Test

Test: Samsung Corby – Touch for folket

Test: Samsung Corby – Touch for folket

Testresultater

Billig touchmobil. Bra menyer, god musikkspiller, FM-radio
Ikke 3G eller WLAN, ikke egne kontrollknapper for musikk, proprietær lade/audio-kontakt. Svakt kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Corby er en mobiltelefon designet for den som vil ha en touch-mobil, men som ikke er opptatt av å bruke den til noe annet enn det man bruker en helt ordinær mobiltelefon til.
Kort fortalt er Corby en av de aller enkleste mobiltelefonene på markedet. Den støtter ikke en gang 3G. Og mens andre touchmobiler har WLAN, GPS og kjappe nettlesere, har Corby ingen av delene.
Det er med andre ord en mobiltelefon som egner seg best for musikk og SMS. Den har et kamera som tar bilder med to megapiksler oppløsning, noe som er relativt lite, selv på en rimelig mobiltelefon.
Budsjettmobil
Men telefonen er midt i blinken for den som ønsker å holde telefonutgiftene nede. Ikke bare er den rimelig i innkjøp, men den frister egentlig ikke til de store utskeielsene på Internett heller, og dermed holdes totalkostnaden nede. Det betyr ikke at du ikke kan bruke den på Internett. Her er en egen Facebook- applikasjon som sørger for at du alltid er oppdatert på hva dine kontakter legger ut.
Dessuten har den programmet Palringo, som gjør at du kan chatte via mobilen, enten vennene dine bruker Windows Live Messenger (MSN) AOL (AIM), Yahoo Messenger, Google talk eller Facebook Chat.
Chat koster riktig nok penger i form av datatrafikk, men med tanke på hva du sparer i forhold til å bruke SMS, så er det slett ikke dyrt.

Musikk

Musikkspilleren i mobiltelefonen er god, og ørepluggene som følger med gir helt grei lyd. Spilleren har lydforbedringskrets (DNSe), og musikkmenyene er enkle å finne frem i. Musikkspilleren viser album art (plateomslag), men bare som et lite frimerke oppe i venstre hjørne. Vi kan heller ikke bla i plateomslag.
Slike oppgaver krever en del av prosessoren, og det er tross alt bedre med et raskt og enkelt grensesnitt, enn et grafisk avansert og spennende grensesnitt som lugger.

Vi kan veksle mellom ulike lydbilder ved å taste på en kontroll som ligger midt på skjermen sammen med valgtaster for repetisjon av siste sang og tilfeldig rekkefølge. En progresjonsbar viser hvor langt i låten vi er kommet. Her kan vi også flytte oss frem eller tilbake i lydsporet, en funksjon som kanskje er mest anvendelig om vi hører på lydbok og trenger å høre en setning eller to på nytt.

Telefonen har også en funksjon for gjenkjenning av musikk, og en FM-radio som fungerer utmerket.

Ungdommelig

Samsung Corby er designet med et ungt publikum i tankene. Vi snakker om en enkel mobiltelefon i plast. Skjermen måler 2,8 tommer, og har en oppløsning på 240x320 punkter. Fronten på Corby 2G er sort, mens baksiden på vår testmobil er knallgul. Dessuten følger det med et ekstra bakdeksel. Det er bare en ting vi ikke helt ser vitsen med. Hvorfor skulle vi ønske oss et ekstra bakdeksel i samme gulfarge som det originale dekselet? Det er riktig nok trykket noen oransje sirkler bak på det ene, men hallo! Jeg bytter ikke bakdeksel når det ikke skaper mer variasjon enn dette.

Nå skal det riktig nok være mulig å kjøpe deksler i alternative farger. Greit nok, men neppe en faktor som får noen til å velge denne mobilen fremfor noen annen.

Lett å bruke

Det som imidlertid kan få noen til å velge denne telefonen er det enkle brukergrensesnittet. Skjermen er resistiv (reagerer ikke på berøring om du ikke også øver et visst trykk). Det er ingen skjermpenn med, for dette er en mobiltelefon vi skal betjene med fingrene.

Brukergrensesnittet er todelt. I det ene har vi Samsungs eget ToucWiz-grensesnitt, der vi kan plassere snarveier og miniprogrammer på tre ulike skjermbilder. Det andre, og så det med tre sider, er den mer tradisjonelle ikonbaserte menyen. Her hkan vi sete opp ulike temaer, og ett av de nye temaene i denne telefonen er Cartoon – eller tegneserie-temaet. Temaet begrenser seg til ikonmenyen, og så snart vi åpner en undermeny er vi tilbake til listemenyer.

Berøringsskjermen er presis, og menyene er relativt raske.

Spill

Telefonen støtter java, og en Java-versjon av Google Maps er forhåndsinnstallert. Tidligere omtalte Palringo er også en Java-applikasjon. Men det er ingen spill på telefonen når vi starter den, i alle fall ikke på vårt testeksemplar.

I menyene finner vi ellers alle de vanlige mobilfunksjonene, også e-post . E-postleseren er enkel, med støtte for PO3 og IMAP4.

Meldinger kan skrives på det virtuelle T9-tastaturet på skjermen. Om vi snur telefonen 90 grader skjer det ingen ting. Telefonen støtter ikke breddeformat på skjermbildet, annet enn når vi bruker kameraet. Det er heller ikke mulig å bytte til qwerty-tastatur. Nytteverdien av qwerty på en såpass liten skjerm kan uansett diskuteres.

Surf

Nettleseren fungerer greit nok, selv om vi her merker at nedlasting av større sider tar laaaaang tid. Hoder vi os til WAP eller mobiltilpasset HTML, så går det hele tålelig bra.

Alt i alt er dette en mobiltelefon som mangler for mange funksjoner til at den kaprer poengene som skal til for å oppnå et høyt terningskast. Samtidig har den sjarm, og det meste av funksjoner flertallet har bruk for. Bra samtalelyd, lav pris, enkle menyer, god skjerm og en batterikapasitet av en annen verden (730 timer standby) trekker opp og redder tre øyne på terningen.