Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia XZ2 Compact

Den eneste toppmodellen du virkelig kan bruke med én hånd

Xperia XZ2 Compact er en kjempe i liten innpakning.

Sammendrag

Sony har i mange år hatt vane for å lansere mindre versjoner av toppmodellene sine, de såkalte «Compact»-modellene.

Med få unntak har disse modellene vært utstyrt med nøyaktig samme kraft og spesifikasjoner som de større variantene, og har dermed tilbudt noe for de som ønsker en mindre mobil, men ikke vil ofre spesifikasjonene på dette alteret.

Det siste tilskuddet på stamtavlen er Sony Xperia XZ2 Compact. Som vanlig lanseres telefonen side om side med en større modell, som – ganske riktig – kun heter «Xperia XZ2».

Innmaten i de to modellene er kliss lik, foruten to ting:

 • A) Xperia XZ2 har trådløs lading
 • B) Xperia XZ2 har en «oppgradert vibreringsmotor»
 • C) Xperia XZ2 fås med 6 GB minne i enkelte markeder (ikke Norge)

Bare for å understreke det: vibreringsmotoren i XZ2 Compact er absolutt helt kurant; XZ2 har en mer påkostet løsning som også hjelper til under lydavspilling. Trådløs lading skulle vi imidlertid gjerne sett, gitt at XZ2 Compact tross alt har polykarbonat på baksiden – for metallet Sony har brukt de siste årene har ellers forhindret slik funksjonalitet.

Den store modellen har dermed glass på baksiden for å tilrettelegge for trådløs lading. Foruten disse tingene – og størrelsen – er det ingenting som skiller disse to toppmodellene. Spørsmålet blir dermed hva du kan forvente av en Xperia i 2018, uavhengig av størrelse.

Nyvasket menysystem og lynende rask ytelse

Sony har ustyrt sine nye modeller med Qualcomms ypperste prosessor, den lynende raske Snapdragon 845 med åtte kjerner – kombinert med den splitter nye Adreno 630-grafikkbrikken. Til sammen byr disse to enhetene på formidabel ytelse, både på papiret og i opplevd bruk. XZ2 Compact stanser bokstavelig talt aldri – og vil neppe gjøre det i overskuelig fremtid heller.

XZ2 Compact har ikke like heldekkende skjerm som Galaxy S8, men det er heller ikke langt unna – og uansett langt bedre enn XZ1 Compact.

Det er selvsagt en fordel at menysystemet ligger ganske tett opptil standard Android, noe som alltid pleier å sørge for en langt mer smertefri opplevelse enn de tyngre grensesnittene eksempelvis Samsung og Huawei implementerer i sine modeller.

Sony har dessuten vasket systemet ekstra grundig denne gangen, og leverer nå knapt annet enn det mest nødvendige av egne apper rett ut av boksen.

Skal vi tro det vi har sett fra Sony de siste årene, burde dessuten oppdateringer til nye Android-versjoner lande relativt hurtig på Xperia-er.

Slikt er faktisk noe man burde prissette høyt i en tid der både apper og bruk blir stadig mer krevende, og sikkerhetshull ser ut til å oppdages raskere enn en kamel på en hundeutstilling.

Oppgradert kamera og 3D-modellering

Sony har oppgradert kameraet og skjermen.

Nytt av året er også at du kan filme i 4K HDR, som på papiret høres ut som fantastisk kvalitet. Det er det også, hadde det ikke vært for at det også hakket noe veldig. Vi mistenker at noe mangelfull optimalisering sørger for at kameraappen rett og slett ikke får ressursene den trenger til å behandle dataene raskt nok, slik at telefonen hopper over bilder. Pent er det uansett ikke.

Saktefilmfunksjonen vi ble introdusert for i fjor har imidlertid blitt noe forbedret, med mulighet for 1080p-video. Dog, i en enda kortere tidsperiode enn før.

Galaxy S8 tar innersvingen på XZ2 Compact i mørke omgivelser.

Kameraet ellers er ganske likt som i fjor, foruten noe bedre farger og bedre mørkebilder – samt mye bedre stabilisering. Totalt sett finnes det imidlertid bedre alternativer der ute, spesielt i dunkle omgivelser.

HDR-skjerm med akseptabel oppløsning – endelig

En av de største skuffelsene med XZ1 Compact var 720p-skjermen uten HDR-sertifisering. Den feilen retter XZ2 Compact opp i, med en 5 tommer stor 1080p-skjerm, som selvsagt er HDR-sertifisert. Dermed kan du se innhold med rikere farger, høyere kontrast og mye høyere lysstyrke.

Du får også en valgfri oppskalering av vanlig innhold, slik at også dette kan dra nytte av HDR-skjermen til en viss grad. Det fungerer, og vi ville nok bare hatt det påslått hele tiden.

De to fronthøyttalerne må også nevnes, for de var gode i fjor – og i år har de blitt enda bedre. De spiller både høyt og klart, og kniver med både Apple og HTC om den gjeveste lyden på markedet. XZ2 Compact er kort og godt en mye bedre underholdningsmobil enn sin forgjenger.

Konklusjon – Unikt segment med stort potensiale

Så, burde du vurdere Sony Xperia XZ2 Compact som din neste mobil? Vel, det kommer først og fremst an på hvor mye du ønsker en liten mobiltelefon, og dernest hvor opptatt du er av ytelse og pris.

Med en prislapp på under 6 000 kroner ved start og Snapdragon 845 under panseret er det ganske enkelt en ganske gunstig toppmodell vi har i hende, spesielt kombinert med alt vi har nevnt over. Den ligger også eksepsjonelt godt i hånda, og føles solid og velbygget. Vanntett er den også.

Om du klarer deg med en større mobiltelefon, finnes det imidlertid mye fint å velge i. Spesielt noen av fjorårets toppmodeller peker seg ut som gode konkurrenter, både på pris og funksjonalitet. Men, da får du altså ikke en kompakt 5-tommer med ekstra bred skjerm.

Uansett: vi anbefaler Xperia XZ2 Compact varmt, og håper Sony fikser småproblemene vi opplevde under test ved neste korsvei.

Apple iPhone SE 128GB
Det eneste andre kompakte alternativet

Apple iPhone SE 128GB

Vil du virkelig ha en liten toppmodell-ish-telefon, har du egentlig bare ett annet valg: iPhone SE. Med en 4 tommer stor skjerm snakker vi virkelig kompakt, men telefonen henger etter rent spesifikasjonsmessig i 2017. Frontkameraet er rett ut sagt dårlig, designet datert og vanntetting, ja, det kan du glemme. Men innmaten er ganske kraftig, og Apples telefoner gir generelt knallgode brukeropplevelser. Du vil også spare et par tusenlapper her.

Samsung Galaxy S8
Originalen

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 holder fortsatt koken, og med Android 8-oppdateringen har den blitt «ny» igjen den også. Det er en vanntett telefon med supert kamera og flott design. Fullt så rask på innsiden som Galaxy S9 er den ikke, og den har ikke stereolyd heller. Det er et lite dryss av fordeler på den nye toppmodellen som S8 ikke har, men for de fleste er dette fortsatt et meget godt valg.

Sony Xperia XZ1 Compact
Fjorårets modell

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony er sin egen konkurrent her, med fjorårets Xperia XZ1 Compact-modell. Om du bare ønsker en kompakt mobil og ikke bryr deg så mye om det er større rammer der, får du mye av det samme her til en hyggeligere prislapp. Du får imidlertid ikke HDR-skjerm, må klare deg uten den forbedrede 3D-modelleringen og får noe mindre fancy operativsystem. Men minijack kommer som en bonus, da.

Sony Xperia XZ2 Compact
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Xperia XZ2 Compact

sitat"Sony går tilbake til røttene med XZ2 Compact, og leverer en unik og knallbra mobil."

Fordeler

 • Krysse av
  Knallbra (mer) rammeløs skjerm med HDR
 • Krysse av
  Underholdende og gode fronthøyttalere
 • Krysse av
  Godt og høyoppløst kamera med artig saktefilmfunksjon
 • Krysse av
  3D-skanningen er MYE bedre enn tidligere
 • Krysse av
  Veldig god i hånden
 • Krysse av
  Ripebestandig polykarbonat bak (ja, vi har testet!)
 • Krysse av
  Enda renere Android, mindre rot
 • Krysse av
  Eksepsjonelt god ytelse, både opplevd og målt
 • Krysse av
  Billig inngangsbillett til Snapdragon 845

Ting å tenke på

 • Bytt
  4K HDR fungerer ikke like godt som Sony sier
 • Bytt
  Ikke trådløs lading som storebroren
 • Bytt
  Mangler minijack-inngang
 • Bytt
  Saktefilm er vanskelig å bruke, og mindre nyttig enn man skulle tro