GuideRadio på mobil og nettbrett

Nå forsvinner kanalene

Men en mobiltelefon med riktig app kan fikse biffen.

Det er mulig å kjøpe overgangsløsninger. Dette er C3 fra Tiny Audio, som kan kobles til med hodetelefonplugg, Bluetooth, eller som FM-sender.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Mest sannsynlig har du allerede en mulig løsning. Den forutsetter imidlertid grei mobildekning, og en romslig datapakke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er ikke alle radio-apper som fungerer like bra. Dessverre er NRKs app en av disse. Det er for eksempel ikke opplagt om den er i ferd med å spille radio, eller om den har låst seg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
To minutter etterpå, mens jeg jobbet med å få overført forrige skjermdump til skyen, begynte NRK-appen å spille. Det til tross for helt grei 4G-dekning, og ingen problemer med de andre appene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Med sin enorme mengde funksjoner passer kanskje P4-appen aller best for folk som setter seg ned for å høre på radio. Lite av funksjonaliteten er nyttig om man skal ha noe å lytte til mens man gjør noe annet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Xiia Live er en av de beste nettradioappene jeg har vært borti, men de to nyeste norske kanalene måtte jeg legge til selv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Xiia Live kan holde oversikt over historikk - både hvilke kanaler du har lyttet til, og hvilke låter som har blitt spilt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
TuneIn Radio har et enormt utvalg radiostasjoner, og lar deg enkelt velge kvalitet på lydstrømmen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Har du også vært radioflyktning siden P3 la om til repetetive spillelister på tidlig 2000-tall? Da har du muligens vært litt i villrede de siste par ukene. Det har nemlig kommet nye radiokanaler i eteren, men eteren er ikke det den en gang var.

Helt ny gammel teknologi

Samtidig med at det dukker opp nye radiokanaler fra NRK og P4, forsøker nemlig kringkasterne å få oss over på enda en radioteknologi. Den heter DAB+, og den er egentlig ikke ny – den var ferdig spesifisert for sju år siden. I mellomtiden har du og jeg rukket å kjøpe oss tusenvis DAB-mottakere som slett ikke snakker sammen med den nye, aldrende, standarden.

Konkret betyr det at mange av oss som har hatt DAB-mottaker i bilen den senere tid, nå har først og fremst et utall utgaver av P1 å velge mellom.

Da jeg skulle begynne å prøve ut P13 i åpningsuken, satte jeg meg i bilen uten å være helt sikker på hvilke standarder anlegget støttet. Det ble fort tydelig at DAB+ ikke var på listen, da P13 ikke dukket opp, og da NRK mP3 forsvant ut av kanallisten. Fra tidligere var mP3 min mest brukte radiokanal i bilen, med tanke på at de tross alt ikke har like høy repeatfaktor som P3 har.

Hvordan gå rundt dette?

I bilen hadde jeg et lønlig håp om å få tatt i mot de nye sendingene, men på mobilen har jeg uansett bare FM-radio, og i mange tilfeller ikke det heller. FM-båndet er uansett under evakuering om dagen, så det du ikke finner på DAB, finner du heller ikke på FM.

Dermed har valget for min del blitt å gå over til nettradio fullt og helt.

Først forsøkte jeg NRKs egen nettradio, men med vanlig bredbånd og fullverdig nettleser på PC. Resultatet var en lytteopplevelse preget av plutselige stopp og bugs.

På mobil var ikke opplevelsen stort bedre. NRK har en radioapp du kan laste ned, men denne er egentlig bare nettsiden pakket inn i et "appskall". Dermed går alt tregt, og enda mer ustabilt. I løpet av en times spasertur i full 4G-dekning døde avspillingen omtrent hvert tiende minutt. Som svenskene sa på 90-tallet; stabilt!

Ikke var lydkvaliteten god heller.

Ønsker de lyttere?

Det kunne nesten virke som om NRK ikke ønsket å bli hørt? Tusenvis av dyre DAB-apparater står klar til å ikke kunne ta i mot de nye kanalene, og nettløsningen som er eneste åpenbare alternativ, er ikke god nok.

Heldigvis har NRK også en stor oversikt som lenker direkte til lydstrømmene. Dermed kan du selv råde over hvordan du lytter til NRKs kanaler, og slippe å forholde deg til den mildt sagt omskiftelige teknologisatsingen krinken legger til grunn.

Spørsmålet som gjenstår er hvordan man best kan høre på radiostrømmen fra NRK?

Å finne en god app

Ett kjapt søk senere fant jeg ut at mengden apper som lover å gi en god nettradioopplevelse på mobilen, er rimelig enorm. På grunn av mye bra omtale fant jeg ut at jeg skulle prøve XiiaLive Pro. Utviklerne gjør selv et poeng ut av hvor umulig navnet er å uttale, men lover at brukeropplevelsen likevel skal være den beste på markedet.

For å få oversikt lastet jeg også ned en rekke konkurrerende apper. En av de mest utbredte appene på markedet heter TuneIn Radio, så den havnet i kurven. Det samme gjorde den velkjente norske appen, med det kreative navnet Norsk Radio.

Også P4s egen app ble også tatt ned, for en kjapp sammenlikning.

Så til utprøvingen

Jeg kunne raskt konkludere med at Norsk Radio ikke så ut til å være oppdatert. Hverken NRK P13, eller P4s P6 Rock var å finne i utvalget. I denne appen er det heller ikke mulig å legge til egne radiostasjoner. Dermed forsvant store deler av vitsen med å bruke denne løsningen.

Etter å ha hørt gode ting om P4s app ble det en kjapp tur innom denne. Det kan hende du ikke synes musikkprofilen til P4 er all verden – det var iallfall mitt utgangspunkt. Men, det behøver ikke å være en hindring. Appen er nemlig en portal for alle P4s mange underkanaler, og lokalradioen Nrj.

Det er likevel ikke mulig å legge til kanaler her. Du må altså forholde deg til utvalget som følger med.

Appen er faktisk svært tøff, med haugevis av funksjonalitet, og den er kjapp i bruk. Men samtidig blir det nesten litt mye. Radiodelen drukner i Youtube-lenker og nyheter. P4s app virker å forsøke å bygge en helhetsopplevelse rundt selve radiolyttingen.

P4-appen er god for noen

Litt avhengig av hvem du er, kan det være både en ulempe og en fordel at P4-appen starter avspilling automatisk. Med en gang du åpner appen kommer lyden. Det kan nevnes at den ikke samhandler spesielt pent med andre lydapper på telefonen. Med den vanlige musikkspilleren på, ble resultatet to samtidige lydstrømmer.

P4-appen er finfin, men den fordrer altså at du finner deg til rette med P4s utvalg av kanaler. Den blir spesielt bra om du tenker på radio som en primæraktivitet, og ønsker alt det andre utviklerne har stappet inn i denne breddfulle appen. Det var imidlertid ikke det jeg lette etter – så det var på tide å prøve neste app.

Lokalt og lokalt ...

Online Radio så lovende ut i Google Play, men brukte ikke lang tid på å skuffe. Her er det mulig å legge til alternative nettradioer, men den kan ikke åpne lenker du trykker på, og menyen som lar deg legge til stasjoner krever at du vet ganske mye.

Et forhåndslastet utvalg stasjoner slår fast at mine nærmeste radiokanaler for det meste er tyske. Selv om jeg ikke er noen motstander av Wenche Myhre, Scooter og The Hoff, kan det kanskje bli litt mye av det gode. Og, jeg merker at jeg ikke orker å fylle avspilleren til randen med egne lenker.

De to beste

Det er kanskje ikke så overraskende at jeg på tampen stod igjen med to alternativer, og at det er variantene med premiumløsninger som står tryggest. Xiia Live og TuneIn Radio var de to beste spillerne jeg fant i min lille app-audition.

Begge appene er i utgangspunktet relativt tungt lastet med reklame, men tilbyr deg en Pro-utgave for i overkant av 20 kroner. Oppgraderingen fjerner reklamen, og gir nyttig funksjonalitet attåt.

Xiia Live med utdatert kanalliste

Begge appene har enorme kanallister. Vi noterer oss imidlertid at TuneIn har overtaket på forhåndslastede stasjoner. Iallfall sett med norske øyne. Xiia Live har en rekke NRK-stasjoner, men det er ikke alle som virker helt oppdaterte. Blant annet henger kanalen "NRK Julemusikk" igjen i listen. Der var det ikke så mye som en flikk av julekveld i skogen, eller The Pogues.

Jeg måtte altså legge til NRK P13 selv, og heller ikke P6 ligger her fra før.

Men, med kanalene lagt til i listen fungerer appen veldig godt. Den fanger dessuten adresser man klikker på i nettleseren. Dermed krever ikke appen full oversikt over en rekke tekniske detaljer, slik Online Radio-appen gjorde.

Mange fine funksjoner

Det er likevel en del virkelig fine ting med Xiia Live. Den gir deg ganske tydelige lydsignaler når noe skjer med linjen. Det høres bokstavelig talt ut som om den "dropper ballen" om linjen faller ut, og du mister mottaket en stund. Du kan dessuten søke på låttittel, og finne den radiostasjonen som sender låten du er på jakt etter. Pro-versjonen tillater også spoling inntil en time bakover.

Historikk-fanen er dessuten veldig praktisk. Her har gir appen full oversikt over låtene som har flydd forbi i det siste. Den er også tett integrert med Android, slik at alt dette også vises på låseskjermen.

TuneIn

TuneIn er god på akkurat det Xiaa Live sliter litt med. Denne appen har en enorm oversikt over radiokanaler, og den norske listen inneholder både P6 Rock, og NRK P13.

Ikke nok med at du finner haugevis av kanaler her, men appen har dessuten oversikt over alle de forskjellige kvalitetene hver strøm er tilgjengelig i, og det er enkelt å bytte mellom dem. Der man blir låst til BBC Radio 1 i laveste kvalitet om man søker i Xiia Lives lister, er det enkelt og greit å bytte rett opp til toppkvalitet med TuneIn Radio.

Det kan være komplisert å få tak i lenkene til høykvalitetsstrømmene fra enkelte radiostasjoner. Da er det veldig greit at TuneIn har dem fra før.

TuneIn har ikke historikken som lagrer alle låtene som har flydd forbi, og den har heller ikke spolefunksjonen som Xiia Live har. Men, i Pro-versjonen kan TuneIn Radio gjøre opptak av stasjonen du hører på. Og også denne appen har søkefunksjoner som kan gå etter spesifikke låter, eller artister.

Men hva med bilen?

Kanskje har du også, som meg, blitt skuffet over DAB-mottakeren i bilen. Fabrikkmonterte bilanlegg bærer jo ofte ikke så mange logoer lenger. Dermed må man gjette litt på hva man har, hvis man ikke ringer leverandøren og spør.

Men, så fort man har installert en fornuftig app på mobilen kan løsningen være i sikte. Mange biler har Bluetooth-tilkobling for lyd i dag, og svært mange har en enkel AUX-tilkobling for lydkabel med hodetelefonplugg.

Har du Bluetooth-tilkobling kan det hende du foretrekker å bruke Xiia Live. Den støtter nemlig spoleknappene på hodetelefoner og håndfrisett. Dermed kan du bruke knappene på bilanlegget for å bytte kanal på telefonen – lovlig og enkelt.

Med kabel blir det naturligvis litt mer styr å bytte kanal, men lyden får du iallfall.

Hvis du mangler både Bluetooth og AUX-tilkobling, kan et tredje alternativ være en FM-sender på mobilen. Da vil du i praksis gjøre nøyaktig det mange DAB-adaptere gjør, bare med mobilnettet som datakilde i stedet for DAB-nettet.

Så hva blir enden på visa?

For meg ble den at jeg ikke bruker noen av de offisielle radioappene fra tilbyderne selv. NRKs er for ustabil, treg og gir for dårlig kvalitet, og jeg bruker ikke radio helt på den måten som P4 vil at jeg skal bruke den.

Det er superpraktisk at Xiia Live tar vare på historikken min, og lar seg styre trådløst fra hodetelefoner og bilanlegg. Samtidig er TuneIn Radios enda større kanalliste fin å ha når jeg bare skal surfe mellom kanalene.

Jeg tar ikke opp lyd fra radio, så for meg er spolefunksjonen Xiia Live tilbyr en mer fornuftig løsning enn den rene opptaksløsningen fra TuneIn.

For min del endte jeg altså opp med å bytte mellom de to beste appene jeg fant, avhengig av behov.

Har du hatt radiorelaterte problemer, eller har du gått helt over til strømmeløsninger som Spotify, eller Wimp? Syng ut i forumtråden under.

Les også
– Svenskene slakter DAB – det bør vi også
Les også
Se, vi styrer gressklipper-roboten med iPad
Les også
Klo + sugekopp = bilholder
Les også
Nå får du Google Play Film og Musikk på mobilen din
Les også
Slik er Apple CarPlay
Les også
Dette er den nye Chromecast-utfordreren
Les også
DVD-Jons nye app lar deg kopiere musikk fra iTunes
Les også
Disse appene redder TV-kvelden
annonse