Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung SSD 830 128 GB

Her har vi en ny SSD-favoritt

Dette er det klare valget for folk flest.

Introduksjon

Samsung er en av de største aktørene på SSD-markedet, men samtidig blant de aktørene du ser minst til. De selger SSD-er i bøtter og spann, som settes maskinene til både Dell, Apple og HP for å nevne noen &ndsah; gjerne med et annet merkenavn enn det Samsung selv står inne for.

Det er et helt år siden forrige gang de slapp en SSD på forbrukermarkedet, i form av den SATA 3 Gbit/s-baserte Samsung 470 som raskt ble overskygget av konkurrentene. For et par måneder siden kom de endelig tilbake, ta i mot Samsung 830.

SSD 830 er bare 7 mm tykk
Innsiden byr på fire minnebrikker, kontroller og hurtigminne
Baksiden er helt tom
Kontroller fra Samsung
Minnebrikker fra Samsung
Hurtigminne fra Samsung

Dette er Samsungs første SATA 6 Gbit/s-enhet, noe som gjør det mulig for dem å konkurrere i dagens marked. 830 er en utvikling av forgjengeren 470, der målet til Samsung er å kunne tilby mer enn god nok ytelse i dagens marked, uten å flytte prisen eller påvirke stabiliteten. Du får den med 64 GB, 128 GB, 256 GB eller 512 GB lagringskapasitet.

Stabilitet få kan møte

I likhet med Toshiba har Samsung en spesiell posisjon i markedet. I motsetning til OCZ, Corsair, Patriot, Crucial og mange andre har de kontroll på hele kanalen. Samsung lager kontroller, minne og firmware selv, setter det hele sammen og kjører en solid runde med stabilitetstester.

Med full kontroll på næringskjeden er de uavhengige og de har stålkontroll på kostnadene – noe som til syvende og sist betyr lavere pris for deg og meg.

Selv om det kan være positivt for oss sluttkunder, er det stabiliteten, påliteligheten og kompatibiliteten som Samsung virkelig kan skryte av. Så langt har Samsung er imponerende rykte her, de har bevist over flere år at de tar kvalitetstestingen seriøst.

Ekstra tynn

Rent fysisk er 830 en slank liten kjekkas. Den bærer en tynn profil med et kabinett i plast og aluminium. Den er ikke mer enn 7 mm tykk, noe som gjør at den vil få plass i selv de særeste bærbare maskiner som tar 2,5"-formatet. Imponerende nok holder 512 GB-versjonen samme tykkelse, den bruker nemlig ekstra kompakte minnebrikker.

De fleste bærbare maskiner krever imidlertid en tykkelse på 9,1-9,5 mm, så for at SSD-en ikke skal ligge løst kan det hende du trenger en plastramme, noe Samsung ikke leverer med SSD-en.

SSD-en vil imidlertid leveres som en del av flere forskjellige oppgraderingspakker, med blant annet programvare for å overføre innholdet fra harddisken din, kabler og litt annet godteri.

Lager alt selv

I hjertet av SSD-en sitter Samsungs nyeste og eneste SATA 6 Gbit/s-kontroller. Det er en trekjernet ARM-prosessor, men stort mer enn det vet vi ikke om kontrollerens tekniske sider. Det støtter forøvrig AES-256 hardwarekryptering, men om det faktisk er aktivert på forbrukermodellen er ukjent.

Minnebrikkene er også laget av Samsung, og er produsert med 25 nm-teknikken. Dette er det som gjerne omtales som høykvalitetsminne, Toggle-mode NAND, som tilsvarer det som benyttes i modeller som Patriot Wildfire eller OCZ Vertex 3 MAX IOPS. Hver minnekjerne har en overføringsytelse på 133 MB/s.

128 GB-modellen vi i dag tester har fire fysiske minnebrikker. Det blir 32 GB per brikke, noe som mest sannsynlig betyr at det er fire minnekjerner i hver brikke á 8 GB. 8 GB er den største kjernen man kan produsere på 25 nm, og samtidig den mest kostnadseffektive løsningen.

På sidelinjen står det også ett hurtigminne. Dette benyttes av kontrolleren for å holde styr på hva som blir lagret hvor, samtidig som noe av dine egne datasett mellomlagres her for ytelsesoptimalisering.

Ikke raskest, men god på «alt»

Sammen skal komponentene dra Samsung opp til det øverste ytelsesjiktet. Modellen vi i dag har inne til test skal ha en sekvensiell leseytelse på 520 MB/s og en sekvensiell skriveytelse på 320 MB/s. Toppmodellene med 256 GB og 512 GB lagringsplass har en skriveytelse på 400 MB/s.

Når det kommer til antall operasjoner enheten kan tygge unna, skal 128 GB-modellen klare hele 80 000 IOPS ved lesing, og 30 000 ved skriving.

SandForce lager for tiden den kontrolleren som kan gi deg høyeste ytelse, en ytelse som vi vet ligger hakket over maksimal-tallene Samsung her oppgir. Samsung vet de lever litt lavere maksimal ytelse enn SandForce, men det er ikke poenget deres. 830 skal yte godt nok, og den skal gjøre det hele tiden på alle typer filer – ikke bare dytte enkelte typer unna i veldig høy ytelse, og andre litt tregere.

Bli med til neste side, så tar vi en nærmere kikk på nøyaktig hvor mye Samsung faktisk leverer.