Til hovedinnhold

Test av Nike+ Sportband

Test av Nike+ Sportband

Testresultater

Enkelt å ta i bruk selve systemet. Overføring av treningsdataene går enkelt og greit, og du kan bruke ulikt Nike+ utstyr mot samme profil. Prisgunstig.
Nettløsningen sliter med å oppdatere seg, knotete registrering og navigering. Mangel på pulsmåler gjør at Nike+ kun egner seg til løping.0

Vi stilte sporty opp på Bygdøy for å teste den nye versjonen av Sportband sammen med Nikes nye Lunarglide-sko. Sistnevnte burde for øvrig også appellere til nerdene der ute, bygd med teknologi utviklet av NASA som de er. Vi tester heldigvis ikke løpesko, men registrerer at Lunarglide har fått god kritikk fra nettsteder og magasiner som gjør nettopp dette.

Alle løpesko fra Nike kan utstyres med en chip i venstre sko, som kommuniserer enten på iPod- eller iPhone din, eller Nike+ Sportband. Med Apple-produktene kan du både høre musikk mens du trener, eller få sanntidsinformasjon om treningsøktens lengde, hastighet og kaloriforbruk på øret, i tillegg til oppmuntrende beskjeder lest inn av Lance Armstrong underveis om du ønsker det. Sportband er utviklet for de som enten ikke vil investere i en iPod for å holde oversikt på treningsdataene sine, eller ønsker en lettere dings å løpe med.


Her kan du lese vår test av ulike andre treningsløsninger, blant annet iPod-versjonen av Nike+.
I teorien må du altså ha Nike-sko for å bruke skosensoren, men ulike smarte ”pose-løsninger” er utviklet for å feste sensoren også til andre skomerker.
Det kommer neppe som noe overraskelse at pressekonferansene vi teknologi-journalister vanligvis deltar på er mer preget av wienerbrød og kaffe enn Gatorade og diskusjoner om løpsteknikk. Denne journalisten ble med andre ord litt skeptisk da ingen andre av våre mer teknologiorienterte kollegaer dukket opp, men i stedet veltrente skribenter fra publikasjoner som Stayer, Treningsmagasinet og Kondis.no.
Vi skulle med andre ord ut og løpe for å virkelig få teste produktene, og må innrømme at dette var den mest slitsomme produktlanseringen vi har vært med på. Vi fikk riktignok testet ut Nike+ for iPod i fjor, men da var det sammen med andre teknojournalister og begrenset til noen minutter på en tredemølle.

Etter 6,5 kilometer i kupert terreng sammen med tidligere proffløpere og Oslo Maraton-deltakere følte i alle fall denne hobbymosjonerende journalisten at Sportband-løsningen hadde fått en god første gjennomkjøring – og en viss såret stolthet og konkurranseinnstinkt.

Etter at pusten var kommet tilbake og rumpa var vel plassert i sofaen hjemme, begynte vi å teste ut de mer teknologisk orienterte aspektene med Sportband. Designet er enkelt, rent og ganske genialt. Selve display-modulen klikkes enkelt ut av plastarmbåndet, og avslører en USB-kontakt.

Før du kan plugge i og overføre treningsdataene dine, må du laste ned en egen driver fra nikeplus.com/download. Nikes sider er ikke spesielt glad i Firefox, så vær forberedt på å måtte bruke en alternativ nettleser. Vår Mac-brukende kollega tester for øyeblikket ut Nike+ mot iPhone 3GS og rapporterer at heller ikke Safari fungerer med Nikeplus-siden. Ironisk, vil kanskje noen si.

Vi har allerede en bruker registrert på Nikeplus-siden, etter vårens test av iPod og Nikes skosensor, og vi var spente på om vi kunne laste opp Sportband-dataene våre på samme bruker. Det gikk for så vidt knirkefritt, men dessverre er fortsatt ikke brukervennligheten på topp. Nike har lansert en ny nettside som fortsatt er i beta, og noen gode forbedringer er gjort. Du kan blant annet legge til venner og se deres løp, dele treningsdataene dine på Twitter og Facebook, og rate løpene dine etter form, vær og underlag du har løpt på.

Det vi gjerne skulle sett er en bedre og mer logisk oppbygging av en del av basisfunksjonene. For å måle antall forbrente kalorier må du skrive inn vekten din, noe vi naturlig gikk ut fra kunne settes under ”Min profil”. Etter å ha lett en stund måtte vi ty til brukermanualen, og fant ut at eneste måte å legge inn vekten på var å klikke på den lille infoknappen nederst i høyre hjørne på selve drivervinduet for Sportband.

Å legge til venner er også litt hips og happ fungerer, svært ofte finner ikke Nike+ personer du både vet brukernavn og registrert e-postadresse på – det gjør løsningen mindre brukervennlig. Når du i tillegg blir logget av og på litt tilfeldig, føler vi at utviklerne hos Nike bør ta en grundig kikk på basisprogrammeringen sin, ikke bare legge til pene nye ikoner og funksjoner.

Du kan også dele treningsrunder med andre brukere ved å selv plotte dem inn på et kart. Andre brukere som logger seg inn på Nikeplus.com får da opp løypeforslag for det plassen de befinner seg, eller du kan selv finne gode joggeløyper når du er i en fremmed by.

En annen ting vi savner ved Nikes løsning er en pulsmåler som gjør at du kan registrere data når du trener annen kondisjonstrening enn bare løping. For deg som trener andre ting som sykling, ski eller ulike maskiner på treningssenter henger ikke skrittelleren med, og mangelen på en pulsmåler gjør at heller ikke denne type data logges.

Det føles unektelig litt demotiverende når du ikke får lagt inn halvparten av treningene dine på oversikten, men vi har hørt rykter om at en pulsmåler er på vei i løpet av neste år. I mellomtiden hadde Nike kunnet løst problemet ved å la deg legge inn økter manuelt, så vi krysser fingrene for at noen der ute hører på oss.

Konklusjon

Hadde nettløsningen til Nike+ vært bedre, hadde vi havnet på terningkast fem, og med en pulsmåler tror vi systemet hadde fått toppkarakter. Noen småfeil trekker likevel ned, og vi gir Nike+ Sportband en sterk firer på terningen.
Følg for øvrig med i neste artikkel, når tre i redaksjonen legger opp til sterk konkurranse med å utfordre hverandre via Nike+ med ulike versjoner av systemet. Vi vil på forhånd advare mot sterke bilder..

Bildeeksempler

Mer om
annonse