Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Olympus Pen E-P1

Overblikk

Introduksjon

E-P1 er den første Micro FourThirds-modellen fra Olympus og det tok nesten et år fra systemet ble lansert sommeren 2008 til Olympus hadde et kamera i butikkene. Panasonic var kjappere ute og kom med G1 høsten 2008, men selv om vi var imponerte over G1 da vi testet dette var det mange som heller ville ha en ennå mer kompakt modell enn en speilreflekskonkurrent.

Panasonic rakk å oppgradere G1 til GH1 før Olympus lanserte E-P1 i juni 2009. GH1 som Akam testet her var omtrent like stort som G1 og Olympus E-P1 overtok som verdens minste systemkamera da det kom ut. Olympus har lagt mye arbeid i å lage et vesentlig mer kompakt kamera og ofret innebygd søker og innebygd blits for å redusere størrelsen. Sammen med kameraet lanserte Olympus en kompakt 3x normalzoom og en ennå mindre 17mm F2.8. Bildet under viser E-P1 og GH1 med sine respektive normalzoomer og det er tydelig at Olympus og Panasonic satser på noe forskjellige egenskaper med disse modellene.

Panasonic har også rukket å lansere GF1 som er en mer direkte konkurrent til E-P1. GF1 er omtrent like stort, men litt lettere enn E-P1. GF1 har innebygd blits, men E-P1 har innbygd stabilisator, noe både GH1 og GF1 mangler. Panasonic har derimot stabilisering i en del objektiver. Av og til skulle man tro at produsentene var enige om å utelate minst en viktig finesse fra hver modell.

Olympus har satset på et litt retro utseende som henspeiler på Olympus Pen som var mest populære på 60- og 70-tallet. Den sammenligningen er relevant på flere måter for Pen F-serien var et halvformat speilrefleks med utbyttbar optikk. Det fantes også en rekke Pen-modeller med fast objektiv og gjennomsiktssøker.

Nå har Olympus tatt i bruk Pen-navnet igjen, og spørsmålet er om det blir en like stor suksess denne gangen. Skal vi dømme etter populariteten til E-P1 i Akams redaksjon så må Olympus ha gjort mye riktig. Vi har allerede publisert en overstrømmende positiv sniktittartikkel, og denne gangen går vi mer i dybden med en full test. Vil du lese alle mer og mindre interessante detaljer så starter testen her.

.

Fysisk

Olympus Pen E-P1 er sammen med Panasonic GF1 de minste systemkameraene på markedet i dag. For å få til det har Olympus ofret innebygd søker og blits, men bildestabilisator har de fått plass til. Må vi velge så kommer stabilisator foran blits, men aller helst ville vi hatt begge deler.

Kamerahuset virker solid og er laget av metall, noe som også bidrar til at E-P1 blir relativt tungt i forhold til størrelsen. Standardzoomen er en interessant konstruksjon som kan slås sammen når det ikke er i bruk. Det reduserer størrelsen betraktelig, men ikke nok til at E-P1 blir lite nok til å gå i en lomme. Olympus leverer også en 17mm F2.8 som alternativ (eller tillegg) til zoomen og med den montert reduseres størrelse og vekt ennå litt.

LCD-skjermen er dessverre bare middels, både når det gjelder oppløsning og egenskaper i sterkt lys. Vi oppfatter ikke dette som noe stort problem, men vi hadde håpet på litt bedre egenskaper på et kamera som koster rundt 6000 kroner.

Batteriet skal holde til 300 eksponeringer og det er middels i forhold til kompaktkameraer og ganske dårlig sammenlignet med speilreflekser.

I bruk

Selv om designet til E-P1 er retro er innmaten topp moderne. Vi oppfatter at E-P1 først og fremst henvender seg til folk som er opptatt av bildekvalitet, men ønsker seg noe mindre enn et speilrefleks. For denne gruppen er mulighet for manuell kontroll over både eksponering og bildeparametre viktig og E-P1 har alle justeringsmuligheter. Lagring av bilder i RAW-format er selvsagt også på plass og for bilder med JPG-format støtter E-P1 både sRGB og Adobe RGB fargerom.

E-P1 har selvfølgelig også full automatikk med alt fra iAUTO hvor kameraet bestemmer selv til vanlig programautomatikk med overstyringsmuligheter. Videomodus gir HD (720p), men fordi autofokusen bråker så mye at lyden blir ødelagt ved fokusering (med standardzoomen) fungerer videoen best uten kontinuerlig fokus.

Et annet problem med autofokusen er at den blir veldig treg i en del situasjoner. Lite lys skaper problemer og det gjør motiv med lav kontrast også. E-P1 har ikke hjelpelys for fokusering og det er merkelig at Olympus har utelatt dette med tanke på autofokusytelsen i dårlig lys.

Brukervennligheten var stort sett bra. Ergonomien var også god, spesielt med tanke på hvor kompakt kameraet er og to kontollhjul gjør valg av tid og blender veldig enkelt i manuell modus. Vi er ikke overbegeistret over menyene, men de fungerer greit nok og med litt trenging lærer man hvor de forskjellige innstillingene er plassert. De viktigste valgene er forøvrig lett tilgjengelig på egne knapper.

Bildekvalitet

Bildekvalitet er alltid viktig, men kanskje hovedpoenget med Micro FourThirds som lover speilreflekskvalitet i et kompakt format. Olympus har lykkes bra med E-P1 som er minst like bra som Olympus speilreflekser og andre modeller i samme prisklasse - hvis man ser bort fra bilder som er avhengig av fokushastighet og følgefokus.

Standardzoomen fungerte rimelig bra i store deler av zoomområdet til tross for kompakt konstruksjon. Ved full tele ble skarpheten noe redusert, noe som er ganske vanlig. Vi sammenlignet zoomen mot Olympus 35mm makro som ikke overraskende var klart skarpere. For å få det absolutt beste ut av E-P1 er bedre optikk altså en fordel, men standardzoomen er også bra og ikke minst fleksibel med kort nærgrense.

Konklusjon

Bildegallerier