Til hovedinnhold
SamletestUltrabooker

De er tynne, og proppfulle av kraft

Vi har saumfart åtte kandidater for å finne kongen av ultrabookene.

Vegar Jansen

Innledning

«Hvilken bærbar skal jeg velge?» er et eviggrønt spørsmål. Ikke bare kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilken kategori bærbar PC som passer for deg, du må også plukke ut en blant et vell av nesten like modeller fra forskjellige produsenter.

Ett av årets heteste ord er "ultrabook", og det er akkurat den klassen vi har hatt en del fokus på i sommer og høst. Dette er en type bærbar som skal ha god nok ytelse til de fleste oppgaver, samtidig som det er fokus på tykkelse, vekt og batteritid – i det hele tatt en bærbar som er lagd for å ta med seg.

Ulempen med denne typen bærbare er at de vanligvis er utstyrt med strømgjerrige komponenter, slik at batteritiden skal bli litt bedre. Er du ihuga gamer eller opptatt av rå ytelse, vil du altså ikke bli fornøyd med en ultrabook. I tillegg betaler du gjerne litt ekstra for å få en lettere og tynnere bærbar PC. Skal du ganske enkelt ha "mest for pengene", må du kikke etter litt større og tyngre datamaskiner.

Slik har vi testet

Å sette maskinvare opp mot hverandre er både enkelt og vanskelig. Den enkle delen går på de helt objektive og målbare testene, der de enkelte modellene stiller på like vilkår. Å peke ut hvilken bærbar som for eksempel har mest muskler eller holder lengst på batteridrift, er derfor uproblematisk.

To gode konkurrenter: Samsungs 9-serie og Asus Zenbook Prime.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Den vanskelige delen av slike tester går på subjektive kriterier – eller synsingen som onde tunger kan kalle det. Her kan det for eksempel være at vi synes tastaturet på modell A virker litt bedre enn på modell B. I disse tilfellene blir erfaring svært viktig, og sånn sett har nok erfarne testjournalister et bedre utgangspunkt enn Hvermannsen. Men personlige preferanser spiller jo også en tung rolle, og der er det lettere å bomme på hva andre folk liker eller misliker. Dette er grunnen til at du alltid bør lese flere tester av samme produkt.

Et annet problem med tester, og da spesielt samletester, er at de forskjellige modellene kan ha en del variasjoner i pris. Det gjør at vi må ta høyde for at en ulempe kan veies opp med lavere pris. Men nøyaktig hvor mange kroner skal vi si at en litt dårlig egenskap er verd? En tusenlapp? To tusen kroner? Her finnes det ikke noen fasit, ettersom det i bunn og grunn er dine personlige preferanser som egentlig betyr noe.

Et siste problem med en samletest er selvfølgelig at det alltid vil være diskusjoner rundt modellene vi har tatt med i testen. Hvorvidt de er relevante nok, sammenlignbare nok og nærme nok hverandre i pris. Hvorfor hadde vi ikke med den og den i stedet? Hvorfor er ikke Acer og Lenovo med? Jo, det er helt sikkert mange andre modeller der ute som er verd å sjekke ut, men dessverre er det begrenset hva vi rekker over.

Ingen "Windows 8-maskiner"

I denne samletesten har vi kun tatt med bærbare fra i sommer og tidlig høst, det vil si før slippet av Windows 8 og hva dette bringer med seg av ny maskinvare. Men husk at dette egentlig ikke har gjort datamaskinene vi har med i testen noe dårligere. Ha også i bakhodet at de fleste nyvinningene dreier seg rundt berøringsskjermer – prosessorplattformen er akkurat den samme.

Samtidig sier vi ikke at vi her har fasiten. Finner du ingen du liker i denne samletesten, er det godt mulig at du finner den rette for deg et annet sted.

Åtte bærbare fra åtte produsenter

Disse datamaskinene er med:

ModellSkjermVekt / tykkelseLagringProsessorPris
Apple MacBook Air 13"13,3", 1440 x 9001,35 kg / 1,7 cm128 GB SSDIntel Core i5-3427UCa 10 000 kroner
Asus ZenBook Prime UX31A13,3", 1920 x 10801,4 kg / 1,8 cm128 GB SSDIntel Core i5-3517UCa 10 500 kroner
Dell Inspiron 14z Ultrabook14", 1366 x 7681,86 kg / 2,3 cm500 GB HDD + 32 GB SSDIntel Core i5-3317UCa 5500 kroner
Fujitsu Lifebook UH57213,3", 1366 x 7681,6 kg / 1,8 cm500 GB HDD + 32 GB SSDIntel Core i5-3317UCa 7000 kroner
HP Envy Spectre XT 13,3", 1366 x 7681,41 kg / 2,0 cm128 GB SSDIntel Core i5-3317UCa 9000 kroner
Samsung 9-serie NP900X3C13,3", 1600 x 9001,18 kg / 1,3 cm128 Gb SSDIntel Core i5-3317UCa 10 000 kroner
Sony Vaio T1313,3", 1366 x 7681,52 kg / 1,9 cm320 GB HDD + 32 GB SSDIntel Core i5-3317UCa 6500 kroner
Toshiba Satellite Z93013,3", 1366 x 7681,09 kg / 1,8 cm128 GB SSDIntel Core i5-3317UCa 8000 kroner

Bla deg videre for å se litt på likhetene og forskjellene ved de åtte bærbare PC-ene.

Likheter og forskjeller

Hele poenget med ultrabooker er at de skal være tynnere, mindre og lettere enn konvensjonelle bærbare, samtidig som de har et visst minstekrav når det gjelder ytelse og utholdenhet på batteridrift.

Derfor er det også en rekke likhetstrekk hos våre åtte testmaskiner, men samtidig er det viktig å få frem at dette ikke er noen homogen masse. Fysisk er det faktisk ganske store forskjeller – vekten svinger mellom 1,1 til 1,9 kilogram, mens tykkelsen går fra 1,3 til 2,3 centimeter.

Interessant nok er det faktisk på innsiden vi finner de mest klare likhetstrekkene. Brorparten av datamaskinene i denne testen bruker den samme strømgjerrige Intel Core i5-prosessoren. Da snakker vi om den tilnærmet samme prosessorytelsen på datamaskiner som er flere tusen kroner unna hverandre i kroner og øre.

Prisforskjellen sier i større grad noe om kvalitet. De dyrere modellene har gjerne mer metall, bedre skjerm og SSD i stedet for en vanlig harddisk – men ikke nødvendigvis høyere ytelse.

Tastatur og pekeplate

HP Envy Spectre XT har et godt tastatur og god pekeplate med integrerte musetaster.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Dell Inspiron 14z Ultrabook har et greit tastatur, men pekeplaten er ikke av de beste.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Det er en del variasjoner innen datamaskinenes tastatur og pekeplate. Det store fellestrekket er at samtlige har såkalte "island style"-tastaturer, som vil si at hver enkelt tast har sin egen åpning i platen under. Med unntak av kandidatene fra Fujitsu og Toshiba er tastaturene i full størrelse.

Dersom du er avhengig av baklyste taster, kan vi opplyse om at dette mangler på PC-ene fra Dell, Fujitsu og Sony.

Det er også store forskjeller når det kommer til pekeplaten. Her går det fra store, nedpressbare glassflater med integrerte musetaster, til mer "gammeldagse" pekeplater og separate taster under. Ingen av dem er direkte håpløse, men det er også slik at noen ligger et lite hakk bak de andre. Her er det spesielt datamaskinene fra Dell og Fujitsu som får noen små minuspoeng i forhold til konkurrentene.

Men husk også at det er høy vanefaktor både for tastatur og pekeplate. Med dette mener vi at det for de fleste personer går relativt greit å venne seg til bruken, selv om det er litt annerledes enn det du benyttet tidligere.

Skjerm

Skjermen på Asus Zenbook Prime UX31A har testens høyeste oppløsning.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

For skjermene er det flere viktige forskjeller – både type panel, lysstyrke, oppløsning og refleksbehandling varierer.

Ønsker du deg noe bedre enn "standardoppløsningen" på 1366 x 768 piksler, kan du ta en ekstra kikk på modellene fra Asus, Apple og Samsung. Disse har også de mest lyssterke skjermene, med Toshibaen på en klar fjerdeplass.

Høy lysstyrke er viktig egenskap dersom den bærbare skal brukes utendørs, eller i andre omgivelser der du ikke har kontroll på lyset.

Samme prosessorplattform

Som nevnt finner vi mange likheter på innsiden av skallet. Den store gjennomgangsfiguren er prosessoren – samtlige av de åtte datamaskinene holdes i gang av strømgjerrige prosessorer, med Intel Core i5-3317U (1,7 GHz) i hele seks av dem. Kun Apple MacBook Air og Asus Zenbook Prime UX31A kan skryte av raskere saker – henholdsvis Core i5-3427U (1,8 GHz) og Core i7-3517U (1,9 GHz).

Andre innvendige fellestrekk er de fire gigabytene med RAM, at de kjører prosessorens integrerte grafikkløsning HD Graphics 4000, og at de er utstyrt med 802.11n trådløst nett og Bluetooth.

Av lagring er går det enten i 128 GB SSD eller en konvensjonell harddisk i tandem med en 32 GB SSD – og her er prisen en faktor. Grensen ser ut til å gå ved rundt 8000 kroner – rimeligere modeller enn dette har som regel en vanlig harddisk.

Høyttalere

Samtlige av de bærbare er utstyrt med innebygde høyttalere, og som en tommelfingerregel må vi si at du bør gå for et hodesett eller koble til eksterne høyttalere dersom du skal ha det moro. Men dersom vi skal trekke frem noen modeller spesielt, må vi nevne Apple som best i klassen, med Samsung og Asus litt bak.

Tilkoblinger

Med Asus Zenbook Prime UX31A følger det med dongler for LAN og VGA.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På tynnhetens og/eller særhetens alter har noen av modellene ofret visse standardporter – typisk VGA, HDMI og LAN-kontakt. Det betyr at du er nødt til å fikle med adptere (dongler) eller andre alternativer for å få koblet til slikt utstyr. Her finner vi Apple, Asus, Fujitsu og Samsung – verd å merke seg dersom du ofte har behov for å bruke slike kabler.

Ellers er samtlige modeller utstyrt med USB 3.0, minnekortleser og minijack for lyd. De har også webkamera og integrert mikrofon.

Toshiba Satellite Z930 har også kontakter bak.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Av de litt mer spesielle tingene er det på sin plass å nevne at MacBook Air er den eneste i dette selskapet som har Thunderbolt, mens Lifebook UH572 kan skryte av å være klargjort for 3G, altså mobilt internett.

En annen modell som skiller seg ut er Dell Inspiron 14z Ultrabook, som med sine 14 tommer er større, tyngre og tykkere enn konkurrentene på 13,3 tommer. Den er til gjengjeld den eneste av kandidatene som er utstyrt med et optisk drev, altså DVD-brenner.

Satellite Z930 fra Toshiba er også litt spesiell, med tanke på at flere av kontaktene er plassert på baksiden.

Men hva med ytelsen?

Batteritid og ytelse

Batteri

Litt av poenget med bærbare er jo at du skal kunne ta de med på tur, og da er det greit å kunne kjøre den litt på bare batteridrift. Vi har testet batteriet med kontinuerlig videoavspilling og MobileMark 2012, som skal simulere en arbeidsøkt på kontoret.

Her er det tydelige forskjeller, med rundt halvannen time som skiller de beste og dårligste resultatene. Dell og Fujitsus kandidater tar de lite attraktive jumboplassene – verd å merke seg om du er aktiv på farten.

Dersom du lurer på hvorfor MacBook Air og Inspiron 14z ikke har noen resultater i MobileMark 2012, kommer det av at denne testen ikke kunne eller ville kjøre på disse datamaskinene. Det samme gjelder for noen av spilltestene lenger ned på siden.

Systemytelse

Prosessorens krefter gjør en forskjell, og her har vi brukt programmer som rendrer et bilde og konverterer en videofil.

Her er det ingen overraskelser. De to prosessorene som er raskere på papiret, er også de som gjør det best i disse testene.

En ting vi ikke har målt separat her er diskytelsen. Men kort oppsummert kan vi si at modellene med ren SSD-løsning – Apple, Asus, HP, Samsung og Toshiba – både er og oppleves som et par hakk raskere og mer responsive når det gjelder oppstart av programmer og så videre.

Spillytelse

For spill og 3D-ytelse har vi brukt to spill og tre vanlige testprogrammer. Samtlige datamaskiner bruker prosessorens innebygde grafikk: Intel HD Graphics 4000.

MacBook Air, Asus Zenbook og Toshiba Z930 viser best takter i grafikktestene, men i praksis er det ikke så veldig store forskjeller mellom brorparten av kandidatene. Likevel biter vi oss litt merke i at datamaskinene fra Dell og Sony vanligvis befinner seg helt nederst.

Generelt kan vi si at samtlige av de bærbare takler litt lettere hobbyspilling. Men har du høye krav til grafikkdetaljer og ytelse, bør du så avgjort se etter en bærbar med dedikert skjermkort.

Men hva med varme og vifter?

Støy og varme

Vi gjør ingen faktiske støymålinger, men vi har da ører – og noen modeller utmerker seg jo i en eller annen retning.

De mest stillegående er kandidatene fra Toshiba, Samsung, Dell, Asus og Apple. Datamaskinenene fra Sony, HP og Fujitsu støyer litt mer. Med støy mener vi da enten vifter som spinner opp oftere enn de strengt tatt trenger, og/eller har en støysignatur som gjør at de blir ekstra godt lagt merke til.

Vi sjekker også hvor varme datamaskinene blir under bruk. Temperaturene måles både når datamaskinen har stått uvirksom noen timer (idle), og når den har jobbet hardt en stund. Det kanskje viktigste målepunktet er håndleddsstøttene – for mye varme her blir fort ubehagelig.

Som vi kan se er det en rekke forskjellige designfilosofier rundt temperaturene. For eksempel ser vi at MacBook Air ligger best an uten belastning, men blir ganske mye varmere under hard jobbing – selv om det meste av varmen heldigvis holdes unna håndleddsstøttene. Men generell varmeutvikling kunne Apple ha gjort noe med ved å bruke en annen kjøleløsning. Det ville dog ha kunnet resultere i mer støy.

Nettopp dette er tilfelle for Sony Vaio T13. Den gjør det godt både som idle og under belastning, men til gjengjeld støyer den en del.

Her er det derfor ingen klar "vinner". Men dersom vi tar viftestøyen med i betraktningen, er det Toshibaen som totalt gir oss det beste inntrykket.

Så, har vi da en klar favoritt?

Oppsummering og konklusjon

Tre klare favoritter

Samsung 9-serie (NP900X3C) – Best i test

13,3 tommer (antirefleks), 1600 x 900 piksler | Intel Core i5-3317U på 1,7 GHz | 4 GB RAM | 128 GB SSD | ca 10 000 kroner

Kort om modellen: Det er meget trangt i toppen, men skal vi på liv og død peke ut én ultrabook som testens vinner, må det bli Samsungs 9-serie. Denne fikk vi stifte bekjentskap med midt i årets sommerferie, og den seilte straks opp som en av de lekreste bærbare vi har vært borti. Det er den fremdeles.

I forhold til de to argeste konkurrentene – Apple MacBook Air 13" og Asus Zenbook Prime UX31A – ligger den et lite hakk bak når det gjelder ytelse og batteritid, men ikke så mye at det har noen særlig praktisk forskjell. Og dette tar den uansett igjen med sitt smekre aluminiumskarosseri, der de vitale målene gjør den tynnere, lettere og mindre enn "referansen" MacBook Air. For ikke å glemme den lyssterke og gode skjermen, med matt eller antirefleks overflate.

Hva vi liker: God, antirefleks skjerm med 1600 x 900 pikslers oppløsning. Liten, lett, tynn, solid og stillegående.

Hva vi ikke liker: Trenger proprietære adaptere (dongler) for kablet nettverk og VGA. Dette medfølger for LAN, men ikke for VGA.

Passer for: Alle som vil ha en jevnt over god ultrabook med høyoppløst, matt skjerm.

Få med deg hele testen av Samsung 9-serie (NP900X3C)
Finn laveste pris på Samsung 9-serie (NP900X3C)

Asus Zenbook Prime UX31A – Anbefales

13,3 tommer, 1920 x 1080 piksler | Intel Core i7-3517U på 1,9 GHz | 4 GB RAM | 128 GB SSD | ca 10 500 kroner

Kort om modellen: Vi må også få anbefale Zenbook Prime UX31A. Med denne har Asus vist seg meget slagkraftige i ultrabook-klassen. Den frister oss med formstøpt aluminium, god ytelse og heftig skjerm.

Hva vi liker: Den er kjapp, solid, stillegående og holder relativt lenge på batteridrift. I tillegg byr den på en ekstra lekker og høyoppløst skjerm på 1920 x 1080 piksler.

Hva vi ikke liker: Du må bruke adaptere for kablet nettverk og ekstern skjerm. LAN- og VGA-adapter følger dog med.

Passer for: Alle som vil ha en jevnt over god ultrabook – med ekstra god oppløsning.

Les testen av Asus Zenbook Prime UX31A
Finn laveste pris på Asus Zenbook Prime UX31A

Apple MacBook Air 13" – Anbefales

13,3 tommer, 1440 x 900 piksler | Intel Core i5-3427U på 1,8 GHz | 4 GB RAM | 128 GB SSD | ca 10 000 kroner

Kort om modellen: En anbefaling går også til MacBook Air. Dette er en datamaskin som egentlig ikke trenger noen større introduksjon – den er på en måte ansvarlig for hele ultrabook-kjøret, og den velkjente eplelogoen lyser opp benkerad på benkerad i landets mange forelesningssaler.

Som Apple-produkt kommer MacBook Air med operativsystemet OS X. Men du kan kjøre Windows på den, om du foretrekker dette.

Hva vi liker: Den er kjapp, tynn, solid, stillegående og holder relativt lenge på batteridrift. Skjermen er også god, selv om den ikke har klassens beste oppløsning.

Hva vi ikke liker: Også her trenger du gjerne adaptere for å koble til ekstern skjerm og kablet nettverk. Dette må du kjøpe i tillegg.

Passer for: Alle som vil ha en jevnt over god ultrabook – og ikke gremmes over å ha et Apple-produkt.

Les testen av Apple MacBook Air 13"
Finn laveste pris på Apple MacBook Air 13"

Ikke på topp, men også rimeligere

Toshiba Satellite Z930 – leken lettvekter

13,3 tommer, 1366 x 768 piksler | Intel Core i5-3317U på 1,7 GHz | 4 GB RAM | 128 GB SSD | ca 8000 kroner

Kort om modellen: Satellite Z930 er med sine 1,09 kilogram en av verdens letteste 13,3-tommere. Men den lave vekten betyr også at det er spart på råmaterialene – metallkarosseriet er ikke av de tykkeste eller mest stive vi har vært borti. Men vi mener uansett at den vil klare seg fint til normalt bruk.

Hva vi liker: Lett. Har godt plasserte tilkoblinger, lav temperatur og støyvolum.

Hva vi ikke liker: Litt myk, spesielt i lokket. Tastatur litt krympet i høyden.

Passer for: Deg som har mye fokus på vekt, og klarer deg med "vanlig" skjermoppløsing – altså 1366 x 768 piksler.

Sjekk hele testen av Toshiba Satellite Z930
Finn laveste pris på Toshiba Satellite Z930

Når ikke opp

Fujitsu Lifebook UH572 – litt spesiell

13,3 tommer (antirefleks), 1366 x 768 piksler | Intel Core i5-3317U på 1,7 GHz | 4 GB RAM | 500 GB HDD | ca 7000 kroner

Kort om modellen: Denne Fujitsuen er utstyrt med matt skjerm – den har et belegg som begrenser reflekser, noe som typisk er et problem fra lamper eller utendørs i sterkt lys. Men et slikt antirefleksbelegg kan gå ut over farger og kontrast.

Lifebook UH572 har også en annen sjelden egenskap – at den kan utstyres med mobilt bredbånd (3G).

Hva vi liker: Matt skjerm og mulighet for mobilt bredbånd.

Hva vi ikke liker: Tastaturet er ikke i full størrelse, viftelyden er litt plystrende og batteritiden ligger i bunnsjiktet av det vi har sett for ultraportable.

Passer for: Deg som synes matt skjerm og mobilt bredbånd er et must på en bærbar, og ikke trenger all verden av batteritid.

Les testen av Fujitsu Lifebook UH572
Sjekk laveste pris på Fujitsu Lifebook UH572

HP Envy Spectre XT – koster mer enn den smaker

13,3 tommer, 1366 x 768 piksler | Intel Core i5-3317U på 1,7 GHz | 4 GB RAM | 128 GB SSD | ca 9000 kroner

Kort om modellen: HPs 13-,3-tommer med Spectre-navnet har hatt mye å leve opp til, og på noen måter klarer den det også. Men også her er det et par punkter som kunne vært bedre – spesielt med tanke på at det er en bærbar vi nå kun finner til ni tusen kroner på nett.

Hva vi liker: Den har grei kvalitet, godt tastatur og en fin pekeplate.

Hva vi ikke liker: Viftestøy med plagsom, ulende karakter. Gjennomsnittlig skjerm.

Passer for: Deg som vil ha en HP-ultrabook, selv om det koster deg ekstra.

Les testen av HP Envy Spectre XT
Finn laveste pris på HP Envy Spectre XT

Sony Vaio T13 – solid men støyende

13,3 tommer, 1366 x 768 piksler | Intel Core i5-3317U på 1,7 GHz | 4 GB RAM | 320 GB HDD | ca 6500 kroner

Kort om modellen: Vaio T skal være Sonys første ultrabook-merkede bærbare. Den virker kanskje ikke like eksklusiv som de dyrere modellene i formstøpt metalldrakt, men den er likevel en solid sak med anstendig batteritid. Den bommer dog litt på noen punkter.

Hva vi liker: Kvaliteten. Har det meste av tilkoblinger og teknologi på plass.

Hva vi ikke liker: Litt lyssvak skjerm, unødvendig og irriterende viftestøy.

Passer for: Deg som takler litt viftestøy, og ikke bryr deg så mye om skjermkvaliteten.

Her er hele testen av Sony Vaio T13
Finn laveste pris på Sony Vaio T13

Dell Inspiron 14z Ultrabook – mellom to stoler

14 tommer, 1366 x 768 piksler | Intel Core i5-3317U på 1,7 GHz | 4 GB RAM | 500 GB HDD | ca 5500 kroner

Kort om modellen: Dells "ultrabook"-Inspiron på 14 tommer holder seg på papiret akkurat til minstekravene for ultrabooks, men blir ganske enkelt litt for tjukk og kjedelig til å fenge oss. Prislappen hjelper dog litt.

Hva vi liker: Har DVD-brenner og lavt støyvolum. For ikke å glemme at Dell har vært lure nok til å sette ned prisen med 1500 kroner siden vi testet den i høst.

Hva vi ikke liker: Blant testkandidatene stiller den med en av de dårligste batteritidene. Skjermen er litt lyssvak, og pekeplaten er ikke av de beste.

Passer for: Deg som ikke har de største kravene til portabilitet, og i hovedsak skal bruke den innendørs. For en skikkelig "ultrabook-følelse" ville vi dog gått for en annen modell.

Les testen av Dell Inspiron 14z Ultrabook

annonse