SniktittAcer Swift 7

– Er den tom inni?

Vi trodde det var prototypen vi holdt, men den ferdige maskinen er bare ekstremt lett.

Las Vegas / Tek.no: Vi i Tek fører ingen oversikt over de letteste bærbare vi har tatt i, men Acers nye Swift 7 kommer utvilsomt inn på pallen med god margin. Den oppdaterte 13-tommeren vi fikk demonstrert i forbindelse med CES-messen her i Las Vegas var simpelthen så lett at vi umiddelbart lurte på om vi holdt i en «dummy», eller en prototype, heller enn den fiks ferdige maskinvaren. Det var selvsagt ikke riktig.

Bruker supersterkt og lett byggemateriale

Men det er ikke så rart vi lot oss lure et par sekunder, for Acer har gått svært langt for å gjøre Swift 7 så lett og tynn som overhodet mulig, uten å svekke byggekvaliteten.

Der mange «Premium»-bærbare er konstruert i ren aluminium har Acer kostet på seg et skall som delvis består av magnesium-lithium og magnesium-aluminium. Slik oppnår de et ytre skall som er to til fire ganger sterkere enn vanlig aluminium med samme tykkelse og 20 til 35 prosent lettere. Dermed kunne Acer bygge maskinhuset med tynnere vegger og spare vekt uten at det gikk utover konstruksjonen eller tykkelsen på 9,95 millimeter.

Resultatet er bemerkelsesverdig: en 14-tommer som veier 890 gram og som neppe merkes om du putter den i veska eller sekken. Til sammenligning veier Apples MacBook (med 12 tommer skjerm) inn på 920 gram og Huaweis MateBook X (med 13 tommer skjerm) inn på 1060 gram.

Les alle våre saker fra CES-messen her »

Er vifteløs og musestille

Det er hovedsakelig to «kompromiss» – om man må kalle det det – Acers ingeniører har måtte innfinne seg med for å klare vektmålet satt av sjefen. Det éne er at skjermen kan virke litt skjør, altså at den bøyer seg litt om du tar godt tak i den, og det andre er at maskinen har begrenset med kjøleribber (ettersom disse veier mye).

Om du er i målgruppen for en Swift 7 tror vi imidlertid ikke noen av disse tingene vil ha noe som helst å si for deg. Maskinen klarer seg nemlig utmerket uten massive kjøleribber fordi den er utstyrt med en svært strømsvak og effektiv prosessor fra Intels «Y»-serie.

Y-prosessoren fra Intel som befinner seg på innsiden er beregnet for kompakte og vifteløse maskiner, noe Acer selvsagt liker da de kunne fjerne viften og spare både plass og vekt. Selvsagt er ikke prosessoren noe råskinn beregnet for den som redigerer videoer eller spiller, men mange vil nok sette pris på at maskinen er muse stille samtidig som den oppleves mer enn rask nok til hverdagslige gjøremål og kontoroppgaver.

Sprudlende skjerm og fantastisk tastatur

Annet enn det som er nevnt over ligner Acers Swift 7 på de fleste andre ultrabærbare maskiner, men en del av områdene utmerker den seg såpass positivt at det er verdt å nevne.

For eksempel synes vi den ser skikkelig tøff ut. Det er kanskje heller ingen tilfeldighet, for Acer sier de har benyttet en prosess kalt for mikrobueoksydasjon for å bringe frem en keramikklignende og røff overflate på maskinen. Den er å få i matt sort og matt hvit, og selv om overflaten er litt utsatt for fingermerker skal det mer til for å holde oss unna denne. Vi liker for øvrig godt at overflaten på maskinen er lik både på utsiden og innsiden da det gir et mer helhetlig inntrykk.

Videre, da vi vippet opp lokket til den fjærlette maskinen, ble vi møtt av en skjerm fylt av sprudlende og klare farger. Det er en kjensgjerning for Acers paneler at de «popper» skikkelig og er «varmere» enn mange andre paneler med mer blåstikk i seg. Bekymringen vår er imidlertid som alltid at lysstyrken er litt for knapp og refleksjonene i skjermen litt for merkbare.

Straks vi legger fingrene på tastaturet glemmer vi imidlertid skjermbekymringene, for tastaturet er tydelig laget av en som skriver mye, og ikke bare knotter inn noen nettadresser nå og da. Tastene er tilnærmet lydløse, er veldig spretne men byr samtidig på 1,1 millimeter vandring og god demping. Dette er innertier.

Pekeplaten er, som du kan se av bildet, ganske avlang, og hvordan det blir å bruke denne får vi nesten komme tilbake til i testen senere i år. Presisjonen til den glasslaminerte pekeplaten er, som ventet, helt på det jevne med øvrige Windows-bærbare.

Kan starte på nesten 20 000 kroner

Swift 7 ankommer norske butikker april. Men, vær obs på at det koster å anskaffe en av verdens tynneste og letteste bærbare. Swift 7 får nemlig en rimelig drøy startpris på 1800 Euro, eller 17 500 norske kroner direkte oversatt. Offisiell norsk pris er ikke klar ennå, men med vårt kostnadsnivå og avgifter kan vi fort se at prisen klatrer helt opp mot 20 000 kroner. Det er mye penger, så denne maskinen har fortsatt mye å bevise for oss.

For, ettersom dette bare er en sniktitt er det flere elementer vi ikke har rukket å sjekke opp ennå. Slik som hvordan batteritiden er, hvor lyssterk skjermen egentlig er og hvor presist den er kalibrert, samt hvordan lyden er. Flere og flere henter dessuten kamerat tilbake til toppen av skjermen, så hvor lurt det er med et vippe-kamera helt nede ved tastaturet – som filmer opp i nesen din – er vi usikre på. Full rapport kommer uansett nærmere lansering.

Les også
Acer Swift 7: Ikke kjøp denne. Punktum
Les også
Lenovo har lansert en Yoga som ikke kan yoga
Les også
Vi har prøvd maskinene Norge ikke får
Les også
Billige 15-tommere: Enorme forskjeller på billige bærbare
Les også
Asus ZenBook S: Mye maskinvare i supertynn og lekker forpakning
Les også
Bærbare PC-er under 10 000 kroner: Stor test: De beste studentbærbare under 10 000 kroner
Les også
HP Spectre 13 VS Acer Swift 5: 5000 kroner skiller disse «like» maskinene
annonse