Til hovedinnhold

Rene linjer fra Giorgio Armani

Rene linjer fra Giorgio Armani

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Giorgio Armani er kanskje best kjent for sine herredresser, men mannen som er kåret av Forbes til tidenes italienske designer har nå også satt sitt navn på en mobiltelefon.
Det er Samsungs P520 som har fått æren av å bære Armani-merket. Telefonen er da også en lekker designmobil med rene linjer og diskrete detaljer.
Men for oss som tester mobiltelefoner er det selvsagt ikke nok å se bra ut. P520 er med sin touch-betjening så spesiell at du må belage deg på å tenke nytt når det gjelder brukergrensesnitt. 
Les også:
- Kostbar Motorola selger bra
- Samsung lanserer sexy mobil
- Prada i gull

Berøring

Samsung har med blandet hell forsøkt seg på flere ulike modeller med berøringskotroll. Dette er imidlertid den første telefonen som er helt uten numerisk tastatur.

Den har riktig nok to knapper under skjermen (rør av/på) og et par knøttsmå taster i siden. Knappene på siden regulerer volumet (venstre side), mens det på motsatt side er en tast for tastlås og en for kamera. En låseknapp i bunnen av mobilen låser bakdekselet.

Samsungs trykkfølsomme mobil er den minste mobiltelefonen av denne typen. Tidligere har HTC, Apple og LG laget sine varianter, men P520 er betydelig mindre i volum.

Så er også Armani-mobilen en relativt enkel mobiltelefon. Den har Edge og kamera, men mangler 3G. Den har heller ikke WLAN. 

Opplæring

Å lære mobiltelefonen er enkelt. Det første du må gjøre er imidlertid å venne deg til å ta på skjermen. Fire små videosnutter med veiledninger kan hjelpe deg om du lurer på noe. 

Du får tilbud om denne videoopplæringen når du setter inn SIM-kort og starter mobilen. 

Nye menyer

Hvileskjermen viser en kalender. Øverst på skjermen ligger tre ikoner, en høyttaler (for stillemodus), et symbol med 3x3 ruter (hovedmeny) og et symbol for talltastatur. Du kan trykke direkte på disse symbolene, selv om de er små og det er fort gjort å trykke feil. 

Trykker du på firkanten midt på skjermen får du opp en snarveismeny med tilgang til musikkspiller, samtalelogg, adressebok, hovedmeny eller meldinger. Hva du skal med denne snarveismenyen er jeg ikke sikker på. Du har nøyaktig de samme ikonene og noen til når du åpner den ordinære menyen. Når snarveien krever like mange trykk som den ordinære menyen blir litt av vitsen borte.

Felles for menyene er at de enten har en liste du kan rulle i, eller et bredt kors der krysningspunktet viser valgt funksjon. 

Sveip til neste

Kalenderen kan byttes ut med en klokke ved at du rett og slett trekker kalenderen til høyre med fingeren. Trekker du klokken til høyre kommer kalenderen tilbake. Trekker du mot venstre skjer det ingen ting. Du kan dessverre ikke trykke på kalenderen for å åpne den, og du kan heller ikke komme til klokkemenyene (alarm, stoppeklokke, innstillinger osv.) ved å trykke på klokken.

For å vekke skjermen til live (den går nokså fort i sort) trykker du på en av rør-tastene, eller på låseknappen på høyre side av mobilen. Denne er merket ”hold”. Å få telefonen til å reagere på berøring går greit. 

Vibrasjonen forsvant

Når du tar på en skjermtast får du tilbakemelding i form av lyd og vibrasjon. Skrur du av vibrasjonsfeedback, så hører du fremdeles lyden. Men når vi lot vibrasjon stå på og skrudde av tastelyden forsvant også vibrasjonen. 

I stedet måtte vi la tastetonen stå på, og skru volumet på denne ned til null. Da forsvant lyden, mens vibreringen fremdeles var der. 

Treeeeg

Å skrive tekstmeldinger på P520 er godt mulig. Men telefonen er litt treg, og dermed opplever vi at den ikke får med seg alle bokstavene vi taster. Her finnes en ordbok (T9) og norsk ordliste, og denne fungerer bra. Det er enkelt å bytte til alternativt ord (egen skjermknapp), og telefonen gjør det enkelt å legge til mottakere fra adressebok eller tastatur. 

Tilsvarende kan du legge inn opplysninger om e-postkontoen din og bruke mobilen til e-post. 

Svak nettleser

Om du vil surfe på Internett, så kan du gjøre det. Men noen god brukeropplevelse er det ikke. For å bevege deg mellom lenker på nettsidene bruker du piler som dukker opp på skjermen. 

Når riktig lenke er markert må du åpne menyen for å finne et valg som lar deg åpne lenken. 

God lyd

Musikkspilleren gir bra lyd, men menyene er noe av det tregeste vi har opplevd. Fra vi velger låt til den faktisk kommer ut av høyttalerne tar det en liten evighet. Når det tar tre til åtte sekunder uten at noe skjer oppleves det som om telefonen henger.

Når du spiller musikk kan du stryke navigasjonskorset opp eller ned for å justere volum, eller til høyre eller venstre for å spole i musikken. Du kan velge neste låt ved å trekke tittellinjen mot høyre, eller ved å åpne menyen.

Hodesettet som følger med mobilen er ikke blant de beste vi har hørt, og ikke sitter de særlig godt heller. Skal du bruke egne hodesett må du ha en overgang til 3,5 mm (følger ikke med). 

Øreplugg

Til gjengjeld følger det med en Bluetooth-øreplugg med Armani-logo. Denne bruker du selvsagt ikke til musikk, men for å kunne snakke i mobilen med hendene fri og uten ledninger. Ørepluggen leveres med et eget etui som også fungerer som ladestasjon.

På programsiden har telefonen de vanligste applikasjonene som kalkulator, diktafon og verdensklokke. I tillegg har den bilderedigering, bildestempel (hva nå det skal være godt for), stoppeklokke, nedtelling og notater (memo). I tillegg har den et spill (puslespill) der du på tid skal sette sammen kvadratiske brikker fra bilder du har i mobiltelefonen.

Telefonen har et 3-megapiksler kamera som tar helt greie bilder.

Vi savner radio i Armani-mobilen, men finner ellers det meste vi trenger. 

For motefolket

Alt i alt er dette en mobiltelefon for særlig interesserte. Den har alle funksjonene du kan forvente å finne på en Edge-mobil, men brukergrensesnittet er rett og slett ikke godt nok.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse