Tek.no

Test Amadeus ADIBTB14

Denne DAB-radioen styrer du fra mobilen

Amadeus ADIBTB14 fungerer med både DAB og FM, og kan strømme musikk fra PC-en din.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
22 Des 2014 05:30

Det er elektrokjeden Expert som står bak denne lille DAB-radioen med navnet Amadeus. Radioen skiller seg fra mange andre lignende radioer blant annet ved at den kan styres via en app på mobilen. Og så støtter den både FM og DAB/DAB+, i tillegg til at den kan ta imot internett-radiostasjoner eller spille av musikk som ligger lagret på PC-er eller andre enheter.

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Kronglete oppsett

Første gang vi skulle sette opp Amadeus-radioen, trodde vi det var noe galt med den. Vi skulle i teorien komme til en veiviser som skulle hjelpe oss med å sette opp radioen, men veiviseren dukket bare opp av og til – før den forsvant igjen like fort og radioen kun viste oss en logo på skjermen. Ingen av knappene på radioen eller fjernkontrollen så ut til å ha noen funksjon. Etter å ha koblet til og fra strømmen noen ganger og fiklet litt med fjernkontrollen begynte det plutselig å virke, og vi kom inn i veiviseren. Vi velger å tro at dette var bare et lite oppstartsproblem på vårt testeksemplar.

Du blar i menyer ved å vri på et hjul, og trykker inn hjulet for å velge. Oppsettet er ganske kronglete, og du får mange spørsmål som ikke alltid er spesielt intuitive. Det er også mye styr å legge inn passordet til wifi-nettet, siden du må bruke navigasjonshjulet til å bla gjennom hele alfabetet og velge én og én bokstav. Men når alt er satt opp, fungerer det meste ganske bra – kanskje bortsett fra en del merkelige oversettelser i menyene.

Radioen kan koble seg til både 2,4 og 5 GHz WiFi-nett. Det er nødvendig for å få programvareoppdateringer, eller hvis du vil høre på Internett-radio eller strømme musikk fra en PC. Skal du bare høre på DAB eller FM, trenger du ikke nettilkobling.

Slik ser iPhone-appen ut.

Mobil-app

Radioen har en liten fargeskjerm som viser deg ikoner for de ulike valgene, som for eksempel for å velge om du vil høre på radio via DAB, FM eller Internett. På denne skjermen vil du også få opp informasjon om radioprogrammet og musikken du hører på, i noen tilfeller også bilder.

Du kan betjene radioen via knappene på fronten, eller med den medfølgende fjernkontrollen. Eller du kan laste ned den medfølgende mobilappen. Denne appen lar deg velge stasjoner direkte på mobiltelefonen, og du kan styre radioen så lenge radioen og telefonen er koblet til det samme trådløse nettet. Dessverre er brukergrensesnittet i appen ganske rotete og virker litt gammeldags – men appen er likevel enkel og grei å bruke.

Med både Internett-radio og DAB har du et enormt utvalg av radiokanaler å velge mellom, og da setter vi pris på at du kan programmere en liste med hurtigvalg for de ti mest brukte kanalene.

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Ok lyd

Den lille høyttaleren i Amadeus-radioen låter ikke all verden, men lydkvaliteten er ok hvis du bare vil ha en ekstra radio på kjøkkenet eller badet til litt bakgrunnsmusikk. Det er en linjeutgang på baksiden slik at du kan koble til bedre høyttalere hvis du vil – eller koble den til stereoanlegget.

Skal du strømme musikk fra PC, er det støtte for de fleste aktuelle lydformatene, som MP3, WAV, AAC, WMA og FLAC. Apple Lossless-formatet støttes ikke.

Vi nevner ellers at radioen har vekkefunksjon – og at klokken stilles automatisk over DAB-nettet.

Konklusjon

Amadeus ADIBTB14 koster i skrivende stund 1 799 kroner, som ikke virker spesielt billig. Men du får en helt grei DAB-radio med en del flere muligheter enn det du finner på de fleste andre DAB-radioer. Mulighet for styring via mobil-app trekker opp, og det er også praktisk at du også har Internett-radio, FM-radio og mulighet for avspilling av musikk over nettverket. Vi kunne ønsket oss noe bedre lydkvalitet, og menyene kunne vært litt mer intuitive. Men bortsett fra det, har vi ikke så mye å utsette på denne.

Av alternativer nevner vi Pinell Go+ til rundt samme pris. Den nye plussversjonen av støtte for strømming av musikk fra mobil eller PC via Bluetooth, noe som mangler på Amadeus-radioen.

Nå forsvinner kanalene:
Men en mobiltelefon med riktig app kan fikse biffen (Tek Ekstra) »

Les også
Sverige dropper overgang til DAB+
Les også
– Svenskene slakter DAB – det bør vi også
Les også
Senz SPDS114: Denne DAB-radioen veier bare 80 gram
annonse

Les også