Internet Explorer

Da Windows 7.0 ble lansert var det mange som jublet over nyvinningene i programmet, men kritikken har kommet med jevne mellomrom. Nyoppdagede sikkerhetshull gjorde mange skeptiske.
Nye versjoner
Nå lanseres riktignok Internet Explorer 8.0 om ikke altfor lenge, mens både Opera og Mozillas Firefox allerede har fått sine versjoner på gaten. Dermed kan en sammenligning virke urettferdig, og betaversjonen av Internet Explorer 8.0 er altfor ustabil til å kunne rettferdiggjøre en test.
Man ser imidlertid konturene av en spennende nettleser når den en gang er ferdig og fungerer som den skal.
7 versjoner
Det måtte imidlertid hele syv versjoner før Microsoft fikk det sånn noenlunde rett. Tidligere versjoner har vært altfor dårlige på sikkerhet, og det er fremdeles et mysterium hvorfor vi måtte vente så lenge for å kunne bruke forskjellige faner, noe som etterhvert har blitt en standard.
Det er også uforståelig at Microsoft har tviholdt på det gamle klønete grensesnittet helt frem til nå. Internet Explorer 7.0 er langt mer brukervennlig enn tidligere versjoner.


En uhøytidelig hastighetstest utført mot vårt eget Speedometer gir gode tall.
Hastighet
Det er mange som hevder at Firefox og Opera gir langt høyere hastigheter, noe som er en sannhet med visse modifikasjoner. Noen av sikkerhetsløsningene i Internet Explorer kunne vært optimalisert, og man vil på noen nettsider oppleve at Internet Explorer henger mer, før sideinnholdet vises.
Det skal riktignok tilføyes at denne typen hastighetssammenligninger i beste fall er unøyaktige, og med gjentatt tester på forskjellige dager, på ulike linjetyper, viser det seg helt klart at resultatene varierer kraftig.
Økt sikkerhet
Microsoft har utvilsomt forbedret sikkerhet i forhold til tidligere versjoner, men det er fremdeles ganske mange forbedringer som gjenstår. Beskyttelsen mot skadelige programmer på nettsider er ikke god nok.
Nytt i Internet Explorer versjonen er også en glimrende RSS-leser, og her konkurrerer definitivt Explorer mot de andre utfordrerne.
Treg oppstart
På et område er Internet Explorer et godt stykke bak konkurrentene. Tiden det tar fra du trykker på programikonet, til startsiden har lastet ferdig er langt høyere enn de andre leserne. Vi så også på hvor lang tid de ulike nettleserne brukte på å laste all info på en nettside, og også her kommer Internet Explorer klart dårligst ut.
Er du ute etter en kjapp nettleser og det er ditt viktigste kriterie, er altså Internet Explorer det dårligste valget du kan gå for.
Fordeler også
Alt er imidlertid ikke bare mørkt for de 80 prosentene av alle verdens nettbrukere som nå benytter seg av Internet Explorer. Veldig mange nettsider er optimalisert for bruk med Microsofts nettleser, og det finnes faktisk tilfeller hvor tjenestene på en gitt side, ikke kan benyttes med annet enn Internet Explorer.
Microsofts økte fokus på sikkerhet har også gitt en viss avkastning, og spesielt phishing-beskyttelsen fungerer bra. Du får beskjed om nettsiden du besøker prøver å hente ut informasjon fra maskinen din.
Konklusjon
Det finnes positive sider med Microsofts Internet Explorer, og RSS-feedene, phishing-beskyttelsen og den overlegne kompatibiliteten gjør leseren til et greit valg for mange. Svakheten i forhold til hastighet er imidlertid noe mange brukere vil oppleve som negativt.
Den ordentlige duellen får vi først når Internett Explorer 8.0 lanseres, men inntil videre finnes det bedre valg for mange.

Les også
Mac-brukere bør droppe Safari
Les også
Mozilla Firefox 3
Les også
Ny versjon av Opera
Mer om
annonse