Tek.no

Test

Test av Canon PowerShot S45

Martin Lexow Wirak
30 Nov 2002 10:01

I bruk

Innledning

Canon PowerShot S30/S40 slo godt an i markedet, og gjorde det også meget godt i tester. Grunnen var åpenbar; her var funksjonalitet og bildekvalitet tilsvarende toppmodellen G2 dyttet inn i et kompakt, elegant skall.

Før Photokina trodde vi at Canon skulle lansere en 5 Megapikslers versjon av kameraet, så vi ble selvsagt skuffet da S45 bare fikk noen små endringer i forhold til S40.

Nye S45 er utstyrt med Canons nye DiGIC-prosessor. Denne skal gjøre kameraet raskere, og bidra til bedre bildekvalitet. Bildekvaliteten skulle særlig være forbedret i høylys og skyggepartier, dvs. at kameraets dynamiske omfang skulle bli bedre. I vår test av Canon G3 sammenliknet vi mot G2 på dette, og dessverre kunne vi ikke se noen forbedring.

Kameraet er også utstyrt med såkalt "intelligent motivanalyse basert på det fotografiske rom" (iSAPS - Intelligent Scene Analysis based on Photographic Space). Dette skal visstnok også gi bedre bildekvalitet og ytelse.

S45 er utstyrt med "FlexiZone AF/AE", dvs. at fotografen selv kan bestemme hvor i bildet at fokus og lysmåling skal foretas. Det er 9 fokuspunkter å velge mellom, og i automatisk modus vises alle punkter der bildet er skarpt med en grønn firkant. Av en eller annen grunn har Canon fjernet denne funksjonaliteten i de mer manuelle modusene, der brukes bare et fokuspunkt av gangen.

Canon har utstyrt S45 med den nye, smarte RAW-funksjonen som også G3 har. Mens et JPEG-bilde lagres, ser man som vanlig hvordan bildet ble på LCD-skjermen. Hvis man oppdager at bildet har fått feil hvitbalanse el., kan man trykke på en "FUNC"-knapp for å lagre bildet i RAW-format. Da kan man stille inn hvitbalanse og en rekke andre innstillinger i ettertid. Meget smart.

Kamerahus

Kamerakroppen til S45 er elegant konstruert i sølvglinsende plast, med en del detaljer i børstet stål. Ståldetaljene ser ut til å bidra lite til soliditeten til kameraet, så ståldetaljene er der nok først og fremst for at kameraet skal se pent ut.

Kameraet er lite nok til at det kan gå inn i en velvoksen bukselomme, men det er ikke noe lommekamera a la Ixus det er snakk om.

Foran linsen er det et skyvedeksel, som også fungerer som av/på-knapp. Dette fungerer greit, men jeg har opplevd flere ganger at dette dekselet kan åpnes av seg selv mens kameraet ligger i en veske eller liknende. Så lenge dekselet er på plass gir det fint beskyttelse til objektivet, den optiske søkeren og hjelpelampen til autofokusen. I visningsmodus skrus ikke kameraet av hvis man lukker igjen dekselet, dette skjer først hvis man skyver på visningsknappen.

Stativfestet er sentralt plassert i forhold til objektivet, men når kameraet står på stativ kan man ikke åpne batteri/CompactFlash luken.

Til tross for at kameraet ikke har noe ordentlig grep, ligger det overraskende godt i hånden. Jeg klarer også fint å betjene mange av knappene med én hånd.

Funksjoner, knapper og menyer

Canon har utstyrt kameraet med ganske mange knapper. Bla. er det en egen knapp for manuell fokus og en knapp for spotmåling. "Func"-knappen gir tilgang til diverse bildeinnstillinger som eksponeringskompensasjon, hvitbalanse og ISO-innstillinger. Her kan man også sette på selvutløseren, men en egen knapp for dette ville være langt å foretrekke.

Via en meny-knapp kan man justere kameraets øvre innstillinger. Her er det mange muligheter, men ikke så mange som på Canon G3. En interessant funksjon er "intervalometeret", der man kan stille inn at kameraet automatisk skal ta x antall bilder over et tidsrom man velger selv.

Som vanlig er Canons menyer oversiktlige og fine å navigere i.

Canon har også laget en egen meny for personlig tilpasning av kameraet, der man bla. kan velge hva slags lyder kameraet skal gi fra seg. Via Canons programvare kan man velge i ytterligere muligheter, dessverre fulgte det ikke med programvare med mitt testeksemplar, så dette har jeg ikke fått testet.

Via et menyhjul kan man velge diverse innstillinger som sport, portrett mv., samt de mer nyttige modusene for blenderprioritet, lukkerprioritet og fullmanuell modus. Man kan også programmere sitt eget oppsett, som man kan nå via dette hjulet. Flott!

Zoomen betjenes via en liten skyveknapp foran på kameraet. Dette fungerer fint, selv om løsningen på G3 og Ixus V3 er enda bedre.

En annen ting som fungerer bedre på G3 og Ixus V3, er "menyhjulet". Man foretar innstillinger med en vippeknapp som kan vippes i 4 retninger. Valg settes ved å dytte inn knappen. Denne er litt kronglete å bruke, og det er lett å dytte knappen inn litt skjevt når man skal bekrefte et valg.

Knappene virker av god kvalitet, bortsett fra at lakken ser ut til lett å bli skrapet av på enkelte av dem.

Alt i alt har man "alle" muligheter med S45. Med litt tilvenning blir det enkelt å bruke kameraet, men det er ikke like enkelt å foreta avanserte innstillinger som på G3.

LCD-skjerm og optisk søker

LCD-skjermen på G3 er den beste jeg har sett. Isolert sett er LCD-skjermen trolig den samme på S45. Men på S45 har man ikke en vridbar LCD-skjerm som på G3. LCD-skjermen har ikke så veldig bra innsyn vertikalt, så i praksis er det svært mye deiligere å bruke LCD-skjermen på G3. G3 har også mer lyssterk optikk, så LCD-skjermen blir litt klarere og lysere.

Den optiske søkeren er ikke så veldig god på S45, bildet ser betraktelig mindre ut enn det blir i praksis.

Optikk

S45 har 3x optisk zoom, tilsvarende 35-105 mm. Dette er et gunstig zoom-område. Mens G3 har svært lyssterk optikk, har S45 F2.8-4.9 - det samme som de fleste andre kameraer med 3x optisk zoom. Man kan tydelig se at bildet på LCD-skjermen blir litt mørkere på tele enn på vidvinkel.

Zoomen har en litt ekkel, høyfrekvent lyd når man skrur kameraet av eller på, samt zoomer. Zoomen har bare 6 brennvidder, så det kan av og til være litt vanskelig å få helt nøyaktig utsnitt på bildet.

Optikken har lite pute-og tønnefortegnelse, særlig er egenskapene bra på tele. Objektivet er forøvrig ikke like skarpt som på G2, og blir noe mindre skarpt i kantene.

Fokus

Fokussystemet er kontrastbasert, og kameraet klarer f.eks. ikke å fokusere mot en ren, blå himmel. Canon burde kunne legge dette inn i iSAPS-systemet sitt, slik at fokus blir stilt på uendelig når fokuspunktet har "himmelfarge".

Jeg testet S45 et stund mot det noe rimeligere Olympus C-4000. I godt lys på enkle motiver var kameraene omtrent jevngode. På motiver med mindre kontrast var Olympus-kameraet klart bedre. På de fleste motiver i svakt lys var Olympus-kameraet bedre - til tross for at dette ikke var utstyrt med hjelpelampe slik S45 har. Med hjelpelampen avslått, var Canon fullstendig underlegen. Canons fokussystem ser ut til å fungere spesielt dårlig når man holder kameraet loddrett. Kun i tilnærmet stummende mørke var S45 bedre enn C-4000, fordi Olympus-kameraet ikke har hjelpelampe.

Angivelsen av fokusstatus er god, hvis ikke fokus oppnås er fokuspunktet gult, grønt hvis kameraet finner fokus.

Den manuelle fokusen er bedre enn snittet, men i praksis er det så vanskelig å se hva som er skarpt at man må vurdere avstanden til motivet, og stille inn fokus etter dette. På et testmotiv på ca. 2 meters avstand klarte jeg ikke å se forskjell når fokusen var stilt på på 0.5 meter og uendelig.

Fokusen er gjennomsnittlig rask, på tele målte jeg den til å være noen hundredeler raskere enn fokusen til G3. Likevel er det trolig det samme fokussystemet som sitter i kameraene.

Batteriløsning

Canon legger ved et oppladbart, proprietært Lithium-batteri, samt ekstern batterilader. På kameraer med dårlig batterikapasitet er det en klar fordel med ekstern batterilader, fordi man gjerne vil kjøpe et ekstra batteri.

Ladingen går meget raskt, dessverre blir også batteriet raskt brukt opp. Jeg klarte å presse ut 447 bilder fra batteritesten min, hvilket er middels. I praktisk bruk virket det som om kapasiteten var betydelig under dette.

Dette er et kamera man definitivt bør kjøpe ekstra batterier til, noe som vil koste en god del ekstra.

Lagringsløsning

S45 støtter CompactFlash type I og II. Dermed kan man bruke IBM Microdrive. CompactFlash er i praksis den beste minnekortstandarden; når pris, kapasitet og funksjonalitet tas med i betraktningen.

En del av det du taper på å kjøpe ekstra batteri med kameraet kan du tjene inn igjen ved muligheten til å kjøpe billige høykapasitets minnekort. Det er flott at det følger med "hele" 32 MB minne - de fleste konkurrentene selger med 16 MB - men du bør uansett kjøpe deg et betraktelig større minnekort.

Selvutløser

Man kan velge om selvutløseren skal utløses etter 2 eller 10 sekunder. Flott! Det er imidlertid kronglete å sette i gang selvutløseren, man gjør dette via menyene som aksesseres via FUNC-knappen. Tungvint, men for de som ikke bruker selvutløser ofte er dette like greit - det er få ting som er så irriterende som å skru på selvutløseren uten å vite det når et tidsbegrenset kanon-motiv oppstår.

Videomodus

S45 kan ta opp video i 320x240 oppløsning. Dette blir dermed en lekefunksjon som er kjekk å ha hvis man virkelig MÅ ha video, men som neppe vil bli brukt mye av den seriøse fotograf. Canon Ixus V3 har til sammenlikning 640x480 oppløsning.

Bildevisning og øverføring

Bildevisningen på S45 er meget god. For det første kan man velge hvor mange sekunder bildet skal vises etter at et bilde er tatt. I denne perioden kan man som nevnt også trykke på FUNC-knappen, og lagre bildet i RAW-modus selv om kameraet i utgangspunktet er stilt inn til å ta JPEG. En meget nyttig funksjon i nødstilfelle.

Man skyver på en knapp for å komme i bildevisningsmodus, men heldigvis kommer man lett tilbake til fotomodus - dette skjer ved et lett trykk på utløserknappen. Flott. Man har histogram, visning av opptaksdata, god innzooming og skrolling rundt i bildet. Det følger med TV-kabel til visning av bildene på TV.

Dessverre støtter ikke kameraet "mass storage device", kun PTP-protokollen og Canons proprietære protokoll kan brukes til bildeoverføring.

Brukervennlighet

En førstegangsbruker kan kanskje bli skremt av alle knappene og mulighetene på S45. I automodus vil imidlertid kameraet fungerere som det enkleste point-and-shoot kamera, og man trenger jo ikke å benytte seg av all funksjonaliteten. For den avanserte amatøren gir S45 "alle" muligheter, og etter litt tilvenning vil man raskt og enkelt kunne operere kameraet. Likevel opplevde jeg at et kamera som G3 føles enda enklere å bruke; her har Canon hatt enda større plass til å plassere flere knapper, et bedre navigasjonshjul, raskere tilgang til hvitbalanse mv.

S45 burde passe perfekt som et familiekamera som består av mennesker med forskjellig ferdighetsnivå.

Hurtighet

Det virker som om S45 har mange av de samme komponentene som G3. S45 skrus på og av like raskt som G3; helholdsvis 5 og 2.4 sekunder. S45 har en en mindre presis zoom med mindre zoomomfang, og korter innzoomingstiden fra en ende til en annen fra ca. 2.7 til 1.9 sekunder.

Autofokusen var omtrent like rask; ca. 0.8 sekunder på vidvinkel, marginalt tregere på tele. Dette er litt skuffende for en toppmodell som G3, men godkjent for et mindre og rimeligere kompaktkamera som S45.

Kameraet tar bilde umiddelbart hvis man har fokusert ved å holde utløserknappen halvveis nede, bortsett fra hvis blits avfyres. Da blir bildet tatt ca. 0.14 sekunder etter. Dette er en så kort utløserforsinkelse at man knapt vil merke det, men enkelte kameraer er raskere her.

Akkurat som G3, er S45 en racer til å ta mange bilder etterhverandre. I vanlig bruk vil man ikke merke forskjell på kameraene her. I continuous modus vil man kunne ta nye bilder i underkant av hvert 0.7 sekund, helt til bufferen er full. I min testing skjedde dette etter 17 bilder i JPEG fine modus. Imponerende!

Den imponerende bufferhåndteringen gjør at du for alle praktiske formål rett og slett ikke klarer å fylle opp bufferen i one shot modus! Du kan altså ta så mange bilder du vil, med i snitt 2.69 sekunder mellom hvert bilde. Dette er likt med G3. På 10 sekunder klarte jeg såvidt å presse inn 5 bilder, mens G3 somlet litt med fokuseringen på det femte bildet, og dermed bare klarte 4. Trolig er kameraene like raske på dette. PÅ 60 sekunder klarte jeg å ta 23 bilder med begge kameraene, et meget anstendig resultat.

S45 virker litt tregere mht. blitsytelse, i snitt målte jeg kameraet til å være omtrent 3/10 sekund tregere enn G3. I praksis betyr dette at man må vente i ca. 1.5 sekund mer for å ta et nytt bilde, slik at man i snitt kan ta et nytt bilde hvert 4.2 sekund. Dette er ikke dårlig; men forspranget til konkurrentene på ytelse blir noe kortet ned. F.eks vil et Nikon 4300 bruke 0.4-0.5 sekunder lengre tid mellom hvert bilde.

RAW-ytelsen til S45 er meget god, det var nære på at jeg fikk presset inn 4 bilder de første 10 sekundene. På 1 minutt klarer det 10-12 bilder avhengig av hvor raskt minnekortet er.

Alt i alt føles kameraet raskere i bruk enn de fleste sammenliknbare kameraer.

Les også