Tek.no

Test Qpad MK-90

Et av de bedre tastaturene på markedet

Gir den umiddelbare godfølelsen.

Rolf B. Wegner, Tek.no
Rolf B Wegner
13 Apr 2016 06:00

Qpad har virkelig lagt seg i selen på tastaturet MK-90. Dette er dagens toppmodell, solid plassert godt over både MK-80 og MK-85. Når vi skriver at de har lagt seg i selen tenker vi på det meste unntatt designen, for den er kliss lik som den alltid har vært.

Som en toppmodell er det ikke til å unngå at tastaturet koster sine kroner, nærmere bestemt begynner prisene på rundt 1500 kroner. Det er mange penger for et tastatur, samtidig er det gjerne i dette prisområdet vi finner de mest spennende modellene. En ting er i alle fall sikkert, Qpad har satt listen høyt for seg selv med denne prisen. La oss titte litt nærmere på om tastaturet innfrir de høye forventningene.

Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no
Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no

Dette har vi sett før

For rundt fem år siden testet vi MK-80, og MK-90 er som snytt ut av skaftet på forgjengeren. Man sier så flott at man ikke skal tukle med noe som virker fint, og vi er til dels enige. Designen var barsk da den kom, og den passerer helt greit enda. Likevel er det enkelte elementer som vi kan styre vår begeistring for.

Dette gjelder nærmere bestemt de underlige firkantmønstrene som vi finner i plasten over det numeriske tastaturet og nede på håndleddsstøtten. Nå er vi veldig pirkete da og dette er uten tvil en smakssak. Totalt sett kommer designen nemlig høyt opp.

Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no

Håndleddsstøtten var håpløs i sin tid og er det fremdeles. Festemekanismen består av noen små plasttapper som vi har brukket flere av opp gjennom årene. Det finnes så mange gode alternativer, så her hadde vi gjerne sett at Qpad hadde fjernet skylappene og sett på hva konkurrentene gjorde.

Enkel og grei funksjonalitet

Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no

Qpad MK-90 benytter de legendariske MX Red-bryterne, som vi har sett i så mange gode tastaturer tidligere. Det er RGB-varianten som Qpad har puttet inn i tastaturet sitt, og det muliggjør et hav av ulike fargemuligheter.

For å benytte denne funksjonaliteten er du nødt til å laste ned en egen programvare. Det er også via denne programvaren du setter opp makrofunksjonaliteten. Når det er sagt har vi en høne å plukke med Qpad. For selv om denne programvaren er enkel i bruk krasjer den litt oftere enn vi liker.

En annen ting vi savner litt er muligheten til å sette individuelle farger på bakgrunnslysene.

Med det samme du er på Qpads hjemmesider for å laste ned programvaren for tastaturet må du få med den siste fastvareoppdateringen. Vårt testeksemplar gjorde at maskinen hang seg under oppstart rett som det var, mens det andre ganger bare ikke virket etter en omstart. En kjapp oppdatering og problemene forsvant som dugg for solen.

Det er lite med spesielle taster på MK-90. Her får du de vanlige tastene, men enkelte av dem har fått ekstra funksjonalitet, i form av volumjustering og tilsvarende. Videre har du en del grunnleggende makro- og fargejustering av lyset via disse tastene, men for et snev av brukervennlighet er det inn med programvaren.

På baksiden av tasturet er det satt opp to USB-kontakter, kjekt for deg som liker å gjemme kabinettet ditt langt unna. Det er også en lydutgang.

Kjempemessig spilltastatur

Så over til det aller viktigste, nemlig hvordan tastaturet oppfører seg under spilling. Normalt sett ville vi fyrt opp Battlefield 4 som første spill, men denne gangen er det Rainbow Six Siege som skal få æren.

Det første vi legger merke til er hvor lett tastene sklir ned. Nå trenger du ikke være noen tungvekter for å dytte ned Cherry MX Red, men dette føles virkelig bra. Det er akkurat som om tastene sklir på nysmurte skinner. Innslaget er silkemykt, og først når tasten bunner mot resten av tastaturet kommer den klassiske lyden av mekaniske taster. Greier du å beherske pølsefingrene er det derimot knapt en lyd å spore. Snakker om spore av, det var spillingen vi skulle konsentrere oss om først.

I Rainbow Six Siege fungerte tastaturet strålende, her rekker du å være akkurat så kjapp som du bør være om du ikke vil få en særdeles kjapp virtuell død. Enten det er å dukke ned akkurat i riktig tid, eller du må blåse litt C4 mens prosjektilene hviner rundt hodet ditt.

Vi kjører også opp Battlefield 4 som vi har brukt Cherry MX Red i flere hundretalls spilltimer allerede. Cherry MX Red fungerer normalt sett som en drøm i dette spillet og MK-90-tastene fikk kjørt seg opp og ned i et herlig tempo.

I Grand Theft Auto V er det virkelig moro å ratte rundt med 700 hestekrefter på bakhjulene og null antispinn. Nå hadde det riktignok vært bedre med et ratt til slike aktiviteter, men med dette tastaturet er det null problem å rette opp hekken før du smeller den inn i noen tilfeldig forbipaserende eller en sur snut.

Til skriving er dette også et skikkelig knalltastatur. Kanskje spesielt siden tastene glir på sin helt spesielle måte. Enten du har veike nerdefingre eller bare liker lette taster er dette midt i blinken, her får tastaturet med seg alt, selv de gangene vi knapt følte at vi var borti tastene.

Bilde: Rolf B. Wegner, Tek.no

Konklusjon: Et svært godt tastatur

Qpad har ikke gjort noe revolusjonerende på tastaturfronten. Så om du sitter på et bra tastatur allerede er det ingen grunn til å knuse sparegrisen og løpe til nærmeste datapusher. Snarere er det et knallgodt tastatur for deg som enten har greid å slite ut ditt eksisterende mekaniske tastatur, eller for deg som av en eller annen grunn ikke har hoppet på toget for mekaniske tastaturer.

Tastaturet fungerer særdeles bra enten det er til spilling eller skriving. Tastene har sin litt særegne måte å skli på, og det føles som om nedtrykket er litt ekstra lett, selv om det er de tradisjonelle Cherry MX Red som er brukt.

Det er greit med funksjonalitet på tastaturet, med blant annet dobbel USB- og dobbel lyd-tilkobling bak på tastaturet. Veldig kjekt for dem som har maskinen langt unna.

Programvaren kan vi styre vår begeistring for, men den får jobben gjort. Det er kanskje ikke like mange muligheter som det vi ser hos for eksempel Razer og Logitech, men samtidig er det grenser for hvor mange sære mønstre det er morsomt å lage med bakgrunnslysene.

Dette er et skikkelig vanskelig markedet. Det formelig renner over av gode tastaturer i de ulike prisklassene. Før du brenner av 1500 kroner på et tastatur bør du vurdere om andre modeller kan gjøre nytten. Holder det for eksempel at tastaturet har en statisk bagrunnsbelysning kan du spare mange kroner, en av våre favoritter er Corsair Vengeance K70 til 1100 kroner. Dropper du baklyset helt er det enda mer å spare.

Det er selvfølgelig også mulig å titte på klassen over. Cherry MX Board 6.0 er rett og slett et fantastisk tastatur, selv om det koster 250 kroner mer.

En ting er i alle fall sikkert: Du trår ikke feil med Qpad MK-90.

Lurer du på noe om tastaturer? Sjekk ut vår guide på mekaniske tastaturer »

Qpad MK-90
Anbefalt

Qpad MK-90

sitat"Tastaturet fungerer særdeles bra enten det er til spilling eller skriving"

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig gode taster
 • Krysse av
  Programvare med muligheter for egne profiler
 • Krysse av
  USB- og lydtilkoblinger direkte på tastaturet
 • Krysse av
  Bakgrunnslys med variabel farge

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt gammelmodig design
 • Bytt
  Klønete feste for håndleddsstøtten
 • Bytt
  Kabel som sitter fast
Les også
Rapoo 8900P: Hva med et lekkert aluminiumtastatur på budsjett?
Les også
Logitech G410 Atlas Spectrum: Lynkjapt tastatur i miniformat
Les også
Cherry MX-Board 6.0: Tastaturlykke til nesten 2000 kroner
Les også
SteelSeries Apex M800: Dette mekaniske disco-tastaturet kan «alt»
annonse