Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony WF-1000XM3

Sonys nye støydempings-plugger er produktet alle de andre vil måles mot fremover

Helt perfekte er de dog ikke.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Sony var relativt tidlig ute med helt trådløse øreplugger, og deres første forsøk WF-1000X skilte seg ut med i tillegg å ha aktiv støydemping.

Produktet fikk imidlertid en del kritikk for ustabil Bluetooth-tilkobling, og batteritiden på rundt tre timer var heller ikke veldig mye å slå i bordet med.

Nå er Sony klare med oppfølgeren, og denne gang hopper de over et generasjonsledd i navngivingen, slik at navnet nå er WF-1000XM3.

Det gjør de høyst sannsynlig fordi de vil hente ut det som finnes av drahjelp fra det faktum at søstermodellen WH-1000XM3 stort sett har fått fantastiske kritikker og er kjent som hodetelefonen med den beste støydempingen på markedet – så også hos oss.

Dette er nytt

Dette er noen av de viktigste nyhetene med WF-1000XM3:

Sony-pluggene mangler den lille vingen som holdt forgjengeren på plass. Utvendig har de fått touchpaneler som fungerer som fjernkontroll.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
 • Opptil åtte timer batteri uten støydemping aktiv, seks timer med. Tre ekstra ladinger i etuiet gir opptil 32/24 timers batterilevetid totalt.
 • Oppgradert støydemping. WF-1000XM3 har fått en nedskalert versjon av brikken som sørger for den gode støydempingen i WH-1000XM3.
 • Måten ørepluggene kobler til kilden er endret. Tidligere gikk signalet først til den venstre pluggen, som så sendte videre til den høyre. Nå går signalet samtidig til begge.
 • Pluggene har fått kontrollmuligheter i form av små touchpaneler utvendig.

Habil støydemping til øreplugger å være

La oss starte med det som fortsatt er det mest spesielle med 1000XM3 (vi kaller dem det herfra og ut), nemlig støydempingen. De har som nevnt fått en variant av den såkalte QN1-brikken som sitter i den større modellen, men med 24-bits lydbehandling i stedet for 32-bits. Brikken som sitter i WF-1000XM3 kalles derfor QN1e.

Siden det dreier seg om plugger som sitter inne i ørekanalen oppnår man jo automatisk en viss passiv demping av omgivelsene som ikke er avhengig av elektronikken. Med støydempingen aktiv klarer 1000XM3 i kjent Sony-stil å fjerne det aller meste av omgivelseslyden, inkludert mye av den mer ujevne støyen som knatring på tastaturet og kolleger som snakker rundt oss.

Helt like kompromissløs som dempingen i WH-1000XM3 er de ikke, både på godt og vondt, men det forventer vi heller ikke i såpass små enheter. Dette er likevel et solid hopp fra forgjengeren, og det er nok ikke veldig langt fra sannheten om vi sammenlikner dem med forrige generasjons toppmodell fra Sony, WH-1000XM2.

Det blanke feltet på pluggene inneholder en sensor som merker om pluggene sitter i øret eller ei. Sensoren gir en velfungerende autopause-funksjon.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi har uheldigvis ikke hatt anledning til å ta dem med på fly i testperioden, men vil oppdatere om det skulle vise seg at inntrykkene ellers ikke også gjelder på fly.

Litt elektronisk sus må vi dessuten leve med, noe som kan være lett enerverende om du bare har lyst til å sitte i fred og ro i kontorlandskapet eller ser en film med mange rolige scener. Så fort du spiller litt musikk er imidlertid susingen uhørbar.

De har også litt samme tendens som enkelte andre hodetelefoner med støydemping, nemlig at bestemt gange nedover gata gir små dunk i pluggene. Dette er ikke veldig fremtredende, men likevel verdt å nevne.

Sitter godt, mange valgmuligheter

Selve pluggene er ikke veldig ulike den første generasjonen, men designet er vinklet litt mer, og Sony hevder selv at pluggene utnytter en såkalt trepunktsstruktur i øret for å sørge for godt feste. Her har de også plassert et gummibelegg for å få til mer friksjon, men den lille vingen som satt på forgjengeren er dessverre tatt vekk.

Sony-pluggene er såkalte kanalplugger, som betyr at de lener seg på gummi- eller skumputer for å sørge for forsegling mot ørekanalen. Det følger med totalt sju størrelser i eska – henholdsvis fire silikonputer og tre puter av det Sony kaller hybridskum.

Disse er mer gummiaktige enn vanlige skumputer, og forblir ikke flate om du klemmer dem sammen. Her må vi som vanlig oppfordre til å bruke litt tid på å prøve flere størrelser for å finne den som passer best, og må gi honnør til Sony for å tilby mange alternativer.

Førsteutgaven satt allerede godt i undertegnedes ører, men 1000XM3 sitter også godt på plass, tross fraværet av vinge. Den største utfordringen for produkter som dette er kanskje joggeturer, og det fungerte helt fint – i alle fall frem til svetten tok overhånd og gummiputene begynte å skli ut av ørene.

Det følger med en liten haug av forskjellige gummi- og skumputer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Støydempingen tåler ikke trening

Sony-pluggene er for øvrig ikke markedsført med noen form for motstandsdyktighet mot vann eller svette, så trening med disse gjøres på eget ansvar. Du bør nok også skru av støydempingen før du eventuelt stikker på løpetur, ettersom mikrofonene da gjør dem svært følsomme for vindstøy – og i tillegg være forsiktig om du skrur på støydempingen igjen etterpå.

Vi opplevde nemlig å få en forferdelig «feedback»-lyd i ørene ved en slik anledning, som sannsynligvis skyldtes at svette hadde kommet inn i støydempingsmikrofonene. Da de hadde tørket opp igjen var problemet borte. Det skal selvfølgelig sies at Sony også har et eget sett med støydemping som er tiltenkt trening, men da får du altså «bare» forrigegenerasjons demping.

Touchpanelene Sony har fått plass til er kjekke å ha, og de reagerer stort sett slik de skal. Vi liker også at man kan velge funksjon på det venstre panelet. Det er i utgangspunktet satt opp til å aktivere taleassistenten, men man kan også velge at de skal brukes til å bytte mellom støydemping, såkalt ambient-modus og ingen av delene.

Det er fint, men det er nærmest umulig å justere på pluggene uten å komme borti touchpanelene. Det er ikke uvanlig på slike produkter, men en smule irriterende likevel.

Stort etui

Førstegenerasjons WF-1000X hadde et avlangt og smalt etui, mens 1000XM3 har fått et høyere og litt mer klumpete etui som ikke passer like godt i lomma. Som nevnt tidligere har det imidlertid også fått den hyggelige konsekvensen at batteritiden har økt betydelig, så det er til dels en endring vi kan akseptere.

Samtidig er det ikke til å komme unna at Apples AirPods-etui er mindre enn halvparten så stort som Sony-etuiet, og med det betydelig mer lommevennlig. Sony-etuiet er også betydelig større enn etuiene til for eksempel Bang & Olufsen E8 2.0 og Xiaomi AirDots Pro.

Sony-etuiet virker ellers av høy kvalitet, med en fin magnetløsning i lokket. Magneter sørger også for at pluggene klikker lett på plass, og det er nærmest umulig at de ikke sitter der de skal når du lukker igjen lokket.

Den gummierte plastoverflaten er dessuten ganske motstandsdyktig mot både fettflekker og riper, og det samme gjelder lokket, som minner mer om sandblåst aluminium. Etuiet bruker for øvrig USB-C til lading, som i større og større grad er blitt standardutrustning på disse produktene. Det er en god ting, men vi kunne kanskje ønsket oss at Sony også hadde klart å få på plass trådløs lading.

Sonys etui (øverst til venstre) er smalere enn etuiet til den forrige generasjonen (øverst til høyre) men til gjengjeld høyere. Det er også betraktelig større enn Apples Airpods-etui (hvitt) og noe større enn B&Os E8 2.0-etui (blått).
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Mer stabil tilkobling

Undertegnede hadde ingen spesielt store problemer med tilkoblingen på førstegenerasjons WF-1000X, men det lille som var er stort sett helt utradert på 1000XM3. Et par små ganger i løpet av testperioden har jeg opplevd at den ene pluggen har falt ut, stort sett den høyre, men det er snakk om svært lite.

Det må også nevnes at vi måtte få tilsendt to testpar fra Sony. Det første var tilsynelatende defekt, ettersom det hadde en svært plagsom mikrohakking i lyden med få sekunders mellomrom – og som tilsynelatende ikke kunne fikses med en programvareoppdatering.

Sonys etui har magneter som holder pluggene på plass. Det er vanskelig å sette dem inn feil. Legg også merke til NFC-logoen foran, som gjør at du kan koble til de fleste Android-telefoner bare ved å holde etuiet i nærheten.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det andre paret hadde ikke dette problemet, og vi velger inntil videre å anta at dette ikke er et utbredt problem. Samtidig er dette nok en ting som kan tyde på at Sony har noen problemer med kvalitetskontrollen sin – tenk bare på problemene med touchpanelene på WH-1000XM3 i kulda.

En fordel med at Sony nå sender signal til begge pluggene samtidig er også at forsinkelsen går ned, noe som er spesielt merkbart i video og spill. Tidligere kunne det være noen tidelers forskjell på bildet og lyden under for eksempel Netflix-seing eller Youtube-videoer. Det er det ikke nå lenger.

Få endringer i lyden

Lydbildet vi får servert er ellers veldig likt hva tilfellet var med førstegenerasjons helt trådløse Sony-plugger. Det betyr en ganske lys diskant, nesten på grensen til det slitsomme, men ellers et velbalansert og ganske fyldig lydbilde. Undertegnede synes kanskje 1000XM3 låter litt for flate og udynamiske ut av eska, og savner litt mer bass og moro.

Sony-appen har heldigvis flere forhåndsinnstillinger, eventuelt kan du stille inn helt selv om du skulle ønske det. Undertegnede har faktisk kastet alle audiofil-tendenser på båten og valgt Excited-innstillingen i store deler av testperioden. Den skrur opp basstrykket betraktelig, selv om det kanskje i en del tilfeller blir litt mye av det gode.

1000XM3 er uansett ganske luftige, veloppløste og detaljerte, så det er mange gode opplevelser å hente her, selv om de kanskje ikke er helt like raffinerte som Sennheiser Momentum TW, som vi anser for å være den beste lyden i denne kategorien.

For noen vil det sikkert vært et visst minus at de ikke støtter Aptx eller Sonys egen LDAC-kodek, men den såkalte DSEE HX-funksjonen som «oppskalerer» lyden er i det minste her, og det er også AAC-støtte for iPhone. Vi kan dog ikke si at vi har savnet disse kodekene som på papiret skal muliggjøre bedre bluetooth-lyd.

Sonys app er kanskje ikke den lekreste å se på, men den lar deg justere de fleste funksjoner. Touchpanelene utvendig kan denne gang også skrus helt av, skulle du ønske det.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikke veldig gode til samtaler

Sony har fremdeles ikke fått helt grepet om telefonsamtaler, spesielt ikke utendørs. Motparten hører ofte ikke hva vi sier, og med mye bråk rundt fremstår det iblant som om vi er «i en tunnel to kilometer unna».

Vind plager også mikrofonene til 1000XM3, som forsøker så godt de kan å redusere støyen, men ender opp med å redusere mesteparten av det du forsøker å si også. Dette er det andre som har løst bedre, men det må nevnes at de fungerer helt greit innendørs og i stillere omgivelser. Og ikke minst – vi får servert samtalen i begge ører, ikke bare i ett.

Batterilevetiden er som nevnt kraftig forbedret fra sist, delvis også fordi QN1e-brikken skal være betydelig mer energieffektiv enn løsningen Sony tidligere brukte. Nå er det omtrent slik at man ikke trenger å tenke over batterilevetiden i noen særlig stor grad lenger, bare du husker å lade etuiet med noenlunde jevne mellomrom.

Det er ikke ofte man har øreplugger i ørene i seks timer i strekk eller mer, og med noen kjappe opphold i etuiet innimellom har det vært svært sjelden vi har opplevd at batteritiden har vært noe tema.

Vi har heller ingen holdepunkter for å si at ikke Sonys oppgitte totaltid stemmer godt. 32 timer uten støydemping er for øvrig klasseledende, foran selv Apples AirPods, som holder rundt 24 timer om vi inkluderer etuiet.

Konklusjon

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Sony huker stort sett av i alle boksene med WF-1000XM3. God lyd, lang batterilevetid, stabil tilkobling, god passform og komfort er alle ting vi setter høyt på lista når vi tester trådløse øreplugger.

WF-1000XM3 byr imidlertid også på aktiv støydemping, som attpåtil er betraktelig mer habil enn den de stilte med for et par år siden.

Disse tingene gjør at vi i stor grad er villige til å tilgi til dels elendig samtalekvalitet og manglende vann-/svettetetting. I vurderingen under har vi derfor ganske mange punkter som er verdt å tenke over, men vi anser at disse er ganske små sammenliknet med plusspunktene ved 1000XM3.

Alt i alt er dette derfor produktet å slå i dette markedet nå, og sånn sett fremstår ikke prisen på 2500 kroner som så veldig avskrekkende. Anbefalt!

Gode alternativer til Sony WF-1000XM3

Apple AirPods 2 with Charging Case
Den som bare fungerer

Apple AirPods 2 with Charging Case

fra 1445:-

Etter hvert som vi har testet andre produkter i denne kategorien har vi blitt mer og mer begeistret for Apples Airpods. De er rett og slett ekstremt behagelige i bruk og byr på rimelig god lyd og god batterilevetid.Dessuten gjør tannbørsteformen at de er relativt gode til samtaler, noe vi altså ikke kan si om Sonys variant.Verdt å merke seg er imidlertid at passformen på Airpods er et tema som virker å innby til steile fronter. Prøv dem derfor før du kjøper.

Samsung Galaxy Buds
Den mest diskré

Samsung Galaxy Buds

fra 890:-

Om du har en Android-telefon bør du også vurdere Samsungs Galaxy Buds, som kan fås til godt over en tusenlapp under Sony WF-1000XM3.De er svært små og diskré i øret, har god batterilevetid og et kompakt etui som støtter trådløs lading.iPhone-eiere vil nok synes diskanten er litt i overkant skarp, så for dem ville vi nok heller valgt noe annet.

Sennheiser Momentum True Wireless
Den beste lyden

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser Momentum True Wireless byr på det som foreløpig er den beste lyden vi har hørt fra slike helt trådløse øreplugger.I likhet med Sony har disse touchpaneler utvendig, og også her er de litt knotete å bruke.Sennheiserne koster også mer enn Sonys plugger og har ikke aktiv støydemping.

Sony WF-1000XM3
9
Imponerende

Sony WF-1000XM3

9
Imponerende
sitatSonys nye flaggskip er produktet de andre fremover vil måles mot.

Fordeler

 • +
  God og enkelt justerbar lyd
 • +
  Sitter godt på plass
 • +
  Habil aktiv støydemping
 • +
  Klasseledende batterilevetid
 • +
  Velfungerende autopause-funksjon

Ting å tenke på

 • Dårlige til samtaler i bråkete omgivelser
 • Stort og litt upraktisk etui
 • App-tilkoblingen er ikke alltid like stabil
 • Touchpanelene er for lette å aktivere i vanvare
 • Ikke svetteresistente
 • Ikke trådløs lading
 • Kan kun kobles til én enhet av gangen
annonse
Sony WF-1000XM3 In-earI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
in stock
Ikke på lager
in stock
annonse