Tek.no

Test

Mio Moov Spirit 300 Traffic

Audun M. Solheim
Audun M Solheim
10 Aug 2009 13:30
(Alle foto: Audun M. Solheim)
Klikk på bildene for å se flere.

GPS-produsenten Mio ligger ikke på latsiden. Denne gang har de lansert en helt ny serie med GPS-er kalt Spirit. Vi har testet innstegsmodellen i denne serien, Mio Moov Spirit 300 Traffic.

Selv om Spirit 300 er en billig GPS, er den på ingen måte renset for funksjoner. Størrelsen står derimot i stil med prisen, Spirit 300 er en av de mindre GPS-ene du kan feste til frontruta.

Fotgjengermodus

Størrelsen er kanskje spesielt hendig hvis du skal bruke den innebygde fotgjengerfunksjonen. Uten tvil praktisk når du skal finne frem til fots, selv om vi har til gode å komme over en turist eller andre på vei fra A til B som går med en GPS av denne typen i hånda.

Sparsom skjerm

Den hendige størrelsen medfører at skjermen er forholdsvis liten. Spirit-serien har et nyutviklet menysystem, men vi synes nok at skjermen blir i minste laget når man skal bla rundt i menyene.

Det er ikke alltid plass til all relevant informasjon på skjermen, slik at du må bla frem og tilbake litt for ofte. Dette medvirker til at brukervennligheten ikke er helt på topp.

Videre synes vi ikke de nye menyene var spesielt logiske. Med litt tilvenning så går det greit å navigere seg fra A til B uten problemer, men vi har sett menysystemer fra andre produsenter som er langt mer intuitive i bruk.

Slide Touch

Spirit 300 har en funksjon kalt Slide Touch, som enkelt og greit er en måte å navigere seg rundt i menyene på ved å dra fingeren over skjermen. Dessverre fungerer det ikke alltid så bra i praksis, det er for eksemepel for gjort å velge et menyvalg når du egentlig bare vil scrolle nedover skjermen.

Det ender derfor fort opp med at du bruker pilene på siden av skjermen til å bla opp og ned i menyene, noe som også er standardvalget når du begynner å bruke Spirit 300.

Trafikkinformasjon

Selv om Spirit 300 som sagt er en billig GPS, har den allikevel noen fiffige funksjoner på lur. En av disse er TMC. Dette gjør at du mottar trafikkinformasjonsmeldinger om stengte veier, køer og så videre. Praktisk nok er TMC-antennen innebygget, slik at du i motsetning til enkelte andre GPS-er med TMC ikke trenger noen separat antenne for å ta imot TMC-signaler.

Fotoboksvarsling

Spirit 300 varsler når du nærmer deg fotobokser. Dette fungerer rett ut av esken uten at du trenger å gjøre noe aktivt selv. Varslingen fungerer bra med både et ikon på skjermen og lyd dersom du nærmer deg en fotoboks i for høy hastighet.

Anvisningene er enkle å følge.

Kurant navigasjon

Selv om Spirit 300 blant annet har en artig funksjon for å laste opp geomerkede bilder, er det allikevel navigasjonen som er den viktigste funksjonen. Det er forholdsvis greit å velge et bestemmelsessted og begynne å navigere. Ruteberegningengår nokså kjapt, og Spirit 300 har ingen problemer med å takle det om du tar en avstikker fra den planlagte ruten.

Selve navigeringen fungerte bra, selv om den ikke alltid kjenner til snarveiene som de lokalkjente kjenner til og den siste kjentmannskunnskapen som TomToms IQ Routes til dels kan tilby.

Derimot har den en funksjon for økonomiske ruter. Når du velger dette, beregnes ruten med tanke på lavest mulig drifstofforbruk. Det vil si at den blant annet velger en rute med så få start og stopp som mulig. Her har du med andre ord et milljøvennlig argument for å velge en Spirit 300.

Nødvendig tilbehør

Det du trenger for å begynne å bruke Spirit 300 følger med i esken. Dette inkluderer en hurtigveidledning, sugekoppfeste for å feste den på frontruten, og en 12-volts lader. Du får også med datakabel og en CD med programvare for å koble GPS-en til PC-en. Programvaren som følger med heter MioMore Desktop 2, og kan brukes til å oppdatere kart og interessepunkter, laste opp bilder og lage ruter.

Konklusjon

Mio Moov Spirit 300 Traffic er godt utstyrt med praktiske funksjoner til navigering, som for eksempel trafikkinformasjon. Den mangler riktignok de mest avanserte stifinnerfunksjonene som du finner på toppmodeller fra Mio og andre, og den har heller ikke esktrafinesser som Bluetooth og håndfrifunksjon.

Spirit 300 har derimot en lav pris, slik at du får en GPS som kan vise deg veien uten å måtte blakke deg helt. Den er riktignok ikke like billig som røverkjøpet Mio Moov 200, men er til gjengjeld hakket bedre utsyrt.

Den nye Spirit-serien til Mio har blant annet et nyutviklet menysystem, men vi synes ikke dette kommer helt til sin rett. Til det er skjermen på Spirit 300 for liten. Grensesnittet virker til tider litt rotete, men det er ikke verre enn at du fort lærer deg hvordan du skal navigere. For Spirit 300 tar deg frem dit du skal med problemfri navigasjon uten å briljere.

Har du mulighet til å legge i et par hundrelapper til, ville vi sterkt vurdert å tatt en kikk på TomTom XL. Da får du ikke lenger trafikkinformasjon, men du får eksemplarisk ruteanvisning.

Alt i alt er Mio Moov Spirit 300 Trafikk en hendig GPS som gir deg det du forventer fra en billig GPS. Den har nemlig det du trenger for å hindre at du havner på bærtur i ferien.

Les også
Mio Moov Spirit S555
Les også
Denne GPS-en er også en TV
Les også
Her er Mios nye GPS-er
Les også
Mio Moov 510
Les også
Mio Moov 580
Les også
Nytt menysystem fra Mio
Les også
Mio Moov 500
annonse

Les også