På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Xperia 1 er sær, men kan være et virkelig godt kjøp
Innhold
- Noen videolyter
- Xperia 1 blir dermed et slags veddemål på at stadig mer innhold vil bli stadig bredere. Akkurat i dag oppleves dette likevel som en av telefonens største svakheter.
- Spinkel lyd
- Overraskende ålreit batteritid
- Det mest irriterende ved Xperia 1
- Målt ytelse
- Kamera: Rekker nesten helt opp
- Totalt sett: Fantastisk skjerm, ålreit helhet
Xperia 1 er årets heftigste telefon fra Sony, og den er også en av de heftigste du kan kjøpe uansett hva slags navn som står på esken.
Her snakker vi om en mobil med en vanvittig flott OLED-skjerm og 4K-oppløsning - den eneste så langt med denne spesifikasjonen. Skjermen er i tillegg ultrabred, slik at musikkvideoer, filmer og serier i 21:9 passer perfekt.
Ulempen er naturligvis at innhold i mer ordinær 16:9-widescreen ikke passer så godt og får store svarte sørgebånd langs kantene. Måtte du aldri støte på en 4:3-video med Xperia 1-en din.
Det er ganske greit å zoome seg unna de svarte båndene på en av mobilene med det vanligere 19,5:9-aspektet. Men når du zoomer på en skjerm som er så bred som denne her risikerer du plutselig at både hodene og føttene til skuespillerne går utenfor skjermen.
Noen videolyter
Xperia 1 blir dermed et slags veddemål på at stadig mer innhold vil bli stadig bredere. Akkurat i dag oppleves dette likevel som en av telefonens største svakheter.
På sitt beste er dette en av de aller beste mobilskjermene jeg har brukt. Både Netflix og Youtube breier seg automatisk utover hvis aspektet på videoen passer. Men irriterende ofte skjer ikke det. Og da er det altså en større avgjørelse her enn på andre mobiler om du skal zoome eller ikke. Risikoen for å rett og slett gå glipp av noe du helst skulle sett er langt større.
I skrivende stund er det også irriterende at HDR-video fra Netflix blir supermørk på den ellers så gode skjermen. Både vanlig HD-innhold fra Netflix og HDR-innhold fra Youtube ser utmerket ut - og kontrasten er svær når vi sammenlikner klipp som «virker» og den voldsomt mørke HDR-visningen fra Netflix.
Det gjør i praksis at kliss nye titler som Jessica Jones sesong tre og Lucifer sesong fire må ses med lyset på absolutt maks. Og selv da ser ikke bildet ut som HDR - det ser flatere og dårligere ut enn et vanlig HD-bilde noen gang har gjort.
Selv om sistnevnte mest sannsynlig er et problem med Netflix-appen mer enn med Xperia 1 i seg selv - gjør det inntrykket av skjermen vesentlig dårligere. Var det ikke nettopp for å se det siste og feteste innholdet i den beste kvaliteten Xperia 1 skulle være riktig valg?
Men heldigvis har vanlige apper blitt gode på å tilpasse seg ulike skjermer etter hvert. Så jeg har ikke opplevd at apper eller spill har laget trøbbel av det brede formatet. De strekker seg fint utover
Spinkel lyd
Det er en anelse irriterende at den innebygde stereolyden ikke er sterkere enn den er i Xperia 1. Så lenge aspektet passer er jo tross alt denne telefonen perfekt for videotitting.
Med både innebygd ristefunksjon og Dolby-stemplet lyd burde i utgangspunktet dette være en super underholder på hotellrommet. Men skal du se på noe særlig mer enn korte snutter bør du frem med hodetelefonene for å få en god opplevelse. Ristefunksjonen blir mest masete over tid, og har en lei tendens til å «tomgangsrumle» når lydsporet til videoen er stille.
Her er både Samsung og Apples toppmodeller vesentlig bedre, og kan til nød klare seg bare med innebygde høyttalere. Sammenliknet med telefoner som bare har en enkelt høyttaler låter Xperia 1 meget bra. Men både prislapp og logoene på esken lover litt mer enn Xperia 1 klarer å levere.
Hvis du ikke har hodetelefoner fra før er det verdt å få med seg at du kan kjøpe denne sammen med Sonys egne WH-1000XM3-hodetelefoner for bare 500 kroner ekstra. Det er hodetelefoner som vanligvis koster rundt 3500 kroner. Totalprisen på 10 000 for telefon og hodetelefoner gir deg altså svært mye mobiltrivsel for pengene.
Overraskende ålreit batteritid
Ett av de store tvilsområdene mine med Xperia 1 var batteritiden. Den smale telefonen med den digre skjermen har bare et batteri på 3300 mAh.
De to beste telefonene så langt i år har begge batterier på over 4000 mAh, og både Huawei P30 Pro og Galaxy S10+ varer og varer på en lading.
Min første dag med Xperia 1 kunne jeg nesten se prosenten tikke ned foran meg. Det begynte ikke lovende. Men i løpet av tiden jeg har hatt den har den kommet seg en del. Med skjermtid på godt forbi fem timer per lading burde den holde fall til en dags bruk for de fleste. Xperia 1 har også vist seg glimrende på standbytid. Totalinntrykket er at ved intens bruk vil S10+ og P30 Pro kunne klemme ut to-tre timer mer enn Xperia 1 i min bruk, men forskjellen er ikke fullt så dramatisk som jeg hadde forventet.
En flott og kompakt USB-PD-lader på 18 watt følger med. Den lader Xperia 1 raskt, og kan faktisk mate strømsnille laptoper også - i hvert fall mens de er i dvale.
Laderen er imidlertid USB-C-basert, og kabelen som følger med har USB-C i begge ender. Det betyr at du ikke uten videre kan koble Xperia 1 til andre ladere med den medfølgende kabelen, og at mange datamaskiner ikke kan kobles til den uten overgang eller annen kabel.
Hvis du har ladere fra før kan du uansett bruke dem så lenge du har kablene som hører til og de ender i en USB-C-plugg.
Det mest irriterende ved Xperia 1
Det gjentar seg igjen og igjen. Jeg går rundt med Xperia 1 i hånden, og løfter den for å vekke den. Et kort trykk på fingerleseren - og ingenting skjer. Ikke et blaff av lys på skjermen. Ikke en eneste forklaring på hvorfor den er gjenstridig.
– Lås deg opp, da?!
Etter å ha gitt opp og trykket på låsetasten kommer beskjeden opp; jeg har vært borti fingerleseren for mange ganger. Det er irriterende, og kunne nok vært løst med en litt annen plassering av fingerleseren eller at programvaren var litt smartere. Den kunne i det minste sagt fra om hvorfor den ikke adlyder.
Ellers må det nevnes at av alle dedikerte fingerlesere jeg har vært borti er Xperia 1-leseren den mest kresne. Vanligvis betrakter jeg fysisk fingerleser mer og mer som en fordel over skjermmonterte løsninger. En stund til vil de fleste dedikerte løsninger være kjappere og kvassere enn de skjermmonterte variantene. Men Xperia 1 har fingerleseren som viser at det ikke alltid stemmer.
Sidesansfunksjonene som lar deg tappe på siden av skjermen for å aktivere ulike funksjoner er ofte mer i veien enn til nytte. Boksene med snarveier dukker opp i tide og utide. Som med Samsungs tilsvarende kantmenyer har jeg som regel de fleste tingene jeg trenger rask tilgang til på hjemmeskjermene fra før. Heldigvis er det enkelt å skru av.
Målt ytelse
I spill yter Xperia 1 rimelig bra. Den støtter Fortnite i opptil 60 bilder per sekund, og som regel holder den seg relativt høyt på denne fronten - også når det er andre konkurrenter med på skjermen. Men telefonen blir forholdsvis fort varm under spilling, og noen ganger går bildeflyten en del ned. Det er likevel sjelden den går veldig langt ned, og den holder seg som regel på oppsiden av 40 bilder per sekund.
Den kraftige Snapdragon 855-brikken gjør at Xperia 1 burde være rask nok for både krevende apper og spill i overskuelig fremtid.
Kamera: Rekker nesten helt opp
Kameramessig har Sony-telefonene alltid ligget litt bak de aller beste. Men de har blitt bedre i et par relativt store hopp, og denne gang er de omtrent på linje med Samsungs beste. Men nå er det plutselig en annen aktør som ligger i tet. Det er riktig nok snakk om Huawei, som det hersker en viss usikkerhet om fremtiden til.
Men akkurat nå er P30 Pro fortsatt den beste kameramobilen på markedet.
I Xperia 1 får du tre kamera. Et vanlig vidvinklet hovedkamera, en ultravidvinkel og et zoom-kamera som gir 2x forstørrelse. Vidvinkelkameraet gir i utgangspunktet en voldsom forvrengning på bildet - men en bryter i innstillingene lar deg korrigere for det meste av forvrengningen.
Sony har blitt vesentlig bedre på nattfoto enn de var før. Det er langt mindre støy i bildene enn det pleide å være, og uskarphet oppstår sjeldnere. På dagtid har de vært gode nok i noen år allerede, etter at en del irriterende tegn på for hard komprimering forsvant fra bildefilene.
I år reklamerer de også med at telefonen skal ha egenskaper som nærmer seg profesjonelle filmkamera - en kategori produkter Sony selv er storprodusent av. Cinema Pro-appen fungerer som en slags ekstrem Pro-modus i vanlige kameraapper. Her velger du fargegradering, ISO og lukkerhastighet før du filmer. Du kan til og med ha manuell fokus som du styrer mens du filmer.
Men i praksis fungerer løsningen litt middels. Å stille på andre egenskaper enn fokus underveis lar seg ikke gjøre. Så her tar du opp klipp for klipp i den innstillingen du startet med. Starter du med for lav ISO eller lukkertid fordi det er kjempelyst ute? Da må du stille om og begynne på nytt for å få akseptable resultater idet du filmer deg inn en mørk dør.
Hvis arbeidsflyten din er som et filmteams, der hver scene tas opp for seg og gjerne skytes om og om igjen til den er perfekt - kan kanskje dette være en grei løsning. Men inntrykket trekkes likevel ned av at Xperia 1 ikke har noen god måte å sy sammen scenene på. Den kan flette dem sammen på autopilot, men da har du minimal styring selv.
De aller, aller fleste Xperia 1-brukere vil sannsynligvis filme med den vanlige automodusen, slik mobilbrukere flest fotograferer med full automatikk. Automodusen fungerer greit og du kan aktivere 4K, HDR og stabilisert opptak samtidig. I en del forsøk med 4K-opptak legger jeg imidlertid merke til at telefonen kunne hatt noe jevnere bildeflyt - men akkurat det er ikke en uvanlig egenskap for Android-telefoner når elektronisk stabilisering er påslått.
Totalt sett: Fantastisk skjerm, ålreit helhet
Med lynraske menyer og kraftig maskinvare gjør Xperia 1 et ålreit inntrykk. Men den mangler litt polering. Den fantastiske skjermen er flott til Youtube-klipp, mens Netflix akkurat nå ser ganske dårlig ut om du prøver å se HDR-innhold. Så er det kanskje ikke mobilen du ser lange serieepisoder eller film på? Greit nok - men hvis vi snakker korte klipp har Xperia 1 et større handicap med sin 21:9-skjerm, der mange viralklipp rett og slett er kvadratiske og ikke ultrabrede som her. Jo smalere klippene er, desto mindre av skjermen får du utnyttet.
Så må det understrekes at Netflix-problemet antakeligvis handler om at telefonen får feil HDR-strøm fra tjenesten. Dette bedrer seg forhåpentligvis i løpet av en oppdatering eller to av appen.
Og dette gjentar seg. Det er utmerket med fingerleser på siden av telefonen, men den er lett å komme borti så den låser seg når man bærer telefonen. Og selv når den ikke har låst seg er den så kresen på å ta seg god tid og å få lest så mye som mulig av fingeren på den lille overflaten at det kan være litt utfordrende å låse opp telefonen.
Samtidig gjør den smale skjermen at det er overraskende lett å betjene Xperia 1, til tross for stor skjermflate. Designen er virkelig flott - spesielt i grå eller lilla variant, der bare førstnevnte er tilgjengelig i Norge foreløpig.
Jeg liker at Sony tør å være litt sære, og kanskje er det noen der ute som setter pris på de spesielle videomulighetene. Du slipper å betale for særhetene i form av store lyter. Men det er heller ikke mulig å se bort fra knippet små ulemper som følger med.
En liten stund til får du også Sonys beste trådløse hodetelefoner sammen med Xperia 1 for en totalpris på 10 000 kroner. Dette er hodetelefoner som normalt ligger mellom 3000 og 3700 kroner, og de er markedsledende på kombinasjonen lydkvalitet og støydemping sett under ett. Denne kombinasjonen til denne prisen kan du legge til ett helt knepp på karakteren for.
Oppdatert 23.6: Xperia 1 har ansiktslås under Smart Lock-valget i menyene. Det ble i utgangspunktet omtalt som en mangel for telefonen. Linjen som omtalte dette er tatt bort. Mangelen var ikke oppført i oversiktslistene nederst, og de er dermed uendret.
Xperia 1 skiller seg ut på godt og på vondt.
Fordeler
- +Fantastisk 4K OLED-skjerm med HDR
- +Flott design
- +Stor, men smal telefon
- +Plass for minnekort
- +Stereolyd
- +Kjapp brukeropplevelse
- +Meget bra kamera
- +Kompakt USB-C PD-lader i esken
Ting å tenke på
- —Skjermen blir for bred for en del innhold
- —Kameraet henger litt etter Huaweis beste
- —Stereolyden kunne hatt mer futt
- —Batteriet kunne gjerne vært større
- —Kranglete fingerleser
- —Netflix viser ikke HDR-innhold riktig