Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Multicom Compal NBLB2

NBLB2 har et noe beskjedent ytre

Introduksjon

Man kan ikke si at markedet for bærbare datamaskiner, eller stasjonære for den saks skyld, flommer over av norske bidrag. Derfor er det moro når helnorske selskaper som Multicom en gang i blant leverer en perle. Når vi nå tester en av deres nyeste kreasjoner, er det selvsagt med en viss patriotisme i hjertet, vi har lyst til at dette skal være bra!

Noe av det spesielle med Multicom sine bærbare maskiner er muligheten til å selv velge mye av "innmaten". Man konfigurerer etter eget behov og/eller lommebok. Dette minner veldig om de mulighetene man har hos Dell, og gir mye fleksibilitet. Det gir også en utfordring for oss som tester disse maskinene, siden vi kan ha en helt annen opplevelse av maskinen enn andre personer eller nettsider.

Det er som sagt pengene som setter grenser for hva slags hardware man finner i NBLB2, og vi lister her opp hva man per i dag har å velge imellom.

  • Intel Core i5 (520M/540M, opp til 3,06 Ghz) eller Intel Core i7 (620M/720QM/740QM, opp til 3,33 GHz)
  • 4 GB - 8 GB DDR3 (1066 eller 1333 MHz) RAM
  • 250 GB - 640 GB 5400 rpm, eller 250 GB - 500 GB 7200 rpm tradisjonell harddisk, eller en SSD på mellom 64 GB - 160 GB fra Transcend eller Intel
  • ATI Mobility Radeon HD 5650 med 1 GB minne
  • 15,6 tommer 1366x768 eller 1920x1080 LED skjerm
  • Windows 7 i ulike utgaver, eller uten operativsystem
  • DVD-brenner eller Blu-ray-spiller
  • 3,75 cm tykk og 2,7 kg tung
  • Prisen begynner på omlag 8000 kr

Vi ser her særlig to komponenter som skiller seg ut, prosessoren og skjermkortet. Intel Core i7 med fire kjerner er en ganske kraftig prosessor, som automatisk overklokker seg til nesten dobbel frekvens når den utsettes for belastning. Dette gir bedre batteritid når man driver med lette oppgaver, og god ytelse når man kjører tyngre programmer og spill. Skjermkortet er også ganske nytt, og kan skilte med DirectX 11, men er ikke spesielt kraftig.

Utgaven vi ble tilsendt hadde en 1920x1080 piksler skjerm, Intel Core i7-720QM, 500 GB 7200 rpm harddisk og 8 GB RAM. På grunn av fleksibiliteten når det gjelder spesifikasjonene, blir kanskje det viktigste når vi tester NBLB2, fokus på brukervennlighet, design og kvalitet.

I bruk

Ved første øyekast ser Multicom NBLB2 ut som en veldig anonym datamaskin, både på godt og på vondt. Det finnes noen mennesker som liker skille seg ut, og de som ikke gjør det. NBLB2 faller utenom sistnevnte gruppe, da den ikke er anonym på en stilig, minimalistisk måte, men den er rett og slett kjedelig. Sort og grå plast av den blankpolerte sorten med noen detaljer i imitert krom dominerer maskinen, som derfor blir veldig utsatt for fettflekker.

All denne plasten gir en generelt billig følelse, og siden en god konfigurasjon fort koster over 10000 kr, er dette veldig synd. Multicom-logoen er egentlig bare et klistremerke, som ikke akkurat bedrer kvalitet- og eksklusivitetsinntrykket. Kabinettet er relativt stivt, og vi hørte ikke noe knirking i plasten da vi utsatte maskinen for trykk.

Det følger med en fjernkontroll til maskinen, og den er av helt standard Windows Media Center-format. For dem som pleier å sitte flere meter unna sin 15-tommers bærbare PC, er kanskje dette et nødvendig ekstrautstyr, men vi ser på det mer som en unødvendig ekstrakostnad. Vi hadde satt mer pris på en ekstern mus for eksempel.

Tilkoblinger

Med det meste av tilkoblinger tilstede, bør de fleste behov være tilfredsstilt. Vi nevner i fleng: 4x USB 2.0, HDMI, VGA, LAN, mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Noen vil muligens savne Firewire og eSATA, men dette blir ikke brukt av mange.

På høyresiden ser vi 3x USB, optisk drev og ladeplugg. På fremsiden er det mikrofoninngang, hodetelefonutgang og minnekortleser.
På venstresiden ser vi kensington-port, USB, LAN-tilkobling, VGA-utgang og HDMI

Plasseringen på portene virker ikke særlig gjennomtenkt. I tillegg til at det ikke finnes noen porter på baksiden, er det ikke tatt særlig hensyn til hvordan maskinen vil se ut dersom man bruker flere av disse. De fleste er plassert veldig nærme brukeren av maskinen, og dersom man bruker en ekstern mus kommer raskt de tre USB-portene på høyresiden i veien.

Taster og touchpad

Her har Multicom gjort mye galt! Selv om det kanskje ikke er de som produserer noen av delene på maskinen, er det i alle fall de som har kjøpt de inn, og selger de videre. Tastene på tastaturet er laget av en veldig lett og svak plast, hvor noen av de i tillegg ikke står helt plant. Dette gjør at tastaturflaten har mye svikt, noe man merker lett når man skriver mye. De er alt for lette å trykke ned, som medfører en del unødvendige skrivefeil.

Maskinen kan også leveres med et mer klassisk tastatur, men dette har vi ikke testet.

Det er ikke noen dedikerte snarveistaster på denne maskinen, kun i kombinasjon med funksjonstasten kan man endre noen grunnleggende innstillinger. Dette er i og for seg greit, men Fn-tasten er plassert der man er vant til å ha Ctrl, noe som fører til at man den første tiden bommer mye på kjente og kjære snarveier.

Touchpaden på NBLB2 har vi ikke mye til overs for! Det første man legger merke til er at den går i ett med håndleddstøtten. Deretter ser man at den er laget i samme materiale også, blank plast. Dette er ikke særlig heldig, da man på ingen måte kan føle grensene til touchpaden, noe som blir kilde til mye fomling. Overflaten er i tillegg ganske nervøs, så for vår del ble det helt nødvendig med en ekstern mus for å kunne bruke maskinen over lengre tid.

Høyttalere

Disse er som høyttalere på bærbare maskiner flest, helt greie til musikk på lavt nivå, Internett-filmer, systemlyder og liknende. Er man en av de som er litt kresne på lyd, eller bare ønsker litt fylde i lydbildet, er eksterne høyttalere et must.

Skjerm

Man har to skjermvalg når man bestiller denne maskinen, en LED-baklyst skjerm med 1366x768 piksler eller 1920x1080 piksler i 16:9-formatet. Førstnevnte gir rett og slett for lite arbeidsplass synes vi, men for mange blir nok heller ikke 1920x1080 piksler helt optimalt, siden tekst og grafikk blir ganske smått. En mellomting ville nok for mange være perfekt, noe man sjeldent finner for 16:9-formatet. Vi synes derimot full-HD på 15,6 tommer fungerer utmerket! Skjermen er klar, skarp, har livlige farger, og god horisontal innsynsvinkel. Den vertikale innsynvinkelen er godkjent, men ikke noe å skryte av.

Som man ser av grafen er lysstyrken også god, og man kan lett bruke maskinen i lyse omgivelser. Refleksive skjermer har dog en tendens til å være litt plagsomme, men det finnes ingen vei utenom dette.

Temperatur og støy

Maskinen er ikke særlig varm når den ikke er i bruk, dette gjør støy tilnærmet lik null. Man kan nok gi mye av æren for dette til i7-prosessoren vår, denne har fire kjerner som i normaltilstand ikke er klokket til mer enn 1,6 GHz. Men når maskinen merker at litt ekstra krefter må til, klokkes den automatisk opp til 2,8 GHz. Etter litt tid under load merker man viftesusen ganske godt, men ikke noe verre enn andre bærbare maskiner vi har testet.

NBLB2 gjør det godt i idle, når maskinvaren ikke blir presset noe særlig. Når man derimot trenger litt ekstra regnekraft, er historien litt annerledes. Den har en grei temperatur på undersiden, men på oversiden blir den litt varmere enn resten av maskinene i testen. Dette blir derimot aldri et problem, og både når det gjelder støy og temperatur får Multicom Compal NBLB2 en ståkarakter hos oss.

Programvare og ytelse

Multicom Compal NBLB2 leveres med Windows 7 (Home Premium, Professional eller Ultimate) eller uten operativsystem. Dette gjør at man faktisk kan unngå Windows-skatten mange gjerne vil ha seg frabedt. Vi fikk den derimot levert med Windows 7 Home Premium. Vi ville faktisk anbefalt dette for de fleste, da Windows 7 kjører veldig godt på denne maskinvaren. Programmer svarer raskt, og selv heftig multitasking med tunge applikasjoner er intet problem for Core i7 720QM og en sunn mengde RAM.

Prosessoren i vår NBLB2 er ganske potent, men skjermkortet har ikke like mye futt. ATI Radeon 5650 er ganske nytt, men har dessverre ikke så mye kraft å skryte av. At det kan skilte med DirectX 11 er en mager trøst, da det uansett ikke er mange spill som benytter dette.

Vi ser at Multicom Compal NBLB2s Radeon 5650 ikke klarer å hamle opp med Multicom Kunshan W870s Nvidia GTX 280M. Men mot Multicom Compal KHLB2s Radeon 4650 og Asus G60Vx' GTX 260M, gjør den det litt bedre. (For en sammenlikning av hva man kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan man se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net)

I resten av ytelsestestene gjør NBLB2 nærmest rent bord. Dette er helt klart på grunn av den gode prosessoren og raskt minne. Av en eller annen grunn favoriserer PCmark05 og Vantage Kunshan W870, og det kan nok være på grunn av det kraftigere skjermkortet. Ytelsesmessig gjør NBLB2 det altså veldig godt i applikasjoner som ikke er veldig grafikk-intensive.

Batteri

Det var ikke store forventninger vi hadde til batteriet til denne maskinen. Med seks celler og 5200 mAh er batteriet av medium størrelse, og vi regnet derfor kun med et middels resultat.

Og to timer kan ikke kalles stort annet enn middelmådig. Med laveste lysstyrke fikk vi presset ut omlag 140 minutter, noe som er helt greit, maskinens bruksområde tatt i betraktning.

Konklusjon

Med noe av den nyeste teknologien til både Intel og AMD under panseret, er denne maskinen presentert som et teknisk vidunder. Den skal visstnok være både et vakkert skue, kraftig nok til alle dagens utfordringer, samt være vennlig mot lommeboka.

Vi synes derimot dette blir en drøy beskrivelse. Multicom Compal NBLB2 er ikke særlig pen å se på, den gjør det bare middels godt i spill, og den koster nøyaktig så mye som man selv vil bruke. For vår del faller den litt mellom to kategorier, gamer-PC og arbeidshest. Det er skjermkortet som henger litt midt på treet, og gjør maskinen til en "verken fugl eller fisk".

Når det gjelder ytelsen er NBLB2 veldig god på kontoroppgaver, og vil være en god ledsager til video- og bilderedigering, samt multitasking på høyt nivå. Det er ikke den perfekte partneren på den digitale slagmarken, men skulle man ønske å leke seg litt, kan maskinen by på brukbar ytelse.

Det mest positive vi har å si om maskinen må være skjermen. Vi fikk tilsendt utgaven med 1920x1080 piksler oppløsning, og full-HD på 15 tommere er ikke akkurat dagligkost i PC-markedet enda. Den er lyssterk, har god farge-gjengivelse og bra horisontal innsynsvinkel.

Når det kommer til det mest negative er det nesten vanskelig å begrense seg. For å begynne en plass, er den ikke noe moro å skrive på, siden tastaturet er mykt, løst, og har for liten motstand i tastene. Touchpaden er vond å bruke siden den er for glatt, nervøs i responsen, og man ikke kan kjenne kantene på overflaten. NBLB2 har heller ikke utseende på sin side, den er kjedelig, og laget i utelukkende blank plast. Kort sagt, maskinen er penere på innsiden enn utsiden.

Selv om vi fra små av lærer at det er hva som er på innsiden som teller, kan vi ikke uten videre si dette om bærbare datamaskiner. Vi kan ikke anbefale en datamaskin kun basert på god ytelse. For misforstå oss ikke, Multicom Compal NBLB2 kan by på god ytelse, dersom man er villig til å betale for det. Vår konfigurasjon kostet ca. 13000 kr, og for denne prisen forventer vi rett og slett mer av utseende, byggkvalitet, og brukervennlighet enn det Multicom har servert oss i dag.

+  God skjerm (full-HD varianten)
+  Mange konfigurasjonmuligheter


-  Kun blank plast i kabinettet
-  Dårlig tastatur og touchpad
-  Kjedelig design

annonse