Til hovedinnhold

Lag postkort med mobilen

Mange kameramobiler tar bilder av god nok kvalitet for utskrift på papir. Likevel er det svært få som benytter seg av muligheten for å skrive ut bildene sine. Med en fotoskriver kan bildet du tok med mobilen være sendt som et fysisk postkort i løpet av et par minutter.  Du trenger ingen PC, behøver ikke gå i fotobutikken, og slipper å vente på å få bildene tilbake i posten.

Selphy CP800

Vi har testet fotoskriveren Selphy CP800, som er en liten skriver det er lett å ta med seg. Den kan lese bilder fra minnekortet i mobilen, eller du kan koble mobiltelefonen til skriveren med en USB-kabel. Om du virkelig ønsker å gjøre det enkelt, så kan du sette en bluetooth-plugg i USB-porten og sende bildene trådløst til den lille skriveren.

Selphy CP800 har en skjerm på 2,5 tommer. Den drives av en nettadapter (24V) eller du kan kjøpe et oppladbart batteri, om du vil være ekstra mobil. Skjermen brukes for å vise ulike menyer, og du kan også se bildene dine på skjermen før du skriver dem ut.

Skriveren benytter seg av det som kalles sublimeringsteknologi. Det betyr at den ikke har blekk, men legger flere lag med farget film på fotopapiret. Til slutt dekkes bildet med et beskyttende blankt lag. Bildene skal ha en varighet på minst 100 år om du oppbevarer dem i fotoalbum.

Enklel å bruke
På fronten har skriveren flere taster, og har du ikke brukt en slik skriver før kan det kanskje se litt skremmende ut. Men CP800 er en skriver som er enkel å bruke.

Menyknappen gir deg mulighet til å endre på skriverinnstillingene. Her kan du bestemme deg for om du vil ha dato på bildene, om bildet skal optimaliseres automatisk, du kan sette automatisk fjerning av røde øyne, og du kan velge ulike layout.

Layout-innstillingene går på om du vil skrive ut ett eller flere bilder på hvert ark. Du bestemmer også om det skal være hvit ramme, eller om bildene skal være skrevet helt ut til kanten av papiret.

Om du ønsker kan du også velge å gjøre endringer i fargeinnstillingene. Her er alternativene vivid, som gir ekstra sterke farger, positiv, sepia, sort/hvitt og nøytral.

Du kan også legge til en funksjon som glatter ut hud, og du kan gjøre bildene lysere eller mørkere.

Under ”Printer Setup” kan du velge språk på menyene, og du kan velge om infoskjermen skal være av eller på. Du kan velge mellom åtte språk, men ingen skandinaviske.

USB-trøbbel

Ikke alle mobiltelefoner kan skrive ut via USB. Telefoner som støtter PictBridge, slik blant annet Sony Ericsson CyberShot-kameraer gjør, kan skrive over USB uten at du behøver å gå innom menyene på skriveren. Men har du en iPhone eller en mobiltelefon med Windows phone 7, så må du gå veien om PC eller Bluetooth (tilleggsutstyr).

Den enkleste måten å skrive ut fra mobilen på er å plassere minnekortet fra mobilen rett i skriveren. Alle nyere mobiler bruker MicroSD (så fremt de har støtte for minnekort) og du vil trenge en adapter så du kan plassere kortet i SD-porten. Alternativet er å bruke en kortleser som kobles til USB-porten på skriveren.

Velger du en av disse løsningene kan du bla i bildene dine med piltastene på fronten av den lille skriveren. Når riktig bilde er valgt kan du bestemme hvor mange kopier du vil ha, og legge til eventuelle effekter før du skriver ut.

Høy pris

Utskriftene blir relativt dyre, i alle fall om du sammenlikner med hva det koster å få digitalbilder fremkalt i butikk. Canon CP800 bruker en kassett med farge som selges med tilsvarende mengde papir. Prisen per bilde i størrelse 10 x 15 cm kommer på mellom 2,50 og 3,50 avhengig av hvor du handler og hvor store pakninger du kjøper.

Prisen på pakkene med papir og farge er unektelig det viktigste argumentet for å velge andre løsninger når bilder skal skrives ut. Likevel finnes det anledninger da en slik fotoskriver har sin berettigelse. Med CP800 kan du nemlig skrive ut bilder når og hvor du vil.

Tåler lagring
Siden skriveren ikke har blekkpatroner som kan tørke inn, så kan CP800 stå lenge mellom hver bruk uten at det gjør noe. Du kan for eksempel ha skriveren stående på hytta slik at du kan ta bilder og lime rett inn i hytteboka.
Skriveren kan også brukes til å skrive visittkort, eller til å trykke etiketter (egne pakkeløsninger). Siden du også kan trykke 8 like bilder på ett kort, kan skriveren brukes til å skrive ut passbilder, for eksempel til busskort eller studentbevis. På baksiden av fotopapiret er det trykket felter for adresse og frimerke.
Bildekvaliteten blir god nok for utskrift til fotoalbum, selv om det nok finnes de som vil hevde at en blekkskriver kan gjøre en enda bedre jobb. Skriveren er også relativt rask. Å skrive ut et bilde er gjort på ca. 47 sekunder.

Svakheter

Noen småting kunne vi saktens tenkt oss annerledes med Selphy CP800. Det første vi tenker på er at Bluetooth burde vært innebygget. En slik modul øker nytteverdien betraktelig, og koster ikke mange kroner å bygge inn. Nå trenger du en løs Bluetooth-mottaker som koster rundt 1000 kroner, og dermed er like dyr som skriveren.

Vi hadde også satt pris på direkte støtte for MicroSD. Nå må vi gå veien om en adapter.

At det oppladbare batteriet (NB-CP2L) er ekstrautstyr er i grunnen greit nok. Batteriet er svindyrt , og da er det godt å slippe å betale for det om man ikke trenger det. Originalt batteri til CP800 koster rundt 750 kroner og skal holde til 36 utskrifter før det må lades.

Vi kunne også ha tenkt oss en mulighet for å velge utsnitt fra bildet på skjermen før utskrift (kropping).

Til sitt bruk
Skriveren fungerer utmerket, den er liten og lett, og den har fått en skjerm som kan vippes opp. Menyene er enkle og mulighetene mange. Du kan selvsagt også skrive ut til CP800 via en PC, men skal du først bruke PC kan du like gjerne bruke en stasjonær blekkskriver og spare noen kroner på farge og papir.
CP800 er ideell for hurtige utskrifter fra kameramobiler og digitalkameraer. Men den mangler Bluetooth, og blir litt for kostbar i bruk til å få toppkarakter.
Terningkast 4.

Sjekk prisen på Canon CP800 her.

Mer om
annonse