Til hovedinnhold
TestAndroid 4.0s innebygde nettleser

Bør du bytte nettleser på mobilen?

I Android finner du en helt grei nettleser, men det fins flere gode grunner til å prøve noe nytt.

Einar Eriksen

Vi har testet mange nettlesere den siste tiden, men er det egentlig vits å bytte ut den innebygde nettleseren i Android-telefonen din?

Veldig minimalistisk

Firefox og Chrome er nok de mest minimalistiske nettleserne vi har prøvd i det siste. Foruten denne.

Her er det nemlig bare telefonens statuslinje som vises under vanlig surfing. Og selv den kan du fjerne ved å aktivere en av prøvefunksjonene i innstillingsmenyen.

En prøvefunksjon forenkler å få tilgang til adresselinjen.

Vanskelig adresselinje

Adresselinjen med knapp for fanevelger får du bare opp ved å bla helt opp på nettsiden og enda litt lenger og i et lite øyeblikk når du begynner å bla oppover. Bare hvis du er veldig rask kan du få tak i statuslinjen mens du blar oppover, og om du er litt for treg er sjansen stor for at du trykker på en lenke på nettsiden.

Også når du blar helt opp er bare adresselinjen der i et lite øyeblikk. Vi synes egentlig den godt kunne vært der hele tiden når vi er på toppen av siden, slik at vi slipper å stresse med å trykke på adressefeltet eller fanevelgeren. Nå er det nesten vanskelig å få lov til å skrive inn en adresse.

I tillegg har det tidligere vært slik at adresselinjen kommer frem når du trykker på flervalgtasten. I den nyeste versjonen er det ikke lenger slik.

En "prøvefunksjon" kan aktiveres for å få frem kontrollere når du holder fingeren i høyre eller venstre skjermkant, og da kan du velge å gå til for eksempel adresselinjen eller fanevelgeren. Den synes vi fungerer veldig mye bedre, og kunne gjerne vært aktivert som standard i stedet for adresselinjen som prøver å gjemme seg.

I liggende modus får du god oversikt.
Fanevelgeren er grei, men ikke like god som i Chrome.

Oversiktlig fanebehandling

Fanevelgeren er oversiktlig, men ikke like stilfull som i Chrome. Du kan heller ikke velge faner ved å dra fingeren over skjermen, slik du kan i Chrome.

Siden fanebehandleren er tilknyttet adresselinjen, er også den litt vanskelig å få frem.

Siden nettleseren er minimalistisk, finner du knapper for fremover og tilbake ved å trykke på flervalgtasten først. Her er også bokmerkehåndtering, deling av side, søking på nettsiden og å be om skrivebordversjon av nettsidene (unngå mobilsider). Du kan også lagre en side for å kunne lese frakoblet senere.

Alt vi krever

Av andre funksjoner finner vi alt som er vanlig i dagens mobilnettlesere, men nettleseren som følger med i Android 4.0. I tillegg er det inkognitomodus, slik vi kjenner fra Chrome og Maxthon, slik at du kan surfe "hemmelig" uten at økten loggføres i nettleseren.

Likevel er det nok av andre funksjoner som kunne vært kjekt å ha her også. Opera Mobile har turbo, Chrome har en fantastisk fanevelger, Firefox har et vell av utvidelser å laste ned og Dolphin Browser HD lar deg gå til nettsider ved å tegne på skjermen eller snakke til telefonen. For å nevne noe.

Android virker kanskje litt rett fram og kjedelig i forhold til mange av de andre nettleserne vi har testet.

Databruk

Android-nettleseren bruker mer data enn Opera Mobile, Firefox, Maxthon, Dolphin Browser HD og Chrome. Kun Access NetFront Life, Skyfire og Boat Browser bruker mer data.

Lavere databruk er bedre.

I datatesten har vi lastet forsiden, gått inn på en artikkel, trykket tilbake, gått inn på en ny artikkel, trykket tilbake og oppfrisket forsiden. Jo større deler av nettsiden nettleseren lagrer, jo mindre data vil brukes selv om resten av innholdet varierer.

Hastighet

Android-nettleseren er den raskeste nettleseren i SunSpider-testen. Her testet hastighet på JavaScript, og webapplikasjoner er spesielt sentralt.

Kortere tid er bedre.

Vi synes også den innebygde nettleseren er jevnt over rask i bruk.

I tillegg kjørte vi ACID3-testen, som sier noe om visningsmåten av Document Object Model og JavaScript - altså hvor godt nettleserne følger etablerte standarder. Her scorte alle nettleserne vi har testet full pott.

Konklusjon

Vi synes både Firefox, Chrome og Opera Mobile er enklere og bedre i bruk enn den innebygde nettleseren i Android. Riktignok er den innebygde nettleseren i Android 4.0 minimalistisk og pen, men løsningen med adresselinjen synes vi ikke er god nok. Adresselinjen forsvinner for fort, og resultatet kan være at du trykker på lenker du ikke mente å trykke på.

Det er heller ingen spesielle funksjoner i denne nettleseren som vi setter pris på som vi savner i nettlesere som Dolphin HD, Firefox, Chrome og Opera Mobile.

Siden alle de andre nettleserne er gratis, anbefaler vi å prøve noen andre enn bare den innebygde. På den måten kan du spare litt data, det kan bli litt enklere å surfe eller få noen flere funksjoner du setter pris på.

Avanserte brukere kan sette pris på gestusfunksjonene i Dolphin HD eller utvidelsene i Firefox. Opera Mobile er både enkel i bruk og bruker veldig lite data - spesielt på grunn av turbofunksjonen. Chrome er en fryd for øyet og støtter privat surfing.

De andre nettlesertestene:

annonse