Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFunc KB-460

De har aldri før laget spilltastaturer – men treffer blink

Selskapet er anerkjent for spillmus, nå prøver de seg på tastatur.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Det amerikanske selskapet Func ble stiftet i 1999, og i løpet av sine første tretten år hadde de kun ett produkt av gangen i sin portefølje: musmatta Surface 1030. Fra 2012 har de utvidet med ny musmatte og spillmus, i tillegg til et spilltastatur som vi skal kikke på i dag.

Func KB-460 er mekanisk med brytertypen Cherry MX Red, og har full tastaturlayout med bakgrunnsbelyste taster.

Func KB-460. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Cherry MX Red med Costar-festemekanisme på tastehettene, gjenkjenbart med metallstangen som ligger på langs under mellomromstasten. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
To USB 2.0-porter i bakkant, som forsynes med strøm fra én USB-kabel. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Konstruksjon og design

Overflaten er belagt med et slags mykt, gummiert plastmateriale som er godt å ta på. Tastehettene er av ABS-plast, og tastaturet kommer med full norsk layout, noe som betyr at du slipper taster med Ä, Æ og Å på samme tast. Nederste rad har ikke standard format, her er Ctrl-, Alt- og Alt-Gr-tastene blitt bredere på bekostning av Windows-, mellomroms- og høyreklikk-tast. I tillegg har høyre Windows-tast blitt byttet ut med en Fn-tast, som kan brukes i kombinasjon med medieknapper, profilvalg og Func-modus på F-raden.

Det er nemlig mulig å konfigurere vanlige knapper som makroknapper med flere makroprofiler, som kan brukes når tastaturet er i Func-modus. Scroll Lock-indikatoren er derfor byttet ut med et lys for Func-mode, slik at du vet hvordan tastaturet oppfører seg.

Under tastehettene finner du Cherry MX Red, røde LEDs og en rød bakplate i plast. Hele sulamitten virker stødig og godt konstruert, og designen er ren og ryddig med lite ubrukt plass.

Videre har KB-460 fått to USB 2.0-utganger på baksiden, som forøvrig er ganske strømbegrenset da tastaturet kun kobles til med én USB-port. Dette betyr at strømsultne enheter som eksterne harddisker uten dedikert strømforsyning neppe vil fungere via hubben, da de krever mer strøm enn tastaturet klarer å levere. Det er fortsatt praktisk til minnepinner og den slags, men vi skulle gjerne sett at portene var av USB-versjon 3 for høyere overføringshastigheter.

På undersiden finner vi føtter for å heve tastaturet i bakkant, samt noen hull for festing av håndleddstøtten. Denne monteres ved hjelp av to klips som hekter sammen håndleddstøtten og tastaturet, noe som fungerer helt greit, med den ulempen at du kan miste klipsene som holder det i sammen.

-
Mekaniske brytereCherry MX Red
N Key RolloverFull Key Rollover (NKRO) via USB
Livslengde50 millioner klikk
BaklysRødt
LysfunksjonerAv, pulserende eller tre forskjellige styrkenivå
TilkoblingÉn USB 2.0
Kabel1,8 meters flettet USB-kabel
TastehetterABS-plast
TastelayoutNorsk
TilleggUSB 2.0 hub med to utganger Håndleddstøtte Medieknapper med FN-tast Alle knapper kan konfigureres som makro F7 til F12 velger profil med FN-tast Verktøy for fjerning av tastehetter

Takk til Func som sendte tastaturet til test.

I bruk

Lettfattelig installasjon og konfigurasjon

Redigering av makroknapper i programvare.

Tastaturet og medieknappene fungerer rett etter at du har plugget tastaturet inn i datamaskinen, men for å gi vanlige knapper makrofunksjonalitet må du laste ned ekstra programvare.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Denne er ryddig og enkel, og fungerer ved at du først velger en tast på tastaturet og deretter velger hvilken funksjonalitet denne skal ha, alt fra innliming av tekst til en serie av tastetrykk.

Håndleddstøtten er belagt i samme behagelige materiale som selve tastaturet. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Du kan totalt ha fem forskjellige makroprofiler, som lagres i tastaturets innebygde minne. Vi skulle ønske det var mulig å navngi både makroknappene og profilene, men sett bort i fra dette var det enkelt å legge til nyttige makroknapper, for eksempel på talltastaturdelen som ellers er sjeldent brukt i spill.

Slik et mekanisk spilltastatur bør være

Func KB-460 kommer kun med Cherry MX Red, så brukeropplevelsen byr dermed ikke på noen store overraskelser. Bryterne er responsive og lynkjappe i bruk, og krever bare lette trykk noe som gjør de til spillerens førstevalg i mange spillkategorier, spesielt i skytespill. Repetitive klikk blir registert uten problemer, og da tastaturet er mekanisk er det heller ingen tegn til ghosting. Alle tastene har samme taktile følelse, og store knapper som mellomroms- og Entertast lar seg trykke helt ut til kantene uten at de føles annerledes.

Full Key Rollover er støttet via USB når tastaturet er i Func-modus, og 6-key rollover til vanlig. I Func-modus blir makroknappene aktivert og Windows-tasten deaktivert, så det er med andre ord et slags spillmodus. Vi er spesielt begeistret over at det er mulig å slå av Windows-knappen, noe som er spesielt viktig da denne er plassert en halv standard tastebredde til høyre. Vi hadde derimot ingen problemer med denne tastelayouten, og la strengt tatt ikke merke til endringene under bruk.

Litt knotet til skriving

Røde brytere er gjerne førstevalget på spilltastatur, da de krever lite kraft fra fingrene og lar seg trykke ned kjapt mange ganger på rad. Dette er etter vår mening ikke helt optimalt til lengre skrivearbeid, siden bryterne har ganske lang vandrelengde, noe som gjør at skrivefølelsen blir litt voldsom og hard. Hvorvidt du blir fornøyd med røde brytere til skriving avhenger av hvor mye du skriver og personlig preferanse, men med mindre du ofte har lange skriveøkter, vil nok KB-460 gjøre jobben mer enn godt. I tillegg er det relativt stille, sammenlignet med andre mekaniske tastaturer med like brytere, men som forventet en del mer bråkete enn membrantastaturer.

Tastaturet ligger stødig nok på pulten, men det har bare to gummiknotter på undersiden og kunne derfor ligget enda stødigere hadde produsenten spandert på seg to ekstra gummiknotter. De hevbare føttene er derimot gummierte, og tastaturet ligger klistret når disse er nede.

Utover dette er det ingen ulemper å finne. Bakgrunnsbelysning er naturligvis av rød farge, og er uniformt fordelt over hele tastaturet. Ved hjelp av Fn-tasten, 2 og 8 på talltastaturet kan du velge mellom å ha lyset avslått, i tre forskjellige styrkenivåer eller i et pulserende modus.

Konklusjon

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Func KB-460 anbefales som et godt og allsidig spilltastatur.

Sterk allrounder til god pris

KB-460 er Func sitt første tastatur, og det leverer godt på alle områder. Du får det kun med MX Red-taster, men dette er til gjengjeld brytere som er elsket av mange. Kvaliteten virker god og designen er ren uten spesielt mye ekstra dilldall. Du får også to USB-porter på baksiden, justerbart baklys, medieknapper og muligheten til å konfigurere vanlige knapper som makroknapper.

Viktigst av alt leverer det varene på området som gjelder mest, nemlig med upåklagelig taktil følelse og responsivitet på alle taster. Det bør nevnes at nederste tastaturrad ikke har helt standard layout, men dette la vi ikke merke til under bruk.

Tastaturet var nydelig å bruke til spilling, takket være gode brytere som er helt ypperlig til skytespill. I strategispill og til generell skrivebordsbruk satte vi stor pris på makroknappene, som kunne brukes til åpning av programmer og lange serier med tastetrykk. Det er brukbart til å skrive på, men til arbeid med mye skriving bør du nok titte på et tastatur med Cherry MX Blue eller Brown-brytere.

I skrivende stund tar billigste butikk 700 kroner for Sync KB-460, og det får derfor en varm anbefaling til den gjengse spilleren. Av gode alternativer kan du kikke på Qpad MK-85 og Corsair Vengeance K70, som begge koster litt mer enn en tusenlapp og ellers er relativt like tastaturer. Det finnes også gode kompakttastaturer til spilling, eksempelvis Corsair Vengeance K65 Compact og CM Storm Quickfire TK, gir bra spillopplevelse når plassen er begrenset.

+ Mekaniske brytere med herlig taktil følelse
+ Justerbar bakgrunnsbelysning
+ To USB-utganger
+ Medieknapper og makroknapper via Fn-knapp


- Litt knotete montering av håndleddstøtte
- USB-hubben er av versjon 2.0 og leverer lite strøm

Lurer du på hva som skiller de forskjellige MX-bryterne?
Les vår guide til mekaniske tastaturer »

Mer om
annonse