Guide

SSD-en din blir tregere hver dag

Introduksjon

Det er en liten forkortelse, bestående av tre små bokstaver, som virkelig kommer til å sette sitt spor i dataverdenen dette tiåret. Vi snakker selvfølgelig om SSD, Solid State Drive, eller minnebasert lagring. Vi har sett mange teknologiske nyvinninger i datamaskinene våre de siste årene, men få ting gir deg så stor forbedring som en ny SSD.

Den første SSD-en jeg tok i daglig bruk var en 64 GB-enhet fra Kingston jeg satt i bærbare maskin fra Dell. Det var moro, maskinen jobbet langt raskere enn før, men det var aldri snakk om hastighet som ga meg bakoversveis eller generell glede. To uker senere måtte SSD-en sendes tilbake til Kingston, og jeg bar tilbake på min tradisjonelle harddisk.

Det var først da jeg skjønte hva jeg egentlig hadde hatt. Som jeg har påpekt i en rekke av testene jeg har skrevet tidligere, SSD-er gir en langt større opplevelse av at maskinen jobber raskere enn noen annen oppgradering du kan gjøre.

SSD-er har kommet for å bli, og de vil sette sitt merke i historien. De store multinasjonale selskapene satser for alt det er verd, OCZ har for eksempel kastet 9 år med merkevarebygging i minnemodulsegmentet til sjøs, for ene og alene å satse på SSD-er

Vi tester jevnlig SSD-er, og det er nå på høy tid at vi får et skikkelig rammeverk med kunnskap rundt emnet. Vi ønsker å gjøre våre tester, som gjerne er faglig tunge, forståelig for alle. I denne guiden som strekker seg over totalt tre deler skal vi gå igjennom alt fra det mest grunnleggende til dagsaktuelle temaer og ikke minst problemer.

Innsiden av en SSD

Barnesykdommen

SSD-er har faktisk eksistert i snart 30 år, men det var først rundt 2007/2008 at de ble brukbare for forbrukermarkedet. Sommeren 2008 kom det som betegnes som "gjennombruddet" i SSD-markedet, Intels lansering av SSD-en X25-M. Det var først da markedet virkelig begynte å blomstre. Litt vittig er det også å tenke på at det viste seg at denne lille SSD-en, bare 7 mm tykk, ble den viktigste lanseringen for prosessorgiganten Intel – ikke Nehalem-prosessorene.

Lanseringen var imidlertid det første signalet fra en tikkende bombe. September 2008, samtidig som de første testene av X25-M var klare, begynte et dramatisk bilde å tegne seg: At SSD-er har omtrent like lang holdbarhet som melk.

Det viste seg at de prisgunstige SSD-ene var gode da de var helt nye, men etter bare et par uker falt ytelsen så drastisk at de gamle harddiskene var et bedre alternativ. Det var Intels SSD som i stor grad fikk et lys til å gå opp for mange, faktisk fordi den ikke led av problemet. I det minste ikke i like stor grad som mange av SSD-ene som allerede var på markedet.

LegitReviews fant det første tegnet, noe Anandtech utdypet bare en dag senere. Et halvt år senere publiserte Anand "The SSD Anthology", en artikkel som ikke bare står som et manifest på hvordan det hele nesten gikk skikkelig galt, men også markerer punktet da produsentene ble tvunget til å finne en annen løsning.

Både media og produsentene ble tatt på senga av utfordringene de sto foran; SSD-er var ikke i nærheten av like lette å skjønne seg på som harddisker.

Et lite trivelig stykke silisium

Grunnen til at SSD mister ytelse så drastisk er et problem som i dag er bekjempet via en rekke teknologier. En god SSD er bare så god som kontrolleren, det svakeste leddet. Det er viktig å få med seg grunnen til at dette skjedde, for å kunne vite mer om hvordan dagens SSD-er jobber, og hvordan dette igjen påvirker det produktet og den ytelsen du opplever på din maskin. Kanskje viktigst av alt er det viktig å skjønne dette for å kunne forklare levetiden til en SSD.

Vi starter med det helt grunnleggende – Hvordan en SSD lagrer data. Bli med over på neste side, så skal vi illustrere hvorfor SSD-en din kan bli tregere over tid.