Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRapoo 8900P

Hva med et lekkert aluminiumtastatur på budsjett?

Men vi har en høne å plukke med musen som følger med.

Vi har testet en hel stabel tastaturer og en drøy bunke mus her i Tek.no tidligere, men felles for de fleste av dem er den spillsentrerte utformingen. I dag har vi noe helt annet på agendaen, nemlig en gjennomgang av det som ved første øyekast slår oss som et rimelig lekkert «kontortastatur» – med en mus på kjøpet. Eller omvendt, da.

Nå er ikke Rapoo 8900P, som pakken heter, noen fersking akkurat. Den var i butikk allerede på vårparten i fjor og vi har hatt nytte av den her på kontoret siden. Vi har skrevet godt over hundre artikler på det, og nå er tiden overmoden for å skrive noe om det også.

Hovedårsaken til at vi tok Rapoo-pakken med tastatur og mus inn til test var tastaturets design. Ut av boksen får vi bekreftet at dette er svært forseggjort – ikke minst til prisen på 550 kroner som vi tross alt betaler for to styreenheter samlet.

Lekker på budsjett

Ut av esken kjenner vi straks at vi har å gjøre med et tastatur av det rette kaliberet. Det måler kun 4 millimeter i tykkelse, så tastaturet er med andre ord lavprofil. La likevel ikke det skremme frem alle fordommer du måtte ha mot denne formfaktoren.

Tastene har kortere vandring enn tradisjonelle membrantaster, men lengre vandring enn det gjengse bærbartastaturet. Nedtrykket er svært kontant, men du må legge litt kraft på fingrene for at de skal produsere noe, så sjansen for å skumpe borti taster ved et uhell er liten.

Tastaturet gjør ganske lite ut av seg lydmessig, men blant annet Apples tastatur er enda mer stille. Tatt tykkelsen i betraktning, eller mangelen på den som sådan, er vi også fornøyde med robustheten.

En topplate av børstet aluminium ligger mellom tastene for å øke stabiliteten og til tross for at denne er veldig tynn tjener den formålet ganske godt. Ved normal skriving merker du lite til at tastaturet «flekser». Under tastaturet er det en plate av rustfritt stål som regjerer, noe som både løfter utseendet et hakk og gir ekstra stabilitet til et svært tynt tastatur.

Den eneste plastdelen er forhøyningen i bakkant som i tillegg til å løfte tangentfjøla omtrent to centimeter for bedre komfort, også gir husly til de to medfølgende AA-batteriene som du trenger for å få liv i det. Når det kommer til batteritiden vet vi ikke hva tastaturet skal klare, men vi har nå brukt det nesten daglig i omtrent 240 dager uten å bytte de to blå sylinderformede, noe som er bra.

Et annet trekkplaster, i tillegg til det elegante og rene designet, er de berøringsfølsomme mediatastene som skjuler seg i den blanke sorte stripen langs toppen av tastaturet.

De berøringsaktive medietastene er morsomme, men vi liker ikke å måtte gjette oss frem til rett tast i blinde.

Disse lyses opp av et et oransje lys i det du berører området, noe som umiddelbart høres veldig kult ut. Men, selv om det både ser imonerende ut når mediatastene toner inn ved berøring, og gir et renere utseende ved at de forsvinner når de ikke er i bruk, skulle vi helst sett at de alltid var opplyste.

For det første er det et ekstra steg å måtte sveipe over den berøringssensitive toppen for å se hvor de ulike funksjonsknappene faktisk skjuler seg. For det andre er det problematisk at funksjonstastene er aktive selv om de ikke er belyste. Dermed risikerer du å treffe feil funksjonstast, for eksempel «volum opp» istedet for «demp» om du ikke har stålhukommelse.

Når det er sagt liker vi å ha snarveier til å starte mediaspilleren, pause spor, hoppe mellom dem og justere volum rett fra tastaturet uten at denne funksjonaliteten er klint inn blant de øvrige tastene.

Ettersom tastene er ganske mørke, og tastaturet ikke er bakbelyst, egner det seg ikke for bruk i dunkle omgivelser. Merk at tastaturet heller ikke kan høydejusteres.

Behagelig kontormus

Rapoo-musen er behagelig å holde i, men spesielt skyvebryteren i topp er lite brukervennlig.

Musen som følger med ligger virkelig godt i hånden. Overflaten heller svakt nedover mot høyre for et naturlig grep – i alle fall for høyrehendte. Her hviler hele håndflaten på musen i et såkalt «palm grip» i mangel av et godt norsk ord. Til kontorbruk foretrekker vi klart denne utformingen fremfor «klo»-grepet som er mer vanlig på mus laget for spill.

Tommelen har en egen hvileplass med «frem» og «tilbake»-knapper i umiddelbar nærhet, men lillefingeren klarer vi aldri å posisjonere på en god måte. Denne blir subbende foran eller bak musen når vi beveger den, noe som både går ut over komforten og presisjonen.

Presisjonen er et annet element ved musen vi ikke forstår oss helt på. Vi har brukt den både i OS X og Windows, og opplever ikke nøyaktigheten som veldig god under noen av operativsystemene.

Markøren føler vi beveger seg ujevnt ved mer presise bevegelser, og alltid merker vi en viss treghet i starten av en bevegelse. Vi treffer ikke det vi ønsker ved første forsøk og må ofte gjøre små korrigerende bevegelser.

En egen bryter på toppen av musen lar deg bytte mellom to følsomhetsnivåer. Der det ene nivået gir en veldig treg bevegelse, gir det andre for høy sensitivitet.

En i utgangspunktet smart ekstrafunksjon er forstørrelsesbryteren helt til venstre på musen. Denne glidebryteren kan du vugge frem eller tilbake for å forstørre eller forminske blant annet nettsider, bilder, tekstdokumenter og annet. Spesielt nyttig synes vi denne funksjonene er når vi bruker nettleseren på stue-PC-en vår og trenger å få forstørret teksten på disse, men selve utførelsen imponerer likevel ikke.

Glidebryteren er hard å aktivere, og vinkelen pekefingeren din står i når du bruker funksjonen (rett opp og ned) er lite optimal for å skyve på noe som helst. Det ender alt for ofte med at vi enten trykker ned venstre museknapp i stedet, eller forstørrer to hakk mer enn vi egentlig ønsket ettersom vi tar ekstra hardt i.

Du kan gjemme mottakeren i enten musen eller tastaturet når du skal.

Vi har sansen for at mottakeren, som tar inn signalene til både tastaturet og musen, er svært liten og faktisk får plass inne i nevnte tastatur eller mus om du skal ut på flyttefot. Batterimessig tør vi ikke uttale oss om hvor lenge de to AA-batteriene holder koken, ettersom musen ikke har vært veldig mye i bruk.

Til typisk kontorbruk vil Rapoo-musen kunne gjøre nytten, men om du driver med «pirkearbeid» i Photoshop kan du enkelt droppe denne og se deg om etter noe annet.

Konklusjon

Rapoo 8900P er for 550 kroner en rimelig pakkeløsning for deg som er på jakt etter et lekkert og plasseringsvennlig tastatur og mus.

Vi ville imidlertid ikke kjøpt Rapoo 8900P som en pakkeløsning ettersom vi mener tastaturet er såpass mye bedre enn den medfølgende musen.

Sjelden får du i pose og sekk, men i dette tilfellet får du nettopp det. Eller, du får vel mer pose uten sekk, faktisk. For, tastaturet i Rapoo 8900P-pakken er nemlig identisk med «Rapoo Ultraslim E9270P», som du ifølge Prisguide.no (kommersiell partner) kan kjøpe fra 400 kroner.

Da får du et tynt, elegant og behagelig tastatur, samt 150 kroner til overs som du kan legge inn i et skikkelig arbeidsverktøy for hånden.

Musen er i seg selv ikke noe dårlig produkt, og i alle fall ikke når vi tar i betraktning at den kun koster deg 150 kroner i pakkeløsningen eller omtrent 280 kroner når du kjøper den alene – noe du kan gjøre om du søker etter Rapoo 7800P i Prisguide (kommersiell partner). Men, til tross for solid utforming har den for mange småfeil og vi mener hånden din fortjener bedre, både når det kommer til nøyaktighet og brukervennlige ekstrafunksjoner.

Les også
Qpad MK-90: Et av de bedre tastaturene på markedet
Les også
Apple Magic Mouse 2: Lever Magic Mouse 2 opp til navnet?
Les også
Apple Magic Keyboard (2015): Så bra er Apples nye tastatur
Les også
Swiftpoint GT: Liten mus med store ambisjoner
Les også
Her er Logitechs trådløse «mestermus»
annonse