt i prosessorkraft per kvadratcentimeter.

Skjermstørrelsen på 6,1 tommer høres i utgangspunktet ikke veldig kompakt ut, men tallet er misvisende. Med 2560 piksler i høyden og 1080 piksler i bredden er dette nemlig en usedvanlig lang talatut, og jo mer avlang en skjerm blir, desto høyere blir også tommetallet. Xperia 5 er langt mer håndterbar enn for eksempel Galaxy S10, selv om denne også har 6,1 tommer i oppgitt skjermstørrelse. Forskjellen? Xperia 5 måler 6,8 centimeter i bredden, der du får 7,04 centimeter galaksetelefon å hanskes med.

Sammenlignet med den siste virkelige Compact-modellen fra Sony, Xperia XZ2 Compact, har Xperia 5 mest av alt strukket seg et par centimeter ekstra i høyden, og slanket seg i tykkelsen. Det er fortsatt en telefon undertegnede fint kan håndtere med én hånd (og sjansen for at du har større hender enn meg er god), og det er jo halve poenget med en mindre telefon. Ikke minst i en tid der de fleste telefoner først og fremst er å regne som tohåndsdingser.

Galaxy S10+, Xperia XZ2 Compact, Xperia 5 og Xperia 1.

En klar forbedring på designfronten

Undertegnede mener at Sony fra Xperia 1 til Xperia 5 har gjort noen viktige forbedringer. For det første er ikke glasset bak lenger kurvet ut mot sidene. Dette fører til mindre brekkasjerisiko, men forhindrer også slitemerkene som gjerne oppstår i området der kurven starter. Slike merker har allerede blitt merkbare på redaksjonens Xperia 1, og er langt fra et ukjent fenomen i andre mobiler med samme glassdesign.

For det andre er kameratuten på Xperia 5 hakket lavere enn på Xperia 1, og dessuten plassert mot siden av telefonen og ikke sentrert. Hvorfor dette er bra? Vel, først og fremst fordi kameralinsa nå ikke lenger fungerer som en svært ripeutsatt fot for hele telefonen når den ligger mot en overflate. Sideplasseringen sørger dessuten for at telefonen ligger noenlunde stabilt på eksempelvis bord og andre flater.

Metallrammen er solid, og kameraet stikker mindre ut enn på Xperia 1.

For øvrig er byggematerialene de samme som i storebror – metall og glass. Det er også en sidemontert fingeravtrykksleser her, og i motsetning til på Xperia 1 er den svært pålitelig. Så skal det også sies at Xperia 5 per i dag kjører nyere programvare, og dermed har et lite forsprang Xperia 1 kan tenkes å ta igjen når oppdateringene omsider lander også der.

Ja, også er telefonen selvsagt både vann- og støvtett, så der trenger du ikke bekymre deg. Strøm er heller ingen kilde til uro. Xperia 5 har kanskje ikke verdens største batteri, men med en hakket mindre og langt lavere (les: normalt) oppløst skjerm enn på Xperia 1 oppleves batteritiden flere knepp bedre. 18 watts hurtiglader medfølger i esken, og lader opp igjen kvikt.

Fenomenal ytelse og et rent brukergrensesnitt

Tittelen over burde du kjenne igjen fra ulike tidligere tester av Sonys telefoner. Selskapet har lenge brukt programvare svært tett opptil standard Android, med kun noen få og små endringer her og der.

Kombinert med høvdingbrikken Snapdragon 855 på innsiden fyker alt av både navigering, spilling og generell bruk av gårde raskere enn Karsten Warholm på 400 meter hekk. Skjønt, verdensmester som Warholm blir Xperia 5 ikke; det finnes telefoner som av ymse grunner yter bedre i syntetiske tester:

Du må gjerne ta tallene til etterretning, men til syvende og sist betyr forskjellene i dette sjiktet svært lite. Faktisk skal en produsent gjøre svært mye galt for å ikke få en kvikk og responsiv opplevelse ut av Qualcomms beste prosessorer.

Programvareversjonen vi finner i såvel Xperia 5 som Xperia 1 er foreløpig Android 9.0 Pie, men en oppgradering til Android 10 forventes i overskuelig fremtid. Om Sony da vil omfavne den nye sveipenavigasjonen Google nå halvveis har kopiert fra Apple er uvisst, men allerede i dag er selskapet på vei bort fra de tradisjonelle knappene. Du sveiper opp fra bunnen for å hente frem appveksleren, for eksempel.

En annen vri Sony har prøvd seg på er ulike hurtigfunksjonaliteter knyttet til kantene av telefonen. Sveip ned for å gå tilbake, berør to ganger kjapt for å få opp en hurtigmeny og så videre.

Løsningen fungerer rimelig dårlig, og med mindre du allerede har en hang til selvplaging vil du neppe få noen glede ut av dette. Det er nær sagt umulig å aktivere snarveiene når du først vil, men når du ikke vil – da hopper de frem.

En programvarefunksjon Sony derimot har suksess med, er noe OLED-teknologien i stor grad må få æren for: Always On Display. Siden pikslene kan skrus av og på individuelt, kan telefonen alltid vise klokke, små varslingsikoner, batterikapasiteten og et selvvalgt bilde – for eksempel.

«Nedgradert» oppløsning = like bra som en iPhone 11 Pro

Skjermen har vi ingenting å utsette på.

Den åpenbart største forskjellen på Xperia 1 og Xperia 5 er som nevnt skjermen. Som tidligere nevnt er oppløsningen jekket ned til et mer normalt nivå, som for øvrig tilsvarer omtrent den samme mengden piksler per tomme som du finner på en iPhone 11 Pro. Det er ikke til å komme unna at 4K-oppløsningen på Xperia 1 i det store og det hele er nokså bortkastet, og Xperia 5 fremstår dermed som et mye mer fornuftig kompromiss. Rammene er også ganske tynne, men langt fra klasseledende.

Det er også verdt å påpeke at Xperia 5 faktisk også har noe høyere lysstyrke enn sin større slektning, samtidig som selve kvaliteten på panelet ikke er noe dårligere. Det er stadig både et presist, fargesterkt og ikke minst kontrastfylt bilde, noe OLED-skjermer jo er viden kjent for.

HDR-behandlingen er det dog litt så som så med. Enkelte tjenester, som YouTube, leverer strålende og korrekte bilder, mens Netflix-innhold ofte blir alt for mørkt. Les Xperia 1-testen for dypere dykk i dette.

Overraskende er det heller ikke at Xperia 5 låter omtrent nøyaktig likt som storebroren hva angår stereohøyttalerne. Det er absolutt ingen ulyd å spore her, men sammenlignet med den nokså fyldige og nesten bassige lyden for eksempel Galaxy S10 leverer oppleves det noe spinkelt.

Kanskje det er derfor Sony nå i starten selger Xperia 5 med medfølgende, trådløse WF-1000XM3-propper? Det er i alle fall verdt å opplyse om, all den tid disse proppene koster flere tusenlapper og gjør den litt stive Xperia 5-prisen ganske så mye mer spiselig. Skal du uansett ha propper får du plutselig en toppmodell med en prislapp på bare 5500 kroner, om vi trekker fra prisen på proppene.

Kameraoppsettet i Xperia 1 og Xperia 5 er det samme.

Betydelig bedre bildebehandling enn tidligere

En av de få nyhetene Sony annonserte da de lanserte Xperia 5, var bedre programvare til kameraene. Kort og godt er det samme kamerarigg vi finner her som Xperia 1 også er utstyrt med, altså ett vanlig kamera, ett zoom-kamera og ett vidvinkelkamera. De to førstnevnte har sågar optisk stabilisering, og hovedobjektivet er svært lyssterkt. I motsetning til hva vi trodde før testen har Sony nå også vett til å utnytte dette, ved hjelp av programvarestabilisering for nattfotografering.

Dette kan du imidlertid ikke velge manuelt. Dette er en trend Sony har beveget seg mot de siste årene – det meste styres av automatikken. Med mindre du går inn i helt manuell modus er både HDR, motivgjenkjenning og nattmodus noe telefonen selv rår over. Heldigvis fungerer det bra, og slår inn der det trengs – stort sett. Det kan være nyttig å vite at du nok bør velge fokuspunkt i de lyseste områdene for å få best HDR-resultat, ettersom Sonys programvare ikke alltid henter inn nok detaljer i de lyseste områdene ellers.

For nattfotografering er opplevelsen mer eller mindre den samme som hos Samsung og Huawei, der telefonen fryser og bruker et par sekunder på å ta flere bilder i serie og stabilisere resultatet med programvare.

Det hele signaliseres med et godt gammeldags ventehjul. Resultatet er som vi nå er blitt vant med: langt lysere og mer detaljerte nattfoto enn det som ellers er mulig. Xperia 1, som foreløpig ikke har denne programvareoppdateringen, tar på sin side helt vanlige bilder i samme situasjon. Sony har altså virkelig oppdatert saker og ting her, og et allerede knallbra kameraoppsett har brått blitt et par hakk bedre.

Også videofunksjonaliteten i de to telefonene skulle nå bli raffere, og Xperia 5 har som nevnt allerede dette på plass. Cinema Pro-appen har nå mulighet for avanserte fokusvalg, der du mykt og dynamisk kan endre fokuspunkt fra forgrunn til bakgrunn (eller omvendt). Resultatet er ganske kult, og med de nye klippemulighetene appen nå tilbyr er veien til semiprofesjonelle kortfilmer, ja, kort. Et kort eksempel kan du se her.

Derfor overrasker det noe at den ene funksjonen Sony har kuttet i Xperia 5 kontra Xperia 1 er saktefilm. Xperia 5 er et «blast from the past» hva angår saktefilm, med en stakkarslig 120 bilder i sekundet-modus i maksimalt 720p-oppløsning, mot 960 bilder i sekundet som har vært normen. Sony nevner det ikke med et ord, og mange anmeldere later ikke til å ha fått endringen med seg overhodet. Skuffende, ikke minst om du kjøper Xperia 5 i den tro at den har dette.

Til tross for dette: de tre kameraene er svært bra totalt sett, og spesielt vidvinkelen er i en helt annen klasse enn den tilsvarende eksempelvis Samsung har utstyrt sine telefoner med. Støy og skarphet er langt bedre hos Sony, og kameraet kneler ikke ved første tegn til kvelding.

Konklusjon – En totalt sett bedre toppmodell fra Sony

Den vanlige konklusjonen når vi har testet Sonys kompaktmodeller har som regel vært i retning av denne: vil du ha en håndterlig toppmodell og tåler noen kompromiss på skjerm- og funksjonalitetsfronten, så er dette telefonen for deg.

I år er situasjonen litt annerledes. Skjermen er ikke lenger i nærheten av å oppleves som en nedgradering, og funksjonaliteten er vel så mye til stede her som i Xperia 1. Det eneste unntaket er altså denne saktefilmfunksjonaliteten.

Ergerlig, men av alt Sony kunne kuttet er det sannsynligvis en av de minst viktige tingene. Jeg kan telle på én hånd de gangene jeg brukt funksjonen utenom testing, og jeg har jevnlig brukt Sonys mobiler på heltid de siste årene.

Det er stadig tre kamera her, og med den nye programvaren får du attpåtil også en god nattmodus. Designet både føles og ser ut som en skikkelig toppmodell, og at Xperia 5 er mindre utsatt for å både ripes opp og bli bøyd enn Xperia 1 er et rent faktum. Gitt prisen føles dette rett og slett som toppmodellen Sony burde lansert i utgangspunktet, all den tid de færreste har behov for å betale flere tusen kroner ekstra for en 4K-skjerm de i praksis aldri får glede av.

Alt i alt er Xperia 5 en knallbra telefon, med en fingerleser som faktisk fungerer i denne omgang. Men vil du likevel vurdere andre, kompakte mobiler finnes det er par alternativer:

Alternativene til Xperia 5:

Motorola One Vision
En annen smal telefon

Motorola One Vision

Motorola One Vision er en av få andre telefoner med 21:9-skjerm på markedet, og er følgelig akkurat like lang og snodig som Xperia 5. Like smal er den dog ikke, men til gjengjeld er den nokså rimelig. Her får du Android One med garanterte oppdateringer, mye telefon for pengene og en nær sagt heldekkende skjerm. Like bra kameraoppsett er det dog ikke, og skjermen er ikke OLED.

Samsung Galaxy S10e
Samsungs minste

Samsung Galaxy S10e

fra 4478:-

Samsungs Galaxy S10e er ikke den mest omtalte av Samsungs toppmodeller, men den tar med seg de beste egenskapene fra storebrødrene i en mindre forpakning og med lavere prislapp. Dette er også en svært håndterbar telefon med AMOLED-skjerm, men like avansert kameraoppsett som i Xperia 5 er det ikke.

iPhone 11 Pro
Den minste iPhonen

iPhone 11 Pro

fra 9116:-

Apple er Apple, og iPhone 11 Pro er en dyr telefon. Her følger det ikke med noen trådløse propper, og likevel er telefonen nesten dobbelt så dyr som Xperia 5 med samme lagringsplass. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at iPhone 11 Pro i dagens marked tross alt er ganske kompakt, og brukeropplevelsen er det ingen ting å si på.

annonse
Sony Xperia 5 J9210 Dual SIM 6GB RAM 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Ikke på lager
Ikke på lager
annonse