Til hovedinnhold

Det beste og verste fra mobilmessa

Årets Mobile World Congress gikk av stabelen i Barcelona fra 16. til 19. februar, og Mobilen.no var til stede og dekket messen.

Nå som vi har hatt en helg på å fordøye inntrykkene fra de 60.000 kvadratmeterne med haller og 1.300 utstillerne, har vi plukket ut høydepunktene – og nedturene – fra 2009 store mobilhappening.

Nedturene

Selv på en messe stappet med ny teknologi er det alltid noen som skuffer. Her er våre fem verstinger.

1. Toshiba-mobilen


Når vi kårer Toshibas TG01 til en av de store nedturene, er det ikke fordi produktet er så ille i seg selv – men vi hadde så store forventninger etter forhåndslekkasjene på nett.
Drømmen om en virkelig Iphone-killer ble knust i det vi fikk tatt en nærmere titt på TG01. Telefonen er tynn, og godt er det. For hadde den vært like tykk som den er høy og bred, så kunne Supermann ha skiftet i den.
Til tross for markedets kjappeste mobilprosessor gikk det hele svært treigt, og brukergrensesnittet ligger godt tilbake for Apples.
Du kan lese mer om våre erfaringer med Toshiba TG01 her.

2. LGs armbåndsur


James Bond har hatt mobilklokke lenge, og en av nerdedrømmene er å kunne kle mobilen på håndleddet. LGs toppsjef Skott Ahn gjør nå drømmen virkelighet, og viste fram selskapets mobilklokke under sin pressekonferanse på Mobile World Congress. Han ringte opp ingen ringere enn toppsjef i Microsoft, Steve Ballmer – den første videosamtalen via armbåndsur noen sinne.
Dessverre var kvaliteten på samtalen lite imponerende og Balmers ansiktsfarge vil kunne skape grobunn for rykter om at mannen er minst like sjuk som sin erkefiende, Steve Jobs. Og lyden som ble overført til høyttalere i konferanserommet gir assosiasjoner til den første månelandingen.
Her kan du se mer om LGs videoarmbåndsur.

3. Ingen Android fra Sony Ericsson og Samsung

Verken Sony Ericsson eller Samsung kunne vise fram en mobiltelefon basert på Googles operativsystem Android. Før Mobile World Congress-messen startet var det lenge spekulert i at de to produsentene ville komme med Android-telefoner, men til tross for at Googles operativystem var et av de store buzz-ordene på årets messe hadde altså ingen av de to noen faktisk mobil klar.

Interessant er det også å se at ikke bare mobilprodusentene synes Android er spennende. Vi tok en prat med Telenor om mobilframtiden under messen, og teknologidirektør Rolv-Erik Spilling sier også de ser på Android.

- Vi ser på hvordan vi kan utnytte mulighetene rundt Android. I motsetning til for eksempel Apple hvor du kun får utvikle en liten applikasjon som du etterpå kan laste ned på Iphonen din, legger Android til rette for at vi som operatører kan utvikle og bygge tjenester på plattformen, sier Spilling.

4. Kåringen av årets mobil


Vi var ikke akkurat imponerte over de nominerte til GSMAs høythengende pris for årets beste mobiltelefon, og enda mindre over telefonen som faktisk vant.
INQ1, som mobilen heter, selges under logoen til operatøren 3 – på samme måte som Chess’ Xzite og X-One – men finnes ikke på det norske markedet foreløpig. Telefonen har Facebook, Windows Live Messenger, Skype og Last FM forhåndsinstallert, noe juryen har valgt å vektlegge. I tillegg skryter de av at du enkelt kan bruke mobilen som modem via USB, at adresseboka igjen står i sentrum, og ikke minst at prisen er svært overkommelig. Ikke akkurat imponerende nyvinninger synes vi, og hadde heller sett telefoner som Samsung Innovate, HTC Touch Pro og Iphone 3G på listen.

5. Motorola

Motorola har hatt tøffe tider de siste to årene, med deling av selskapet, rykter om nedlegging av hele mobildivisjonen og skandaler rundt toppledelsens pengebruk.

Så hvilken bedre anledning enn Mobile World Congress til å klinke til med nye og spennende produkter for å vise at selskapet slett ikke er dødt? Men nei, det var ikke mye spennende å se på Motorolas stand i år.

Et par oppdateringer til eksisterende mobiler og to rimelige billigmobiler var alt vi fikk se fra amerikanerne på håndsettsiden. Z6w er en versjon av Z6m med trådløst nettverkstilgang, W181 og W161 er to billigmobiler med radio, USB 1.1 og bitte små skjermer med enten 65.000 farger eller sort/hvitt. Gjesp.

Høydepunktene

Det er ikke lett å plukke ut de beste lanseringene på Mobile World Congress, men vi har gjort et forsøk. Her er våre favoritter i 2009.

1. LG Arena


Arena er en touchmobil med høyoppløst skjerm og et brukergrensesnitt som ikke bare ser ut som en forbedret versjon av Iphone. Det fungerer bedre også.
Vi har latt fingrene danse på den følsomme skjermen til Arena, og er rett og slett overbevist. Dette er så lekkert at vi kan rulle og bla, bla og rulle, bare for å kjenne på den kontrollfølelsen det nye grensesnittet gir.
Noen svakheter er der – i likhet med Apple har LG valgt å utvikle sitt eget operativsystem. Det betyr at du ikke fritt kan legge til programvare, men er avhengig av at denne blir tilbudt deg gjennom en tjeneste som kontrolleres av produsenten.
Arena har en tre tommer stor skjerm med 480x800 punkter. Den har 5-megapiksler kamera som du betjener som et vanlig digitalkamera. Minnet er på 7,5 GB, og i tillegg har telefonen støtte for minnekort opp til 32 GB.
Du kan lese mer om vår klåing på Arena her.

2. Sony Ericsson Idou


Vi var en stund i tvil om nye Idou fra Sony Ericsson skulle få bli med på listen over høydepunktene, både fordi foreløpig ikke så mye er kjent om telefonen, og at det er lenge til vi få knastet på en fungerende versjon.
Men detaljene som ble lekket er såpass pikante at vi må ha med Idou på listen. Telefonen har en trykkfølsom 3,5 tommer stor skjerm i 16:9-format, 12,1 megapikslers kamera og en ny versjon av Symbian operativsystem.
– Dette er en alt i ett mobil, der vi integrerer både Walkman og Cyber Shot. Vi kaller det Entertainment Unlimited, og det består av musikk, fotografering, spill og meldingstjenester, sa Sony Ericssons porteføljeplanlegger, Steve Walker, under pressekonferansen.
Her kan du lese mer om Idou og Sony Ericssons pressekonferanse.

3. Butikker og flere butikker


Apple har lenge hatt stor suksess med sin Appstore for Iphone, hvor brukerne lett og sikkert kan laste ned programmer til sine mobiler. Det finnes masser av programmer og tjenester der ut for Windows Mobile- og Symbian-mobiler der ute, men foreløpig har du selv måtte lete deg fram til de aktuelle og gode programmene.
Nå har alle de store aktørene varslet at de vil følge i Apples (lønnsomme) fotspor, og kommer med sine egne applikasjonsbutikker. Nokia lanserte Ovi Store, en tjeneste der utviklere kan laste opp sine programmer, som du og jeg så kan kjøpe til mobiltelefonene våre. Ovi-store vil være tilgjengelig både for S40 og S60-modeller.
Tjenesten skal ifølge Nokia skille seg fra liknende løsninger ved at den integrerer finnens neste store mantra – sosiale lokasjonstjenester. Når telefonen vet hvem og hvor du er, så vil butikken tilpasse seg dette.
Også Microsoft kaster seg på ballen, og lover at deres Markedplace kommer til høsten for alle mobiler som kjører på gigantens mobile operativsystem. Sony Ericsson snakket varmt om en oppgradert versjon av sin Play Now-tjeneste med Play Now Movies som også skal selge spill. I tillegg vil svensk-japanerne utvide underholdningsopplevelsen ved at mobilen integreres sømløst i andre enheter i hjemmet, slik at du kan spille av musikk, film og dele bilder i mange kanaler, som på TV-en, PC-en og musikkanlegget, og dermed også kan dele den med andre.
Også Samsung og LG kunne fortelle om planer for egen applikasjonsbutikk, og til og med Telenor sier det er noe de ser på fortløpende.
- Vi for vår del ønsker å knytte denne typen tjenester tettere til vårt varemerke, og spørsmålet om Telenor skal bygge sin egen ”appstore” er en diskusjon vi hele tiden har, sa teknologidirektør Rolv-Erik Spilling til Mobilen.no

4. Samsungs nyheter


Om vi ble skuffet over at koreanerne ikke hadde noen Android-telefon å vise fram, ble vi likevel imponerte av i alle fall tre av nylanseringene de hadde.
Den elliptiske formfaktoren på musikk mobilen Samsung Beat DJ må kunne sies å være noe uvanlig i et marked hvor de fleste ser ut til å kopiere Apple Iphone. Beat DJ er et samarbeid med Bang & Olfusen, som skal sikre lydkvaliteten med sin Icepower forsterkerteknologi. Her er doble stereohøyttalere, en egen DJ-applikasjon som lar deg mikse musikk selv og det følger med et 16 GB minnekort og øreplugger i pakken.
Råtassen i lanseringen er likevel Samsung Omnia HD. Dette blir verdens første mobil som kan ta opp video i HD-oppløsning. Den trykkfølsomme skjermen er selvsagt beholdt fra første generasjon, kameraet er på åtte megapiksler og GPS er også innebygd.
Den største nyvinningen denne gangen er likevel Blue Earth. Her er baksiden av mobilen belagt med solcellepaneler, slik at du skal kunne lade den hvor som helst, og når som helst.
Skjermen er trykkfølsom, men ellers er det ikke mange spesifikasjoner som er klare ennå. Telefonen er laget av resirkulert plast, er miljøvennlig innpakket og inneholder ingen skadelige stoffer som bromerte flammehemmere, beryllium eller ftalater. Om den kommer med kamera, Bluetooth eller andre teknologier sier Samsung derimot ikke mye om.
Her kan du lese alt om Samsungs nye mobiler.

5. HTC oppgraderer


HTC kommer med HTC Touch Pro 2 og Diamond 2. Blant forbedringene finner vi større skjerm med høyere oppløsning og Touch FLO 3D. Når mobilene kommer på markedet vil de kjøre Windows Mobile 6.1, men du kan oppgradere til det nye operativsystemet Windows Mobile 6.5 kostnadsfritt til høsten.
Ved at HTC har lagt til Touch FLO 3D til en skjerm som har vokst fra 2,8- til 3,2 tommer, får du en bedre touchfunksjonalitet på HTC Touch Diamond 2. I tillegg er den oppgradert med et 5-megapikselkamera som også har autofokus, og skal ha ”50 prosent bedre batteritid” enn originalutgaven.
HTC Touch Pro 2 er en enda mer dedikert businesstelefon. Skjermen er på 3,6 tommer, og at den har et uttrekkbart tastatur. Batteritiden og minnekortstøtten er også forbedret. En ny funksjon kalt ”Straight Talk” skal forenkle videokonferanser, noe Touch Pro 2-brukere kanskje vil sette pris på.
Vi tok en prat med HTC Norges Pål Marius Christiansen på messen, og fikk en gjennomgang av de nye mobilene. Videoen ser du her.

Mer om
annonse