Til hovedinnhold

Test av stereo Bluetooth håndfri

I vår test har vi kjørt opptak av lyd fra mikrofonen på håndfrisettet for å kontrollere hvor god gjengivelsen er under ulike forhold.

Dessuten har vi sjekket lydkvaliteten i ørepluggene ved å sende ulike testsignal via A2DP (stereoprofil) til ørepluggene. I tillegg har vi brukt hodesettene til musikk og samtaler for å sjekke brukervennlighet, og for å danne oss et inntrykk av hvordan settene fungerer i praksis.

Anatomi

Når det gjelder passformen på ørepluggene er dette selvsagt avhengig av brukerens anatomi. Vi er derfor relativt generelle når vi kommenterer dette punktet. Settene vi har sammenliknet er alle av den type der mottakeren er en separat enhet med øreplugger. Vi har ikke tatt med trådløse hodetelefoner i denne sammenlikningen.

Vurdering

Når vi beskriver design ser vi på hvordan settet som helhet ser ut. Her er det selvsagt rom for uenighet. Du kan gjøre deg opp din egen mening om dette ved å se på bildene som følger hvert sett.

Til design hører utforming, materialvalg, farger, festeanordninger og betjeningspanel.

Pris

Prisen vi oppgir er basert på søk i nettbutikker, og prisen over disk vil normalt ligge en anelse høyere.
Vi har lagt stor vekt på pris og lydkvalitet, noe mindre på batterikapasitet, og minst på vekt og design (se tabell under artikkelen)

Her er løsningene vi har testet:

Sonorix C3

Pris: ca 450,-

Testvinner med god lyd og lav pris. Den eneste i testen med en skjerm som viser hvem som ringer.

Settet har en litt svak støyreduksjon, og er derfor ikke særlig egnet i støyende omgivelser. Vi har gitt poeng for at du kan benytte et hvilket som helst hodesett, men trukket noe for at pluggene som følger med ikke har optimal passform.

Sennheiser MM 200

Pris: ca 1350,- (Mamoz)

Dette settet kommer på en god andreplass, men høy pris og svak bassgjengivelse trekker ned. Men skal du snakke i mobilen er dette den løsningen som gir best resultat. Denne modellen kan også være koblet til to ulike enheter samtidig. Enkel betjening og smart løsning med ørepluggene integrert gjør løsningen brukervennlig. Men ørepluggene kan ikke skiftes ut.
Sennheiser M200 har også testens klart beste batterikapasitet.

Samsung SBH 650

Pris: ca 430,- (Pixmania)

Dette settet er rimelig, og ørepluggene har god passform. Lydgjengivelsen er god, men vi opplever en del sus som kommer og går. Suselyden forsvinner imidlertid når vi hører på musikk.

Settet ser lekkert ut, med front i børstet metall. En egen skyveknapp for av/på, og mulighet for å bruke egne øreplugger eller hodetelefoner trekker opp.

Batterikapasiteten er noe under snittet.

Plantronics Pulsar 260

Pris: Ca 500,- (Cdon)

Bra lydgjengivelse med fyldig bass om du vil lytte til musikk, men svak mikrofon om du vil bruke løsningen til samtale. Mikrofonen sitter på ledningen som er svært lang og har lett for å vase seg. Ørepluggene kan skiftes ut, men da mister du mikrofonen, siden den sitter på kabelen. Dessuten er det 2,5mm kontakt, hvilket gjør at de fleste hodesett ikke kan benyttes.

Settet har bra batterikapasitet og gode øreplugger

MTU BTK A22

Pris: Ca 400,- (Klart Svar)

Dette er testens billigste stereoplugger. Lydkvaliteten er ikke på høyde med de beste i testen, men så har settet også testens desidert dårligste øreplugger. Her kan du imidlertid bytte til et hvilket som helst hodesett med 3,5mm plugg.

Dette er den minste modellen i testen. Tydelig markerte taster gjør betjeningen enkel, om enn ikke videre vakker.

Svak batterikapasitet og svak mikrofon trekker ned.

Verdt å vite om Bluetooth

Bluetooth er utviklet som en teknologi for trådløs overføring av data. De vanligste bruksområdene er utveksling av datafiler som bilder og kontaktinformasjon mellom mobiltelefoner, eller mellom mobiltelefon og PC. Teknologien brukes også for synkronisering av telefonen mot en PC, eller for å la PC-en benytte mobiltelefonen som trådløst modem.

Protokoller

Men i denne sammenhengen ser vi primært på Bluetooth som overføringsteknologi for lyd. Mens telefoner med Bluetooth alltid har kunnet overføre talelyd til et håndfrisett, er det først de siste årene at teknologien har vært klar for overføring av stereolyd (A2DP). Hvilke overføringsteknologier sender og mottaker støtter varierer en del. I denne testen konsentrerer vi oss om profilene HFP (Hands Free Profile), HSP (Headset Profile), A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) og AVRCP (Audio/Video Remote Controll Profile).

Kort fortalt er HSP den vanligste Bluetooth-protokollen for overføring av lyd til øreplugg. Men profilen er enkel. Den tillater ikke stereolyd, og kontrollfunksjonene er begrenset til ring, svar, legg på og juster volum.

HSP brukes for å utvide kontrollfunksjonene til taleoppkall, repetering av siste nummer og plassering av samtale på venting. HSP brukes også i de fleste håndfrisystemer for innbygging i bil.

A2DP er protokollen som gjør det mulig å overføre lyd i bedre kvalitet enn HFP, som bare overfører et monosignal med 64 Kbit/s. Enheter med Bluetooth 1.2 kan i teorien overføre 1 Mbit/s, mens versjon 2.0 med EDR kan overføre opp til 3 Mbit/s.

I praksis betyr det at du med enheter som støtter A2DP kan overføre lyd i svært høy kvalitet fra mobiltelefon til hodesett via Bluetooth.

Kompatibilitet

Dessverre gir standardiseringen rom for en del variabler. Det betyr at du i enkelte tilfeller vil oppleve at telefonen eller hodesettet ikke fungerer som forventet sammen med enkelte andre enheter. Dette problemet er likevel betydelig redusert de senere årene.

Her er tabellen som viser hvordan vi har rangert testmodellene:

  PrisLyttelydMikrofonPassformVektDesignBrukervennlighetTaletidStbyMusikktid
Topp 3006661661230010
Bunn 1500111301161001
Vekting 5552113332
            
Sonorix C3 450553225571506
Sennheiser MM 200 13503552855113009
Samsung SBH 650 43044416548,51708,5
Plantronix Pulsar 260 500444254492007
MTU BTK A22 4003331633820010
Mer om
annonse