Test

Test: Sony Ericsson W715 - Godlyd i miniformat

Test: Sony Ericsson W715 - Godlyd i miniformat

Testresultater

Kompakt, WLAN, GPS med navigasjon, Turbo-3G, krystallklar lyd
Litt høy pris, kjedelig design

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Om du bruker mobiltelefonen til musikk, eller for å se klipp fra Youtube, så vil du antakelig elske denne telefonen. Med innbygget WiFi kan du logge deg på trådløse nett og surfe gratis. Lydkvaliteten er i ypperste klasse, og telefonen leveres med Sony Ericssons mest påkostede øreplugger.

Kraftpakke

Når den i tillegg har relativt stor skjerm, 4GB minnekort, aGPS med navigasjonspakke, FM-radio, videoblogg, Active Sync, turbo-3G og DLNA, sier det seg selv at dette er en liten kraftpakke av en mobiltelefon.

Telefonen har også en bevegelsessensor som vet hvilken vei du holder mobilen. Denne kan i tillegg brukes for styring av musikken (rist deg frem eller tilbake i menyene) eller for å registrere fysisk aktivitet (skritt-teller).

Selve telefonen er en skyvemodell med kompakte mål. Den minner om flere modeller vi har sett før, med en rund fireveis navigasjonstast under skjermen. I midten av navigasjonstasten sitter en kvitteringstast, og på hver side av den runde tasten er det runde felter med til sammen seks funksjoner. På høyre side av telefonen er det en volumkontroll og en kameratast. På toppen sitter en knøttliten tast som åpner telefonens Walkman-funksjon. På baksiden finner vi kamera med fotolys, samt en bred spalte med et metallgitter som beskytter telefonens innbygde høyttalere.

Gode taster

Chassiset er elegant nok, med en metallisk front og et bakdeksel med en overflate som gir god friksjon. I siden sitter en smal sølvfarget list, og kombinasjonen sort med vinrøde detaljer tar seg godt ut. Men W715 har ikke tilstrekkelig særpreg til at vi vil karakterisere den som en designmodell.

Når telefonen åpnes ser vi et tastatur som kan se litt lite og flatt ut. Men tastene er litt konvekse, noe som gjør at telefonen fungerer bra når vi skriver tekstmeldinger. Sony Ericsson har tidligere slitt med at tastaturene på enkelte skyvemodeller har sprukket. På denne modellen ser det ut til å være benyttet en litt annen type plast enn på de tidligere problemtastaturene.

Åpningsmekanismen er fast og presis, og i det store og hele fremstår W715 som en godt sammenskrudd mobiltelefon.

Meldinger

Å skrive meldinger på denne mobiltelefonen går som en lek. Ikke bare er tastaturet bra, men ordboken lærer raskt hvilke ord vi bruker oftest. Har du valgt å rette ”vest” til ”test” en gang, så kommer ”test” opp som førstevalg neste gang du taster 8-3-7-8.

I tillegg er det kommet en ikonbasert meny i bunnen av meldingsbildet. Enklere blir det ikke å legge til bilder, animasjoner, videoklipp eller lyd til en melding. I tillegg er det ikoner for å lese inn lydmelding eller knipse nytt bilde til meldingen. Hadde alle mobiler vært like enkle ville MMS antakelig hatt langt større utbredelse enn tilfellet er i dag.

Når vi skriver uten T9 (ordbok) har vi full oversikt over hvilke alternativer som dukker opp etter hvert som vi trykker flere ganger på tasten. Dette er særlig nyttig om vi skal sette inn tegn. På denne måten kan vi taste raskt uten å risikere at vi hopper forbi det tegnet vi faktisk er på jakt etter.

PlayNow

Telefonen har som alle andre Sony Ericsson-modeller, funksjonen Play Now. Denne åpner en nettside der du kan kjøpe musikk, spill og annet innhold til telefonen. Er du pålogget når du kjøper musikk, kan du senere laste ned den samme musikken i høyere kvalitet til en PC.

Vi forsøkte å kjøpe låta ”Fairytale” med Aleksander Rybak. Hele filen er komprimert ned til 1462 kb, og nedlastingen tok ikke mange sekunder. Men da lastingen var ferdig fikk vi av en eller annen grunn beskjed om at filen ikke kunne lagres. Pussig, ettersom vi har flere gigabyte ledig lagringskapasitet kapasitet i mobilen.

Etter å ha plukket ut minnekortet og puttet det tilbake og sjekket at vi fikk tilgang til kortet via ”Filbehandling” (funksjon som ligger under ”Planlegger” i menyen) fungerte nedlastingen som den skulle. Vi har ikke funnet noen logisk forklaring på dette.

Tilpasninger

Vi synes menyknappene fungerer greit, og at dette er en mobiltelefon det er lett å bruke. Menyene er velkjente, og om du ikke liker utseendet på ikonene kan du enkelt bytte tema. Snarveiene i hvilemodus (vippetasten) tar deg til Google Maps (opp), nye melding (venstre), kontakter (ned) eller til et mål du selv har definert (høyre).

Om du ønsker det kan alle disse snarveiene endres så de passer ditt behov.

Spill

I spillet ”Bowling” fra I-Play bruker du telefonen som bowlingkule. Sleng armen til et perfekt bowlingkast, men slipp ikke mobilen. I stedet slipper du kontrolltasten, og følger kulens bane på vei mot kjeglene på mobilskjermen. Det minner en del om kontrollene på Wii, og er faktisk ganske fascinerende.
Spillet Buble Town, også fra I-Play, er en avart av Buble Breaker. Her skal du skyte fargede kuler på plass slik at du får samlet flere i samme farge. Med tre like kuler sammen sprekker kulene og du får poeng. Dette er et spill man enten blir hektet på, eller finner helt meningsløst.

Telefonen kommer også med spillene Guitar Rock Tour” og ”Nitro Street Racing” fra Gameloft, i tillegg til Sudoku fra Digital Chocolate.

Kamera

Kameraet i W715 avslører at dette ikke er noen kameramobil. Bildene har en oppløsning på 3,2 megapiksler, men her er ingen fokusfunksjon. Kameralyset er heller ikke noe å skryte av, så om du er ute etter en kameramobil finnes det bedre alternativer enn dette. Men for all del – det finnes langt dårligere alternativer også.

Videofunksjonen er god nok til opplasting av snutter til videoblogg. Med god fantasi, gode motiver og litt flaks, kan du ha mye moro med både fotografering og filming med W715. Men det gjelder å være bevisst på kameraets begrensninger.

Walkman

Musikkspilleren er slik vi kjenner den fra tidligere Walkman-modeller. Albumbildet som vises er knøttlite, og funksjonen som lar deg bytte låt ved å riste på telefonen krever at du samtidig trykker inn det lille knappen på toppen av telefonen. Da er det enklere å skifte låt ved hjelp av volumknappen. Hold denne inne et par sekunder, og du hopper frem eller tilbake avhengig av om du trykker volum opp eller ned.
Musikkspilleren har også funksjonene TrackID (kjenner igjen musikk), SensMe (kategoriser musikk etter stemning), Klar Bass og Klar Stereo. Dessuten støtter den stereo bluetooth (A2DP). Bilder, filmer og musikk kan også spilles av på andre DLNA-enheter koblet til samme nettverk som telefonen. Dermed kan du bruke for eksempel en PS3 for trådløs avspilling av bilder, filmer eller musikk fra mobilen på en storskjerm.

Hodesettet som følger med gir bra musikkopplevelse. Det er ikke noen 3,5mm post på telefonen, men om du insisterer på å bruke eget hodesett kan dette kobles til via håndfrikabelen. Da kan du også besvare innkommende anrop med hodetelefonene på.

FM-radioen fungerer også godt, men krever at du bruker hodesett med ledning som antenne.

Nettleser

Nettleseren er ikke av de aller raskeste, og vi savner støtte for flash. Men den er lett å håndtere, og fungerer bra med tanke på at skjermbildet tross alt er begrenset til 240x320 punkter.

Ved samtale er lyden krystallklar, uten merkbar sus eller støy. Lyden kan stilles høyere enn vi finner det behagelig, men om du hører dårlig kan dette antakelig være en fordel.

Alt i alt er dette en mobiltelefon som fikser de aller fleste oppgaver, uten å være en såkalt smartmobil. Prisen på om lag 3500 kroner er slett ikke ille, med tanke på at denne mobiltelefonen har WLAN og GPS med navigasjon (Wayfinder) innbygget.