TestSwiftpoint GT

Liten mus med store ambisjoner

Vi trodde vi skulle teste en liten reisemus, men der tok vi feil.

Swiftpoint GT

Egentlig har det ikke skjedd noen gedigne sprell med vårt favorittpekeredskap siden Douglas C. Engelbart klekket ut idéen om en ny «X-Y Position Indicator For A Display System» – eller datamus om du vil.

Joda, vi har gått fra hjul via kule til optisk teknologi og laser, flere knapper og ergonomien har fått et tiltrengt løft, men stort sett snakker vi om den samme grunndesignen fra prototypene som ble snekret sammen for et halvt århundre siden.

I mellomtiden har vi fått anledning til å teste en rekke forskjellige modeller. Men med unntak av slikt som RollerMouse og andre ergonomiske snålinger har mus i hovedsak vært som andre mus – pluss minus noen knapper og rullehjul.

Likevel har det vært noen andre friske pust i markedet også, og her kommer newzealandske Swiftpoint inn. I 2010 drar de duken av en ekstra liten mus, spesielt ment for bruk med bærbare datamaskiner.

Fire år senere sparker de igang en kickstarterkampanje for å videreutvikle designen og gi musa «touchfunksjonalitet». Swiftpoint GT blir født.

Smått og annerledes

Hvis det ikke skulle være klart fra bildene: Swiftpoint GT er en usedvanlig liten datamus. Den er omtrent fem og en halv centimeter lang, tre centimeter på det høyeste og veies inn til beskjedne 24 gram på vår lille vekt.

Swiftpoint GT kommer elegant innpakket. Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Swiftpoint GT i futteralet med tilhørende utstyr. Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Musa lades opp ved å dokkes rett til USB-dongelen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Med en prislapp på rundt 1500 kroner snakker vi altså om å få ganske lite for pengene, om du vil se det på den måten.

Men selv om kanskje ikke Swiftpoint GT virker slik ved første øyekast, er dette også et produkt som vitner om kvalitet.

Tar vi for oss selve datamusa, merker vi at dette er et godt sammensnekret produkt. Her er det ikke spor å finne av slark eller knirk. Musa har gummierte felt der det er meningen at du skal plassere tommelen og langfingeren. Pekefingeren skal normalt sett brukes på de to knappene og rullehjulet.

Faktisk er det lite å si på ergonomien, men det fordrer at du slutter å prøve å bruke den som en vanlig mus. Poenget er faktisk at du skal gripe løst om den som en penn eller blyant. Det virker også naturlig med dette grepet, men da må du benytte høyre hånd.

Ettersom du ikke trenger å bruke det velkjente «klo»-grepet som du gjerne benytter på vanlige mus, mener Swiftpoint at den også kan hjelpe for folk med visse typer musesyke. Her har vi sant å si ikke lang nok fartstid med den til å si om dette kan stemme eller ikke, men ettersom grepet på GT virker mer avslappet vil det nok kunne stemme i noen tilfeller.

Men før vi går videre med bruken, la oss se på hva som følger med i esken. Under selve pappemballasjen finner vi et kjekt sammenleggbart etui som holder selve datamusa og USB-dongelen. I tillegg følger det med to musematter, én for bruk på håndleddsstøtten eller touchpaden på din bærbare PC, og én sammenleggbar som kan brukes på steder der det ellers er dårlige gliforhold.

En «parkeringsplass» i form av en magnetisk skive er også med i pakka. Swiftpoint GT er nemlig svakt magnetisk, noe som gjør at dersom du fester denne skiva på laptopen, så har musa et sted å sitte dersom du tar den under armen og går.

Skulle du heller ønske å putte musa rett i bagen eller veska, så følger det også med en liten tøypose som beskytter mot riper og denslags.

Den lille USB-dongelen er for øvrig også magnetisk, og fungerer som en lader i tillegg til å være mottaker. Magneten gjør at musa lett klikker på plass og holder seg der selv om USB-kontakten din skulle være vinklet vertikalt. Ladingen går kjapt også. Er musa helt utladet, vil 30 sekunder gi en times trådløs bruk.

En full lading tar omtrent 90 minutter, og skal visstnok holde i to til fire uker.

Til slutt må vi også få med at pakken også inneholder et par plasttupper festet til en binders. For på Swiftpoint GT sitter det ikke bare en optisk sensor på musens underside, men også liten «stylusspiss» som aktiveres når musa tiltes litt til høyre.

Swiftpoint kaller den enkelt og greit bare for stylusen, så da kan vel vi klare oss med det også. Denne stylusen kan brukes på flere måter, noe vi skal komme tilbake til.

Enkelt å komme i gang

Med en såpass merkelig mus og mye ekstrautstyr kan det kanskje virke litt komplisert å komme i gang sånn umiddelbart, men Swiftpoint har snekret sammen en god og lettfattelig hurtigstartsguide og tilbehørsguide. Det tar med andre ord ikke mange minuttene før du vet hva alt er og hvordan det skal brukes.

På undersiden har du sensor, stylus, av-/på-/konfigurasjonsbryter og instruksjoner for paring. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Er du snarere en slik person som aldri leser noe som helst nedtegnet på papir, kan det være en grei start å ganske enkelt plugge inn USB-dongelen i datamaskinen du har tenkt å bruke Swiftpoint GT med. Pass så på at den lille av/på-bryteren under musa står på «On», og du vil være i gang.

Hvis datamaskinen din er utstyrt med Bluetooth 4.0 kan du alternativt holde inn en knapp mens du skrur den på. Da vil den settes i paringsmodus, slik at du kan koble den til helt uten dongel. Bare husk å lade opp musa først dersom du du drar på en lenger reise og legger igjen dongelen hjemme.

Egentlig trenger du ingen spesiell programvare med med Swiftpoint GT, med mindre du da ønsker å bruke såkalte «gestures» i Windows 8 eller Windows 10. Alt det andre ligger bakt inn i selve datamusa, som også kan konfigureres etter ønske. For å starte konfigurasjonen svitsjes bryteren på undersiden over til «Config», og så vil datamaskinen automatisk åpne et nettleservindu der du får hjelp videre.

Swiftpoint GT konfigurerer du direkte, uten å måtte installere ekstra programvare.

«Cloud Configuration» kalles visst slikt.

I konfigurasjonsmodus kan blant annet kan stille retningen på musehjulet, skrollehastighet, bruken av knapper/taster, bruken av stylus, stylus + knapper og hvilket operativsystem musa skal være optimalisert for. Windows, OS X og Linux er støttet, og i tillegg kan den pares med Android og iOS.

Alt i alt står du altså stort sett fritt til å velge hvordan du har lyst til å bruke Swiftpoint GT.

Swiftpoint Mouse GT
8
Meget bra

Swiftpoint Mouse GT

sitat"Når du først blir vant til den, er Swiftpoint GT på flere måter en overlegen datamus."

Fordeler

 • Krysse av
  Liten og lett
 • Krysse av
  Ikke typisk «musegrep»
 • Krysse av
  Stylus-funksjonalitet
 • Krysse av
  Trenger ikke spesiell programvare
 • Krysse av
  Fungerer på alle OS
 • Krysse av
  Svært konfigurerbar
 • Krysse av
  Lader seg opp kjapt
 • Krysse av
  Kobles til med dongel eller Bluetooth
 • Krysse av
  God kvalitetfølelse
 • Krysse av
  Kommer med god dokumentasjon og ekstrautstyr

Ting å tenke på

 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Liten og lett
 • Bytt
  Ikke typisk «musegrep»
annonse
Swiftpoint GT MouseI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager