Til hovedinnhold
TestSamsung NP900X3C

En herlig liten bærbar

Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien kan være vår nye favoritt.

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen

[Hardware.no]: Samsung NP900X3C er 13,3-tommeren i selskapets nye 9-serie og den første ultrabooken vi tester med Intels nye Ivy Bridge-prosessor. Og vi kan jo med en gang si at vi er imponert – en prestasjon det i hovedsak er Samsung som står for.

For denne klassen av tynne og lette bærbare har i årevis vært dominert av Apples ikoniske MacBook Air. Og da resten av bransjen bråvåknet i fjor, virket det først som om ingen helt var villige til å ta opp den tunge kampen mot Air, som nærmest har blitt å betrakte som en type bærbar andre produsenter prøver å lage, men ikke riktig får til.

Men mye kan skje på ett lite år, og her dukker altså denne nye kreasjonen fra Samsung opp. Utseende og design er distinkt forskjellig fra en MacBook Air, selv om begge har aluminiumskarosseri av høy kvalitet, godt bakgrunnsbelyst tastatur og stor pekeplate i glass. Samsung har dessuten klart å gå forbi Apple på flere punkter. 13,3-tommeren i den nye 9-serien er nemlig tynnere, mindre og lettere enn en tilsvarende MacBook Air.

Forelska i skjermen

Den nye Samsung-modellen har også fått en skjerm som er til å bli forelska i. En matt, lyssterk PLS-skjerm med oppløsning på 1600 x 900 piksler på en 13,3-tommer er noe mange har ventet lenge på, og ventingen har vært verd det. Her får du god innsynsvinkel, naturtro farger og ingen irriterende refleksjoner.

Som de fleste andre syltynne bærbare er ikke Samsung NP900X3C spesielt godt utstyrt. Vi har minnekortleser og to USB-porter, hvorav én av disse er USB 3.0. For video har du Micro-HDMI og en liten port for VGA, men til den må du kjøpe en adapter. For kablet nettverk er du også avhengig av en adapter, men dette følger i det minste med. En annen liten skuffelse er at Thunderbolt glimrer med sitt fravær.

Men en slik bærbar er selvfølgelig ment for en relativt trådløs tilværelse. Bluetooth 4.0 er på plass, sammen med Intel WiDi (Wireless Display) og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd.

Datamaskinens ytelse er som forventet – et lite skritt opp fra forrige generasjon ultrabooker. Det vil si at den er god for alle typer jobber, selv om den kanskje viser seg fra sin aller beste og responsive side under hverdagslige oppgaver. Den er ingen typisk bærbar du velger for spilling, men den gjør likevel en god jobb med litt enklere eller eldre spill.

Denne bærbare klarer i tillegg å jobbe uten å lage nevneverdig støy, noe en del av dere vil sette stor pris på. Faktisk opplevde vi Samsung NP900X3C som tilnærmet lydløs når den holdt seg til de enkleste oppgavene.

Etter det vi opplevde er ikke utholdenhet på batteridrift blant denne modellens sterkeste sider, men fem og en halv times jobbing med typiske kontorprogrammer er da heller ikke noe dårlig resultat. Den er ingen batterikonge, men med litt godvilje kan den sies å holde en hel liten arbeidsdag.

Klar anbefaling

Samsung NP900X3C får du til litt over ti tusenlapper i de rimeligste nettbutikkene. Det er noen hundrelapper mer enn nye MacBook Air, og litt mindre enn Asus' nye Zenbook-generasjon – og begge disse kommer det test av i den nærmeste fremtid.

Men uansett hva konkurrentene skulle diske opp med, er det bare å innse at Samsungs nye 9-serie er et imponerende stykke bærbar med mange gode egenskaper. Denne kan klart anbefales.

+  God kvalitet, meget tynn og lett
+  Stillegående, nesten lydløs
+  Anstendig ytelse
+  Flott og lyssterk antirefleks skjerm, HD+


-  Tilkoblinger med proprietære adaptere, ingen Thunderbolt

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung NP900X3C på Hardware.no »

annonse