Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Omnia W

God på det meste

Windows-mobilen Omnia W duger til både jobb og moro.

Design, skjerm og menyer

Samsung Omnia W er blant de billigste telefonene du finner med operativsystemet Windows Phone 7.5 Mango. Imidlertid har både HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy og LG Optimus 7 falt ned i pris slik at disse er konkurrenter i samme prisklasse.

Av nyere Windows-telefoner er ZTE Tania, Nokia Lumia 710 og HTC Radar hovedkonkurrentene. Av disse er det bare Radar som har vært på testbenken vår, og den telefonen det er naturligst å sammenligne Omnia W med.

Enkelt og greit

En kan stirre lenge på Omnia W uten å finne en naturlig måte å starte beskrivelsen av på. Den utmerker seg ikke på noen som helst måte utseendemessig. Den er tynnere enn fulltastaturmobilen HTC Desire Z som tilfeldigvis lå på bordet for sammenligning, men tynn er den likevel ikke. Vi synes ikke telefonen er stor, men ei heller er den liten. Og skjermen må vi også plassere omtrent midt på treet.

Vi innser at vi i testperioden ikke har lagt spesielt mye merke til størrelsen. Den glir lett ned i lomma, samtidig som skjermen er stor nok til å få grei oversikt.

På fremsiden av telefonen dekker skjermen mesteparten av bredden, mens det øverst er god plass til en høyttaler og logo. Nederst er det en Windows-tast (hjem-tast), en tilbaketast og en menytast. Bakdekselet er prydet med børstet metall på midten. Ved siden av kameraet er det et fotolys og på andre siden en høyttaler.

Volumtastene er på telefonens venstre side, og en tast for å slå av og på skjermen og tastelåsen har motsatt plassering. En kameratast er plassert lenger nede på høyresiden og fungerer både som kamerasnarvei (holde inne), for å fokusere (trykke halvt ned) og for å knipse bildet (trykke helt ned). Øverst på telefonen er det en minijack-utgang for tilkobling av lydenheter og nederst sitter det en micro-USB-port for lading og dataoverføring.

Vi legger merke til at Omnia W er noe tyngre enn forventet av Samsung i disse dager, som etter Galaxy SII har hatt til vane å lage fjærlette mobiltelefoner. De 115 grammene til Omnia W er likevel på ingen måte mye for en mobiltelefon på denne størrelsen.

Godt skjermvalg

Skjermoverflaten er av den harde sorten og trykkskjermen av kapasitiv teknologi. Her har Samsung lagt inn en overflate av den aller hardeste sorten, som heller ikke viker for en binders eller andre skarpe gjenstander. Det skal svært mye til for å lage riper i denne skjermen.

Skjermen er også veldig presis. Vi trenger ikke engang legge telefonen sidelengs for å treffe de noenlunde riktige bokstavene, og nøyer oss ofte med det smale tastaturet i portrettmodus til små gjøremål som å taste inn brukernavn og passord, e-postadresse og lignende. I landskapsmodus synes vi det er rart at Windows Phone 7.5 Mango ikke utnytter skjermens fulle bredde for å gi størst mulig tastatur, men tastaturet fungerer likevel godt til å skrive på.

I tillegg til å være presis og god å trykke på, imponerer skjermen også med andre kvaliteter. Dette er en 3,7 tommer stor AMOLED-skjerm – en teknologi som gir svært god kontrast og mye skjermbelysning for milliamperene. Oppløsningen på 800 x 480 på en så "liten" skjerm gjør at den er sylskarp. Dette er blant de aller råeste skjermene, og det er bare dyre toppmodeller som kan utkonkurrere denne skjermen – og bare hvis det er størrelsen som teller.

Mango tilfredsstiller

Microsofts nye operativsystem er noe helt annet enn Windows Mobile, som trolig mange fortsatt har mareritt om. Selskapet startet med blanke ark, og ville lage et system som var enkelt å bruke og uten overflødig funksjonalitet. Resultatet er det bare å la seg imponere over.

I stedet for startskjermer, baserer Windows Phone seg på én startskjerm med "fliser" for forskjellige programmer og funksjoner. Dette synes vi gjør telefonens "hovedmeny" svært ryddig og grei. Alle programmene finner du ved å trykke på pilen til høyre eller ved å skli fingeren mot venstre på skjermen. En slik venstre-høyre-orientering blir du fort vant med i Windows, da de fleste programmer har flere funksjoner plassert på denne måten. For eksempel er finner du under "personer" "alle", "hva skjer" fra sosiale tjenester og "nylige", som er de du hadde kontakt med sist.

(Foto: Einar Eriksen)

Du kan fjerne, legge til og flytte flisene ved å holde fingeren mot en flis i vel et sekund. Dette får du fort inn i fingrene, slik at du kan skreddersy startskjermen akkurat slik du vil ha den.

Vi synes brukervennligheten i operativsystemet er helt topp, og definitivt et godt utgangspunkt for en ny smarttelefonbruker. Likevel har Microsoft gjort det som trengs for at det også skal passe mer avanserte brukere. Ved å holde inne visketasten, nederst til venstre på Omnia W, får du opp listen over kjørende programmer og kan veksle mellom disse. Klipp og lim er også på plass. Vi skal se nærmere på de solide proffunksjonene i operativsystemet på neste side.

Microsoft setter krav

Valgfriheten i Mango liten, både for deg og for HTC eller andre mobilprodusenter som vil bruke Microsofts operativsystem. Du kan stort sett kun endre på fargen og rekkefølgen på flisene. Microsoft vil ha god kontroll på brukeropplevelsen, og dermed kan ikke mobilprodusentene lage egne brukergrensesnitt på toppen av Windows Phone slik de gjør i Android. Videre setter Microsoft krav til maskinvare, slik at det i dag er umulig for produsenter å lage billige telefoner med Windows Phone.

Den store fordelen er at Microsoft da også har kontroll på oppdateringene. Når Windows-telefonen din i fremtiden begynner å bli gammel, kommer ikke HTC til å kunne la være å oppdatere den slik at du må kjøpe en ny. Det er Microsoft som gir deg oppdateringer, og det er Microsoft som eventuelt forteller deg når telefonen din ikke lenger er god nok for deres nyeste systemer.

Dette sparer etter alt å dømme også kostnader for produsentene, men samtidig må produsentene også betale lisens for å bruke Windows Phone.

Norsk

Telefoner med Windows Phone 7 har utelatt norske brukere noe, og HTC 7 Mozard, HTC 7 Trophy og LG Optimus 7 fikk dermed ikke den helt store kundestrømmen når Android-brukere hadde så mange flere tjenester. For eksempel Microsoft Marketplace, som tilsvarer Android Market og Apple App Store.

I Windows Phone 7.5 Mango har imidlertid Microsoft fått på plass det som trengs for at alt skal fungere like godt i Norge som andre steder. Du får nå tilgang på Microsoft Marketplace og Xbox Live, og kan dermed for eksempel laste ned spill og bruke den stadig mer omfattende sosiale funksjonaliteten i Xbox Live.

Esken til vårt testeksemplar av Omnia W inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ batterilader
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Teknologi og funksjoner

Omnia W har mange nyttefunksjoner. (Foto: Einar Eriksen)

Kun Zune

Hvis du vurderer Windows Phone må du først og fremst vite at dette er et ganske sært operativsystem. Kobler du telefonen til en PC med Linux har du litt av en utfordring. Du trenger nemlig Zune for at PC-en skal snakke med telefonen, og Zune er ikke tilgjengelig for Linux. Vanligvis er ikke slikt noe stort problem siden telefoner uansett kan brukes som masselagringsenhet, slik at du på den måten kan overføre innhold på den måten. Men Windows Phone-telefoner har ingen planer om å oppføre seg som masselagringsenheter. På toppen av det hele har ikke Omnia W støtte for minnekort.

Og du kan kanskje tenke deg hvilket program du trenger for å få oppdatert telefonen, i motsetning til over-the-air-løsninger som vi kjenner fra mange mobiler med Android under skallet.

For bedrifter

Mange frihetsbegrensninger er positivt for sikkerheten, og det har spesielt bedrifter en tendens til å sette pris på. Microsoft har vært kjent som et selskap som har slått solide røtter i bedriftsmarkedet gjennom de siste 30-35 årene. Av sikkerhetshensyn er det også støtte for fjernsletting rett ut av esken, noe som er en svært viktig beskyttelse mot lekkasje av sensitiv informasjon. Passordbeskyttelse er også mulig å aktivere.

Andre grep for å ta vare på bedriftskundene er Microsoft Business Productivity Online Suite som sørger for at bedriftene kan legge egne sky-baserte tjenester tilgjengelig for ansatte og/eller kunder. Full støtte for Sharepoint, Exchange og Active Sync er også på plass.

Enkelt brukergrensesnitt

Windows Mobile handlet på sett og vis om å få flest mulig funksjoner inn i en liten telefon, og det var jo også det forbrukerne ville ha på den tiden. Markedet endret seg imidlertid slik at antall funksjoner etter hvert kom i andre rekke, etter brukervennlighet. Det hang ikke Microsoft med på, og de mistet store markedsandeler. Det skulle ta lang tid før Windows Phone 7 kom på markedet, og etter annonseringen raste Windows Mobile-kjernen mot at et så funksjonsfattig system så ut til å ville ta over etter Windows Mobile.

Microsoft har lagt til funksjoner som klipp og lim og fleroppgavekjøring når Windows Phone 7.5 Mango skulle suksessere Windows Phone 7, slik at klagestormens viktigste spydspisser ble eliminert.

Lange lister har blitt erstattet med smartere løsninger. For eksempel trenger du ikke forholde deg til lange lister med felt for å lagre en kontakt som hjemtelefonnummer, mobiltelefonnummer, fakstelefonnummer, biltelefonnummer, e-postadresse for jobb, privat e-postadresse, postadresse, gateadresse, fakturaadresse og så videre som i Windows Mobile. I Windows Phone kan du legge inn navn og telefonnummer, i tillegg til at du har muligheten til å velge flere adresser og telefonnumre om du vil. Mulighetene er kanskje litt færre, siden for eksempel ingen har en egen biltelefon lenger, men poenget er at mulighetene er der uten å forvirre deg med sitt åsyn.

I tillegg har Microsoft definitivt fjernet mange funksjoner, eller rettere sagt latt være å opprette dem i det helt nye Windows Phone. Det mener vi er gjort med rette, for slik Windows Phone fremstår nå er det lite å savne. Det som har forsvunnet fra Windows Mobile var overflødige funksjoner som kanskje bare noen få brukte, og dermed påvirker det brukervennligheten positivt å kutte disse vekk.

Kontaktlisten synkroniseres

Telefonlisten i Mango plukker opp kontakter fra flere kontoer, som for eksempel Google og Facebook. I tillegg slår den sammen kontaktene som samsvarer med hverandre. Denne mekanismen synes vi fungerer veldig bra, og til slutt er det også enkelt å koble kontakter sammen manuelt.

God Office-pakke

I Windows Phone-telefoner finner du en Office-pakke, slik at du både kan opprette og redigere dokumenter. Notatprogrammet OneNote har blitt populært blant studenter på PC-fronten, og nå får de også en mobilversjon gjennom Windows Mobile. Dette programmet lar deg gjøre notater på skjermtastaturet, og du kan legge til bilder du knipser med kameraet eller lydklipp som du spiller inn ved hjelp av mikrofonen i Omnia W.

OneNote er kjekt for studenter. (Foto: Einar Eriksen)

I tillegg finner vi gode gamle Word, Excel og PowerPoint. En rekke maler er på plass, slik som kilometeroversikt og golf-poengkort.

I Excel setter vi stor pris på å få god oversikt over alle tilgjengelige funksjoner. Og det er mange. Du kan trykke funksjonstasten for å få full oversikt, og her er de sortert under kategorier som økonomisk, dato og klokkeslett, matematikk/trigonometrisk, statistisk, oppslag, database, logisk og informasjon.

I Word er de aller nyttigste funksjonene lett tilgjengelig, men det tilbys lite avansert funksjonalitet. Det er begrenset hvor mye vi vil skrive på skjermtastaturet til Omnia W, men for de som kobler til et fulltastatur er det kanskje aktuelt å bruke Office i større grad.

Alt i alt synes vi Office-pakken først og fremst er veldig enkel å bruke, og funksjonaliteten er tilstrekkelig for de aller fleste.

E-post

I Mango finner du en e-postleser som kan samle alle e-postadressene dine på samme sted. En rekke e-poster som er en samtale grupperes slik at de henger sammen, noe vi synes er veldig praktisk. Exchange er støttet fullt ut, og du kan selvsagt også sette opp e-postkontoer med POP3 og IMAP4. Google-kontoen din er heller ikke noe problem å sette opp.

Kalenderen er ofte nyttig enten du jobber, studerer eller går på skole. Kalenderen i Mango snakker med Windows Live-kalenderen, Google Calendar og Facebook-kalenderen. På den måten får du full oversikt.

Vi sliter litt med at vi bare får hentet inn hovedkalenderen fra Google Calendar, og ikke de andre kalendrene du har opprettet. Dette håper vi kan bli rettet på i en kommende Windows Phone-versjon.

Internet Explorer

Microsoft har i PC-verdenen ikke akkurat vært fremst på å følge standarder, selv om Internet Explorer likevel har vært den mest brukte nettleseren. Windows Phone-versjonen du finner i Mango lander imidlertid på 100 poeng i ACID3-testen, slik at i alle fall standardene som testes der er fulgt.

Omnia W og andre Windows Phone-telefoner slås av Androids WebKit-nettleser.

I ytelsestesten Browsermark settes telefonens ytelse i JavaScript og Document Object Model, som brukes mye på internett om dagen, på prøve. I tillegg måles nettleserens evne til å vise nettsider raskt. Windows Phone 7.5 Mango-telefoner gjør det ikke like bra som konkurrerende telefoner med Android, men resultatet er likevel helt godkjent.

Heftig prosessor

Samsung har spandert en rå prosessor på Omnia W. Qualcomm Snapdragon MSM8255T er et kraftig brikkesett med en anbefalt maksimal CPU-klokkefrekvens på 1500 MHz. Omnia W skal være klokket til 1400 MHz ifølge spesifikasjonslisene. GPU-en er en Adreno 205, som vi kjenner fra en rekke av dagens toppmodeller. Arbeidsminnet er på 512 MB, altså helt standard, mens internminnet er på 8 GB. Det er i og for seg en grei erstatning for manglende minnekortstøtte.

Windows Phone-telefoner har, etter krav fra Microsoft, blitt utstyrt med gyrosensor og akselerometer som kan tas i bruk av applikasjonsutviklere. Akselerometeret detekterer tyngdekraften og kan merke at du rister telefonen, mens gyrosensoren sørger for å følge bevegelsene dine langt bedre. Gyroen har blitt spådd en lys fremtid i mobilspillverdenen.

Multimedia

Omnia W er god på musikk. (Foto: Einar Eriksen)

Ørepluggene som følger med Omnia W leverer grei nok lyd til radiolytting, men tilfredsstiller neppe til musikklytting med mindre du er veldig ukritisk til et trangt lydbilde der det er vanskelig å fange opp ingrediensene i lydsuppa.

Plugger vi til et bedre sett øreplugger er det lite å klage på. Lydbildet er bredt, og det er mulig å høre hvert instrument i lydbildet. Mellomtone og diskant er ikke altfor skarp, og med luft mellom tonene er lyden behagelig å høre på også i lengden.

Omnia W og Windows Phone 7.5 Mango støtter de vanligste videoformatene, og med den gode skjermen i Omnia W er det ingenting i veien med å laste over TV-serier og kanskje til og med filmer. 3,7 tommers skjermstørrelse er likevel ikke all verdens, slik at lange spillefilmer kan bli slitsomt i lengden. Skal du se lange spillefilmer på en Windows Phone-telefon, kan du eventuelt punge ut noen tusen mer for HTC Titan. HDMI-utgang har Omnia W ikke.

Til spilling er også Omnia W velegnet, med gyro og akselerometer på plass. God skjerm og god lyd er også positivt i denne kategorien. Windows Phone 7.5 Mango har imidlertid ikke fått solid nok fotfeste i markedet til at det er det mest attraktive operativsystemet å utvikle spill til, så spillutvalget er langt større i Apples App Store og Googles Android Market.

Microsoft og Nokia, som satser mye på Windows Phone, er imidlertid viktige aktører. Det er mye som tyder på at Windows Phone blir en viktig plattform, og at spillutvalget tar seg opp.

Du bør bruke et bedre sett øreplugger til musikklytting. (Foto: Einar Eriksen)

Kamera

Kameraet i Omnia W er et helt greit mobilkamera. En del støy i bildene vitner om noe lav lysfølsomhet i forhold til dyrere mobiltelefoner. Vi sporer relativt lite overoppskarping, mens en anselig mengde detaljer forsvinner i kontrastløse områder på grunn av kunstig støyfjerning.

Ser vi på bildet i 1:1-størrelse må vi likevel si at vi kanskje forventet et dårligere kamera, prisen og Omnia Ws andre kvaliteter tatt i betraktning.

Video kan tas opp i inntil 720p-oppløsning. Vi får ut videoer helt uten hakking, men innendørsvideoer blir relativt støyfulle. Utendørs er kvaliteten ikke på høyde med de beste kameramobilene, med noe "flatere" bilde, men i denne prisklassen forventer vi ikke topp-kamera.

Konklusjon

Omnia W er Samsungs rimelige telefon med Windows Phone 7.5 Mango. Den har bedre skjermteknologi og kraftigere prosessor enn sin nærmeste konkurrent, HTC Radar, og mer brukervennlige menyer enn Android-telefoner.

Kanonbra skjerm

Skjermen i Omnia W er en Super-AMOLED-variant med høy oppløsning. Den er 3,7 tommer stor, noe vi synes er en praktisk størrelse. Til filmtitting er likevel skjermen til Windows-telefonen HTC Titan å foretrekke, med 4,7 tommers størrelse.

Menyene imponerer også. Windows Phone 7.5 Mango er brukervennlig for de som er under middels interessert i teknologi. Samtidig er det et vell av avanserte funksjoner og muligheter på plass. Office-pakken er for eksempel svært god samtidig som den er brukervennlig, e-postleseren fungerer helt fabelaktig og telefonlisten synkroniserer med både Facebook og Google, og kobler sammen kontaktene dine til en fullverdig og oversiktlig telefonliste på et øyeblikk.

Samtidig er menyene raske, og det er kanskje ikke så rart i Omnia W. Prosessoren er nemlig blant de aller raskeste på markedet, klokket til 1400 MHz. Den kraftige grafikkbrikken Adreno 205 kjenner vi fra en rekke toppmodeller. Her får du umiddelbar respons i alle menyvalg du gjør.

Overraskende bra kamera

Selv om skjermen og prosessoren er av de bedre, er ikke hele budsjettet brukt her. Samsung har også tatt seg råd til et helt OK kamera, som stiller med hakket bedre bildekvalitet enn mange andre kameramobiler i denne prisklassen. Noen kamerakonge er den likevel ikke.

Se bilder tatt med Omnia W »

Til musikk og film er det også lite å klage på. HDMI-støtte for tilkobling til fjernsynsapparatet hadde vært en trivelig funksjon, men ikke noe vi kan forvente i denne prisklassen.

Ikke bare grønne skoger

Når du handler en mobiltelefon med Windows Phone må du godta endel ulemper. Applikasjonsutvalget er dårligere enn i Android og i Apples iPhone, og selv om det sannsynligvis bygger seg opp relativt raskt er det dagens situasjon vi må se på nå.

Når du skal koble mobilen til PC-en tvinges du til å bruke Microsofts Zune-programvare, slik iPhone-brukere tvinges til å bruke iTunes. I Windows Phone er det imidlertid enda vanskeligere å være for eksempel Linux-bruker, fordi telefonen ikke engang kan brukes som en enkel lagringsenhet uten Zune-programvaren som ikke finnes til Linux. For Mac fins det imidlertid egnet programvare. Telefoner med Windows Phone 7.5 har så langt heller ikke minnekort, og i Omnia W må du nøye deg med de innebygde 8 GB med minne.

Utseendet i Windows Phone-menyene er alltid likt, og du har svært få muligheter til å endre på hvordan menyene skal se ut. Mobilprodusentene får heller ikke lov av Microsoft til å gjøre endringer . Kanskje litt kjedelig, men på en annen side bidrar dette til at Microsoft sender ut oppdateringer direkte til deg som bruker. Da slipper du å vente på at Samsung skal fungere som et ekstra ledd.

Android er billigere

Kjøper du Omnia W, får du en meget kapabel Windows-telefon som er enkel å bruke. Åpner du opp for litt mer avanserte telefoner, bør du se på Android-telefoner. Sony Ericsson Xperia Pro gir deg fulltastatur, bedre kamera og koster litt mindre. Prosessoren her er noe svakere enn i Omnia W. Vil du ha en mer avansert telefon med større skjerm, anbefaler vi Samsung Galaxy SII, men for den må du ut med en tusenlapp ekstra. Legger du på en femhundrelapp på toppen av dette igjen får du kongen av Windows-telefoner, HTC Titan.

annonse