Ny versjon av Opera

Opera-versjon 9.5 er ikke en såkalt hovedoppdatering, men likevel imponerer nettleseren med strålende funksjonalitet og hastighet få kan konkurrere med.
Intuitivt
Det første man merker etter man starter opp Opera, er søkefunksjonaliteten. Med integrert Google-støtte trenger du ikke først oppsøke Google, du kan rett og slett bare skrive inn det du lurer på i adressefeltet i nettleseren. Hvis du legger merke til bildet under, så ser du at jeg ikke har søkt i Google, men kun skrevet søkeordene i adressefeltet.
Søkemotoren internt oppdaterer også seg selv etter du stadig besøker nye nettsider, og bare få tastetrykk leder deg inn til sidene du vil finne, uten at du nødvendigvis kjenner den eksakte URL-en.


Lekkert design
Det er mange grunner til å bruke Opera, men et poeng som kanskje ikke er viktig for mange, men for andre er design. Det er utvilsomt den lekreste nettleseren tilgjengelig. En ting som selvsagt er en smaksak er plassering av faner og forskjellige menyfunksjoner. Jeg bruker til daglig Firefox, og etter mange timer på jobb og trøttheten melder seg, blander jeg lett mellom åpne faner og mine lagrede favoritter.
Her har Opera gått i motsatt retning som konkurrentene, og fanene ligger øverst i programmet.
Stabilitet
Jeg har i en lengre periode benyttet meg av siste utgave av prerelease-versjonen av Firefox 3, men merker allerede at Opera er vesentlig mer stabilt i sammenheng med Windows Vista. Nå er det riktignok urettferdig å hakke på stabilitetsproblemene til Firefox-betaversjonen ettersom den ikke er ferdig, men Opera har ikke krasjet en eneste gang på 24 timer, mens Fireox måtte bite i gresset fem ganger i samme tidsperiode.
En annen nyttig funksjon er muligheten til å vise fremdriften i forhold til tilkoblingen til en nettside du vil besøke. Her får du detaljert info om hvorfor det eventuelt går saktere enn planlagt.


Lynrask
Jeg har testet Opera 9.5 på både Mac og min vanlige laptop, og hastigheten Opera leverer er ikke noe annet enn imponerende. Med et Java-script fikk jeg høyere hastigheter på denne versjonen enn den forrige, og Opera parkerer både Internet Explorer og Firefox fullstendig. Er du Mac-bruker er imidlertid Safari det eneste som kan være i nærheten av det Opera leverer.
På bildet under kan du se mine resultater på vårt eget Speedometer, hvor Opera-resultatet er til venstre, og er omtrent dobbelt så hurtig som Firefox til høyre.Morsomme widgets
Operas widgets er en morsom tidstyv, og tilbyr integrerte små spill og nytteprogrammer. En runde 3D-Tetris kan fort stjele en hel time, men de små nytteprogrammene er selsagt det viktigste. Her er det alt fra alternative verktøylinjer, oppgavelister, og miniprogrammer for både musikk, radio og video.


Imponerende
Det er mange nyttige funksjoner i Opera 9.5, og både mail og RSS-feeds er støttet, samtidig som man får en ytterst stabil, og markedets kjappeste nettleser, i hvert fall for pc-brukere. Safaris sikkerhetshull kombinert med Windows gjør det til et dårlig valg, og dermed er Opera øverste hylle. Hvis du er Mac-bruker er nok ikke Opera veldig mye raskere enn Safari, men det er mange funksjoner som gjør det verdt å sjekke ut.

Les også
Internet Explorer
Les også
Mac-brukere bør droppe Safari
Les også
Rekorden er offisiell
Les også
Vil kapre verdens dingser
Les også
Verdensrekorden er satt
Les også
Nå er Firefox 3 klar
Les også
Opera Mobile browser
Les også
Opera på HTCs flaggskip
Mer om
annonse