Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSteelSeries Apex M800

Dette mekaniske disco-tastaturet kan «alt»

Apex M800 har heftige funksjoner og høres ikke ut som et mekanisk tastatur.

Introduksjon »

– Isjda, enda et mekanisk tastatur.

Det var faktisk den første tanken som meldte seg hos undertegnede da Steelseries Apex M800 deiset inn døra vår en tidlig septembermorgen.

Denne «sur gubbe»-innstillingen, som befant seg helt i andre enden av den mine entusiastiske og straks klåfingrede kollegaer uttrykte, skyltes ikke at ankomsten skjedde før den første kaffekoppen var høljet nedpå eller vissheten om at det var suppedag i kantina. Nei, den skyldes tidligere erfaring med mekaniske tastaturer. Eller mer presist, erfaring med andres bruk av mekaniske tastaturer i kontorlandskapet.

Andres relasjon til mekaniske tastaturer kan her på huset, og ellers i Norge, minne om et kjærlig parforhold.

Og det er et problem. For det er jo slik at mekaniske tastaturer gjør litt mer ut av seg enn tradisjonelle membrantastaturer. Ikke størrelsesmessig, men med tanke på støy, min nemesis nummer «Uno».

«Klakk! Klakk! Klakk! Pomm! Klikk! Dash!»
– Slik virker det som alle mekaniske tastaturer produsert opp gjennom historien låter.

Som mitralijøser skyter flittige kollegaer ord for ord inn i publiseringssystemet vårt ved hjelp av sine mekaniske våpen. Og da hjelper selv ikke støydempende ørepropper og en indre stemme som forbanner hele røklet opp og ned.

Og så kan en saktens spørre, hva er så galt med membrantastaturer? Hvorfor kan ikke alle heller bruke et av de minst ti lavprofil, lydløse Logitech-tastaturene som ligger pensjonerte på testlabben og samler støv?

sitat"«Klakk! Klakk! Klakk! Pomm! Klikk! Dash!»"

Men, når beskjeden alltid er «Niks, sorry Anders, det går ikke. Lar seg ikke gjøre å gå tilbake nå» er det jo slik at en i det minste blir litt nysgjerrig på denne avhengighetsfølelsen mekaniske tastaturer etterlater flere av mine kollegaer med.

Ifølge Steelseries skal ikke Apex M800 bare være verdens raskeste tastatur, men de mekaniske bryterne skal også være svært stille av seg.

En dristig påstand å komme med med tanke på hva som så skjedde:
– Gi det til Anders, om han gir det tommel opp har det i alle fall bestått lydtesten, kom det fra sjefen.

Så da ble det test av Apex M800, da.

Tyr til kjente triks

Steelseries Apex M800 er et mekanisk tastatur til omtrent 1300 kroner som markedsføres heftig mot spillere. Steelseries bruker alle triksene i boka. De fanger oppmerksommheten din med påfugldesign med hundrevis av regnbuelys, pirrer interessen din med én helt unik egenskap (verdens raskeste tastatur), og sveiver deg så over til kassa med lovnader om heder og ære i spill ved hjelp av raskere reaksjon.

Disco-modusen er morsom, men drar fokuset vel langt bort fra både spill og produktivt arbeid dessverre. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du kommer til å klatre gradene til topps i favorittspillet ditt etter å ha kjøpt et Apex M800-tastatur fremfor et annet mekanisk et, det er det vanskelig å mene noe om. Det som heller skal bringes frem er at Apex M800 er mer enn bare et raskt tastatur, og mer enn et tastatur for elitespillere. Selv journalister og kontorister kan faktisk finne noe å like her, dog kanskje etter at de prangende fargeprofilene er tonet ned et par hakk.

Design

Ut av esken virker egentlig ikke Apex M800 spesielt imponerende. Det er konstruert av matt og skinnende plast, og ser ikke akkurat hypermoderne ut. Likevel er det ingen av delene som knirker eller gir etter, og vi får straks en god følelse av tastene: De er lette på foten, holder god kvalitet og skal registrere opptil 256 samtidige tastetrykk. Tastene er dog lite motstandsdyktige mot fettmerker med sine noe blanke overflate. Du bør dermed gå over med en klut av og til. Steelseries skal videre ha pluss i boka for en USB 2.0-hub i bakenden av tastaturet.

Apex M800 leveres uten håndleddstøtte. Uten denne er det langt opp til tastene, og vi må skifte til det korte av de to medfølgende parene med store solide gummiføtter for at liksomskrivingen vår ikke skal bli strevsom. Det å droppe håndleddstøtten er et rart valg, men Steelseries har likevel gjort det, sannsynligvis for å gi folk et insentiv til å kjøpe tastaturet gjennom deres egen nettside – det eneste stedet du får denne med, og det attpåtil «gratis». Noe du får med er imidlertid tre dedikerte Mac-taster, noe som er fint. Men, hvor er de norske «Ø»- og «Æ»-tastene? Vi vil ikke ha felles nordisk layout når vi betaler 1300 kroner.

Vi lurer også på om det ikke hadde vært plass til en liten rad med dedikerte medieknapper for styring av musikk og volum. Dagens Apex M800 krever at «Steelseries»-tasten holdes nede for å aktivere disse i F-raden, og to taster er uendelig mye mer jobb enn én.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Allmektig støtteprogram

Første gang du kobler til Apex M800 møtes du av en regnbueeffekt med 16,7 millioner farger som danser over trykkfjøla fra kant til kant. Disse effektene tar tastaturets egen prosessor seg av, og de er bare et tidlig varsel om potensialet som ligger i dette svært tilpasningsdyktige tastaturet, men det første vi gjør er likevel å laste ned støtteprogrammet SteelSeries Engine 3 for å slå av syre-tendensene og erstatte dem med noe kjedeligere og kledeligere. (OK, vi var innom både Disco-, Matrix-, og Star Trek-temaene en liten tur først, bare for å bekrefte at blinkende og bevegende lys er litt kult, men svært lite produktivitetskapende hos et tastatur.)

Normalt skys medfølgende støtteprogrammer som pesten her i gården, men med Engine 3-programmet installert og åpnet, er det lett å bli trukket videre inn – og godt er det – for her skjuler det seg flere skatter.

Engine 3 er nemlig ikke noe halvveis program som stjeler ressurser fra maskinen og bare tilbyr snarveier til funksjoner som allerede er tilgjengelige i Windows. Nei, det er at av de mest omfattende oog intuitive støtteprogrammene undertegnede har kommet over.

Herfra utvider du funksjonaliteten til tastaturet ditt på flere måter:

Du kan velge ulike lysprofiler – ikke bare for soner, men for hver bidige tast – lage dine egne makro-funksjoner, og om du har et av tre svært populære spill, bruke Steelseries GameSense.

Den 7. sans?

GameSense hjelper deg å være oppmerksom på viktige taster, og gir deg tilbakemelding ved hjelp av farger og lys om hva som skjer på skjermen og i spillet du spiller. I Counter Strike: GO kan du for eksempel konfigurere den medfølgende profilen slik at SteelSeries-logoen og sidelysene på tastaturet blinker rødt hver gang du får inn et «headshot». Videre kan stripen med 1 til 0-tastene i toppen for eksempel settes opp til å representere helsen din. Tastene på raden starter dermed som lysegrønne, men om du tar skade skifter den til mer rødlige toner.

«Num-Pad»-sonen kan på sin side, også ved hjelp av fargeintensitet, fortelle hvor stor bankontoen din er.

Ekstratastene, eller «makro»-tastene helt til venstre, fungerer på sin side ved å lyse opp én etter én for å holde tellingen på antall eliminerte terrorister hver runde. Blått lys for personer du har knertet med flere skudd, rødt for «one-shots».

Den første tanken var at dette var en kreativ måte å nyttiggjøre seg av de titalls LED-pærene, slik at fargepalletten på 16,7 millioner farger ikke bare ble brukt som en «show off». Når denne nyvinningen fikk satt seg, ble likevel synet på den noe mer nyansert. Du har forhåpentligvis øynene på skjermen når du spiller, ikke tastaturet, og i alle spillene vi har spilt i det siste ble i alle fall informasjonen vi trengte vist tydelig frem her. Derfor, nøyaktig hva GameSense er, utover en – artig – «gimmic», er litt vrient å tenke seg.

GameSense er lett å justere med Engine 3-programmet.

Når det er sagt liker vi tilfellene der GameSense utvider HUD-en på skjermen, slik som med «kill-stat»-en i CS: GO. Dette er en funksjon som vanskelig kan oppnås på andre tastaturer.

Ved siden av GameSense, som kun er tilgjengelig for CS:GO, Minecraft og DOTA 2, har du i tillegg et vell av noe mer tradisjonelle tilpassningsmuligheter.

I store og komplekse MMO-er, slik som WoW eller EVE Online, er det lett å se for seg fordelene ved å merke enkelte taster, enten med lys eller andre effekter. Her kommer Engine 3 også til sin fulle rett. Du har nemlig et utall muligheter for hånden, og samtlige kan tilskrives enkelttaster eller soner, og lenkes opp til bestemte spill slik at de starter sammen.

Du kan gjøre flust med tilpasninger i spill og programmer selv om de ikke støtter GameSense.

Du kan deaktivere lyset for enkelte taster, sette en «timer» som lyser opp en tast X antall sekunder etter at du sist trykket den, skifte farge på en tast etter en viss tid og mye mer. Mulighetene er som nevnt mange, men du trenger ikke begynne å lage det perfekte oppsettet helt fra skratch om du ikke vil. Steelseries har lagt inn en rekke profiler, blant annet for MOBA-, FPS- og MMO-spill som du heller kan justere på.

Når du går tilbake til skrivebordet skifter tastaturet automatisk tilbake til den gjerne mer nøytrale skriveprofilen din.

SteelSeries Apex M800
8
Meget bra

SteelSeries Apex M800

sitat"Et kjært alternativ for deg som ennå ikke er frelst av andre mekaniske trykkfjøler."

Fordeler

 • Krysse av
  Herlige taster
 • Krysse av
  Sjenerer mindre enn andre mekaniske tastaturer
 • Krysse av
  Uendelige tilpasningsmuligheter
 • Krysse av
  Intuitiv programvare
 • Krysse av
  USB-hub
 • Krysse av
  Mac-taster følger med
 • Krysse av
  Stabile gummiføtter i to lengder

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler håndleddstøtte
 • Bytt
  GameSense støtter få spill
 • Bytt
  Fettmerker synes godt
 • Bytt
  Lett å komme borti enkelte taster
 • Bytt
  Plastkonstruksjon
 • Bytt
  Savner dedikerte mediaknapper