Til hovedinnhold

Test: HTC Magic

Test: HTC Magic

Testresultater

Enkelt brukergrensesnitt, mange funksjoner, stor skjerm, GPS og WLAN
Høy pris, mangler FM-radio, kan ikke følge lenker i Exchange e-post

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

HTC Magic er den første Android-mobilen på det norske markedet. Målgruppen er den samme som for iPhone: Trendy mennesker som bruker mobiltelefonen for å holde seg underholdt, oppdatert og i kontakt med sine sosiale nettverk, enten det skjer via tale eller sosiale nettverk på Internett.

Ungdommelig

Vi kan godt legge til at telefonen passer best for deg som er ung, forutsatt at vi definerer alder som en tilstand, og ikke tiden som er gått siden fødselsattesten din ble skrevet. For det hjelper å være ung til sinns når du går løs på Android-plattformen. Ikke så å forstå at den er vanskelig å lære, men fordi det krever litt pågangsmot å sette seg inn i de utallige mulighetene en slik telefon gir.

HTC Magic finnes i hvitt og i sort, men det er bare den hvite varianten som vil bli solgt i Norge. Prisen er nokså stiv, i alle fall om vi sammenlikner med mer ordinære mobiltelefoner. I nettbutikkene vi har sjekket koster den rundt 5000 kroner.

Stilig

For denne prisen får du en mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm, 3,2 megapiksler kamera, og et minnekort på 8GB. Materialene som er valgt er ikke videre eksklusive, men chassis og skjerm i plast. En bred grå sidelist i aluminium trekker inntrykket opp, og det samme gjør et felt med metall rundt kameraet. Under skjermen finner vi en rund kule som vi kan bruke når vi beveger oss i menyer eller på nettsider. Kulen kan trykkes inn for å markere valg.

Til venstre for styrekulen finnes en knapp med et hus på. Denne sender oss til telefonens hjemmeskjerm. Knappen ved siden av er merket ”meny”, og åpner ulike menyer, avhengig av hvilket program du bruker på mobiltelefonen. Under de to nevnte knappene sitter en knapp merket med et grønt rør. Denne knappen gjør det enkelt å ringe ut, samme hvor i menyene du ellers måtte befinne deg. Ett trykk, og så dukker samtaleliste og telefontastatur opp.

På høyre side av kulen finnes en returknapp merket med en pil mot venstre. Ved siden av denne er det en tast merket med en lupe. Denne gir oss ulike søkefunksjoner avhengig av hvilket program som er aktivt. Også på denne siden finnes en tredje knapp. Den er merket med et rødt rør, og brukes for å avslutte samtaler, eller for å skru av skjermen. Sistnevnte funksjon lar deg spare en del strøm, samtidig som du slipper utilsiktet tasting om du husker å slukke skjermen før du stikker telefonen i lomma.

På høyre side av telefonen er det en smal list som fungerer som volumkontroll.

Baksiden er helt enkel, med unntak av en beskjeden merking som viser at dette er en HTC-mobil, og den nevnte kameralinsen som er nedfelt i et aluminiumsfelt. Ven nærmere ettersyn vil du finne en liten høyttaler plassert i overkant av metallfeltet.

Men om det ytre er beskjeden, er innholdet i HTC Magic desto mer spennende. Som den første Android-mobilen i Norge må den finne seg i å bli sammenliknet andre touch-mobiler som LG Arena, iPhone, Samsung Omnia, Samsung TouchWiz og selvsagt HTCs øvrige touch-modeller.

Google

Når vi startet HTC Magic for første gang blir vi bedt om å gjøre en del innstillinger. Siden dette er en mobiltelefon utviklet av Google, så kan det lønne seg å sette opp enn Google konto, i fall du ikke allerede har en. Når det er gjort har du gratis e-post på mobilen og tilgang til flere Googletjenester som Google Talk og Picasa.

Når dette er gjort kan vi fra startsiden bla oss til høyre eller venstre for å åpne ytterligere startsider. Sentralt på den midterste skjermen står en klokke, og over denne finner vi en statuslinje. Denne statuslinjen fungerer som en nedtrekksmeny. Legg fingeren på toppen av skjermen og trekk ned, så åpner det seg en oversikt over innkommende meldinger og annen statusinformasjon. Her får du også oversikt over programmer som kjører i bakgrunnen.

Lukk denne statusmenyen ved å åpne en av beskjedene, gå til et kjørende program eller skyv skjermbildet nedenfra og opp.

I bunnen av menyskjermen finnes en liten flik du kan trekke opp for å åpne hovedmenyen med oversikt over alle programmer på telefonen. Ved å tykke og holde på et ikon kopieres det over på startskjermen, der det bli liggende som en snarvei. Du kan samle favorittsnarveier på alle de tre hovedsidene, og veksle mellom dem ved å stryke mot høyre eller venstre. De mest ryddige vil antakelig samle ulike typer verktøy på ulike sider, mens vi raskt fylte de tre sidene med en salig blanding av hummer og kanari. Det skulle imidlertid vise seg enkelt å rydde opp. Trykk og hold på et ikon, og det dukker opp en søppelkasse du kan plassere ikonet i. Du trenger ikke være redd for å slette et ikon fra hjemmeskjermen, ettersom det alltid vil kunne hentes frem igjen fra menyskjermen.

Skjermen reagerer greit på berøring, og her snakker vi om berøring, ikke trykk. Det er nemlig helt unødvendig å trykke, ettersom Magic i likhet med iPhone har såkalt kapasitiv skjerm. Det betyr også at den er mindre egnet for håndskriftgjenkjenning. Samtidig reagerer den ikke på trykk når du går med den i en lomme.

Ripesikker

Skjermen er i plast, og vi opplever den som overraskende motstandsdyktig mot riper. Oppripning av skjermen har vært et svakt punkt på en del tidligere HTC-modeller, mens Magic ikke lot seg skjemme av at vi rispet i skjermen med den skarpe enden av en brukket binders.
Programvaren på HTC Magic er omfattende. Fra start av finner du disse programmene på menykartet:
Vekkerklokke
Her kan du legge til så mange alarmer du måtte ønske. Du velger selv om alarmen skal gjentas på gitte ukedager. Alarmen ringer også om du har satt telefonen til lydløs. Velg varslingstone, og om telefonen skal vibrere eller ikke.
Nettleser
Nettleseren er rask, og det er enkelt å gjøre ulike innstillinger. Den støtter ikke flash, men fungerer ellers omtrent som du er vant til fra PC-en din. Du kan enkelt lagre og dele lenker, opprette bokmerker eller zoome i skjermbildet. Grafikkoppdateringen er raskere enn på iPhones Safari, der skjermbildet ved panorering oppdateres litt tregt. Når vi tar på skjermen dukker det opp et pluss/minus-tast som vi berører for å zoome inn eller ut. Vender vi telefonen 90 grader snur skjermbildet seg automatisk.

Kalkulator

Kalkulatoren har store fingervennlige taster. I utgangspunktet ser det ut som om den mangler avanserte funksjjoner, men skal du regne med sinus, cosinus eller tangens, så er det flere knapper å hente frem ved å stryke fingeren mot venstre på skjermen. Men noe så enkelt som en prosenttast har den ikke.
Kalender
Du får raskt oversikt over hvilke dager du har lagt inn avtale på, når programmet åpner seg med månedsoversikt. Klikk på en dato for å gå til oversikten over alle hendelser denne dagen, eller bruk menyknappen for å velge ukes- eller dagsoversikt. Du kan lagre flere kalendere på telefonen, dersom du for eksempel har en delt kalender i Outlook, eller vil bruke Googles kalender.

Samtalelogg

Denne er en del av kontaktlista, og består av tre deler – kontakter, samtalelogg og favoritter. I samtaleloggen finner du alle samtaler med spesifisering av når samtalen fant sted, og hvor lenge den varte.
Videokamera
Videokameraet tar opp video med inntil 352x288 punkter. Du kan også velge 240x320 (qvga), 176x144 eller MMS (128x96). Videokvalilteten er ikke imponerende.
Stillbildekamera
Med høyeste oppløsning på 3,1 megapiksler er ikke dette blant de høyest spesfiserte kameraene i denne prisklassen. Fotolys mangler også, men her er god autofokus, og kameraet er klart for bruk på ca fire sekunder.

Kontakter

Kontaktlista sorteres etter fornavn, og vi har ikke funnet noen grei måte å endre dette på. Men ved å bruke søkeknappen finner vi raskt frem til den vi leter etter. Når en kontakt er vaøgt får vi opp en liste med alternativer som lar oss velge hvordan vi vil kommunisere med denne kontakten.

Ringeapplikasjon

Denne kan åpnes fra menyen, eller ved at du trykker på den grønne knapen. Da dukker det opp et ”standard” mobiltastatur med 4x3 skjermtaster. Tastaturet kan gjemmes bort, og bak dette ligger listen over dine siste anrop. Her er også såkalt smartsøk. Begynner du å taste inn et navn i stedet for ett nummer, så finner telefonen kontakter som matcher det du taster. Det er en rask måte å finne kontakter på, og gjør det egentlig ganske overflødig å søke i kontaktapplikasjonen.

Bildegalleri

Bildegalleriet viser alle dine bilder og videoer. Velg om du vil se alt på en gang, eller begrense deg til innholdet i en mappe. Når et bilde er valgt kan du fra menytasten velge å dele, rotere, slette, kroppere eller sette det som bakgrunnsbilde. Du kan også sette telefonen til å vise bilder som slideshow.

Gmail

Dette er Googles egen e-postklient, og denne kan igjen settes opp til å synkronisere med Outlook lokalt på din datamaskin. Det er nødvendig dersom du ikke har tilgang til postserveren fra mobilen (enkelte selskaper vil ikke sette opp Exchange Synk med Mobile Extension). Dessverre er det ikke noen enkel snarvei til synkronisering mot Outlook. Har du Google Apps Premier kan du laste ned et tillegg til Outlook, men denne versjonen av Google Aps er ikke gratis. Noen PC-suite følger ikke med når du kjøper en Android-mobil.

Google Talk

Chatteprogram der du logger deg på med din Google-konto. Snakker ikke med andre chatteklienter enn Googles egen.

Mail

HTC har lagt til en applikasjon som lar deg synkronisere post, avtaler og kontakter fra en Exchange-server. Her er det også mulig å laste ned filer. Men programmet har noen svakheter. Blant annet kan du ikke trykke på lenker som er skrevet inn i teksten. Leseren støtter heller ikke push, så du må definere hvor ofte telefonen skal sjekke postkassen din. Hyppigste intervall er 30 minutter.

Maps

Hva var vel en Google-mobil uten Google Maps? Her er applikasjonen med Latitude-funksjon. Det betyr at ikke bare du, men også andre kan se hvor du er, dersom du tillater det. Du kan se kart, kart på satellittbilde, eller bare satellittbilde. Du kan ikke åpne kart du har lagret i Google My Maps (mine kart) på PCen. Du får kjøreanvisninger summarisk listet opp, men ingen assistert navigasjon.

Market

Savner du et program på telefonen er det stor mulighet for at du finner det her. Her skal vi kunne velge mellom tusener av tilleggsprogrammer, mange av dem er gratis.
Et søk på Norwegian ga ni treff, men dette antallet vil garantert øke ganske snart. Her fant vi blant annet et norsk tastatur med egne taster for æøå.
I vår test fant vi faktisk bare gratisprogrammer. Det er mulig Google ennå ikke er kommet opp med noen betalingsløsning for den avkroken av verden som heter Norge. Det er kjipt, for det er faktisk en del nyttige programmer vi kunne tenke oss å kjøpe. På spørsmål om dette svarer HTCs representant i Norge at en løsning for betalingsapplikasjoner vil være på plass ganske snart.
Meldinger
Det er enkelt å skrive inn tekst på HTC Magic. Du velger selv om du vil ha et qwerty-tastatur, kompakt qwerty (to bokstaver på hver tast) eller et vanlig mobiltastatur. Telefonen har ordbok som fungerer bra. Men det er ikke æøå på originaltastaturet. For å hente disse og andre spesialtegn må du trykke og holde på en bokstav til du får opp alternativene. A gir Æ og Å, mens O gir Ø.
Meldingene vises som en streng, der dine og din kontakts meldinger blir liggende kronologisk. Du kan slette en og en melding ved å holde på den aktuelle meldingen og trykke på slett, eler du kan slette hele tråden ved å slette fra menyen. MMS og SMS vises i samme tråd. Du kan også enkelt kopiere eller videresende en melding ved å holde på den til det dukker opp en meny.

Musikkspiller

Musikkspilleren i HTC Magic er OK, men gir litt lite informasjon om det enkelte sporet. Det medfølgende hodesettet virker som kontroll for stopp og start av musikken, og spilleren starter nøyaktig der du sluttet sist, også om du tar ut minnekortet og setter det tilbake igjen. Det er nyttig om du hører lydbok, og helst vil slippe å lete deg frem til hvor du var.

Ved å taste på artistnavn, album eller spor, så dukker det opp en meny der du kan velge å søke på objektet via nettleseren eller på YouTube.
Ørepluggene som følger med har volumkontroll og en knapp som lar oss starte og stoppe musikkspillere. Ellers sliter vi med å finne noe pent å si om disse ørepluggene. Hadde vi kunnet, så ville vi byttet dem ut. Men det kan vi ikke, for HTC har valgt å irritere sine kunder mest mulig ved å satse på en proprietær USB-løsning fremfor 3,5mm standardkontakt. Det finnes sikkert en overgang, og den burde HTC bundle med telefonen.

PDF-leser

En PDF-leser lar oss åpne dokumenter i PDF-format. Det betyr at du kan lese e-bøker i PDF-format, eller sjekke innholdet i e-postvedlegg i dette formatet.

QuickOffice

HTC har valgt å legge til denne applikasjonen, som best kan beskrives som en mobilvariant av Office for PC. Denne versjonen mangler redigeringsfunksjon, slik vi kjenner det fra QuickOfice på Symbian eller Windows-mobiler.

Men programmet gjør det mulig å lese dokumenter i Word, Excel og Powepoint. En ”proffversjon” skal det også være mulig å få tak i, men vi finner som nevnt ikke betal-applikasjoner i Android Market på vår testmobil.

Sim Toolkit

SIM Toolkit er en løsning for den som har spesielle tjenester knyttet til sitt abonnement implementert på SIM-kortet. Dette er tjenester som operatøren din tilbyr, og vil variere fra telefon til telefon.

Teeter

Det eneste spillet som ligger inne på HTC Magic når vi tar telefonen i bruk er Teeter. Dette er en variant av Brios balansespill Labyrint, der du balanserer kulen på skjermen via telefonens innbygde bevegelsessensor.
YouTube
Denne applikasjonen trenger neppe noen nærmere presentasjon. Android-versjonen gjør som alle andre YouTube-programmer – den viser videoklipp fra YouTube. Trykk på søkeknappen for å søke etter video, og få den streamet til telefonen. På toppen av skjermen ligger en rekke filmsnutter som du kan bla i ved å trekke dem over skjermen. Det er ganske elegant.

Widgets

I tillegg til å kunne kjøre disse og andre programmer du har lastet ned, så kan du ved å holde på en ledig plass på hvileskjermen velge å legge til såkalte Widgets. I telefonen er dette begrenset til å vise analog klokke (ligger som standard), kalender (viser kommende avtaler), musikkspiller, bilderamme (statisk på ett bilde) og Google søk (ligger også som standard).
Blant de norske programmene i Android Market fant vi også en Widget som viser oppdatert værvarsel fra Yr.no.

Snarveier og mapper kan også plasseres på startsiden, slik du plasserer det på skrivebordet på en PC.

Smart

I praksis opplever vi Android som en smart mobiltelefon med en rekke gode egenskaper. Men det skorter fremdeles på noe, som muligheten for å vise filmklipp i DivX, følge lenker i e-post, og mulighet for å lese e-post i HTML fra Exchange 2003 (fungerer på iPhone, men utrolig nok ikke på Microsofts egen Windows Mobile).

Vi savner også FM-radio, selv om det finnes flere alternativer som streamer nettradio direkte til telefonen.

Lydkvaliteten ved samtaler er god. Den innbygde høyttaleren kunne vært kraftigere, men så er dette heller ikke en utpreget konferansemobil.

Vi merker oss også at telefonens styrekule også fungerer som varsellampe som gir beskjed om ulike hendelser. Denne lampen lyser i kraftigste laget på en mobiltelefon som skal brukes som vekkerklokke.

Alt i alt er HTC Magic en mobiltelefon som er enkel å bruke, samtidig som den kan brukes til svært mange oppgaver. Vi bruker den på WLAN der dette er tilgjengelig, men opplever den også som rask i 3G-nettene. Etter å ha gått den nøye etter i sømmene er vi blitt stadig mer fortrolig med operativsystemet. Brukergrensesnittet er bra, og styrekulen er en liten genistrek. Men om telefonen har den magien som skal til for å gjøre den til en suksess er det bare tiden som kan gi svar på.


[wip4: video=301 width=468 align=left]

Bildeeksempler

Testresultater

Enkelt brukergrensesnitt, mange funksjoner, stor skjerm, GPS og WLAN
Høy pris, mangler FM-radio, kan ikke følge lenker i Exchange e-post

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Enkelt brukergrensesnitt, mange funksjoner, stor skjerm, GPS og WLAN
Høy pris, mangler FM-radio, kan ikke følge lenker i Exchange e-post

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse117.7 x 55 x 13.7 mm
Vekt118.5 g
Standby-tid420 timer
Taletid7 timer 30 minutter
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBra skjermtastatur, også i breddeformat
MMSKrysse av
EpostJa Ja, Støtter Exchange
Sosiale tjenesterGoogle Talk
OrdbokJa Ja. Med prediktiv tekst
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3,2 Mp
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x480, 3,2 tommer
Fargedybde65 k
Minne-
Minnekapasitet512 ROM
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB. 8GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbps ned, 2 Mbps opp
EDGEClass 10
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioBytt
MediaspillerKrysse av
JavaBytt
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEnkel og smart med mange muligheter
PrisklasseLitt for høy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignMeget bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse