Tek.no

Samletest Ultrabooker

De er tynne, og proppfulle av kraft

Vi har saumfart åtte kandidater for å finne kongen av ultrabookene.

14 Nov 2012 20:10

Innledning

«Hvilken bærbar skal jeg velge?» er et eviggrønt spørsmål. Ikke bare kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken kategori bærbar PC som passer for deg, du må også plukke ut en blant et vell av nesten like modeller fra forskjellige produsenter.

Ett av årets heteste ord er "ultrabook", og det er akkurat den klassen vi har hatt en del fokus på i sommer og høst. Dette er en type bærbar som skal ha god nok ytelse til de fleste oppgaver, samtidig som det er fokus på tykkelse, vekt og batteritid – i det hele tatt en bærbar som er lagd for å ta med seg.

Ulempen med denne typen bærbare er at de vanligvis er utstyrt med strømgjerrige komponenter, slik at batteritiden skal bli litt bedre. Er du ihuga gamer eller opptatt av rå ytelse, vil du altså ikke bli fornøyd med en ultrabook. I tillegg betaler du gjerne litt ekstra for å få en lettere og tynnere bærbar PC. Skal du ganske enkelt ha "mest for pengene", må du kikke etter litt større og tyngre datamaskiner.

Slik har vi testet

Å sette maskinvare opp mot hverandre er både enkelt og vanskelig. Den enkle delen går på de helt objektive og målbare testene, der de enkelte modellene stiller på like vilkår. Å peke ut hvilken bærbar som for eksempel har mest muskler eller holder lengst på batteridrift, er derfor uproblematisk.

To gode konkurrenter: Samsungs 9-serie og Asus Zenbook Prime.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Den vanskelige delen av slike tester går på subjektive kriterier – eller synsingen som onde tunger kan kalle det. Her kan det for eksempel være at vi synes tastaturet på modell A virker litt bedre enn på modell B. I disse tilfellene blir erfaring svært viktig, og sånn sett har nok erfarne testjournalister et bedre utgangspunkt enn Hvermannsen. Men personlige preferanser spiller jo også en tung rolle, og der er det lettere å bomme på hva andre folk liker eller misliker. Dette er grunnen til at du alltid bør lese flere tester av samme produkt.

Et annet problem med tester, og da spesielt samletester, er at de forskjellige modellene kan ha en del variasjoner i pris. Det gjør at vi må ta høyde for at en ulempe kan veies opp med lavere pris. Men nøyaktig hvor mange kroner skal vi si at en litt dårlig egenskap er verd? En tusenlapp? To tusen kroner? Her finnes det ikke noen fasit, ettersom det i bunn og grunn er dine personlige preferanser som egentlig betyr noe.

Et siste problem med en samletest er selvfølgelig at det alltid vil være diskusjoner rundt modellene vi har tatt med i testen. Hvorvidt de er relevante nok, sammenlignbare nok og nærme nok hverandre i pris. Hvorfor hadde vi ikke med den og den i stedet? Hvorfor er ikke Acer og Lenovo med? Jo, det er helt sikkert mange andre modeller der ute som er verd å sjekke ut, men dessverre er det begrenset hva vi rekker over.

Ingen "Windows 8-maskiner"

I denne samletesten har vi kun tatt med bærbare fra i sommer og tidlig høst, det vil si før slippet av Windows 8 og hva dette bringer med seg av ny maskinvare. Men husk at dette egentlig ikke har gjort datamaskinene vi har med i testen noe dårligere. Ha også i bakhodet at de fleste nyvinningene dreier seg rundt berøringsskjermer – prosessorplattformen er akkurat den samme.

Samtidig sier vi ikke at vi her har fasiten. Finner du ingen du liker i denne samletesten, er det godt mulig at du finner den rette for deg et annet sted.

Åtte bærbare fra åtte produsenter

Disse datamaskinene er med:

Bla deg videre for å se litt på likhetene og forskjellene ved de åtte bærbare PC-ene.

Les også