Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPatriot Pyro SE

Solid ytelse med hyggelig pris

Patriot kommer med en kostnadseffektiv løsning.

Introduksjon

Patriot kastet seg for alvor på den voksende SSD-bølgen med Wildfire-serien. Dette var SSD-er som presterte godt, var bygget av gode komponenter, men som i sin tur kostet litt ekstra.

Høyere pris, uansett om det du får med litt ekstra ytelse eller minnebrikker av høy kvalitet, er ikke noe du får hvermannsen til å falle pladask for uten et knallsterkt varemerke.

For en snau uke siden lanserte Patriot derfor den SandForce-baserte Pyro SE-serien, og vi har modellen med 120 GB lagringsplass inne til test.

Pyro SE i all sin prakt
Enkel innpakking med enkelt innhold
Innmaten til Pyro SE
Baksiden av kretskortet inneholder flere minnebrikker
Hjernen i SSD-en kommer fra SandForce
Minnebrikkene kommer fra Micron, en del av IMFT-samarbeidet
SSD-ens bakside

Når SSD-produsentene skal lage et SandForce-basert produkt har de tre forskjellige minnebrikketyper å velge i mellom. Asynkront, synkront og toggle-mode. Den første er billigst, den som yter dårligst og den som holder lavest standard. For hvert steg opp øker kvaliteten og de interne overføringshastighetene, men også prisen.

Wildfire-serien benyttet Toggle-Mode, mens dagens testkandidat har synkront minne på innsiden. Både ytelsen og kvaliteten er noe lavere, men det er strengt talt ikke så mye at det har gir uttelling for hvermannsen. Prisen derimot, kan presses ned en hundrelapp eller to – og det er nettopp det Patriot her går etter.

Tradisjonell innmat

Bak et par unbrakoskruer kommer vi til SSD-ens innside, noe som forøvrig bryter den hyggelige 3-års garantien Patriot har lagt på produktet.

I hjertet av det hele sitter den populære SandForce SF-2281-kontrolleren som har dominert markedet i sommer. Her blir alle filene dine analysert, noe blir komprimert, og sendt ut til de totalt 16 minnebrikkene der alt blir lagret.

De aktuelle minnebrikkene er produsert i Intel og Micron sitt samarbeid IM Flash Technologies. Denne gangen er det snakk om Microns brikker, som i stor grad er identiske med Intels. Modellnummeret er 29F644G08CBAAB, der den siste bokstaven forteller oss at det er snakk om synkront minne – som holder litt høyere ytelse enn asynkront minne.

Hver minnebrikker har en teoretisk overføringsytelse på 133 MB/s, og følger ONFI 2.0-standarden.

Fjerde og femte siffer i modellnummeret sier at hver minnebrikke har en kapasitet på 64 Gb, noe som kan direkte oversettes til 8 GB. 16 slike, og du har en SSD med en total kapasitet på 128 GB.

Åtte av disse er reservert til sikkerhetssystemet Raise, en av mange sikkerhetstiltak i moderne SSD-er. Systemet sørger for at filene sine er lagret litt dobbelt opp enkelte steder, slik at en hel minnebrikke kan dø uten at det påvirker den daglige driften. Du kan da bli varslet like før hele SSD-en tar kvelden, i tide til å ta backup og bytte lagringsmedium.

Moderne grensesnitt

Som de fleste andre SSD-er på markedet i dag er Pyro SE bygget med 2,5"-formatet. Den er litt over 9 mm tykk, noe som betyr at den vil få plass i de fleste bærbare maskiner. De slankeste maskinene på markedet krever imidlertid en tykkelse på bare 7 mm, og da vil Pyro SE rett og slett ikke få plass.

Selve tilkoblingen skjer via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som betyr at du ikke vil få utnyttet hastighetene maksimalt om du fortsatt sitter på det tradisjonelle 3 Gbit/s-grensenittet. Det er bare Intel og AMDs nyeste brikkesett som støtter denne teknologien, om du ikke er litt ekstra entusiast og har kjøpt spesielle løsninger.

Lover høy ytelse

Grensesnittet tillater den meget høye ytelsen vi har sett de moderne SSD-ene levere i sommer. Siden Pyro SE er basert på en SandForce-kontroller, blir vi lovet en ren skrive- og leseytelse på henholdsvis 520 MB/s og 550 MB/s.

Enheten skal også klare å ta unna hele 85 000 operasjoner hvert sekund, når det er snakk om lesing av filer på 4 kb.

Pyro SE kommer i med tre forskjellige kapasiteter, 60 GB, 120 GB som i dag tester og 240 GB. Minstemann har en noe svakere ytelse enn tallene vi her har nevnt, uten at det vil gi de helt store utslagene i praksis.

Uavhengig av kapasiteten blir samtlige modeller levert i en enkel pappeske. Det er kun SSD-en som sendes ut, det følger ikke med hverken skruer eller moteringsramme. Du trenger strengt talt ikke så mye av dette, SSD-en kan monteres på flere andre måter – til og med med tape. Som et plaster på såret har Patriot lagt ved et stort klistremerke.

Bli med over på neste side, så ser vi nærmere på hvor godt Pyro SE yter »