Nyhet

Sverige dropper overgang til DAB+

Legger slukking av FM-nettet på is.

Etter å ha vinglet litt frem og tilbake har svenske myndigheter nå kommet frem til at de legger den planlagte utrullingen av DAB+ i vårt naboland på is. Dermed ser det ut til at FM-nettet får leve lenger enn først antatt.

Sveriges kultur- og demokratiminister, Alice Bah Kuhnke, opplyser at begrunnelsen for at overgangen til DAB+ nå stoppes er at det fortsatt er altfor mange uklarheter rundt den digitale teknologien, ifølge Svenska Dagbladet.

Frykter problemer for totalforsvaret og katastrofeberedskapen

En av grunnene til at svenske myndigheter nå velger å legge DAB+-overgangen på is, er at det fortsatt er uklart hva slags påvirkning de digitale sendingene får på annen, viktig infrastruktur i landet. De peker da på totalforsvaret og katastrofeberedskapen, samtidig som det også stilles spørsmål ved dekningsgraden til teknologien.

I utgangspunktet skulle DAB+ etter planene bygges ut fra og med 2016, samtidig som FM-nettet skulle brukes videre frem mot 2022.

Ifølge nettstedet er det så mange som 5,7 millioner personer som daglig bruker FM-radio i Sverige og slukking av FM-nettet ville etterlatt seg over ti millioner radioapparater som ikke kunne brukes.

Norge skal slukke FM-nettet i 2017

Per Morten Hoff. Foto: Varog Kervarec, Insidetelecom.no

Hvorvidt FM-nettet skal slukkes eller ikke har vært debattert i flere år hos våre naboer. Her på berget virker det enn så lenge som at myndigheten holder fast ved å slukke FM-sendingene i 2017. Helt ubegripelig, skriver Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge i en pressemelding.

– DAB-debatten er dermed lagt død i Sverige og Norges beslutning om å stenge FM-nettet med tvang fremstår som en stadig mer oppsiktsvekkende beslutning. Norge er fortsatt det eneste landet i verden som har besluttet å stenge FM-nettet, uttaler Hoff.

IKT Norge har lenge vært en av de største motstanderne mot en overgang til DAB, og etter dagens vedtak fra våre svenske naboer, stiller de seg undrende til at myndigheten i Norge fortsatt vil ha teknologien.

– Øvrige land som har satset på DAB, som Sverige, Danmark, England har alle besluttet ikke å stenge FM-nettet. Hva har gjort norske politikere så sikre i deres teknologivalg når resten av verden innser at DAB ikke er fremtiden? Burde ikke NRK heller satse på innhold på de plattformene som lytterne vil ha, fremfor å binde opp enorme kostnader på infrastruktur? spør Hoff.

Hva synes du om DAB? Diskutér i forumet.

Vet du hva DAB+ er?
Her kan du lese mer om teknologien (Ekstra) »

(KIlde: Svenska Dagbladet, IKT Norge)

Les også
Pinell tilbakekaller radioene sine på grunn av brannfare
Les også
– Svenskene slakter DAB – det bør vi også
Les også
Senz SPDS114: Denne DAB-radioen veier bare 80 gram
Les også
Amadeus ADIBTB14: Denne DAB-radioen styrer du fra mobilen
Les også
Om få år skal FM-radioen legges ned for godt
annonse